Здравейте на всички, скъпи приятели!

В последната статия разгледахме най-полезните инструменти от лявото и горното меню на диаграмата на живо TradingView. Надявам се, че сте се интересували от възможностите, които тази платформа предлага за криптовалута и всеки друг търговец. Ако все още не сте прочели статията, горещо препоръчвам да започнете с нея: „Полезни инструменти за диаграмиране TradingView за начинаещ търговец“.

Също така ви напомням, че възможностите на услугата не се ограничават до функционалността на диаграмата, те са много по-широки, обсъдихме ги в статията „TradingView – защо е за начинаещ търговец?“ Съветвам ви да започнете да опознавате сайта от него. И днес ние продължаваме да разглеждаме инструментите на диаграмата на живо „TradingView“ и да говорим за дясното и долното меню и възможностите, които те отварят за търговеца..

Меню вдясно – Инструменти и менюто с оферти

Има различни помощни, но много полезни инструменти, общо 13:

 1. Меню с оферти, новини и друга информация, полезна за търговец;
 2. Бутон за бърз достъп до известия (сигнали);
 3. Прозорец с данни;
 4. Пазарни лидери;
 5. Календар;
 6. Моите идеи;
 7. Чатове;
 8. Лични чатове;
 9. Хранене на идеи;
 10. Известия;
 11. Панел за приложение;
 12. Пазар на поръчки (DOM);
 13. справка.

Нека започнем с дясната страна на самата графика..

Това е скала с набор от цени на активите. Съответно горните цифри са максимумът, който е достигнала цената. Когато задържим курсора на мишката върху него, виждаме датата, на която се е случило това събитие. Ако плъзнем скалата, тогава можем да я мащабираме, детайлизираме тези диапазони, да ги разделим на по-малки ценови точки и да видим цената, от която се нуждаем, също по дата.

Долните числа са минималната цена, на която се търгува този актив, а хоризонталната пунктирана линия, минаваща през цялата диаграма, е цената, на която се търгува в момента.

Бих искал също да кажа отделно за този прозорец:

Това е панелът за покупка / продажба. Тук действителните котировки на актива, разходите за покупката и продажбата му, както и показателите за разпространение се показват отделно. Вдясно иконата „i“ показва, че нямаме свързани брокери. Удивителният знак вдясно казва, че ако свържете някакъв платен абонамент на диаграмата на живо TradingView, ще получавате актуализации на данни с всяка нова отметка и много други възможности.

Този прозорец пречи на много търговци да се запознаят с основните функции на диаграмата и те се опитват да я деактивират, но не намират такава възможност. Ще ви кажа как да го направите по-долу.

Сега да преминем директно към инструментите в дясното меню. Вдясно от скалата на движението на цените има меню от котировки, икономически новини и друга ключова информация за търговец. В разширена форма изглежда като скрийншота по-долу. Нека да го анализираме по-подробно.

Меню с оферти и икономически новини Списък за наблюдение

Както казах, по подразбиране в платформата TradingView менюто с котировки се разширява. Тук можете да видите текущите котировки на валутните двойки, с които работите. В това меню можете да “добавите” всички активи, с които работите и е удобно да видите информация за тях.

Също така е много удобно да създадете нов списък, да го импортирате и т.н., такива възможности се предлагат, като кликнете върху първия „хамбургер“ до менюто. И намирането на желаната валутна двойка е толкова лесно, колкото при търсенето в горното меню: започвате да въвеждате нов актив в лентата за търсене с първите букви и след това го избирате, в зависимост от борсата, която ви интересува..

Под информацията за котировките има действителни данни за вашата валутна двойка, които в момента разглеждате на графиката: диапазонът, в рамките на който стойността на актива ви се е движила през деня, технически анализ. Тези данни ще бъдат много полезни за панела за търговия (долно меню). Но това ще бъде обсъдено малко по-късно.

И дори по-долу са всички най-актуални новини от света на икономиката, политиката, които са свързани с вашия инструмент и могат да повлияят на поведението му. Като цяло това е безценен панел за търговец, който може внимателно да анализира и прогнозира ситуация. Новини могат да бъдат избрани от 5 източника:

 • новини “Prime”;
 • StockTwits;
 • Yahoo! Финанси
 • DailyFX;
 • Списание Futures.

