„Ако имаше по-малко простаци по света, щяха да бъдат по-малко онези, които се наричат ​​хитри и хитри“.

J. Labruyere

Съдържание

  • Как да не загубите крипто активите си
  • Правила за безопасно съхранение на криптата
  • Заключение

Как да не загубите крипто активите си

През последните няколко години биткойнът и криптовалутите се превърнаха в лидери по целия свят, особено когато биткойн достигна рекорд от 20 000 долара през декември 2017 г., предизвиквайки огромен обществен интерес към криптовалутата и технологията на блокчейн..

Всичко това се дължи на революционната технология, която Биткойн представи на света: първото истинско внедряване на блокчейн технологията се основава на платежна транзакция „peer-to-peer (P2P)“, която не включва посредници като банки или правителства в процеса..

Но за съжаление той привлече вниманието на киберпрестъпници и измамници от всякакъв вид. Всъщност страхът от хакерство и кражба на портфейл е основната грижа на инвеститорите, когато става въпрос за инвестиране в криптовалутното пространство..

Всяка година милиони долари се крадат от частни инвеститори и фондови борси. Макар да звучи, че крипто активите са кошмар за сигурност, в действителност те не са. На някои хора им е по-трудно да запазят спестяванията си напълно независими от външни лица..

Имайки предвид всичко това, сметнахме, че би било полезно да съставим кратко ръководство за това как да избегнем кражба на криптовалута. Тази статия е предназначена да служи само като ръководство за начинаещи, но също така препоръчваме да направите задълбочено проучване на съхранението на цифрова валута, тъй като трябва да се чувствате комфортно да управлявате собственото си богатство..

Нека да разгледаме някои прости неща, които можете да направите днес, за да защитите крипто активите си от кражба..

Правила за безопасно съхранение на криптата

1. Внимавайте за сигурността на личните си ключове

Крипто портфейлите се състоят от два вида ключове – публични и частни. Най-просто казано, това е просто дълъг низ от букви и цифри. Функцията на вашия частен ключ е да ви позволи да изпращате средства. Задължително е да се пази тази тайна за всички, с изключение на тези, на които е позволено да харчат или да преместват съхраняваните средства..

Вашият частен ключ е инструмент за управление на вашата криптовалута. Някой, който го познава, може да използва вашата криптовалута. Всеки портфейл за биткойни ще ви препоръча да възприемете този подход. Вашата парола трябва да бъде трудно да се отгатне или разгадае, което е основната причина за тази мярка.

Когато имате силна парола, уверете се, че не я използвате извън портфейла си или я споделяте с никого. Вашите монети трябва да се държат отделно от всичко останало. Например много хора използват една и съща парола за своя имейл и портфейл. Не правете тази грешка.

2. Интернет сигурност

Друг важен фактор ще бъде използването на силна антивирусна защита на вашия компютър. Това е добър съвет за всички, но особено важен, ако съхранявате криптата. Злонамереният софтуер и вирусите са може би най-лесният начин да загубите парите си.

И накрая, винаги трябва да внимавате със сайтовете, които посещавате, както и с имейлите и връзките, които отваряте. Има много измамници, които използват фишинг техники. Те използват фалшиви домейни, които са подобни на съществуващите и могат да ви принудят да попълните вашите данни. Това е прост подход, но много хора го срещат..

Правете силни пароли (главни и малки букви, символи и цифри) и не изтегляйте сами неизвестни материали или посещавайте ненадеждни уебсайтове.

3. Не съхранявайте твърде много в онлайн портфейли

Те са идеални за съхранение на малко количество, което може да искате да използвате в ежедневието си, но не всички спестявания..

Много от най-популярните портфейли са изцяло базирани на интернет. Това означава, че не е необходимо да съхранявате криптовалутата си на компютъра, флаш устройството или друго физическо устройство..

Тези портфейли имат много предимства и са лесни за използване. Просто влизате в акаунта си и това е всичко. Няма риск от технически проблем, който може да доведе до загуба, което е още едно предимство от използването на уеб портфейли за вашия BTC.

Такива решения обаче са по-уязвими от алтернативите. Има по-голям риск от хакване с онлайн портфейли, отколкото с физически устройства. По всички сметки вие по принцип се отказвате от контрола върху крипто притежанията си за гъвкавост. Винаги е имало проблеми с този тип платформа. Някои портфейли бяха хакнати и клиентите загубиха всичките си пари.

4. Студеното съхранение осигурява по-добра защита

Един от най-добрите начини за съхранение на големи количества крипта е да изберете така наречената опция “хладилно съхранение”. Това означава, че ще имате всичко съхранено на физическо устройство, което не е свързано с интернет. Добър пример би бил USB флаш устройство, но има и други опции като хартия и звукови портфейли..

