Добър ден приятели!

В предишни статии вече разгледахме по-отблизо Binance, # 1 борсата за криптовалути днес. Разбрахме основните менюта, функционалността на Binance, списъка, комисионната и много други точки, които ни позволяват да заключим, че работата с борсата определено си заслужава. Дори малко се докоснахме до търговията на сайта, за да разберем как протича процесът на подаване на поръчка и какви са те. Ако някой все още не е чел тези статии, по-добре започнете с тях „Как да търгувате на борсата Binance“.

Време е да преминете към практика, да поговорим за основните възможности и инструментите за търговия, които Binance предлага. След като прочетете тази статия, ще научите как да ги използвате в реална търговия. Да започваме!

Какъв депозит да влезете в борсата?

Как да финансирам сметка в Binance, вече описах в тази статия. Много хора се интересуват от въпроса, така че колко да се допълни? Ако сте начинаещ търговец, търгувате за кратко време, да речем до шест месеца, тогава е по-добре да започнете с малки суми, които не са страшни (не са критични за общия бюджет), за да загубите.

Но определено не си струва да рискувате голяма сума в ранните етапи. Идеален депозит за започване от $ 300 до $ 500. Докато придобивате практически умения и опит, можете постепенно да го увеличавате. Когато вече имате опит, увереност, ясно ще разберете как се извършва търговията, как работи пазарът на криптовалути, ще практикувате дълго време – можете да започнете да работите с по-голям депозит. С това ниво на знания, вие преставате да бъдете начинаещи, оптималният депозит за опитен търговец аматьор започва от $ 2000.

Как да търгувате: бавно, но сигурно или бързо и рисковано?

Веднага бих искал да засегна темата за видовете търговия (видове търговия), за която ще говорим, защото почти цялата следваща статия ще бъде посветена на това, изборът на сайтове, с които ще работите, зависи от това . И така, как се изгражда рейтингът на борсите и защо тези или тези платформи са популярни сред търговците? Всичко зависи от функционалността и възможностите.

Например Binance няма фиат, което означава, че редовно губи няколко милиона потребители и милиарди оборот. Някои от тях са намерили решение и използват услуги на трети страни. Binance няма маржин търговия, което означава, че търговците, които предпочитат да работят с ливъридж или на къси позиции, ще търсят изход и други инструменти или ще откажат да работят на тази борса.

Какво представлява маржин търговията съвсем накратко?

Позволете ми да обясня накратко какво представлява маржин търговията. Всъщност това е търговия със заеми, които по правило се осигуряват от самата борса срещу сигурността на вашия депозит. В същото време размерът на заетите средства зависи от лоста, който сте избрали (ако има такава възможност), или който самата борса отпуска за вас. Да приемем, че влизате в борса с депозит от 100 долара, той ви предлага лост x10. Тоест, можете да правите сделки до $ 1000. Безусловно предимство на маржин търговията е възможността за отваряне на къси или, с други думи, къси позиции и печалба от спад на пазара. Ще анализираме този механизъм по-подробно в следващата публикация..

Основната характеристика на маржин търговията е възможността да получавате голяма печалба, която може да надвиши вашите собствени инвестиции с няколко пъти, и това е при доста спокоен пазар. Очевидно тази монета има тъмна страна и заедно с възможността за огромни печалби, рискът от загуба на всички средства, инвестирани в маржин сметката, се увеличава драстично..

Търговците, които работят по тази схема, не винаги използват дори основни инструменти, като StopLoss, затова горещо препоръчвам да помислите много добре, преди да вземете решение за маржин търговия и да натрупате опит в търговията на пазара на криптовалути, преди да започнете да мислите изобщо за това.

На Binance няма маржин търговия

Както казах, няма маржин търговия на Binance. Борсата обяви плановете си да го представи, но засега това е само съобщение. Съществуват обаче технологии, които ви позволяват да печелите пари на падащ пазар без маржин търговия с по-ниски рискове. Специално за такива платформи като Binance, специалисти от 3commas.io са създали такива инструменти като къси ботове и откупери, освен това има работещи стратегии като Quickfinger Luc, които са доста ефективни на такъв бавен мечи пазар като сега.

Ще говорим подробно за това как да работим в такива условия, за какво са тези инструменти, в следващата статия, но засега предлагам да се вземе решение за основите на търговията.

