Преглед на TradingView – най-голямата платформа за технически анализ в света 

Скъпи приятели!

Когато начинаещ дойде на криптовалутния пазар, форекс, фондовия пазар, бинарните опции, определя с брокер и взема решение за първите си транзакции, основната грешка, която допуска, е технически анализ, използвайки диаграмите на доставчика на ликвидност, т.е. брокерът или самата борса. В този случай депозитът се източва много бързо и може да няма други опити. Но на този етап не е ясно защо обменната диаграма не работи и защо да се използва информацията на услуги на трети страни, като TradingView, ако има готови данни на сайта “кухня”.

И така, струва ли си да се спрем на класациите на отделен сайт? Какви възможности предоставя TradingView и защо търговецът се нуждае от тази услуга? Това ще бъде обсъдено допълнително..

Откъде платформите за търговия получават информация за котировките??

Всеки, който започна да търгува, забеляза, че цените за един и същи инструмент на различни платформи могат да се различават значително. При криптовалутите това може да се случи поради липса на ликвидност, тъй като колкото по-малки са обемите на търговия, толкова по-голям е спредът и следователно нивата на затваряне на транзакциите могат да се различават значително. Нещо повече, самите търговски площи често се включват в т. Нар. Клиринг сами или наемат големи играчи, привличайки ги с различни бонуси и преференциални условия, така че те да създават обеми и да изчистват книгите за поръчки, симулирайки забързана дейност..

Поради такива манипулации картината за един и същ инструмент на различни места често може да бъде поразително различна. Ето защо е невъзможно да се получат 100% точни оферти. Графиките за различни брокери и борси винаги ще се различават. В такава ситуация начинаещ търговец не разбира на чии данни да вярва, защо се различават и от кои да започне. Всъщност разликата в незначителните колебания ни интересува малко. За нас е важно да определим посоката на движението на пазара: дали ще се покачва или спада.

Важно: едноминутният срок може да покаже разлики не само в цената, но и в посоката на движението си.

Използвайте TF от 15 минути или повече и ще получите по-надеждни данни. Но един сайт няма да е достатъчен за това. За да получите обективна информация, имате нужда от услуга на трета страна, която ще ви позволи да сравнявате котировките и сигналите за търговия на различни борси, за да филтрирате всички вътрешни шумове на една „кухня“ и да вземете правилното решение. Както можете да си представите, тук не можете без услуга като TradingView.

 • BTCUSD на Bitfinex и Bitstamp

15 октомври миналата година се случи, може би, един от най-нагледните примери за това как борсите могат да се различават в своите показания. В диаграмите по-горе виждаме как котировката на BTCUSD на борсата Bitfinex буквално експлодира и в резултат се формира свещ с дължина 1500 USD. В същото време на друга голяма платформа за търговия – Bitstamp – размерът на движението едва надвишава 600 USD. Сега няма да навлизаме в подробности за причините за това явление, но е очевидно, че само сравнението на движението на котировките на два толкова различни сайта може да позволи на търговеца да избегне грешки..

Друг важен аспект е, че функционалността на диаграмите на търговския етаж е изключително ограничена. Често те не могат:

 • да видите динамиката на движението на цените за дълбока ретроспектива;
 • прилагайте различни ефективни показатели – обменът обикновено има много малко от тях и те не работят както бихме искали;
 • вижте голямата картина, тъй като графиката не се мащабира с помощта на правило за слайд.
 •  

Нуждаете се от пълноценна и обективна услуга като TradingView. Например с негова помощ можете да направите прогноза и да заложите на борсата и да анализирате котировките на пълноценна диаграма. За да разбера как да направя това, предлагам да разгледаме заедно възможностите на услугата TradingView..

Какво представлява платформата TradingView?

TradingView е услуга, която предоставя онлайн диаграма на движението на котировките, абсолютно независим източник на полезна информация за търговците (икономически новини, актуални данни) и професионална социална мрежа за търговци. Тук те обменят своите идеи и мнения, начинаещите могат да получат полезна информация.

