Finanțarea descentralizată a adus noi tipuri de produse financiare bazate pe blockchain în spațiul criptomonedelor. O astfel de inovație în crearea de noi clase de active este așa-numitele „Elastic Supply Jeton” (EST), care vor fi discutate în articolul de astăzi..

Furnizare de monede elastice

Elasticitatea ofertei este definită ca o măsură care reflectă o modificare a ofertei atunci când se modifică un parametru asociat, cum ar fi prețul. Acestea fiind spuse, cu cât utilizatorii răspund mai mult la fluctuațiile de preț, cu atât este mai elastică oferta de monede.

Jetoanele sunt elastice în ceea ce privește prețul, dacă oferta totală a acestor jetoane nu este fixă, dar este ajustată în mod regulat. Pe măsură ce prețul tokenului se modifică, oferta totală de monede se extinde sau se contractează. Acest proces se numește „rebasing” și are loc algoritmic în funcție de prețul curent al fiecărui jeton. 

Într-o anumită măsură, jetoanele care rebase sunt similare cu monedele stabile – ambele tipuri de active încearcă să se potrivească prețului țintă, dar în moduri diferite. Monedele stabile se bazează pe un principiu al ratei de schimb fixe, care se corelează cu un activ selectat care poate păstra valoarea. Astfel, monedele stabile sunt legate de (de exemplu) dolarul SUA la un raport 1: 1 și își păstrează valoarea în raport cu USD.

Spre deosebire de stablecoins, EST-urile vizează un preț țintă cu o ofertă de monede variabilă în timp. Printr-un proces de ajustare a aprovizionării (rebase-ul), circulația jetoanelor este reglementată. De exemplu, dacă prețul unui jeton este de 1 USD, dar se schimbă brusc, oferta actuală a tuturor acestor jetoane se va modifica în consecință. Dacă prețul unui astfel de jeton scade sub 1 dolar, oferta curentă de monede va scădea, valoarea fiecărui jeton va crește și invers. Este demn de remarcat faptul că ajustările pot fi efectuate cu frecvențe și condiții diferite.

Rebase-ul în sine este un eveniment potențial profitabil. Cu toate acestea, merită să ne amintim că, atunci când investim în jetoane cu un preț elastic, cresc și riscurile de pierdere a fondurilor. Jetoanele de aprovizionare elastice au apărut relativ recent în ecosistemul DeFi. Cu toate acestea, există deja un număr decent de proiecte independente în domeniul creării unor astfel de clase de active pe piață, dintre care unele vor fi descrise mai jos.

Bază

Primele active reglabile algoritmic au fost propuse în 2017 de proiectul Basis, care a căutat să creeze jetoane libere de volatilitate.

Protocolul de bază a oferit un model valutar stabil format din trei jetoane:

  • Principalul simbol al sistemului, Basis, este legat de dolar. A fost menit să fie schimbat, iar oferta sa era elastică pentru a-și menține legătura cu USD;
  • Jetoanele de obligațiuni erau menite să fie scoase la licitație atunci când oferta de monede a crescut. Prețul lor a fost întotdeauna mai mic decât 1 Bază, ceea ce a făcut posibil să se aștepte profituri la achiziționarea unor astfel de jetoane;
  • Jetoane de capitaluri proprii. Furnizarea acestor jetoane era fixă, iar prețul nu era legat de nimic. Aceste monede au fost destinate să genereze venituri sub formă de dividende.

Bază a strâns 133 de milioane de dolari într-un plasament privat în 2018. În ciuda interesului crescut de la capitalurile mari, proiectul a fost închis de Securities and Exchange Commission, întrucât jetoanele companiei erau definite ca valori mobiliare. 

Ampleforth

Proiectul Ampleforth a emis propriul său simbol algoritmic AMPL pe blockchain-ul Ethereum. Dar, în timp ce Basis oferea jetoane de obligațiuni pentru a crește oferta de jetoane, Ampleforth a introdus conceptul de rebase, un mecanism pentru protocolul de a emite jetoane atunci când un prag dat este depășit. Cu alte cuvinte, dacă prețul AMPL depășește prețul țintă, protocolul declanșează procesul de emitere a simbolurilor. Merită menționat faptul că numărul de jetoane pentru fiecare portofel al utilizatorului se modifică automat după fiecare proces de rebase.

Protocolul folosește Chainlink ca oracol pentru a determina rata AMPL, în timp ce mecanismul de rebase este activat zilnic. Abordarea implementată de Ampleforth reduce impactul asupra corelației simbolurilor cu activele externe.

AMPL și jetoanele similare nu pot fi clasificate ca monede stabile, deoarece acestea din urmă sunt legate de alte active prin preț și sunt concepute pentru a elimina complet volatilitatea, în timp ce AMPL își propune să aibă o volatilitate mai mică decât să o elimine. Proiectul Ampleforth este cel mai mare și mai popular proiect care folosește jetoane de aprovizionare elastică în ecosistemul DeFi. Jetonul AMPL este disponibil pe platforme descentralizate, precum Uniswap, Balancer și Sushiswap, pentru a oferi lichiditate anumitor perechi ca parte a campaniei Geysers, care oferă utilizatorilor posibilitatea de a solicita „recompense” AMPL.

YAM

YAM este un simbol de alimentare elastic care funcționează similar cu modelul Ampleforth (AMPL). În special, 10% din fiecare proces de rebase este utilizat pentru a cumpăra yCRV, jetoanele LP din piscina Curve și Yearn pentru fondul Yam administrat de comunitate.

