Ако погледнете екосистемата DeFi по-широко, можете да видите, че децентрализираните финансови проекти работят и се развиват средно в дванадесет посоки. Опитът да се приведе в децентрализирана форма почти всичко, което касае традиционната финансова система, означава и желанието да се премине възможно най-бързо към нови видове взаимодействие с финансовите инструменти и децентрализация на процесите на тези взаимодействия.

Един от най-печелившите и нарастващи сектори на децентрализираното финансиране са платежните решения, които се създават, за да създадат отворена глобална финансова екосистема и да позволят сигурни ежедневни и бързи транзакции с помощта на интелигентни договори..

В днешната статия ще говорим за приложения, решения и протоколи, които позволяват на потребителите да извършват презгранични плащания без посреднически такси, както и да извършват транзакции на потребители, които нямат достъп до традиционните финансови системи..

DeFi за незабавни плащания

Появата на биткойн и блокчейн технология позволи преминаването към цифрови механизми за плащане с използване на криптовалути. Едно такова решение в екосистемата на Биткойн е Lightning Network, проектирана и изградена като протокол от втори слой. Lightning използва интелигентни договори, за да увеличи пропускателната способност на Bitcoin.

С появата на Lightning Network вече е възможно да се правят незабавни микроплащания с по-бързи скорости и по-ниски такси от основната биткойн мрежа. В допълнение към евтините и незабавни транзакции, Lightning Network ви позволява да намалите количеството данни в блокчейна Bitcoin и да увеличите анонимността на трансферите..

Основните проблеми, които проектите в областта на създаването на системи за незабавни плащания се опитват да решат, са ниската честотна лента и разходите за комисионни. В момента мрежата Ethereum може да обработва около 20 транзакции в секунда, което не е достатъчно за голям брой потребители да използват мрежата..

Съществуват доста различни начини за решаване на проблема с мащабируемостта: решения по веригата и извън веригата, протоколи на консенсусния механизъм, увеличаване на размера на блока и други. Разнообразието от такива решения и различни подходи за тяхното изпълнение доведоха до създаването на голям брой проекти, работещи за подобряване на способността за извършване на незабавни трансгранични плащания с ниски такси и използване на интелигентни договори..

Мрежа на Celer

Celer Network е платформа за мащабиране от второ ниво за бързи и сигурни транзакции извън мрежата и интелигентни договори. Celer е базирана на блокчейн система с 4-степенна архитектура, за да осигури високо ниво на мащабируемост и гъвкавост, като същевременно запазва аспектите на сигурност и поверителност..

Celer позволява на разработчиците да създават бързо мащабируеми dApps и им дава възможност да ги управляват. Вътрешният токен CELR, освен че се използва като валута на платформата, е включен и в PoLC – система за залагане, при която потребителите могат да блокират токени за осигуряване на ликвидност, както и на търгове на LiBA за поддържане на механизми за ликвидност.

Celer може да бъде интегриран във всяка съществуваща блокчейн и вече се поддържа от блокчейн, работещи на EVM. Платформата предоставя на потребителите възможност да взаимодействат с dApps 10 хиляди пъти по-бързо, за да извършват незабавни плащания, да търгуват на борси или да използват пазари за прогнозиране.

Matic мрежа

От разнообразието от предложени решения за увеличаване на мащабирането на блокчейн се откроява децентрализираната платформа Matic Network, чиито разработчици предлагат решение за създаване на странични вериги (sidechains) Plasma.

Sidechains се захранват от децентрализирана мрежа от Proof-of-Stake (PoS) валидатори, които поддържат системата и получават награди.

Плазмата се използва за осигуряване на цифрови активи, както и ERC-20 и ERC-721 токени в основната верига. Sidechains могат да се използват за подкрепа на децентрализирани финансови протоколи, налични в екосистемата Ethereum.

Разработчиците на Matic изграждат екосистема от мобилни приложения, портфейли и разширения за удобно и лесно използване на възможностите за прехвърляне на активи и съхранение. Matic предоставя потребителски интерфейс и API за плащане за dApps, потребители и разработчици. Атомните суапове на Matic и интелигентните договори ще позволят на потребителите да плащат с всеки жетон, а мрежата може да се използва за обмен на токени, използвайки ликвидност.

xDAI стабилна верига

Първото стабилно блокчейн за плащане xDAI стабилна верига, привързан към Dai stablecoin, позволява бързи и евтини транзакции в xDAI токени. В момента това решение функционира само в пакета DAI-xDAI, но в бъдеще има потенциал за създаването на много други стабилни монети, например xUSDT или xUSDC.

При изпълнението на такова решение се използва технологията за изграждане на кръстосани верижни мостове, при която се създават собствени xDAI стабилни монети след блокиране на DAI токени в интелигентен договор. xDAI се използва както за плащания, така и за комисионни, като комисионната за 500 транзакции е около 0,01 долара.

Мрежата xDAI е напълно съвместима с проекти на Ethereum и не изисква сложни операции от разработчиците на Ethereum dApps, за да прехвърлят своите проекти към блокчейна xDAI. В процес на разработка е внедряването на протокола за нулево знание в xDai за провеждане на частни транзакции, както и внедряването на механизма за консенсус POSDAO с отделен маркер STAKE за награждаване на валидатори на xDAI.

Заявете мрежа

Request е отворена мрежа за искане на транзакции, позволяваща на всеки да създава, съхранява и осъществява достъп до равнопоставени плащания в децентрализирана мрежа. Децентрализираната платформа за плащане Request Network ви позволява да извършвате всякакъв вид транзакции, било то заплата, дарение или плащане на заем. 

Мрежата за заявки може да се използва за извършване на онлайн плащания без трети страни и високи такси, таксуване, водене на записи и одит. Проектът вече си сътрудничи с гражданската компания за идентифициране на самоличността на потребителите, както и с проекта Kyber и 0x за плащане на стоки и услуги в конвертируеми цифрови токени..

Шум

Платформата Whisp е децентрализирано решение за уреждане и опростяване на плащанията за фрийлансъри и отдалечени работници. Whisp позволява на потребителите да създават заявки за цифрово плащане чрез ясни механизми за плащане, използвайки криптовалути. Относително лесният за използване протокол Whisp може да се използва от компаниите за намаляване на разходите за инструменти за управление на заплати, елиминиране на доставчици на трети страни и избягване на закъснения и откази от традиционните финансови институции..

За да получат достъп до платформата, потребителите трябва да се свържат с нея чрез MetaMask. Whisp поддържа плащания с помощта на DAI stablecoin, ETH, DATA, DGX и DGD токени. Подобно решение за опростяване на изплащането на заплати е проектът Sablier, който може да се използва за плащане и разпределение на средства с предварително определена ставка..

Бъдещето на платежните решения

Децентрализираните решения в настоящото им изпълнение не могат да се мащабират в съответствие с темповете на растеж, които се наблюдават на пазара на криптовалути. Проблеми като ограничение на размера на блока, бавни транзакции, високи такси, ниска честотна лента, сложен интерфейс и други трябва да бъдат разрешени преди масовото приемане от повечето потребители.

Решенията за извършване на незабавни и евтини плащания с удобен и разбираем интерфейс за всеки потребител ще насърчат популяризирането на криптовалутите сред новите потребители, а децентрализираните финансови инструменти ще се фокусират повече върху създаването на отворена финансова екосистема, достъпна за всеки потребител навсякъде по света.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me