Dela inte din hemlighet med människor, 

När allt kommer omkring vet du inte vilken av dem som är elak. 

Hur du själv hanterar Guds skapelse, 

Förvänta dig samma från människor

Omar Khayyam

Satoshi Nakamoto är skaparen av Bitcoin och författaren till dess originaldokument. Men vem är han egentligen? Svaret på denna fråga har undgått kryptofans och professionella utredare i flera år, vilket gör det till århundradets största mysterium..

Under skydd av mysterium

En av de fantastiska aspekterna av Bitcoin är att skaparen fortfarande är okänd. “Satoshi Nakamoto” är en pseudonym. Och jag älskar det. Alltför ofta med de stora uppfinningarna i historien finns det namn som får en orättvis andel av berömmelse bara för att de förekommer i patentregister. Detta är åtminstone orättvist och skapar en falsk berättande.

Tänk på alla kända människor som Eli Whitney, bröderna Wright och Thomas Edison. Ingen argumenterar – fantastiska människor, men deras bidrag var kraftigt övervärderat jämfört med andra som arbetade med samma projekt samtidigt. Det finns trots allt fortfarande en tvist om vem som exakt var den första piloten..

Ingen vet dock vem som uppfann hästskon, vilket dramatiskt förändrade jordbruksproduktiviteten. Först sedan uppfinningen av patentregister känner vi igen namnet bakom innovation.

Så Satoshi Nakamoto

Bitcoin är annorlunda. Dess teknik har överförts till världen och har undvikit både “immateriella rättigheter” och kommersiella betalningsnätverk. Och det är namnet! Det låter så konstigt, och nu är det legendariskt, särskilt eftersom ingen vet exakt vem det är. En del försökte till och med göra anspråk på titeln “Skapare”, men ett sådant påstående verkar vara ett misslyckande. “Satoshi” dök upp och försvann sedan. Och jag skulle vilja att det skulle vara så här för alltid.

Nakamoto uppfann bitcoin 2009 och vi har blockchain-poster som bevis, men förutom det är lite känt om den mystiska skaparen av kryptovalutan. Det är faktiskt inte ens klart om Satoshi alls är mänsklig. Det är möjligt att detta namn bara är en pseudonym för en utvecklingsgrupp eller kryptografer.

Förutom att sammanställa den ursprungliga Bitcoin-vitboken, är Nakamoto ansvarig för att genomföra många av de viktigaste genombrotten som inträffade under de tidiga dagarna av Bitcoin. Ansedd som grundaren till Cue Ball, hjälpte han till att skapa den allra första blockchain-databasen. Han distribuerade också den allra första arbetskopian av Bitcoin 2009.

Nakamotos roll som den första gruvarbetaren är också föremål för noggrann granskning. Offentliga register visar att hans kända adresser innehåller cirka 1 miljon BTC, vilket till nuvarande marknadsvärde nästan säkert skulle göra honom till en av de rikaste människorna i världen.!

Det intensiva intresset för att hitta denna mystiska miljardär har fångat många fantasier, men Nakamoto själv är fortfarande svårfångad..

Ursprunget till skaparen av Bitcoin 

Många fördjupade studier har utförts för att fastställa Nakamotos sanna identitet, till ingen nytta. Och även om vissa fakta hittades kunde ingen komma till en enda slutsats..

För att komplicera sakerna, efter skapandet av Bitcoin, gick Nakamoto faktiskt under jorden, och sedan 2009 har inget annat hörts från honom..

På det globala nätverksforumet uppgav Nakamoto ursprungligen att han var bosatt i Japan, född 1975. Senare samma år skapade Nakamoto BitcoinTalk-forumet och publicerade det allra första inlägget på webbplatsen under sin pseudonym “Satoshi”..

Nakamoto fortsatte att arbeta med Bitcoin-källkoden och släppte protokolluppdateringar fram till mitten av 2010. Samtidigt överförde han kontrollen över nätverkets källkod till den legendariska utvecklaren Gavin Andresen, som sedan började leda utvecklingen av projektet. Sedan gick Nakamoto in i skuggorna.

Tidigare i år fick världen en kort mailing från Nakamoto i form av ett bokutdrag som påstås skrivas av honom. Men även denna information är av tvivelaktigt ursprung..

Efter år av sökning har Satoshi Nakamoto blivit en nästan mytisk karaktär i kryptoindustrin. Hundratals analytiker, forskare och journalister har gjort omfattande försök att kontakta honom (eller henne eller dem), men till ingen nytta..

