Изграждането на децентрализирани финансови институции и независима финансова система е наистина революционна идея. Блокчейн, интелигентни договори и възможността за създаване на dApps позволяват на всеки участник да контролира напълно своите средства. Децентрализираното финансиране е предназначено да осигури достъп до финансови услуги и операции като кредитиране, вземане на заеми, добив на ликвидност, търговия, издаване на активи и ви позволява да извършвате транзакции по недоверен начин.

Що се отнася до финансирането, не трябва да забравяте да запазите поверителността на самоличността и средствата си. В тази статия ще говорим за решенията, които се разработват, за да помогнат за подобряване на поверителността на данните при транзакциите на DeFi.

Проблеми с поверителността

Тъй като блокчейнът съхранява историята на всички транзакции в публичната книга, всеки трети наблюдател може да я анализира и използва за деанонимизиране на участниците в мрежата, като комбинира тази информация с други данни, получени за тях. 

Потребителите взаимодействат с екосистемата DeFi чрез интелигентни договори. Поради прозрачността на всички данни, съхранявани в блокчейна, запазването на чувствителни данни в интелигентните договори е лоша идея, тъй като данните за обемите и условията на транзакцията са видими за всички.

Технологията Blockchain се основава на принципи, които осигуряват достатъчно високо ниво на анонимизация, поради което все повече компании, които се нуждаят от високо ниво на поверителност, изследват възможностите на разпределените системи.

Поверителността в DeFi означава, че е невъзможно да се получат такива данни, които могат да се използват за идентифициране на собственика на портфейла или адреса. Бихме искали да разгледаме по-отблизо примери за проекти и решения, които работят за подобряване на нивото на поверителност на членовете на системата DeFi.

Частни интелигентни договори

През февруари 2019 г. група учени от Станфордския университет създадоха механизъм за стартиране на частни интелигентни договори в мрежата Ethereum – Zether. Механизмът Zether позволява създаването на нови видове интелигентни договори, при които салдата по сметките се криптират и съхраняват, а средствата се заключват, докато не бъдат изпълнени условията. 

Използвайки механизма Zether, потребителите изпращат ETH към договор ZSC и в замяна получават еквивалентна сума в ZTH токени, които се използват за скрити транзакции. Zether също така е въвел способността да скрива информация за страните по преценка на инициатора на транзакцията.

Засягайки интелигентните договори и поверителността, заслужава да се спомене проектът Enigma, който разработва решения за създаване на тайни интелигентни договори, фокусирани върху сигурността на потребителските данни.

Тайните договори на Enigma, които съхраняват блокчейн данни в криптирана форма, могат да взаимодействат помежду си. Функционирайки извън мрежата на Ethereum, данните за договорите са фрагментирани, криптирани и разпределени в мрежови възли. Когато се искат данни, възлите ги предоставят, без да разкриват публично информацията. За да се осигури поверителност на данните, се използва алгоритъм за доказателство Zero-knowledge, чиято модификация се използва в криптирането на Zcash.

Осигуряването на сигурност и поверителност на потребителите чрез интелигентни договори е особено важно, например при кредитиране, търгове или всякакви финансови транзакции. В момента тези проекти са предимно изследователски дейности, но те вече имат потенциала да бъдат полезни за осигуряване на поверителността на потребителя и неговите средства.

Технология на смесване 

Един от начините за осигуряване на поверителност е използването на смесителни услуги. По време на процеса на смесване средствата от няколко потребители се смесват и след това се разпределят на адресатите. На практика е невъзможно да се проследи кой притежава кои монети след това. Едно от най-популярните решения в тази посока е услугата за смесване ETH ‘Tornado Cash’, която позволява смесване на транзакции с използване на доказателство за нулево знание и криптиране на средствата на потребителите.

Обновената версия на услугата позволява смесване на ERC-20 – DAI токени. 

Управляван от интелигентен договор, Tornado Cash може да остане наистина децентрализиран поради факта, че никоя централизирана страна не поема съхранението или контрола на средствата по време на процеса на смесване. 

През май 2020 г. разработчиците на Tornado Cash ограничиха достъпа до промени в кода за интелигентни договори, което от една страна показва, че няма централизиран орган за управление, а от друга страна, привлича нападателите да се опитат да проникнат в смарт договора.

Решения за поверителност на DeFi

Един от най-критичните проблеми с децентрализираното финансиране е фактът, че повечето от приложенията му не са частни. Транзакциите, изградени върху блокчейн Ethereum, са публично достъпни за всички членове на мрежата. Разработчиците на ориентирана към поверителността криптовалута ‘Beam’ проведоха хардфорк през юли 2020 г., където активираха т. Нар. „Поверителни активи“ (CA – Поверителни активи).

Разработчиците искат да създадат DeFi-среда в мрежата на Beam, където CA ще бъде независими от Beam частни DeFi-токени, предназначени да създават dApps. Hardfork, заедно с CA, също са добавили функции за създаване на „безкриптови договори“, където подробностите за договорите и самите транзакции остават частни, както и поддържа „атомен суап“ на Beam DEX.

Друг ориентиран към поверителността проект DeFi е Incognito, чиито разработчици възнамеряват да осигурят поверителността на жетоните на други блокчейн. Технологията за поверителност Incognito се основава на същите принципи като Monero. Проектът се фокусира върху съвместимостта с други блокчейни, предлагайки поддръжка за кредитиране и анонимни депозити в „екраниран“ ETH (pETH), които са подкрепени от самия ETH.

Incognito планира да пусне частни версии на платформи DeFi, които не поддържат пълноценни интелигентни договори, но позволяват да се създават маркери, следвайки конкретни сценарии, които ви помагат да изграждате мостове с други платформи за интелигентни договори. Така в началото на юли беше пусната платформата pKyber; Ролята на pKyber е да взаимодейства с Kyber DEX чрез Incognito.

Друг проект, разработващ и изграждащ мостове между блокчейните, е NIX Bridge. Това е протокол за поверителност, който гарантира поверителността на всеки ERC20 токен в NIX мрежа. 

Заключение

Всички горепосочени решения и проекти са безсмислени, ако потребителите не се съобразяват с основните правила за гарантиране на сигурността на тяхната информация и данни. Ако не скриете своя IP адрес, докато взаимодействате с DeFi, информацията за вашето местоположение може да бъде свързана с вашите акаунти и история на транзакциите. Поради тази причина, за да запазите поверителността си, трябва да скриете своя IP адрес, като използвате такива инструменти като VPN или TOR мрежа.

С появата на DeFi, популярността на Ethereum се увеличи драстично. Днес над 11 милиарда долара са блокирани в екосистемата DeFi, което показва повишено търсене както на финансови инструменти, така и на данни от потребителите на тези инструменти. Разработването на решения, които подобряват поверителността и сигурността на потребителските данни, набира скорост, което ще повлияе положително на бъдещето на децентрализираното финансиране.

Отказ от отговорност: Съдържанието на тази статия не е предназначено да бъде финансов съвет и не трябва да се третира като такова. 3commas и неговите автори не поемат никаква отговорност за вашите печалби или загуби, след като прочетете тази статия. Статията е представена, за да предостави на читателите обща информация. Има само личен опит, описан тук. Потребителят трябва да направи свое собствено независимо проучване, за да вземе информирани решения относно своите крипто инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me