Mi a technikai elemzés a kriptovaluta kereskedelemben?

A kriptovaluta-kereskedelem technikai elemzése a kriptovaluta piaci árának mozgásának tanulmányozása, amely lehetővé teszi az árfolyam további ingadozásainak előrejelzését. Egy bizonyos kriptovaluta vagy a piac egészének jellegzetes törvényei alapján készül.

Egyszerűen fogalmazva: a technikai elemzés lehetővé teszi, hogy a történelmi piaci adatok alapján rövid időn belül meghatározzuk, hogy mi történik egy bizonyos valuta árfolyamával.

A japán rizskereskedők évszázadokkal ezelőtt kezdték el használni ezt a módszert. Később, a huszadik század elején, a pénzügyekre szakosodva, Charles DOE amerikai újságíró cikksorozatot tett közzé, amelyben leírta az értékpapírpiac növekedésének és hanyatlásának mintázatát. Később műveit kivonták azokból az alapvető posztulátumokból, amelyek a “Dow elmélet”, amely a technikai elemzés alapjává vált.

A Dow-elmélet a technikai elemzés gyakorlatával együtt lehetővé tette a technikai elemzés három fő tézisének meghatározását. Univerzálisak és teljes mértékben alkalmazhatók a kriptovaluta piacon:

 • Nincsenek balesetek. A piac minden árváltozását valami okozza. Ha meghatározza az okot, ha legközelebb hasonló ok jelenik meg, könnyebb megjósolni az ármozgást.
 • A történelem megismétli önmagát. Ami már megtörtént a piacon, az másodszor is megtörténhet. A következmények valószínűleg ugyanazok lesznek.
 • A minták működnek. A trend (az árak mozgásvektora) hajlamos fenntartani az irányt. Ennek befolyásolása csak az lehet, ami erejében hozzá hasonlítható. A gyengébb tényezők átmeneti ingadozáshoz (a kriptovaluta piac korrekciójához) vezetnek, de a trend megfordulásához nem.

A Dow idején a technikai elemzést manuálisan végezték táblázatok és rajzok felhasználásával.

A számítógépek megjelenésével a technikai elemzés sokkal könnyebbé vált: egyes programok a kurzus grafikonjai voltak, és hozzáadták a technikai elemzés eszközeit – szintek, kontúrok, szín és egyéb mutatók stb..

Ezek a diagramok sok kriptovaluta-tőzsdébe vannak beépítve, és interaktív módban működnek.

A kriptopénz-kereskedelem technikai elemzésének elemei

Az ártáblázatok mellett a következő komponensek a legismertebbek:

 • Szintek. A leggyakrabban alkalmazott támogatási és ellenállási szintek azok a vonalak, amelyek az ármozgási diagram szélső pontjain keresztül húzódnak. A maximális pontokon áthúzott vonalat ellenállási egyenesnek, a minimális pontokon áthúzott vonalat pedig támaszvonalnak nevezzük. Ha a kriptovaluta ára a vonalakon belüli trenddel ellentétes irányban változik, akkor korrekcióról beszélhetünk, és ha túllép rajta, akkor nem zárható ki a trendfordítás. Természetesen nem ez az egyetlen információ, amely megadhatja a kereskedőnek a szinteket.
 • Ábrák. Mint fent említettük, a történelem megismétli önmagát. A pálya diagramján ezt tükrözik az ingadozások, amelyek hasonló esetekben hasonló grafikai mintát képviselnek, amelyben a fantáziád felhasználásával különböző alakzatokat láthatsz. Például van egy ábra “Fej és vállak” a három magasság közül, amelyek átlaga kissé az oldal felett van (ez a „fej”), és az oldalak megközelítőleg egyenlőek (ez a „váll”). Vannak ábrák “Kettős fenék” és “Dupla felső” – két minimum vagy két maximum, egymás után haladva. Vannak téglalap alakú, háromszög alakú és így tovább alakok. Mindegyik lehetővé teszi számunkra a következtetés levonását a piaci helyzetről: várnak-e a főbb szereplők, vagy megpróbálják-e összeomlani a pályát, tapasztal-e a piac egy bizonyos helyzetet, amely a múltban nem egyszer fordult elő. Mindez lehetővé teszi a korábbi adatok alapján a további ármozgások előrejelzését.
 • Mutatók. Ez a matematikai számítások grafikus megjelenítése bizonyos képletekről, amelyeket a kereskedő vagy a program állít be. A leghíresebb példa a “Mozgó átlagok” – szabálytalan vonalak, amelyek tükrözik az eszköz egy adott időszak átlagos árát. Más konstansok és változók hozzáadhatók a képletekhez, attól függően, hogy a kereskedő mit szeretne látni a grafikonon.
 • Japán gyertyatartó. A technikai elemzés alapítóinak – a fent említett japán kereskedőknek – a találmánya. Ez egy intervallumdiagram téglalapok formájában, amely tükrözi az árváltozásokat bizonyos ideig. Vizuálisan gyakran hasonlít az „árnyékokkal” ellátott oszlopokhoz, a neve miatt. Népszerű a láthatósága miatt: sok kereskedő megjegyzi, hogy az áringadozások a legvilágosabban jelennek meg náluk. A gyertyatartó táblázatoknak is megvan a maguk formája, amelyeket ugyanazon elv alapján alkalmaznak, mint a hagyományos diagramokon.
 • Kereskedési volumen. Megjeleníthetők szokásos diagramként vagy intervallumdiagramként. Ezenkívül tükrözze a kereslet és a kínálat nagyságát, és lehetővé tegye számodra, hogy ezeket az adatok alapján levonja. Például, ha a kereskedési volumen egy bizonyos trend mellett növekszik, az azt jelenti, hogy a piac támogatja azt, ami történik, és hogy a trendnek nem szabad megfordulnia. Lehet ennek ellenkezője: ha a kereskedés volumene egy bizonyos trendnél csökken, akkor a piac nem támogatja ezt a tendenciát (esetleg a „buborék” vagy más rossz jelenség felfújására gyanakszik), és ezért ennek megfordulása valószínűleg.
 • Elliott hullám. A technikai elemzés egyik legösszetettebb eszköze, mert jelentős matematikai ismereteket igényel. Valójában az Elliott-hullámelmélet a kereskedelem összefüggésében a Dow-elmélet matematikai változata: posztulátumait a hullámdiagram példáján jeleníti meg. Például az Elliott diagramból az következik, hogy az impulzus hullámot (a trend kezdetét) egy korrekció követi (egy kis mozgás ellen), hogy a fő trend öt hullámán három korrekciós hullám van, hogy a trend, mint minden elvi ármozgás elvileg, számos egészen meghatározott ciklusból áll, stb.
 • Ez nem teljes lista. A különféle tankönyvekben a technikai elemzésnek más összetevői is vannak.

Általában a kereskedők nem egyszerre használják az összes eszközt, hanem több kényelmeset választanak. Sokan ugyanazt az adatot jelenítik meg, csak különböző formában, és mindez attól függ, hogy a kereskedő milyen formát érzékel a legjobban. Ez az egyes emberek kognitív tulajdonságaitól függ, így nincsenek optimális formák és ennek eredményeként nincsenek eszközök sem.

Technikai elemzés a kriptovaluta kereskedésében: előnyök

A technikai elemzés előnyei a következő tulajdonságokat tartalmazzák:

 • A technikai elemzés során az összes nyers adat pontos, és nem hagy teret a félreértelmezésnek. A más előrejelzési módszerekben használt adatok megbízhatatlanok a kriptoszférában: kevés hivatalos megbízható nyilatkozat és sok „kacsa” létezik. A minőség is sok kívánnivalót hagy maga után: a hibás fordítások és a torz elbeszélések gyakoriak, és könnyen félreértelmezhető az információ.
 • A technikai elemzés során az összes adat valós időben jelenik meg, így a kereskedőnek lehetősége van a lehető leggyorsabb válaszadásra. A kriptopiac híre későn jelenik meg, így a kriptopénz árfolyamát befolyásoló hírek túl későn juthatnak el a kereskedőhöz, amikor a tőzsde már reagál rá.
 • A technikai elemzés ugyanazon az elven működik, mint az összes valuta. Például az alapvető elemzés során a kereskedőnek különféle információs rétegeket kell tanulmányoznia az egyes kriptovaluták jellemzőiről.
 • A technikai elemzés elegendő adatot nyújt ahhoz, hogy kevéssé ismert devizákkal dolgozzon.
 • A kereskedő kiválaszthatja a legkényelmesebb eszközöket, szűk időközönként kiszámíthatja az őt érdeklő konkrét számokat az általa személyesen összeállított képlet alapján stb..