För närvarande har bara en sak bestämts: Nakamoto vill inte hittas. Det är inte så farligt. Hans identitet har redan blivit ett av de mest varaktiga mysterierna inom teknik, men det är också en historia om demokratisering och innovation..

Kan dessa människor vara Satoshi Nakamoto?

Medlemmar av kryptosamhället har diskuterat Satoshi Nakamotos verkliga ursprung i flera år..

Åsikterna om vem den “riktiga Satoshi” är fortfarande delade. Efter att ha siktat igenom hundratals potentiella Satoshi verkar det mesta av kryptovärlden vara överens om att det är troligt att Nakamoto kan vara en av följande personer:

Nick Szabo

Trots upprepade förnekanden att han faktiskt är skaparen av Bitcoin råder det ingen tvekan om att den legendariska datavetaren Nick Szabo är den som alla letar efter..

På många sätt var Szabo en man före sin tid och krediteras för att skapa “Bit Gold”, föregångaren till Bitcoin. Bit Gold var ett av de första exemplen på en giltig digital valuta.

När Szabo retroaktivt publicerade ett blogginlägg tog många det som ett tecken. Det hänvisar till Bit Gold, datumet då Bitcoin faktiskt lanserades. Detta fick vissa att tro att den mystiska nörden faktiskt var Nakamoto Sam..

Hal Finney 

Många har “sväljt” ett av de mest övertygande argumenten som någonsin gjorts, som visas i en privat e-postlista som heter CounterMarkets från programmeraren och författaren Vin Armani. Han bevisar övertygande att den verkliga Satoshi är Hal Finney (1956-2014). 

Mycket av misstanken att Finney var skaparen av Bitcoin bygger på ett viktigt faktum. Den tidigare PGP-utvecklaren fick faktiskt den allra första Bitcoin-transaktionen som någonsin gjorts från Nakamoto själv. Han var en av de första vanliga Bitcoin-användarna och deltog aktivt i communityforum i början av kryptovalutan..

Finney är känd för att vara en ivrig anhängare av kryptografi. Han uppfann ett av de första hälsokontrollsystemen (som senare visade sig vara en integrerad del av Bitcoin – dess kärnfunktionalitet) 2004, mer än fem år innan kryptovalutan debuterade..

Det är anmärkningsvärt att “Hal var där” i varje steg av Satoshis deltagande i Bitcoin. Han stod på kryptosändlistan, där Satoshi publicerade både vitboken och den ursprungliga klientprogramvaran. Han deltog i båda teman. Inga andra Satoshi-misstänkta deltog i dessa ämnen. 

Hal var den första personen förutom Satoshi som lanserade Bitcoin-klientprogramvaran. Med andra ord var han den första gruvarbetaren förutom Satoshi och den första mottagaren av BTC-transaktionen. I själva verket skickade Satoshi inte ens en testtransaktion till sig själv innan han skickade Hal. 

Hal var den första kodförfattaren (inklusive buggfixar under den första veckan) för Satoshi-projektet. Han var också den sista personen Satoshi specifikt svarade på på BitcoinTalk-forumet innan han försvann.. 

Intressant fakta!

En av de mer intressanta Hal var där är Crypto Twitter fallet. Hal, och bara Hal, var i början av Crypto Twitter. På kvällen den 10 januari 2009 gick han till Twitter och ordet “bitcoin” kom först in i databasen för detta sociala nätverk. Hal tillkännagav för världen med en enkel två-ords-tweet att han “lanserar bitcoins”. 

Han pratade om detta ögonblick i ett slags “avskedsinlägg” på BitcoinTalk-forumen 2013. ”När Satoshi tillkännagav den första programversionen hoppade jag på den direkt, och jag tror att jag var den första personen förutom Satoshi som körde Bitcoin. Och jag var mottagare av den första bitcoin-transaktionen när Satoshi skickade mig tio mynt som ett test, skrev han.

Det fanns ytterligare två tweets från Finney, och Armani hävdar att båda stöder denna idé. När det gäller motivationen bakom Finneys marionettbild är det helt klart att uppfinnaren av nya privata pengar, som i princip skulle kunna ersätta centralbanker och alla statligt ägda tryckpressar i världen, skulle vilja vara anonym.