Най-важното е, че преди да започнете реална търговия, трябва да вземете решение за модел на поведение на пазара. Какво ще преподавате? По-малко рисков подход, със стабилен, но малък доход или по-рисков метод, при който заради голямата печалба (четете – загуба) сте готови да загубите по-голямата част от депозита или дори всички инвестирани средства.

Основните модели на поведение на търговците на криптовалута

Търговията с монети може да се извършва дългосрочно, краткосрочно и средносрочно. Покупката на монети за дълъг период (до няколко години), дългосрочното наблюдение на пазарното поведение е инвестиране, а не търговия. Търговията, за която постоянно ви говорим, е средносрочна и краткосрочна продажба на монети. Обмислете и двата варианта за работа на търговец.

1. Инвестиране (САМО HODL)

Инвестиране в три до пет популярни топ монети. Например Bitcoin, Ethereum, Ripple и други. Тоест инвестиционният портфейл се състои от не повече от 5 монети. За да изградите портфолиото си, просто се насочете към TradingView и вижте кои активи са най-обсъжданите сред вашите колеги. Ако пазарът започне да пада с повече от 25%, купувате допълнително и го правите при всяко падане с още 25% или повече. Следователно точката на безубезност ще намалява с всяка допълнителна покупка, което означава, че обръщането и началото на нова глобална бича тенденция никога няма да бъде изненада за вас и лесно можете да увеличите капитала си..

Бих искал веднага да направя резервация, че тази стратегия е предназначена за 3-5 години и е подходяща за хора, които наистина знаят как да чакат и имат увереност, че криптовалутата има бъдеще.

2. Търговия или краткосрочна и средносрочна търговия с монети

Това могат да бъдат както топ монети, така и височина със средна популярност. В този случай използваме технически анализ за изучаване на диаграми, поведението на монетите, прибягваме до прогнози, анализи. В зависимост от това как се държи валутата, ние отваряме сделки, представляващи интерес за нас.

За да не загубите средствата си, трябва да сте добре запознати по отношение на шах и мат. части и научете поне основите на техническия анализ. За всеки начинаещ задължителната учебна програма обикновено включва Д. Мърфи „Технически анализ на финансовите пазари“ или Д. Швагер „Технически анализ. Пълен курс “, точно както всеки уважаващ себе си търговец знае наизуст модели на свещници и поне чете” японските свещи “на Нийсън.

Има разбира се и по-кратък път. Можете да закупите един от курсовете за обучение на търговци, където ще ви бъде предоставен необходимия теоретичен материал и евентуално дори ще се проведат няколко практически сесии. Дали този път ще бъде по-ефективен за вас от самообразованието е трудно да се каже, но от моя собствен опит мога да кажа, че нито един учебник не може да замести независимата практика и нищо не учи по-добре от няколко обединени депозита.

Социална търговия

Има и друг начин, който ще ви накара да се почувствате като търговски гуру, дори без много знания и нулев опит. За да могат всички да търгуват наравно с професионалистите, беше създаден инструмент като „социална“ търговия. По същество това е копиране на транзакциите на един или няколко търговци. На пазара на криптовалути, поради големия шум около тези инвестиции, се появиха много шарлатани и аматьори, които приемат пари в управлението, без да имат подходящия опит.

Личният опит предполага, че дори ако търговецът успее да търгува последователно с плюс, управлявайки собствените си средства, не е факт, че при средства в управлението резултатът ще бъде подобен, защото емоционалното натоварване на мениджъра се увеличава значително. Всичко това се наслагва върху всякакви технически проблеми с копирането на сделки и сигнали при влизане и излизане. И разбира се, не говоря за откровени измами, когато хората просто изчезват с пари..

Ето защо, ако изберете пътя на „социалната“ търговия за себе си, тогава препоръчвам да се доверите на изключително надеждни и изпитани във времето платформи. Един от тях е 3commas.io

Този сайт е на пазара от няколко години и опитът ми с него е изключително положителен. 3commas дава възможност за копиране на транзакции на успешни търговци и свързване с най-добрите телеграм канали, които дават сигнали за търговия. Естествено, всичко това може да бъде интуитивно конфигурирано и превключено в автоматичен режим на търговия.

