Ако погледнете екосистемата DeFi по-широко, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват средно в дванадесет посоки. Опитът да се приведе в децентрализирана форма почти всичко, което касае традиционната финансова система, означава и желанието да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействие с финансовите инструменти и децентрализация на процесите на тези взаимодействия.

В тази статия ще засегнем темата за превръщането на правата на собственост в цифрови активи, ще разгледаме проекти, които предлагат инструменти за създаване на такива активи, а също така ще говорим за въздействието на токенизацията върху възможностите на традиционните финансови инструменти..

Токенизация на активи

Всеки актив, било то ценни книжа, акции или недвижими имоти, има свойството на стойност. Финансовите активи са по-лесни за представяне. Това означава, че те могат да имат различни стойности в зависимост от активите, в които ще бъдат представени. Това също така означава, че представените активи могат лесно да се обменят, прехвърлят или конвертират. С появата на блокчейн технологията и възможността за изпълнение на функции като токенизация и транзакции, процесът на представяне на активи стана много по-лесен и доведе до нови възможности за тяхното използване..

Токенизацията на активи е създаването на цифрови токени със заложена стойност, чиято обща цена трябва да бъде равна на стойността на конвертируемия обект (актив), с по-нататъшното им пускане за търговия, прехвърляне или собственост.

Какво може да предложи токенизацията на активите?

  • Липса на териториални бариери;
  • Липса на посредници;
  • Инвестиции без физическо присъствие;
  • Сигурност;
  • Поверителност;
  • Неизменност;
  • Наличност.

Сферата на токенизация на активи до известна степен вече беше приложена много преди нарастването на популярността на сферата на децентрализираните финанси. И така, инструментът Issued Assets (IA) в Liquid sidechain ви позволява да създавате свои собствени токенизирани активи във всяко количество, а протоколът Поверителни активи от Blockstream ви позволява да прехвърляте тези активи през мрежата, без да показвате на останалите участници сумата на такива трансфери. 

Мрежа на Polymath

Polymath е базирана на ERC20 блокчейн платформа, която служи като доставчик на услуги за създаване, издаване и управление на токени в блокчейна. Polymath действа като ръководство за издатели, които желаят да пуснат своя токен в съответствие с всички правила и разпоредби, определени от регулаторните органи. 

Собствената корпоративна PoS блокчейн на Polymesh, създадена специално за работа и създаване на маркери за сигурност, гарантира поверителност на собствеността по време на одит, идентификация и сигурност на активите и предоставя инструменти за подобряване на възможностите за управление на маркерите за сигурност.

Проектът работи за оптимизиране на ERC интерфейсите за включване на традиционни активи. Стандартът ST-20 на Polymath е продължение на стандарта ERC-20 и служи за увеличаване на гъвкавостта на активите, а също така има някои допълнителни функции, необходими за токенизиране на ценни книжа..   

Нойфонд

Neufund е базирана на Ethereum общностна платформа, свързваща блокчейн пространството и сектора на инвестиционното финансиране. Neufund предоставя на компаниите и стартиращите фирми инфраструктура за освобождаване на нови видове активи чрез взаимодействие с интелигентните договори на Ethereum. На сайта има възможност за инвестиране на средства в дадена компания чрез придобиване на „капиталови токени“ – еквивалента на акции. Тази процедура се нарича ETO (Equity Token Offerings) – оферта за токен на собствения капитал, която позволява на инвеститорите да придобият част от собствеността върху блокчейна.

Платформата Neufund предоставя инструменти за взаимодействие между емитенти и инвеститори, което включва издаване на актуализации, гласуване, допълнителни кръгове на финансиране и др..

Вътрешен NEU маркер функционира на сайта, който инвеститорите могат да получат като награда за своите инвестиции и да го използват като плащане за услуги и да участват в развитието на сайта. В допълнение към токена на протокола NEU, EUR токенът EURT е достъпен на Neufund, което е равно на 1 EUR и е основната валута на платформата, в която са деноминирани инвестициите на потребителите. Компаниите обаче могат сами да решат в каква валута ще се проведе ETO..

Templum

Templum е регулирана платформа за търговия за ICO токени, класифицирани като ценни книжа. Компанията предоставя услуги за издаване на защитни токени в съответствие с изискванията на регулаторите. 

Templum осигурява регулирана пазарна инфраструктура за дигитални активи, която включва подкрепена от блокчейн платформа за набиране на средства и вторична търговия. През 2018 г. Templum придоби Liquid M Capital, алтернативна система за търговия (ATS), платформа за “токенизирани активи”, която позволява на потребителите да търгуват с криптовалути в съответствие с американските разпоредби за ценни книжа. 

Подобни услуги на токенизирания пазар на активи се предоставят от компании като Coinlist, която беше домакин на първата регулирана ICO на проекта Filecoin, и Overstock, която предлага IPO услуги в съответствие с процедурите на SAFT..

OpenLaw Finance

OpenLaw Finance е проект с отворен код, който създава и предлага шаблони за правни споразумения, използващи интелигентни договори, както и възможността да стартират свои собствени правни оперативно съвместими токенизирани финансови продукти, задвижвани от Ethereum.

Потребителите на OpenLaw Finance могат да създават и издават токени за сигурност, облигации и други дългови активи, интелигентни деривати и да токенизират стоки. OpenLaw Finance е свързан с 0x децентрализираната борса и разполага с основни инструменти за извършване на AML / KYC процедури.

Tokensoft

Следващият проект в областта на токенизирането на активи е платформата Tokensoft, която предлага инструменти за стартиране, продажби на токени и решение за съхранение, което осигурява сигурно администриране на ERC-1404 съвместими ценни книжа. През 2019 г. Американската комисия по ценни книжа и борси даде разрешение на Tokensoft да стартира инвестиционна банка за извършване на транзакции с токенизирани активи.

Тинлейк

Tinlake ви позволява да използвате неликвидни реални активи, за да получите достъп до финансиране и да получите заеми при свои условия. Tinlake е интелигентен договор на Ethereum, който преобразува незаменяеми токени (NFT) в токени ERC-20 с допълнителен достъп до децентрализирани протоколи за кредитиране. 

Tinlake предоставя възможността да комбинира NFT и интелигентни договори и да ги използва като обезпечение за заемане на средства в стабилни монети.

констатации

Токенизацията на активите е дълъг процес на преход на традиционните финансови инструменти към блокчейн пространството. Взаимодействието на проекти и компании в областта на токенизацията с регулаторите, както и интересът на институционалните компании в областта на децентрализираното финансиране, посочват предпоставките за по-широко приемане и популяризиране на блокчейн технологията, криптовалутите и цифровите активи..

Интелигентните договори и блокчейнът могат да осигурят способността да токенизират финансови, стокови, лични, неликвидни, нематериални и заменяеми активи. Токенизацията ви позволява да автоматизирате прехвърлянето на собствеността чрез интелигентни договори, което освобождава страните по сделката от посредници и повишени комисионни. 

Създаването на точна регулаторна рамка в областта на токенизацията ще насърчи повече приемане и използване на решения, свързани с децентрализираното финансиране.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me