Gedecentraliseerde financiering heeft nieuwe soorten op blockchain gebaseerde financiële producten in de cryptocurrency-ruimte gebracht. Een van die innovaties bij het creëren van nieuwe activaklassen zijn de zogenaamde “Elastic Supply Tokens” (EST), die in het artikel van vandaag zal worden besproken.

Elastische munttoevoer

De elasticiteit van het aanbod wordt gedefinieerd als een maat die een verandering in het aanbod weerspiegelt wanneer een gerelateerde parameter, zoals prijs, verandert. Dat gezegd hebbende, hoe meer gebruikers reageren op prijsschommelingen, hoe elastischer het aanbod van munten is.

Tokens zijn elastisch in prijs als het totale aanbod van deze tokens niet vaststaat maar regelmatig wordt aangepast. Naarmate de prijs van token verandert, wordt het totale aanbod aan munten groter of kleiner. Dit proces wordt “rebasen” genoemd en vindt algoritmisch plaats, afhankelijk van de huidige prijs van elk token. 

Tot op zekere hoogte zijn tokens die rebasen vergelijkbaar met stablecoins – beide soorten activa proberen de richtprijs te evenaren, maar op verschillende manieren. Stablecoins zijn gebaseerd op een vast wisselkoersprincipe, dat correleert met een geselecteerd activum dat waarde kan behouden. Zo zijn stablecoins gekoppeld aan (bijv.) De Amerikaanse dollar in een verhouding van 1: 1 en behouden ze hun waarde ten opzichte van USD.

In tegenstelling tot stablecoins streven EST’s naar een richtprijs met een in de tijd variërend aanbod van munten. Door een proces van aanbodaanpassing (de rebase) wordt de circulatie van tokens gereguleerd. Als de prijs van een token bijvoorbeeld $ 1 moet zijn, maar plotseling verandert, verandert het huidige aanbod van al die tokens dienovereenkomstig. Als de prijs van een dergelijk token onder de $ 1 daalt, zal de huidige voorraad munten afnemen, de waarde van elk token stijgen en vice versa. Het is vermeldenswaard dat aanpassingen kunnen worden uitgevoerd met verschillende frequenties en omstandigheden.

De rebase zelf is een potentieel winstgevende gebeurtenis. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat bij het beleggen in tokens met een elastische prijs, het risico op verlies van geld ook toeneemt. Elastische leveringstokens zijn relatief recent verschenen in het DeFi-ecosysteem. Toch is er al een behoorlijk aantal onafhankelijke projecten op de markt op het gebied van het creëren van dergelijke activaklassen, waarvan sommige hieronder worden beschreven..

Basis

De eerste algoritmisch aanpasbare activa werden in 2017 voorgesteld door het Basis-project, dat tokens wilde creëren zonder volatiliteit.

Het Basisprotocol bood een stabiel valutamodel bestaande uit drie tokens:

  • Het belangrijkste token van het systeem, Basis, gekoppeld aan de dollar. Het was bedoeld om te worden uitgewisseld, en het aanbod was elastisch om het vast te houden aan de USD;
  • Obligatie-tokens waren bedoeld om te worden geveild wanneer de voorraad munten toenam. Hun prijs was altijd lager dan 1 Basis, wat het mogelijk maakte om winst te verwachten bij het kopen van dergelijke tokens;
  • Equity-tokens. De levering van deze tokens stond vast en de prijs was nergens aan gebonden. Deze munten waren bedoeld om inkomsten te genereren als dividend.

Basis haalde in 2018 $ 133 miljoen op via een onderhandse plaatsing. Ondanks de toegenomen belangstelling van grote kapitalen, werd het project stopgezet door de Securities and Exchange Commission omdat de tokens van het bedrijf werden gedefinieerd als effecten. 

Ampleforth

Het Ampleforth-project heeft zijn eigen algoritmische AMPL-token uitgegeven op de Ethereum-blockchain. Maar terwijl Basis obligatie-tokens aanbood om het aanbod van tokens te vergroten, introduceerde Ampleforth het concept van rebase, een mechanisme voor het protocol om tokens uit te geven wanneer een bepaalde drempel wordt overschreden. Met andere woorden, als de AMPL-prijs hoger is dan de richtprijs, activeert het protocol het token-uitgifteproces. Het is vermeldenswaard dat het aantal tokens per portemonnee van een gebruiker automatisch verandert na elk rebase-proces.

Het protocol gebruikt Chainlink als een orakel om de AMPL-snelheid te bepalen, terwijl het rebase-mechanisme dagelijks wordt geactiveerd. De aanpak die door Ampleforth wordt geïmplementeerd, vermindert de impact op de tokencorrelatie met externe activa.

AMPL en soortgelijke tokens kunnen niet worden gecategoriseerd als stablecoins omdat deze laatste via prijs aan andere activa zijn gekoppeld en zijn ontworpen om volatiliteit volledig te elimineren, terwijl AMPL ernaar streeft een lagere volatiliteit te hebben in plaats van deze te elimineren. Het Ampleforth-project is het grootste en meest populaire project dat gebruikmaakt van elastische leveringstokens in het DeFi-ecosysteem. Het AMPL-token is beschikbaar op gedecentraliseerde platforms, zoals Uniswap, Balancer en Sushiswap, om liquiditeit te verschaffen aan bepaalde paren als onderdeel van de Geysers-campagne, die gebruikers de mogelijkheid geeft om AMPL “beloningen” te claimen.

YAM

YAM is een elastische leveringstoken die op dezelfde manier functioneert als het Ampleforth-model (AMPL). Met name wordt 10% van elk rebase-proces gebruikt om yCRV te kopen, de LP-tokens in de Curve en Yearn-pool voor het door de gemeenschap beheerde Yam-fonds.