3. Скалпиране

Това е начин на търговия, при който търговецът прави сделки всяка минута, ако не и всяка секунда. Долната линия е скалпиране, т.е. улавяне на микро движения. Размерът на печалбата се генерира от голям брой микротъргувания с малка печалба. Въпреки това, поради броя на подобни транзакции, печалбата може да бъде доста осезаема..

Въпреки че този тип търговия се счита за нискорисков, очевидно е, че за всеки човек това е свързано с много време и силен психологически стрес..

Следователно този подход все повече се свързва с автоматични алгоритмични роботи, които могат да работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, отваряйки стотици или дори хиляди транзакции на ден според алгоритъм, зададен от собственика..

Сега на пазара има много сайтове, които предлагат такива услуги, но някои имат твърде сложни настройки, които човек трудно може да разбере без подготовка, други имат твърде примитивен алгоритъм, който често носи само загуби на мечи пазар.

Отново мога да нарека златната среда 3commas. Момчетата постоянно изпомпват ботовете си, правейки ги все по-интелигентни и многофункционални. Наистина професионалните функции, вградени в техните програми, нямат сложни настройки. В същото време начинаещият дори не трябва да разбира тънкостите как да направи това, защото можете просто да копирате настройките на най-успешния бот на сайта с едно щракване на мишката. Ще говорим повече за тези инструменти в следващата статия, но сега нека разгледаме как да търгувате директно на самата борса Binance.?

Как да търгувате на Binance?

Купуване на криптовалута

Нека разгледаме примера на биткойн – BTC. И така, попълнихме баланса, сега имаме USDT. За тях купуваме криптовалута. Графиката показва цената: колко струва BTC в момента, можете да видите колко струва преди ден, преди два дни.

Попълнете поръчка за покупка, кликнете 100%. Това предполага, че давате 100% от вашия USDT за закупуване на биткойн и получавате например 4 милиона с малък сатоши за 150 долара. Остава само да се подаде заявка, т.е. щракнете върху бутона „Купете BTC“.

Важно! Можете да посочите всяка цена, на която искате да закупите BTC. По подразбиране това поле съдържа текущата цена на валутата. Ако искате да купите биткойни не на тази цена, а например на $ 2000, можете да го посочите. Разбира се, никой няма да ви продаде BTC с тази цена, но вашето приложение ще бъде поставено в списъка за поръчки – “Стъкло”.

Панелът в лявата страна на търговския терминал е „Дълбочина на пазара“, списък с поръчки, направени от реални търговци. Горе има поръчки за продажба на валути, отдолу – за покупка. Можете да видите как се движат в реално време. Те се класират от най-близкия процент до пазарния до най-далечния. Тези. Вашата поръчка за покупка с цена от $ 2000 за биткойн ще бъде някъде в дъното на списъка. Освен това може да се изпълни само когато всички поръчки са по-високи. при по-добра скорост ще бъде изпълнено.

Вашите приложения, добавени по-късно на по-изгодна цена, също се поставят в опашката над вашата, т.е. поръчка на „нереална“ цена за пазара в момента рискува да бъде неизпълнена, освен ако не настъпят някои глобални промени и пазарът се обърне по радикален начин.

В противен случай ще “увисне”, докато BTC падне до $ 2000. Или можете да напуснете пазарната цена и в този случай почти веднага ще обменяте долари за биткойн на текуща стойност..

Едновременно вземане на печалба и стоп загуба

Много е важно да увеличите значително ефективността на вашите сделки, като едновременно с това задавате целите Stop Loss и Take Profit. Вече казах, че веднага след като направите поръчка в Binance, тя отива до дълбочината на пазара. Това означава, че ако направите поръчка за продажба на вашите монети, те някак си „замръзват“, докато сделката не бъде изпълнена. Освен това, ако искате да хеджирате и да нарушите печалбите в случай на внезапен скок, тогава Binance няма да ви позволи да направите това, докато не бъде изпълнена първата транзакция..

Тези. ако сме направили поръчка за продажба, тогава няма да можем да настроим Take Profit да купува на по-ниска цена. Всичко, което можем да направим, е да отворим поръчка в обратна посока. Но някои услуги ви позволяват да направите това. Например 3commas. Веднага след като текущата цена на монетата достигне едно от условията, които сме задали, горния или долния праг на стойностите, програмата ще затвори позицията, тоест ще вземе печалба (печалба) или ще поправи загуба (загуба). Благодарение на това 3commas не запушва стъклото на борсата Binance и освобождава средства за извършване на други поръчки..