Едно от ключовите предимства на услугата са котировъчните диаграми, които имат широка функционалност и набор от полезни функции за всеки търговец. На тях можете да видите движението на цените на различни активи, акции, облигации, фючърси, фиат, криптовалути и др. Ако сте любители на Forex, тогава с помощта на TradingView можете да проверите вашия брокер за добросъвестност, да сравните и анализирате каква информация той ви дава, съответства ли на котировките, които съществуват в реално време.

Независимият източник на информация е много важен за всеки търговец.!

Версии TradingView

Можете да използвате TradingView три начини:

 1. Опростена версия (не се изисква регистрация);
 2. Безплатна версия за 30 дни;
 3. Пълна платена версия.

Въпреки това, TradingView има много езикови версии.

За да получите всички функции на услугата, трябва да се регистрирате, тъй като версията без регистрация е само 5% от възможностите на платформата.

Каква е разликата между руската и другите версии на платформата?

Предимството на рускоезичната версия е очевидно – в нейната наличност за тези, които не говорят чужди езици. Но неговите възможности отстъпват на английския език, който осигурява:

 • огромна общност от професионални и начинаещи търговци с техните „идеи“ – визия за посоката на движението на пазара;
 • показатели от западни търговци;
 • достъп до световните ефективни източници на информация за търговията.

Във версията на руски език всички тези функции се прилагат в много по-малък мащаб и се разработват само. Останалата функционалност на самата платформа е почти същата.

 • Външен вид на работно пространство на TradingView

Ползи TradingView

 • Можете да запазите всичките си идеи на диаграма, да използвате няколко вида шаблони и диаграми;
 • Можете да използвате различни скриптове и индикатори, предупреждения;
 • Обърнете се към идеите на най-добрите търговци и предложите своите;
 • Сравнете инструментите;
 • Изследвайте информация за икономически новини, обществени и частни чатове.

Но можете да използвате само всички тези функции безплатно в рамките на 30 дни.

Функции на платена версия

 • Използвайте до 8 диаграми в 1 многопрозорец;
 • Без реклами;
 • Запазване на произволен брой диаграми (в безплатната версия могат да бъдат запазени само 5);
 • До 25 показателя (само 10 безплатни);
 • До 200 сигнала и 500 текстови (SMS) известия месечно;
 • До 5 едновременно свързани машини;
 • Всички срокове за всички активи;
 • Данни в реално време за много обмени;
 • Диаграми на точки и фигури, Каги, Ренко в TF по-малко от ден;
 • Възможността да персонализирате вашия собствен уникален TF по желание.

Как да се регистрирам за TradingView?

Важно е да се използват валидни данни при регистрация в TradingView. Факт е, че когато работите с платформата, ще получавате важни известия по пощата, може да се наложи да следвате връзката, изпратена по имейл. Може би сте решили да настроите SMS-информиране по телефона за приближаване на посочената от вас цена или за други важни събития. Следователно, когато създавате акаунт, трябва да въведете данни от електронна поща, телефони, достъпът до които е защитен.

Етап 1. Отидете на официалния уебсайт www.tradingview.com и натиснете бутона “Присъединете се безплатно”, за да получите безплатна 30-дневна английска версия. Ако се интересувате от руската версия, трябва да се регистрирате на ru.tradingview.com, всичко е ясно, трябва да щракнете върху бутона „Регистрация“.

Стъпка 2. Измислете уникално име за вход (потребителско име), парола и въведете вашия имейл адрес. Освен това процесът не се различава от регистрацията за която и да е услуга. Съгласни сме с условията за използване на услугата и потвърждаваме, че не е регистриран робот.

Следва стандартното активиране на акаунта чрез връзката, изпратена по имейл:

Това е всичко, регистрацията е завършена, можете да влезете в акаунта си с вашето потребителско име / парола и платформата TradingView ще се отвори пред вас и много възможности.