Основното предимство на хладилното съхранение е, че портфейлът ви е офлайн. Никой не може да се свърже с него и да се опита да го хакне. Счита се за най-безопасния начин за съхраняване на вашите крипто спестявания..

Комбинацията от онлайн портфейл, който покрива вашите краткосрочни нужди и хладилно хранилище за останалото е по-добра идея..

5. Създавайте редовни архиви

Това е необходимо, ако искате да премахнете риска от загуба на своите крипто активи по няколко причини. Например, ако устройството, което използвате, се провали поради някаква причина, надеждното архивиране може да бъде единственият начин да възстановите парите си..

Дори ако някой открадне вашия компютър, мобилно устройство или USB, винаги можете да използвате ново архивиране, за да си върнете крипто средствата..

Използвайте множество устройства, за да съхранявате архивите си, така че да не разчитате само на едно място. Трябва да се стремите към поне 2-3 безопасни места.

Също така е добра идея да шифровате архивите си, особено ако ги съхранявате онлайн. Ако го направите правилно, ще сте в безопасност, дори ако някой успее да ги открадне. Те няма да могат да имат директен достъп до вашия ключ.

6. Актуализирайте редовно софтуера си

Както при всеки софтуер, портфейлът, който използвате, ще се актуализира от време на време. Това се прави по няколко причини и една от тях е да се гарантира сигурността на биткойн портфейла на всеки клиент..

Ако пропуснете една или две актуализации, парите ви ще бъдат уязвими.

Най-новата версия на софтуера е най-добрата защита, така че имайте това предвид и редовно актуализирайте всички програми, свързани с вашето крипто съхранение.

7. Добавете допълнително криптиране към портфейла си

Друга важна стъпка би била да шифровате портфейла си или да добавите парола за всеки, който се опитва да изтегли пари. Това добавя допълнителен слой сигурност, защото вие ще бъдете единственият, който може да го направи..

Разбира се, трябва да спазвате всички основни правила за създаване и съхранение на паролата си. Използвайте строг код от букви и цифри, за да започнете. Не търсете нищо очевидно, което хората биха могли да познаят..

В идеалния случай трябва да запомните паролата си, така че да не се налага да я записвате. Ако решите да го запишете, пазете го на сигурно място и не го споделяйте с никой друг..

8. Двуфакторно удостоверяване

Една от най-добрите линии на защита е използването на двуфакторно удостоверяване. Цялата система е доста проста. Ако искате да осъществите достъп до портфейла си, трябва да имате ключовете и паролата, както и да потвърдите чрез друго устройство, че сте собственик на акаунта. Това обикновено е вашият мобилен телефон, но може да бъде всяко устройство.

Двуфакторното удостоверяване се предлага от много от съществуващите портфейли за биткойн на пазара. Дори ако нямате опция, винаги можете да използвате допълнителен софтуер, за да защитите парите си. Просто инсталирайте и сдвоете мобилното си устройство с него.

9. Мулти-подпис

Друга много ефективна мярка за сигурност е защитата с много подписи. По принцип можете да сформирате група от хора, на които имате доверие. Най-често срещаният номер е между 3 и 5. В резултат, ако някой член на групата реши да изтегли или изпрати пари на друг портфейл, транзакцията трябва да бъде проверена от други членове.

Това прави изключително трудно да открадне парите си. Дори ако нападателят проникне в акаунта ви и получи достъп до вашите средства, той пак ще трябва да получи разрешение от други членове на вашата група..

10. Не се хвали с активите си

И накрая, не се заблуждавайте. Това може да ви изложи на опасност. Ако никой не знае за натрупването ви на крипто активи, вие сте по-сигурни, отколкото ако всички знаеха. През годините има много примери за добре познати инвеститори или търговци в цифрова валута, които стават жертва на изнудване или откуп чрез разхлабване на езика си. Просто бъдете разумни. И в каква монета да инвестирате за първоначалния инвестиционен портфейл – решете сами, въз основа на мнението на професионалистите.

Заключение

Може да не се наложи да приложите всички мерки по-горе, за да защитите вашите монети. Основите са добро начало и ако добавите още един слой защита, няма да имате друго главоболие..

Разбира се, колкото повече крипто активи имате, толкова повече усилия трябва да положите за тяхната защита..

Ако планирате да съхранявате много пари в портфейла си, препоръчваме да добавите поне няколко предпазни мрежи, за да нямате проблеми. И дори ако имате само малко количество, все още няма големи недостатъци при вземането на тези предпазни мерки..

Безопасността на първо място е добър девиз, по който да се живее!

Опровержение. Предоставената информация не е финансова консултация и е представена с образователна цел. Тази публикация изразява личното мнение на автора, не е задължително да съвпада с мнението на администрацията на 3commas.io.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me