A kriptopénzipar nagymértékű fejlődése lehetővé tette a bitcoin használatát saját blokkláncán kívül. A Villámhálózatban a blokkolt bitcoinok mennyisége az írás idején 1100 érme, a Liquid Networkben pedig 2600 érme. A decentralizált finanszírozás növekvő népszerűségével a bitcoinok iránti kereslet más platformokon is növekedett.

A mai cikkben a bitcoin által támogatott tokenekről, azok felépítéséről, a DeFi infrastruktúrában való interakcióról és a jövőbeli fejlődési kilátásokról fogunk beszélni..

Tokenizált bitcoinok

A Bitcoin tokenizáció olyan biztonsági tokenek létrehozása, amelyeket valós érték, vagyis bitcoinok támogatnak. Ezek a tokenek felhasználhatók a tulajdonjog átruházására, kereskedelemre vagy a DeFi szolgáltatásokkal való együttműködésre.

2015-ben a Blockstream kétirányú rögzítéssel vezette be a Bitcoin blokklánchoz az egyesített oldallánc Liquid Network-t, amely fizetési hálózatként szolgált a piaci szereplők számára. Belső fiktív L-BTC tokent használnak tranzakciók lebonyolítására, ezzel csökkentve a betétek mozgatásához szükséges időt 60 percről 2 percre. 

A Liquid Network célja, hogy megoldja a Bitcoin hálózat méretezhetőségi problémáját egy oldallánc létrehozásával, amely részben független a fő blokkláncolattól..

Műszaki szempontból mindig is lehetséges volt intelligens szerződéseket használni és létrehozni a Bitcoin hálózaton.. Egy példa okos szerződés megalkotása a Bitcoin mainnet-en két fejlesztő közötti fogadás az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Ez a megközelítés egy új típusú intelligens szerződéseknek, a Discreet Log Contracts (DLC) révén vált lehetővé, amely lehetővé teszi a felek számára, hogy tranzakciókat hajtsanak végre a jövőbeli eseményekkel kapcsolatban..

Egy másik példa az intelligens szerződések használatára a Bitcoin hálózaton az RSK Labs, amely kifejlesztett egy intelligens platformot, amelynek kétirányú kötése van a Bitcoinhoz, amely intelligens szerződéseket valósít meg a hálózaton az ökoszisztéma értékének és funkcionalitásának növelése érdekében. A platform elve hasonló a Liquid-hez. Az RSK lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy BTC-t közvetlenül küldjenek a gyökérláncba egy kétirányú csap segítségével, ahol a bitcoinokat blokkolják és belső SBTC tokenné cserélik..

De a Bitcoin intelligens szerződéseinek fejlesztése felé irányuló aktív munka ellenére az Ethereum továbbra is vezető szerepet tölt be ezen a területen..

Miért van rá igény?

Ma a DeFi szolgáltatások többsége az Ethereumra épül. Ha a bitcoin használható oldalláncokban, akkor más blokkláncokban is használható. Így a piacon kereslet mutatkozott a Bitcoin Ethereum hálózaton történő alkalmazására, ami tokenizált bitcoinok megjelenését eredményezte..

A teljes DeFi piac kapitalizációja ma körülbelül 16 milliárd dollár, a DeFi szolgáltatásokban blokkolt USD száma körülbelül 11 milliárd dollár, a BTC pedig blokkolt – 141 ezer érme.

A bitcoin mint fizetőeszköz hatékonyságának javítása érdekében elszámolások lebonyolítására használható, amikor kapcsolatba lép a DeFi szolgáltatásaival. Ilyen projektek már több mint egy éve léteznek, de csak a közelmúltban terjedtek el, a decentralizált finanszírozásra fordított fokozott figyelem miatt. Az Ethereumon blokkolt bitcoinok száma már 50-szer nagyobb, mint az LN hálózaton, és tovább növekszik.

Az olyan platformokon, mint az Ethereum, a Bitcoin tokenizációs képességek különböző szintű decentralizációval és bizalommal rendelkeznek. A bitcoin más hálózatokhoz való vonzása növeli annak hatókörét, és lehetővé teszi különféle decentralizált alkalmazásokban történő felhasználását. 

Az olyan protokollok, mint a Lightning Network, a Liquid és az RSK fejlesztik a Bitcoin hálózat infrastruktúráját, a más platformokon lévő bitcoinok tokenizálására szolgáló protokollok pedig kibővítik tulajdonosaik pénzügyi lehetőségeit..