До първия „бургер“ е друг „хамбургер“, това е първият елемент от дясното меню. То просто ви позволява да свиете менюто с новини и котировки, ако е възникнала такава необходимост и по някаква причина това ви притеснява. Ето как изглежда графиката без това меню:

Известия (сигнали)

Ако не искате постоянно да наблюдавате графиката, можете да настроите предупреждения, които сигнализират, че цената е достигнала или се приближава до стойността, от която се нуждаете. В дясното меню на диаграмата виждаме скала с разделения, отразяваща цифровите показатели, които стойността на актива достига. Когато правите залог, ние посочваме нашата прогноза за него.

Когато цената се приближи или я достигне, ще дойде ключовият момент за нашата сделка. За да не го пропуснете, можете да включите известието по пощата, SMS. За да направите това, трябва да зададете стойността, при която трябва да се задейства уведомяването, изберете метода за известяване. Останалите настройки са основни: дата, колко пъти да се повтори, къде да се изпрати (SMS поща и т.н.).

В последната статия разгледахме възможността за задаване на предупреждения от диаграмата. Можете да ги управлявате, конфигурирате, рестартирате на едно и също място или в този панел. Много инструменти за диаграми могат да бъдат „достъпни“ по няколко начина – използвайте кой е по-удобен за вас. Също така тук ще видите известия за нови сигнали и самия списък с тях.

Прозорец с данни

Тук можете да видите подробна информация за цената на избрания актив за определен период от време:

 • цена на отваряне;
 • максимален праг за избрания TF;
 • минимум;
 • цена за затваряне на свещ;
 • данни за промени;
 • АЛМА.

Пазарни лидери по обем и процент

Този инструмент ви позволява да видите:

 • лидери за растеж по отношение на обема;
 • лидери на растеж в процент;
 • лидери в спад на процента.

Тук можете да изберете активи, които са се показали особено ярко през деня (дневна времева рамка) и да разберете кои цени падат и кои растат. Той също така дава възможност за висококачествени прогнози..

Допълнително меню („хамбургер“ до всеки от горните елементи) ви позволява да изберете борси, индивидуални характеристики на акциите:

Икономически календар

Позволява ви да преглеждате предстоящи събития, събития от висока важност, да ги филтрирате по държави. Също така тук можете да видите прогнозите и реалните стойности на анализаторите (прогнозата се сбъдна / не се сбъдна).

Идеи и идеи Feed

Благодарение на възможностите на диаграмата TradingView можете да преглеждате прогнозите на други хора, визията на пазара, да слушате мнението на по-опитни, топ трейдъри – направо на графиката и да публикувате свои собствени. С щракване върху инструмент се появява неговото меню, както и зелени кръгове на диаграмата. Чрез щракване върху някоя от тях с десния бутон на мишката се появява контекстно меню, в което можете да изберете:

 • всички идеи;
 • идеи на тези, които са абонирани;
 • само техните.

 • Червени точки – идеите на авторите показват спад на цената
 • Зелено – за растеж;
 • Жълто – за обща идея или странично движение.

Като кликнете върху една от точките, можете да видите автора на идеята, нейното кратко описание. Можете да отидете в профила на търговеца, да се абонирате за него, ако все още не сте абонирани, да видите подробно описание на прогнозата, рецензии и харесвания на другите му прогнози и да се запознаете с други идеи.

Стрелката отстрани ви позволява да се върнете към идеята по всяко време, за да проверите дали прогнозата на търговеца е била успешна или не. Това са уникални възможности, предоставени от диаграмата TradingView.

Също така в менюто “Идеи” има кръстче, чрез което можете да добавите вашата идея. Тя може да бъде частна – само за вас или публична – за всички.

Копирайте идеи

Ако идеята на автора ви се струва интересна и искате да я изучите по-подробно, не е нужно да рисувате всеки елемент от нулата. Малко хора знаят, но идеята може да бъде копирана във вашия график на живо и да работите с нея, както със собствения си!

За да направите това, под идеята, която харесвате, щракнете върху бутона под формата на високоговорител – „Споделяне“, а след това просто кликнете върху големия син бутон „Направи си сам“.

След това ще видите как всички индикатори и елементи на идеята ще се прехвърлят магически във вашата лична диаграма на живо..

Чатове, известия

В менюто има два типа чатове – общ и личен. Тук можете да задавате въпроси на опитни търговци, да споделяте мнението си и да коментирате мненията на другите. Коментарите са излишни тук – всичко е като в други комуникационни услуги. Същото важи и за известията – те идват, както във всички други услуги за всички събития.