Feeney har upprepade gånger förnekat att han var Satoshi Nakamoto. Nyhetsorganisationer och journalister fortsatte att ringa om det tills hans tragiska död i mitten av 2014. Här är en anteckning som han skrev den 19 mars 2013:

”När Satoshi tillkännagav Bitcoin på e-postlistan för kryptovaluta fick han ett skeptiskt välkomnande. Kryptografer har sett för många stora scheman från okunniga noobs. “.

Det här börjar se ganska jävligt övertygande ut, eller hur? Men detta är ett problem av denna typ av teoretisering: konspirationsteorier av alla slag kan bli “svarta hål”. Om du anger din slutsats i förväg och sedan hittar fakta börjar allt se ut som bevis..

Nakamoto eller inte, Finney var utan tvekan en viktig bidragsgivare till Bitcoins utveckling och hans arv kommer att fortsätta..

Craig Wright

Av alla misstänkta att de är Nakamoto som har förnekat sin påstådda roll i skapandet av Bitcoin, åtminstone en från början för att bevisa det motsatta. Den australiensiska forskaren Craig Wright har påstått sig vara skaparen av Bitcoin i många år.

År 2016 skrev han enligt uppgift flera meddelanden med några av Bitcoins första kryptografiska nycklar i ett försök att verifiera sin identitet till BBC och The Economist. Kritiker hävdade sedan att nycklarna i fråga helt enkelt återanvänds från tidigare transaktioner. Av sig själva bevisade de inte att Wright var Nakamoto..

Wright hävdade senare att han inte var Nakamoto själv, och att Satoshi Nakamoto var ett team av människor som han var ledare för. Många sa att de med ett leende kom ihåg mötet med Wright vid olika konferenser. Han introducerades för alla som Satoshi Nakamoto.

Wright är fortfarande ett av huvudmålen i den pågående debatten om Satoshi Nakamotos persona i kryptosamhället.. 

Dorian Nakamoto

År 2014 beslutade tidningen Newsweek att den hade känslan av seklet. Han identifierade den 67-årige bosatta i Kalifornien som skaparen av Bitcoin, men hans gissning visade sig vara fel. Äldre ingenjör Dorian Nakamoto har upprepade gånger förnekat att han är skaparen av kryptovalutan.

Intressant nog har Hal Finney bott tillsammans med misstänkt Dorian i flera år. Detta har fått en del att tro att Finney verkligen skapade kryptovalutan och att Dorian själv var inspirationen bakom det nu berömda aliaset. Finney förnekade detta, men slumpen är för spännande för att vissa bara ska kunna ta upp det och glömma..

Ironiskt nog har Dorian Nakamoto sedan blivit en av de många offentliga ansiktena för Bitcoin. Den en gång pensionerade fysikern reser nu världen och pratar om kryptografins kraft och hur kryptovaluta kan demokratisera tillgången till finansmarknaderna..

Satoshis sanna identitet är fortfarande ett mysterium

Trots alla bevis på Internet är det fortfarande inte klart vem (eller vad) som egentligen gömmer sig under namnet Nakamoto. Analys av kryptovalutaforskare visade att även om Nakamoto påstod sig vara japansk är det knappast fallet. Historien om hans foruminlägg i de tidiga dagarna av Bitcoin visade tidszonen för Europa eller Nordamerika..

Dessutom är det mesta av Satoshi som används i sina tidiga foruminlägg brittisk engelska. Det är också sällsynt hos de flesta som talar japanska som sitt första språk..

Sammantaget har dussintals människor gjort uttalanden eller har identifierats som den “riktiga” Satoshi Nakamoto. Det blir mer och mer troligt att världen aldrig kommer att känna till Satoshi Nakamotos sanna identitet.

Slutsats

Om den sanna Satoshi dök upp idag skulle hans Bitcoin-cache göra honom 6 miljarder dollar rikare på bara en krypta. De som styr de privata nycklarna har tillgång till dem och världen övervakar dem för att se när de rör sig. Men de kanske aldrig rör sig. Bättre att de stannar där de är och att Satoshis identitet förblir ett mysterium för alltid..

Alla riktigt bra innovationer är crowdsourcing. Geni är individuellt, men ingen har den intellektuella förmågan att skapa något riktigt meningsfullt från grunden. Detta gäller även musik, produkter, idéer och programvara för transformation..

I en av hans sista anteckningar före hans försvinnande skrev Satoshi: 

”Jag önskar att du inte fortsatte att prata om mig som en mystisk skuggfigur. Pressen gör det bara till ett “piratvaluta” -ämne. Berätta istället om open source-projektet och ge kredit till dina utvecklare. Det hjälper till att motivera dem. “.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me