Zoals hierboven vermeld, hebben tokens met elastische aanvoer doorgaans een richtprijs; dus voor YAM is de richtprijs $ 1 en de periode tussen rebases is gelijk aan 12 uur. Het Yam-token is gedistribueerd via yield farming en het verschaffen van liquiditeit aan Yam-pooldeelnemers. De belangrijkste eigenschap van YAM is het recht om de functionaliteit van het YAM-protocol bij te werken: rebasen, YAM-fonds of orakels.

 

In augustus 2020 werd een bug ontdekt die YAM en zijn $ 750.000 yCRV-fonds onhandelbaar en onveranderlijk maakte; daarom is er geen manier om YAM veilig in liquiditeitspools op gedecentraliseerde beurzen te plaatsen. Het YAM-token blijft bestaan ​​zolang Ethereum een ​​overeenkomstig contract onderhoudt.

Momenteel heeft het nieuwe Yam 3.0-protocol één liquiditeitspool met een YAM / yUSD-paar. YAM was een van de eerste projecten die een landbouwmodel met een hoge opbrengst aanbood.

OUSD – Oorsprongsdollar 

OUSD is ontworpen als een verbeterde stablecoin voor het Ethereum-netwerk en de prijsstelling is gebaseerd op drie andere stablecoins: USDT, USDC en DAI. Origin Dollar biedt rendement door de inzet van onderliggende activa, en een elastische levering stelt OUSD-houders in staat om tokens als beloning te verzamelen.

OUSD-ontwikkelaars werken eraan om het proces van het uitlenen van stablecoins te implementeren door te integreren in Compound-, Aave- en dYdX-protocollen. Het is ook vermeldenswaard dat OUSD een van de betaalmethoden op het Dshop-platform is.

Mithril contant

De algoritmische stablecoin Mithril Cash is een fork van het Basis Cash-protocol en bestaat uit drie tokens:

  • Mithril Cash (MIC), een token met een richtprijs van $ 1, bedoeld om te worden gebruikt als ruilmiddel en gekoppeld aan het MakerDAO Multi-Collateral USDT-token;
  • Mithril Share (MIS) – een token voor platformbeheer;
  • Mithril Bond (MIB) – een inwisseltoken voor houders van Mithril Cash wanneer de MIC onder $ 1 daalt.

De MIS- en MIB-tokens zijn bedoeld om de MIC-prijs naar $ 1 te verhogen. 

MIC-tokens worden momenteel gedistribueerd door meer dan 16 verschillende tokens en stablecoins te storten, waarna we de start zullen zien van de distributie van MIS-tokens aan de SushiSwap MIC-USDT-liquiditeitsverschaffers.

Lege set dollar

ESD is een algoritmische aanbodelastische stablecoin waarvan de vers geslagen tokens worden gebruikt als stimulans om de koppeling te behouden.

De ontwikkelaars introduceerden het concept van “kortingsbonnen”, die kunnen worden verkregen door ESD’s te branden en dezelfde tokens met korting te verkopen. De kortingsbonnen kunnen worden geclaimd in toekomstige ESD-releases wanneer de prijs van de laatste hoger is dan $ 1.

In tegenstelling tot andere rebaseerbare tokens, is rebasen in het geval van ESD vrijwillig; met andere woorden, als gebruikers besluiten hun ESD-tokens te koppelen of de liquiditeit te blokkeren, ontvangen ze een nieuw aangemaakte ESD als het rebase-proces positief is. 

BASE-protocol

Base Protocol (BASE) is een synthetisch crypto-activum waarvan de prijs is gebaseerd op de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies in een verhouding van 1: 1 biljoen. BASE is nodig om de marktrente te behouden, die is gekoppeld aan de onderliggende waarde, de crypto-industrie. De koppeling van het token aan marktkapitalisatie wordt stabiel gehouden door middel van een elastisch aanbodprotocol.

Gebruikers kunnen BASE-tokens krijgen in Uniswap-liquiditeitspools en met de Base Cascade-campagne kunnen ze beloningen krijgen voor het vergrendelen van hun tokens in liquiditeitspools.

Het protocol biedt universele handelshulpmiddelen waarmee gebruikers tegelijkertijd kunnen speculeren op de hele cryptocurrency-markt, niet alleen op individuele activa. Base Protocol kan worden gebruikt als kredietinstrument voor hedging met hefboomwerking.

Perspectieven

Elastic supply tokens zijn een innovatie in de zin dat ze de mogelijkheid bieden om de structuur van stablecoins vanuit een andere hoek te bekijken. Het mechanisme van variabele muntaanvoer om een ​​link te bieden naar een onderliggend actief met minder volatiliteit, opent een overvloed aan use-cases voor stabiele tokens.

We mogen niet vergeten dat Elastic supply-tokens experimentele activa zijn die mogelijk kritieke fouten bevatten in hun slimme contractcode, en dat sommige projecten anonieme oprichters achter zich hebben. Elastic supply tokens worden in ieder geval intensief ontwikkeld en trekken steeds meer aandacht van cryptoliefhebbers en ontwikkelaars. Volgens het Coingecko-portaal is de totale kapitalisatie van rebase-tokens bijvoorbeeld bijna $ 344 miljoen, waarvan $ 302 afkomstig is van Ampleforth. 

Disclaimer: de inhoud van dit artikel is niet bedoeld als financieel advies en mag niet als zodanig worden behandeld. 3commas en zijn auteurs nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor uw winsten of verliezen nadat u dit artikel heeft gelezen. Het artikel is bedoeld om lezers algemene informatie te geven. Hierin wordt alleen persoonlijke ervaring beschreven. De gebruiker moet zijn eigen onafhankelijk onderzoek doen om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot zijn crypto-investeringen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me