Инструмент за панел за заявки

Панелът за поръчки е достъпен само ако е свързан с брокер. Това е инструмент за търговия и той ще ви трябва. Когато вече сте решили да търгувате изцяло и да извършвате транзакции.

Поръчайте стъкло

Това е инструмент, който ви позволява бързо да направите оферта за покупка или продажба на актив, като се започне от цената:

Този инструмент е подходящ и за търговия, практикуващи търговци.

Долно меню

Долният панел често се актуализира, нека видим какво има. Това са само 7 инструмента:

 1. Проверка на запасите;
 2.  Бележки;
 3. Pine editor;
 4. Панел за търговия;
 5. Тестер за стратегия;
 6. Възможността за свиване на диаграмата;
 7. Възможността за разширяване на диаграмата на цял екран.

Инструменти 6.7 не е необходимо да се считат за това е бутон, който ви позволява частично да свиете диаграмата, за да видите данните върху тикерите и разширява диаграмата на цял екран. Функционалността тук е ясна и проста. Помислете за други инструменти.

Просеиватели

Графиката на живо TradingView има три от тях: Forex скрининг, скрийн скрийн и криптовалута скрийнър. Това е много полезен инструмент за търговец, тъй като като избере скрийнър, представляващ интерес, той може да разгледа подробно поведението на даден актив в динамика, след което да експортира тези данни, ако е необходимо. Освен това тук са включени и уведомления за конкретно събитие, свързани с поведението на валутната двойка на лихви..

Прегледът е възможен в режим на преглед, динамика, осцилатори, тенденция – рейтинг на пълзящи средни, ленти на Болинджър, други най-популярни и ефективни инструменти за технически анализ. За всеки параметър можете да сортирате валутни двойки.

Например в режим „Преглед“ можете да ги сортирате по обмен, по рейтинг. Динамиката ви позволява да правите това според интервала от време, нестабилността и така нататък – по-добре е сами да отидете в менюто на екрана и да видите всичко това, натиснете, тогава ще стане по-ясно.

В прозореца за търсене всичко е толкова просто, колкото навсякъде другаде: въвеждат се първите букви от името на актива. Можете да изберете двойката интереси и графиката ще се покаже във вашия прозорец. Ако разширите прозореца на скрининга, можете да видите подробно данните за поведението на актива и да видите текущата пазарна реакция (рейтинг): „Продажба“, „Купуване“, „Активна продажба“.

Това е много удобно, ако сте начинаещ търговец и все още не можете сами да правите прогнози, тогава в този случай имате възможност да проверите дали такива оценки са грешни.

Бележки

Позволява ви да записвате всякаква информация. Тук можете да намерите стар или да създадете нов. Останалата част от функционалността е стандартна за този вид меню..

Pine Editor

Индикаторни скриптове, които са създадени от самите търговци в Pine Script, например:

Има няколко начина да напишете индикатори за собствените си нужди и да разберете алгоритмите на тяхната работа – съвет № 1: ако знанията по английски език позволяват, изучете урока по Pine Script.

Това е доста подробен и лесен за разбиране урок от tradingview.com, който ще ви научи на основите на кодирането на Pine Script с прости примери..

За да отворите този урок, просто щракнете върху бутона “Помощ” в редактора на Pine. В допълнение към самия урок има много други полезни функции, но самият урок е най-важното от това, което можете да намерите там..

Съвет №2: Вижте как работят самите скриптове. Най-лесният начин е просто да погледнете изходния код на други вече създадени скриптове, които има много както на самия TradingView, така и в Интернет..

За да вмъкнете готов скрипт от друг източник, например от телеграми на канали, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка, илюстрирани на фигурата по-горе:

 1. Отворете редактора Pine;
 2. Натискаме бутона “Ново”;
 3. Кликнете върху „Изпразване на скрипт за стратегия“;
 4. Вмъкваме кода на скрипта в прозореца, като в същото време презаписваме това, което е имало преди;
 5. Щракнете върху „Запазване“;
 6. Кликнете върху „Добавяне към диаграмата“.