Technikai elemzés a kriptovaluták kereskedésében: hátrányok

A technikai elemzés hátrányai a következők:

 • Késői jelzések. A technikai elemzés nem engedi meglátni a trend megfordulásának első jeleit. Megjeleníti azt a helyzetet, amely a változás előfeltételei után alakul ki.
 • A harmadik fél tényezőinek beavatkozásának hatékonysága. A technikai elemzés teljes egészében a matematikán alapul. A számítások bizonyos helyzetekre pontosak, de a probléma az, hogy a piacon teljesen azonos helyzetek gyakorlatilag nem fordulnak elő. Gyakran beavatkozik kisebb idegen tényezőkbe, amelyek a matematikai pontosság szempontjából kritikusak és minden jóslatot tévessé tesznek.
 • Kevesebb hatékonyság a kriptopiacon. A hagyományos piachoz képest a kriptovaluta-mutatók gyorsabban változnak, és még a tapasztalt játékosoknak sem mindig van idejük ilyen mennyiségű információban navigálni.

Technikai elemzés a kriptovaluták kereskedelmében: kezdőknek kell-e használni?

A fenti hátrányok mellett a kezdő kereskedők számos problémát tapasztalnak a technikai elemzés során:

 • Félreértelmezi a grafikát. Elméletileg minden nyilvánvaló, de a gyakorlatban lehetetlen látni az ábrákat, és az elemzés eredményei messze vannak a valóságtól.
 • Túl szorosan kapcsolódik az elmélethez. Ha a kereskedésről szóló tankönyvben szereplő ábrát egy számmal tüntettük fel, akkor a gyakorlatban a kezdők csak akkor reagálnak rá, ha majdnem megegyezik a tankönyv példájával. Ugyanazok a számok különböző esetekben vizuálisan nagyon eltérőek lehetnek, ami a kezdők számára zavaró.
 • Tegyen különböző következtetéseket. Sőt, ez tapasztalatlan kereskedőknél is megfigyelhető: két elemző két különböző előrejelzést készíthet egy diagram alapján, és logikai számításokkal megerősítheti azokat. Néha lehetetlen megmondani, hogy melyiküknek van nagyobb valószínűsége. A kezdőknek sokkal gyakrabban vannak ilyen problémáik.

Ezenkívül a technikai elemzéshez időre van szükség egy kezdő kereskedőtől az elmélet tanulmányozásához, majd időre (és gyakran pénzre) a gyakorlati hibákra, és csak ezt követően adják meg az eredményt.

Ennek ellenére nem tanácsos lemondani a technikai elemzés alkalmazásáról olyan személy számára, aki úgy döntött, hogy kipróbálja magát a kriptovaluta kereskedelemben. Ezeket a problémákat a gyakorlat segítségével oldják meg. A könnyebbség érdekében megalapítottuk a SkyRockSignals céget

SkyRock jelek tapasztalt szakember kriptopénz kereskedési csapat amely megosztja a befektetési döntéseket, a kereskedési ötleteket, az elemzéseket és a jeleket. Ajánlásaink mindkettőn alapulnak Műszaki és Alapvető Elemzés a több éves kereskedési tapasztalat.

A 3Commas Marketplace előfizetőink hozzáférést kapnak a automatikus prémium kereskedési bot amely lehetővé teszi számukra stabil profitot keresni és havonta növeljék betétüket

 • Binance és Bittrex
 • A BTC, az ETH és az USDT devizákat jegyeznek
 • Átlagos üzletenkénti nyereség: 3%
 • Heti 100 jelzés
 • Időtartam: legfeljebb 3 óra

Basic Telegram csatornánk mindig ingyenes marad, és továbbra is ingyenes nyereséges kereskedelmi ötleteket, piaci híreket és jelzéseket fogunk nyújtani. https://t.me/SkyRockSignalsBasic

Kapcsolatok:

Teljes prémium távirati csatorna regisztrációs űrlap: https://goo.gl/Vxc66H

TradingView: https://www.tradingview.com/u/SkyRockSignals

Eredmények: https://goo.gl/roXue6

Élő csevegés és támogatás: discord.gg/BBkKtcD

Weboldal: www.SkyRockSignals.com

Email: [email protected]

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me