Какво представляват проследяващите механизми?

Освен това, благодарение на специалистите от 3commas, имаме възможността да проследяваме нивата на Take Profit и Stop Loss. Нека да видим как работи, като използваме примера с валутната двойка ETH / BTC..

В края StopLoss

За удобство на изчисленията, нека приемем, че 1 ETH е закупен за 0,05 BTC. Стоп загубата е зададена на -10% (0,045BTC). Това означава, че ако цената спадне с 10% от покупната цена и възлезе на 0,045BTC, ботът ще затвори поръчката – позицията Stop loss показва, че вече не сте готови да загубите.

Какво прави trailing Stop в този случай: ако го зададете на същото ниво в

0,045BTC с отклонение от 0,5%, след това когато цената достигне определената марка, транзакцията няма да бъде затворена, а се активира само самата Trailing, която в случай на обръщане и ръст на цената ще измести нивото StopLoss назад пазарната цена с отклонение от 0,5%. В този случай имаме реална възможност да запазим търговията си и дори да получим печалба, тъй като трейлингът ще следва цената, докато тя отново се откаже и затвори поръчката на преместения стоп.

В края TakeProfit

При Trailing за TakeProfit се прилага същият принцип, както в предишния пример, само нивото StopLoss няма да се движи и да следва пазара, но TakeProfit, т.е. ако цената се повиши, Trailing TakeProfit няма да затвори позицията с фиксирана стойност , но ще продължи да увеличава условието на затваряне, докато цената се покачва. Например, ако сложим Trailing TP $ 8 (60% ръст от първоначалната входна цена от 5 USD), тогава докато цената расте: $ 6 (20%), $ 8 (60%), $ 9 (80%) , условието за затваряне на позицията се променя – цената Take Profit се покачва с определено отклонение.

Веднага след като стойността започне да намалява и достигне X% (този индикатор за отклонение, който предварително сме задали), позицията ще бъде затворена. Ако цената се обърне, например, с $ 9, ще получим допълнителна печалба от $ 3 минус процента на отклонение. И всичко това благодарение на инструмента Trailing Take Profit.

Вместо послеслов

Довеждайки тази статия до завършване, за пореден път исках да ви напомня, че не трябва да забравяте да задавате сигнали за състоянието на вашите поръчки. Това ще избегне много проблеми, свързани с изненадите, които са толкова пълни с пазара на криптовалути..

Как да настроя такива известия и къде можете да ги активирате, аз по същия начин написах в статията за TradingView.

3commas има широки настройки за различни известия и сигнали, които ще ви позволят да не държите компютъра си постоянно включен или близо до него. Достатъчно е да настроите поръчката веднъж и да изчакате известието за изпълнение.

Друга много удобна и полезна опция, която определено ще използвате веднага щом натрупате опит и търговски умения, са бележки към поръчките. Най-често те идват при тях така: търговец чете новините на монета или чува мнение, прогноза на някой уважаван крипто търговец и отива да прави поръчки. И след известно време, особено ако има много поръчки на различни борси, е трудно да си спомним защо е направено точно по този начин, а не по различен начин. Бележките в 3commas ще ви помогнат да запомните нищо.

За да научите по-ефективно и да натрупате опит по-бързо, е важно постоянно да анализирате дейностите си. За това има удобен инструмент – дневник на търговеца. Това е подробен отчет за всички сделки, направени с удобни филтри. Тук можете не само бързо да извършите подробен анализ на вашата търговия, но и да споделите резултатите с други потребители.

Това е всичко. Днес научихте за много полезни инструменти за търговец на криптовалути. В следващата статия ще говорим за текущата тенденция на криптовалутния пазар и каква стратегия за търговия ще бъде оптимална точно сега – за падаща цена, какво да очакваме и какви са прогнозите на ключовите фигури на криптовалутния пазар. Отново ви очакват само полезни практически знания. Ще говоря за това как да печелите пари най-ефективно в такава ситуация и за разнообразни прости и удобни инструменти за това. По традиция ще бъде интересно и информативно! Ще се видим скоро!

Успех и добри печалби!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me