Панел за търговия

Това е демо сметка, балансът се попълва с виртуални $ 100 000, които можете да използвате, за да практикувате да правите прогнози за движение на цените, продажба и покупка. Докато нямате свързан брокер, когато отидете в панела за търговия, ще имате избор от брокери, сред които можете да изберете Paper Trading – демо сметка от TradingVeiw.

Засега няма истинска търговия точно тук на сайта, но да се надяваме, че тя ще бъде приложена в близко бъдеще.

Тук можете да видите текущи позиции, поръчки, да създадете нова поръчка или да настроите търговия, като щракнете с десния бутон на мишката или да прекратите връзката от панела за търговия.

Тук можете също да проследявате историята на вашите поръчки – водете дневник на транзакциите, преглеждайте състоянието на акаунта и получавайте известия за поръчки.

И тук е, ако щракнете върху зъбното колело, можете да покажете или скриете панела за покупка / продажба (не забравяйте, в началото на статията ви обещах да разкриете тази тайна, която много начинаещи търговци озадачават?), A подробен панел за поръчки, книга с поръчки. Тук можете също да нулирате баланса на демо сметката – да върнете загубени демо пари, да настроите търговия, да проучите инструкциите за търговия и да изберете друг брокер..

Търговията тук е много проста, кликнете върху „Купете“ или „Продавайте“ и попълнете формуляра за кандидатстване:

 • „Пазар“ е пазарна поръчка. Тук са посочени размерите на партидата, TakeProfit и StopLoss. При достигането им поръчката се изпълнява;
 • „Limit“ и „Stop“ е чакаща поръчка. Тук се попълва цената на поръчката, абсолютна и с отметки, като можете също да изберете периода на валидност на поръчката. Тези. в този случай можете да посочите ценовите параметри, при които то да започне да се изпълнява и при което спира да купува / продава, за да ограничи рисковете и загубите.

Тестер за стратегии

За да тествате стратегия, тя трябва да е на графиката. За целта можем да използваме готовия в раздела „Индикатори и стратегии“ или да напишем свой собствен в Pine editor. Да разгледаме примера с популярните ленти на Болинджър:

Тук той се появява на диаграмата, можете да видите вписванията и изходите на сделката и в менюто “Тестер на стратегии”:

Сега можем да го конфигурираме и тестваме тук, както ни харесва. Менюто ви позволява да задавате аргументи, да променяте свойства: валута, първоначален капитал, обем на поръчката и т.н., да редактирате изходния код на стратегията, за да отговаря на вашите нужди и много други:

Това е всичко. Нашият преглед на диаграмата TradingVeiw, нейните полезни инструменти за търговеца и възможностите на платформата като цяло приключи. За да е пълноценно и пълно, бих искал да се спра накратко отделно в менюто на личния акаунт, защото не сме го засегнали в нито една от статиите. А неговите възможности също са широки и заслужават специално внимание..

Тук можете бързо да навигирате до всичките си идеи, скриптове, да видите състоянието на акаунта си и да платите за платени абонаменти, както и всички ваши абонати и тези, за които сте се абонирали. Личният акаунт, както и всичко останало в TradingView, се отличава със своето удобство и простота.

Има два начина за търговия с помощта на диаграмата на живо TradingView:

 • наблюдавайте информацията, сравнявайте я с данните на брокера, правете прогнози, изучавайте идеите на търговците и тренирайте тук в TradingView и търгувайте на сайта на вашия брокер;
 • използвайте ресурси на трети страни, които предлагат „вградена“ във вашата платформа диаграма „TradingView“ с всички възможности и дори повече. Можете да го използвате при по-изгодни условия. Ако търгувате с криптовалута, тогава услугата 3commas.io е за вас

Тук можете не само да използвате всички възможности на диаграмата на живо „TradingView“, но и да използвате други чипове. Писах за тях в предишни статии, това е възможността да се използват съветници на TradingView за активирани сигнали, роботи за сигнали, зададени на TradingView, и много други функции. Освен това услугата разполага с толкова много учебни материали за начинаещи, че е много по-лесно и бързо да се запознаете с възможностите на услугата. препоръчвам!

В нови статии ще ви запозная с възможностите на платформа като Binance.com. Най-вероятно вече сте чували за него, защото това е една от най-големите борси за криптовалути, с много инструменти и предимства, които аз лично използвам с удоволствие. От моя гледна точка то заслужава внимание. И защо ви е необходим – ще разберете в следващите ми публикации! Ще се видим скоро!

Успех и добри печалби!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me