Стъпка # 4. Закупете платената версия. На горните екранни снимки ясно се вижда бутонът, предлагащ пълната платена версия на услугата GO PRO – СТАНЕТЕ ПРО. Когато преминете през него, можете да се запознаете с трите платени версии на платформата: ПРО, ПРО+ и ПРЕМИУМ. Колкото по-скъп е акаунтът, толкова повече възможности предоставя услугата. Всяка версия може да бъде тествана безплатно за 30 дни.

В тази статия ще говорим за основните характеристики на TradingView, които са достъпни дори в безплатната версия. Също така ще споделим с вас няколко начина да разширите малко функционалността, без да плащате прекомерно и да ви кажем, как да спестите от абонамент –.

Един от тях – използвайте ресурси на трети страни за търговия, закупила лиценз от Tradingview за своите клиенти, за да направи услугата им по-удобна за използване и привлекателна за клиента. Един от тях е 3commas.io

Разделът SmartTrade има пълни диаграми TradingView с всички стандартни TF. Ако активирате сигнали, ще видим на същия екран какво препоръчват вградените съветници на TradingView да помислим за покупка или продажба. За да започнете, трябва да активирате терминала за търговия и да свържете сметката си за обмен. Сайтът има лесен за употреба интерфейс и ясна функционалност. Но това е тема за друга статия, на която ще се спрем по-късно..  

Ако все още се нуждаете от максималната функционалност на TradingView, но харчите допълнителните $ 599,4 годишно, нямате желание. Може би се чудите как да спестите пари от абонамента си за Premium? И отговорът ми е, че има такъв начин! Ако се абонирате първо за един месец, след това до следващото плащане ще получите оферта за спестяване на пари и преминаване към годишна ставка с повече от 50% отстъпка. Не забравяйте да се отпишете от автоматичното теглене на плащане от вашата сметка или карта и ще имате шанс да получите допълнителни малки предимства!

Функционалност на TradingView

Интерфейсът на платформата се състои от 2 менюта и 3 блока:

1. Дясно меню. Бутоните в дясното меню са в следната последователност:

 • “Цитати”. Тук можете да получите информация за посоката на движение на валутите. Можете самостоятелно да добавите нов лист за валутата, която ви интересува, и да разглеждате информация за него в бъдеще, да добавяте новини за котировките, да изтегляте информация от други ресурси и др .;
 • „Сигнали“ – това са „будилници“, които се задействат, когато цената се приближава в една или друга посока и в други ситуации. Ще имате предупреждения, които можете да персонализирате. Те могат да бъдат дублирани в SMS, за да можете да контролирате ситуацията;
 • Пазарни лидери – списъкът отразява скоростта на растеж или спад, както и движението на котировките като цяло за определена дата;
 • Икономически календар. Новините влияят пряко върху поведението на пазара. В зависимост от тях правим прогнози. Календарът на TradingView е новина по своята същност. Показва събития по дати и техните автори, анализи и прогнози, очаквания, както и предишен опит;
 • “Моите идеи”. Можете да публикувате своите идеи и да анализирате дали те се разглеждат, харесват, коментират. Това помага, дори преди да участвате в търга, без да рискувате да източите депозита, да определите дали мислите в правилната посока и да видите ситуацията;
 • „Чатове“. В допълнение към публикациите има активни чатове на различни теми, можете да ги добавите и да прочетете много полезна информация. Препоръчваме ви да поглеждате от време на време в топ стаите и да разговаряте на живо с търговци, да обсъждате идеи и да попълвате знанията и уменията си. Много е полезно;
 • “Частни съобщения”. Това е раздел за лична комуникация с други търговци..
 •  

2. Топ меню. Съдържа пълен набор от инструменти за стратегии, анализи, пазари, инструменти. Като цяло всичко, от което търговецът може да се нуждае за работа, анализ и прогнозиране. Над горното меню са най-подходящите индекси, личен акаунт на търговец, където можете да работите с акаунт, да изпращате заявки за поддръжка и т.н., както и лента за търсене.

