Ако погледнете екосистемата DeFi по-широко, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват средно в дванадесет посоки. Опитът да се приведе в децентрализирана форма почти всичко, което касае традиционната финансова система, означава и желанието да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействие с финансовите инструменти и децентрализация на процесите на тези взаимодействия.

Базираните на блокчейн системи за идентификация и децентрализираните финансови протоколи са предназначени да предоставят достъп до финансови инструменти на потребители, които нямат финансови резултати или достъп до традиционни финансови инструменти. В днешната статия ще говорим за сектора DeFi, свързан с идентичността, процедурите KYC и способността да се поддържа контрол върху предоставените данни..

Децентрализирана идентификация

За да се идентифицираме онлайн, трябва да предоставим информация за себе си, за да докажем, че сме такива, каквито казваме, че сме. Процедурата за идентификация е необходима, например, за да участвате в ICO или да създадете свои собствени токенизирани активи. Когато изпращате монети от портфейла си, вие се идентифицирате с ключовете като собственик на тези средства. Влизайки в акаунта си на борсата или услугата, вие се идентифицирате като собственик на този акаунт, използвайки парола.

Потребителите се идентифицират във финансовия свят чрез процедурата KYC – „Познай своя клиент“, предназначена да проследява контрагентите и техните транзакции за борба с изпирането на пари, измамите и подобряване на сигурността на финансовите транзакции.

Когато преминават през процедурата KYC, потребителите прехвърлят част от личната си информация на трета страна, след което вече нямат възможност да контролират поверителните си данни.

От друга страна, отказът за предоставяне на лични данни лишава потребителя от възможността да използва услуги или услуги, които изискват процедури за лична идентификация. Данните, предоставяни на централизираните органи, не могат да бъдат защитени, дори в компании, които осигуряват високо ниво на сигурност. 

Личните данни като: поща, телефонен номер, паспортни данни, адрес на пребиваване, адрес на портфейла, размер на средствата, биометрични данни, пароли и др., Са ценна информация на незаконните пазари. Получаването на достъп до такава информация може да доведе до измамни дейности, кражба на средства, сметки и други незаконни дейности. Следователно, запазването на поверителните ви данни под контрол е една от най-важните области на развитие в момента..

Всичко в света е в процес на цифрова трансформация и интеграция, а появата на децентрализирана идентификация е отговор на променящите се реалности. Още през 2017 г. Microsoft си партнира с Accenture и Avanade, за да разработи базирана на блокчейн система от бази данни за споделяне на същите данни. И през 2018 г. Microsoft представи DID, децентрализирана система за идентификация, наречена ION, която работи на блокчейн Bitcoin..

Децентрализираната идентичност (DID) е набор от характеристики, които уникално идентифицират обекти, докато DID на отделен потребител остава под контрола само на този потребител. Идеята на децентрализираното удостоверяване е да криптира потребителската информация с помощта на ключове. Този подход затруднява достъпа на външни лица до лична информация. Собственикът на DID запазва контрола върху данните и самостоятелно решава каква информация трябва да бъде предоставена.

Граждански

Civic е базирана на Ethereum децентрализирана екосистема за идентичност, която предоставя възможност за проверка на самоличността на потребителя при поискване. Използвайки платформата Civic, потребителите могат да създадат своя собствена цифрова идентичност и да съхраняват лична информация за нея на устройството. Тази възможност се постига благодарение на блокчейн технологията, която прави този подход безопасен и удобен..

Платформата Civic предоставя възможност да премине веднъж KYC, като допълнително предоставя необходимите данни на други платформи. Всеки участник в мрежата може да стане клиент, като въведе данните си в блокчейна с помощта на приложението Secure Identity. Проверката на самоличността се извършва от валидатори, които предоставят данни на доставчиците на услуги за проверка на потребителите, като получават награда в CVC токени за това. Интелигентните договори се използват за контрол на финансови транзакции и атестиране.

Основната идея на Civic е да създаде една цифрова идентичност за всеки потребител с възможност за достъп до различни услуги, сайтове, услуги и организации. Положителната страна на това решение е пълен контрол върху данните, предоставени от потребителя. Данните не се съхраняват в блокчейна; вместо това връзките с достъп до атестации се съхраняват в разпределената книга. Това означава, че идентификаторът, регистриран в мрежата, е доказателство за неговата автентичност.. 