După cum sa menționat mai sus, jetoanele cu aprovizionare elastică tind să aibă un preț țintă; deci pentru YAM, prețul țintă este de 1 USD, iar perioada dintre reevaluări este egală cu 12 ore. Jetonul Yam a fost distribuit prin cultivarea randamentului și oferind lichidități participanților la Yam pool. Proprietatea principală a YAM este dreptul de a actualiza funcționalitatea protocolului YAM: rebasing, fond YAM sau oracole.

 

În august 2020, a fost descoperit un bug care a făcut ca YAM și fondul său de 750.000 $ yCRV să nu poată fi gestionate și imuabile; prin urmare, nu există nicio modalitate de a plasa YAM în fonduri de lichidități pe bursele descentralizate în siguranță. Jetonul YAM va exista atâta timp cât Ethereum menține un contract corespunzător.

În prezent, noul protocol Yam 3.0 are un singur fond de lichidități cu o pereche YAM / yUSD. YAM a fost unul dintre primele proiecte care a oferit un model agricol cu ​​randament ridicat.

OUSD – Dolar de origine 

OUSD este conceput ca o stablecoin îmbunătățită pentru rețeaua Ethereum, iar prețurile sale se bazează pe alte trei stablecoins: USDT, USDC și DAI. Origin Dollar oferă randamente prin implementarea activelor subiacente, iar o ofertă elastică permite deținătorilor de OUSD să acumuleze jetoane ca recompense.

Dezvoltatorii OUSD lucrează pentru a implementa procesul de creditare a stablecoinelor prin integrarea în protocoalele Compound, Aave și dYdX. De asemenea, merită menționat faptul că OUSD este una dintre metodele de plată de pe platforma Dshop.

Mithril cash

Stablecoinul algoritmic Mithril Cash este o bifurcație a protocolului Basis Cash și constă din trei jetoane:

  • Mithril Cash (MIC), un jeton cu un preț țintă de 1 USD, destinat utilizării ca mijloc de schimb și legat de jetonul USDT multi-colateral MakerDAO;
  • Mithril Share (MIS) – un simbol de gestionare a platformei;
  • Mithril Bond (MIB) – un jeton de răscumpărare pentru deținătorii de Mithril Cash atunci când MIC scade sub 1 $.

Jetoanele MIS și MIB sunt destinate să crească prețul MIC la 1 USD. 

Jetoanele MIC sunt distribuite în prezent prin depunerea a peste 16 jetoane și stabile diferite, după care vom vedea începutul distribuției jetoanelor MIS către furnizorii de lichidități SushiSwap MIC-USDT.

Set dolar gol

ESD este o stablecoină elastică de aprovizionare algoritmică ale cărei jetoane proaspăt bătute sunt folosite ca stimulent pentru menținerea știftului.

Dezvoltatorii au introdus conceptul de „cupoane”, care poate fi obținut prin arderea ESD-urilor și vânzarea acelorași jetoane la reducere. Cupoanele pot fi solicitate în viitoarele versiuni ESD atunci când prețul acestora din urmă ajunge la peste 1 USD.

Spre deosebire de alte jetoane rebasabile, în cazul ESD, rebasing-ul este voluntar; cu alte cuvinte, dacă utilizatorii decid să-și conecteze jetoanele ESD sau să blocheze lichiditatea, vor primi un ESD nou creat dacă procesul de rebase este pozitiv. 

Protocol BASE

Protocolul de bază (BASE) este un cripto-activ sintetic al cărui preț se bazează pe capitalizarea de piață totală a tuturor criptomonedelor la un raport de 1: 1 trilion. BASE este necesar pentru a menține rata pieței, care este legată de activul său de bază, industria criptografică. Legătura jetonului cu capitalizarea de piață este menținută stabilă prin intermediul unui protocol elastic de aprovizionare.

Utilizatorii pot obține jetoane BASE în grupurile de lichidități Uniswap, iar campania Base Cascade le permite să obțină recompense pentru blocarea jetoanelor lor în grupurile de lichidități.

Protocolul oferă instrumente universale de tranzacționare care permit utilizatorilor să speculeze simultan pe întreaga piață a criptomonedelor, nu doar pe activele individuale. Protocolul de bază poate fi utilizat ca instrument de credit pentru acoperirea cu levier.

Perspective

Jetoanele de aprovizionare elastice sunt o inovație în sensul că oferă o oportunitate de a privi structura stablecoinelor dintr-un unghi diferit. Mecanismul aprovizionării cu monede variabile pentru a oferi o legătură cu un activ subiacent cu o volatilitate mai mică deschide o mulțime de cazuri de utilizare pentru jetoane stabile.

Nu trebuie uitat că jetoanele de aprovizionare elastice sunt active experimentale care pot avea erori critice în codul lor de contract inteligent, iar unele proiecte au fondatori anonimi în spate. În orice caz, jetoanele de aprovizionare elastice sunt dezvoltate intens și atrag din ce în ce mai multă atenție din partea entuziaștilor și dezvoltatorilor de cripto. De exemplu, potrivit portalului Coingecko, capitalizarea totală a jetoanelor rebase este de aproape 344 milioane dolari, din care 302 dolari provin de la Ampleforth. 

Declinare de responsabilitate: Conținutul acestui articol nu este destinat să fie consiliere financiară și nu trebuie tratat ca atare. 3commas și autorii săi nu își asumă nicio responsabilitate pentru profiturile sau pierderile dvs. după ce ați citit acest articol. Articolul a fost prezentat pentru a oferi cititorilor informații generale. Există doar experiență personală descrisă aici. Utilizatorul trebuie să facă propriile cercetări independente pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la investițiile sale criptografice.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me