В него можете да посочите валутните или криптовалутните двойки на лихви, акции, индекси, деривати и, може би, като цяло всичко, което се търгува само на борсите. Когато започнете да въвеждате текст, се появява падащ списък от различни доставчици на ликвидност, така че въпреки огромното разнообразие от инструменти за търсене, търсенето не отнема много време.

Ако търгувате с Forex, тогава се интересувате от доставчици с етикет FX. Като кликнете върху доставчик, ще получите онлайн диаграма TradingView от определен главен брокер. Сравнете механиката на движението на свещника с диаграмата на вашия брокер. Ако сте избрали нормална “кухня”, тогава тенденцията ще бъде същата с минимална разлика..

При търговия на пазара на криптовалути разликите в движението на котировките на един и същ инструмент за търговия могат да бъдат много по-сериозни, отколкото при търговия на Форекс пазара..

3. Блок с цитати и икономически новини. Съдържа индикатори, новини с посочване на техните автори. Това е важна и полезна информация, на която се основава анализът, затова ще се спрем подробно на нея в следващата статия..

4. Блок „Преглед на пазара“. Съдържа диаграми и данни за всички видове активи: фючърси, валути, криптовалути и др. Можете да видите поведението на актив, валутна двойка, да проследите възходящата или низходящата тенденция за определен период от време.

5. Ляв блок – “Идеи” и “Популярни автори”. В този раздел можете да отидете в профила на автора и да видите с какви активи работи, колко абонати, прегледи, харесвания има и да си направите изводи, струва ли си да изслушате мнението му и да следвате идеите му. Под всяка идея можете да прочетете коментарите и да научите много полезни неща. Ако авторът търгува с приблизително същите активи като вас, близо е до вас в разсъжденията и мислите му ви се струват интересни, можете да се абонирате за него чрез бутона „Четене“ и всичките му идеи ще бъдат показани във вашите „Идеи Feed “, както и дублирани по пощата.

Какво е добро за четене на топ автори? Тук можете да действате по два начина: въз основа на техните разсъждения да формирате мнение на пазара и когато вече имате известен опит, можете да потвърдите или отречете собствената си визия, като прочетете техните идеи. Можете дори да се консултирате с професионалисти безплатно или да им зададете вашите въпроси. Което несъмнено ще бъде много полезно изживяване.

Графична функционалност

В системния интерфейс графиките са разположени в центъра на горното меню.

Тук можете да ги създавате, запазвате и персонализирате. Как да направим това, ще опишем подробно в следващата статия. Засега нека да разгледаме бързо менюто с диаграми в TradingView..

Менюто на всяка диаграма е представено от 4 панела:

 1. Вляво – представлява набор от инструменти за работа с диаграма.
 2. Горният панел ви позволява да изберете вида на диаграмата, времевата рамка, индикаторите, както и да управлявате свойствата на диаграмата, да правите екранни снимки и да публикувате в общността на търговците.
 3. Вдясно – напълно отговаря на общия интерфейс на платформата, описахме го подробно по-горе.
 4. Долният панел ви позволява да тествате стратегията, да отворите панела за търговия с хартия, редактора, да направите бележка и т.н. Това е чудесен начин да тренирате своите умения и да практикувате безплатно. Можете да правите прогнози и да опитате силите си, за да посочите очакваното движение на цените за покупка и продажба. Панелът е снабден с широка гама от функции, можете да зададете Stop Loss и Take Profit в точки или съотношения.

Важно! Не забравяйте да проверите настройките на часовата зона. За някои платформи за търговия може да не се промени автоматично, като в този случай е необходимо да синхронизирате часовите зони между TradingView и борсата, така че да виждате правилна и актуална информация.

В следващата статия ще разгледаме по-отблизо функционалността на всеки панел на диаграмата TradingView, Нека да поговорим за това как да използваме определени инструменти и да настроим диаграми. Останете с нас, ще бъде интересно и информативно! На това казвам сбогом.

Успех и добри печалби!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me