3BOX

3Box е ново поколение децентрализирана система за съхранение на потребителски данни. Той позволява на разработчиците да извършват различни операции за идентифициране на потребители и акаунти, като получаване на потребителски идентификатор (DID), свързване на нови адреси с DID и добавяне на нови методи за удостоверяване..

Всеки акаунт в 3Box има уникален DID, наречен 3ID, който позволява на потребителите да управляват своите данни и информация в децентрализирани мрежи. За да създадете или възстановите акаунт в 3Box, потребителите се удостоверяват, като подписват съобщението с двойката си ключове. Ако приложенията или услугите искат да взаимодействат с потребителски акаунт по друг начин, различен от четенето на публични данни, като писане или изтриване на данни, те ще трябва да поискат от потребителя да подпише съобщение за съгласие с техните доверени ключове, тъй като само ключовете на собственикът на акаунта може да управлява децентрализирана самоличност.

Със своята децентрализирана структура, 3Box позволява на разработчиците да премахнат голяма част от отговорността, свързана със защитата и защитата на потребителските данни. Данните се съхраняват от потребителите, което им дава по-голям контрол върху техните чувствителни данни, както и върху тяхното прехвърляне и използване в други приложения. Възможността да съхраняват данни за потребителите им позволява лесно да ги използват в други приложения, услуги или мрежи, без да е необходимо да създават нови данни.

Blockpass

Приложението Blockpass Identity, чрез което потребителите могат да създават и съхраняват цифрови идентификатори, позволява на потребителите да създават цифрови идентификатори с възможност за свързване с банки, борси, платформи за търговия и други регулирани услуги.

Проверката на документите се извършва от трети страни, но само при условие, че ги предоставите. Използвайки услугите на продавач, който изисква потвърждение на вашата самоличност, вие сами решавате дали да предоставите на продавача вашите данни или да откажете услугите му.

Разработчиците също разработват протоколи „Знай вашето устройство“ (KYD) и „Знай своя обект“ (KYO) за проверка на самоличността в Интернет на нещата и автономен протокол за идентичност за Интернет на всичко (IoE)..

Блум

Bloom е базирано на блокчейн решение за защитена идентичност и кредитен рейтинг. Протоколът има три основни компонента:

  1. BloomID (Identity Attestation), който предоставя глобална сигурна идентичност, позволяваща на заемодателите да предлагат съответстващи заеми по целия свят.
  2. BloomIQ (Credit Registry), която е система за отчитане и проследяване на текущи и минали задължения, свързани с BloomID на потребителя.
  3. BloomScore, мярка за кредитоспособност на потребителите. Тази децентрализирана оценка е подобна на оценката системи за рейтинг на кредитополучателя FICO или VantageScore.

Bloom позволява на потребителите да създават кредитно портфолио, което е достъпно навсякъде по света, а също така предоставя децентрализиран подход за изграждане на индустрия за кредитиране, базирана на блокчейн, с повишена сигурност и удобство..

Накрая

Следните проекти също участват в изграждането на системи и протоколи за децентрализирана идентификация:

  • Коленди, разработва методи за оценка на кредитоспособността и микрокредитирането във финансовия сектор, създавайки система за блокчейн Ethereum със собствен ERC-20 токен

  • Хидро проект, който подобрява сигурността на приложенията, като осигурява просто и гъвкаво управление на идентичността. Включва протокол за удостоверяване за защита на данните, dApp магазин, маркер, набор от интелигентни договори и платформа за създаване на решения за плащане, обвързани с идентичността на потребителя.
  • Проект Selfkey, базиран на Ethereum и ERC-20 маркери за блокчейн и SSID-базирано управление на идентичността, позволяващ на потребителите да притежават, управляват и разпореждат с данните си, както желаят.

Децентрализираната идентификация предоставя възможност за използване на един цифров идентификатор на различни сайтове и услуги, без да е необходимо да въвеждате данни отново. Блокчейнът гарантира сигурността и неизменността на тези данни и потребителите имат пълен контрол върху личната си информация. С популярността на DeFi и темповете на дигитализация в обществото, търсенето на решения за идентичност само ще расте..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me