Bitcoin az Ethereumhoz

2019 elején az első bitcoin-alapú token a Wrapped Bitcoin (WBTC) volt, amely lehetővé tette a BTC-tulajdonosok számára az intelligens szerződések használatát az Ethereum platformon..

A WBTC egy ERC20 token, amely 1: 1 arányban kapcsolódik a bitcoinhoz, és amelyet intelligens szerződések kifizetésére használnak. A WBTC lehetőséget nyújt hitelek fogadására BTC-ben a DeFi szolgáltatások segítségével. A Bitcoin likviditásának biztosításával a felhasználók hozzáférnek a DeFi alkalmazásokhoz, ezáltal kibővítve a Bitcoin funkcionalitását és hatókörét..

A Bitcoin-hoz kötött WBTC tőkésítése majdnem egymilliárd dollár, ezzel vezető szerepet tölt be az Ethereum BTC tokenjei között és ötödik a DeFi tokenek között.

A WBTC fontos hátránya, hogy pénzeszközeit harmadik félre bízza. A WBTC a bevált szervezetek konzorciumi modelljére épül. A WBTC ökoszisztémát letétkezelők, kereskedők és felhasználók alkotják. A letétkezelők azok, akik a BTC-t WBTC-re cserélik, kezelik a multisig BTC pénztárcát, áthelyezik és létrehozzák a WBTC-t az Ethereumon. A csere elvégzéséhez a felhasználónak át kell mennie a KYC-n, hogy a felhasználó bitcoinjai átkerüljenek a letétkezelőhöz, aki ekvivalens mennyiségű WBTC-t bocsát ki.. 

A kriptovaluták fő értéke a bizalom ténye nélküli decentralizált megközelítés, a harmadik féltől való függőség elkerülése érdekében. Ezért hozták létre az ERC-20 tokent a BTC 1: 1 támogatással – tBTC. 

A tBTC a Cross Chain Group projektje, amely a Keep hálózatra épül, lehetővé téve a BTC letétbe helyezését és Bitcoin tokenek létrehozását az Ethereumon közvetítők és KYC nélkül. TBTC protokoll, multisig pénztárca használatával működik, és a betét megerősítését követően kiadja a tBTC-t. 

2020 májusában elindult a tBTC oldallánc, de két nappal később a talált sebezhetőség miatt a betétek elfogadását leállították. Szeptember 22-én pedig az oldallánc elérhetővé vált a tBTC hálózaton. 

A tBTC oldallánc elindítását olyan DeFi projektek és DEX támogatták, mint: Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1inch és mások. És tovább Curve Finance javaslatot tettek egy tBTC-poolra, amelynek célja a likviditás növelése és a korai tBTC-bányászok számára járó jutalmak fogadása.

A WBTC és a tBTC mellett vannak olyan bitcoin tokenek a piacon, mint: imBTC Tokenlonon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Syntetix) és mások.

Az imBTC egy tokenizált bitcoin, amely intelligens szerződésekkel dolgozik a Tokenlon platformon, amelynek tulajdonosa az imBTC megtartásával beválthatja és kicserélheti az imBTC-t, valamint bevételt kaphat a platform jutalékaiból..

A Ren megoldásai lehetővé teszik a likviditás átadását a Bitcoin, az Ethereum és a Bitcoin Cash között, és az eszközöket intelligens szerződésekkel bocsátják ki és égetik el. A RenBTC a második helyen áll a WBTC után, 270 millió dolláros forgalommal a tokenizált bitcoinok között.

A BTCB egy BEP2 token, amelyet bitcoin támogat a Binance Chain működéséhez.

sBTC – “szintetikus” bitcoin a Synthetix DeFi protokoll fejlesztőitől.

Perspektívák

Csak az elmúlt hat hónapban az Ethereum hálózatban a bitcoinok száma több mint 30-szorosára nőtt. Tekintettel arra a tényre, hogy a bitcoin kapitalizációja csaknem 200 milliárd dollár, a piaci dominancia pedig csaknem 58%, azt állíthatjuk, hogy a bitcoin tokenek megjelenése további likviditást kíván vonzani a DeFi ökoszisztémába..

Másrészt a bitcoin vonzása a DeFi szektorba számos lehetőséget kínál a használatára. Annak szükségessége, hogy vonzza a Bitcoint az Ethereumhoz, és nem fordítva, a Bitcoin mint pénzügyi eszköz értékének mutatója. Emiatt a bitcoinok más platformokra vonzása csak felgyorsul.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me