добър ден!

Продължаваме да обмисляме търговия на BitMEX и функционалността на лимитната поръчка. Нека видим защо ни трябват всички полета, в които можете да поставите отметка. Малко са писани за това, но искам да разбера какво ни дава?

Contents

Допълнителни опции за лимитирана поръчка

 • Само след / “Пасивна поръчка” – се използва за създаване на поръчка, която ще бъде изпълнена само ако има купувач за нея. Благодарение на това ще получите комисионната на производителя и комисионната на вземащия няма да бъде дебитирана от вас, или поръчката просто няма да бъде направена. Ще ви разкажа повече за статусите на маркери и вземащи малко по-късно в блока „Комисионна“.
 • Скрито / “Скрито” – такава поръчка не се показва в книгата за поръчки (книга с поръчки). Когато той бъде създаден, ще бъде налично меню, където можете да посочите коя част от поръчката ще бъде видима – “айсберг”. Това е много удобно за опитни търговци, които търгуват с много големи обеми и не искат другите да виждат целия обем на поръчката..
 • Намаляване само – няма такава опция на други борси, това е много удобна възможност, ако трябва да затворите поръчка в такава ситуация, когато стоп-лос и тейк-печат са били отворени наведнъж за една и съща монета и се е оказало, че е имало повече договори за продажба, отколкото са налични на вашия баланс.

Това се случва, когато стойността първо достигне покупната цена, а след това продажната цена. Ако сте поставили отметка в квадратчето, тогава, когато е необходимо, поръчката ще коригира вашите позиции.

За да стане по-ясно, ще обясня с пример. Да приемем, че сте закупили BTC на 3500. Създавате лимитирана продажба на 4500 и стоп-продажба на 4300. Проверете намаление само когато ги поставяте и само една от тези поръчки ще бъде изпълнена. В противен случай може да се окаже, че първо биткойнът ще се продава със стоп, а след това цената ще достигне 4500 и ще се отвори късо, което ще трябва да бъде затворено..

Условия на поръчката 

 • GoodTillCancel / “Добро отменяне” – поръчката ще бъде изпълнена, когато достигне определената стойност, независимо колко дълго трябва да чакате;
 • НезабавноОrCancel / “Изпълнение незабавно или отмяна” – ако част от поръчката не е била изпълнена веднага, тя ще бъде анулирана;
 • ПопълнетеОrKill / “Завършване или убиване” – ако цялата поръчка не бъде изпълнена незабавно изцяло, тя се анулира.  

Пазарна поръчка, може би най-простият от предложените типове поръчки. Изпълнява се по текущата цена на търсене, т.е. на цената на продавача. Плащате увеличена комисионна на вземащия, но поръчката ви е гарантирана да бъде изпълнена много бързо, без загуба на време, което понякога е много по-важно от цената на офертата и размера на комисионната.

За поръчки Предприеме Печалба и Спри се има отметка Близо На Задействане“/” Затваряне на спусъка “. Този елемент е важен. Благодарение на него поръчката не се „обръща“. Нека да обясня с пример какво означава това: цената е достигнала нивото на съпротива, сега поставяте шорт от $ 200. Но вашата стратегия предполага, че ако надвиши това ниво, тогава ще затворите кратко и ще отворите дълго.

Сега трябва да махнете отметката от Затвори при задействане и да зададете стоп за купуване на $ 400 на ниво съпротива. Когато цената пробие това ниво, шортът ще бъде затворен и поради превишението в стоп поръчката от $ 200 ще се отвори дълга позиция за $ 200.

Ако имате малко опит за подобни “преврат”, по-добре е винаги да държите това квадратче включено.

Как да отворите поръчка на BitMEX?

За да започнете сделка, трябва да посочите обема на поръчката в щатски долари в размер на 1 долар = 1 договор (XBT). Няма да можете да отваряте къси и дълги позиции едновременно. Или дълги, или къси. Следващата стъпка е лоста. На първите етапи максималният лост е X2 или X3. При подаване на поръчка веднага се определя цената на ликвидацията – нивото, до което лихвата трябва да се промени в обратна посока, така че маржът да изгори с посочения от вас ливъридж (ливъридж).

Така че, ако лоста на X3 е 25%. Остава да щракнете върху „Купи“, поръчката ще се появи в книгата с поръчки и ще изчака в менюто „Поръчки“ за нейното изпълнение.

Разбира се, вашата поръчка ще бъде показана на диаграмата TradingView и ще се появи знак на съответното ниво. Може да се премести, така че поръчката да се изпълни по-бързо – това е удобно и не се прилага никъде другаде.

Веднага след като поръчката бъде изпълнена, тя ще бъде в раздела “Позиции”. Можете също така веднага да посочите цената, на която затваряте сделката.

Веднага след като се сключи сделка, под нея се полага марж – средства, които осигуряват борсата срещу загуби. Това директно зависи от стойността на поръчката и лоста. Например, при ливъридж X5 и обем на търговия от 0,1 XBT, маржът ще бъде около 0,02 XBT, а при лоста X2 – 0,05 XBT.

Друг важен аспект.

В BitMEX има такова нещо като ценова маркировка. Тя играе важна роля в елиминирането на позиции. Това е времева марка на цената, която служи за защита на поръчките от принудителна ликвидация и притискания. Обикновено етикетирането е на справедлива цена. При безсрочните договори това е цената, равна на стойността на базовия индекс на активите + процента на финансовата основа, като се отчита времето до финансиране и неговият интервал.

Понякога, по време на висока волатилност, BitMEX преминава към последната цена, маркирана със защита, което разбира се информира потребителите. Въпреки че тази маркировка функционално носи същото значение, нейното изчисление просто включва определен спред от последната цена, което всъщност е много по-опасно и рисковано за търговеца..

Важно! Силно обезкуражавам търговията на BitMEX по време на последното маркиране на цените!

Вече ви казах за ликвидация, това е точно цената, при достигане на която транзакцията ще бъде затворена автоматично в минус.

Важно! Цената на ликвидация е моментът, в който се появява маржин кол, т.е. автоматично затваряне на вашата позиция и ликвидиране на вашия депозит, за да се осигури ливъридж.

Можете да промените маржа и съответно ликвидационната цена в левия панел или като увеличите обема на транзакцията, което силно не препоръчвам.!

И последният момент на интерфейса – недостатъкът на BitMEX – с резки натоварвания и колебания, сайтът за обмен се забавя, тъй като всички потребители стават по-активни и започват да сменят позициите си. Като алтернатива можете да изключите анимацията, за да намалите леко изоставането..

Такси BitMEX

Списък на комисионните, установени на сайта, ще намерите в таблицата по-долу.

Taker (вземащ) – пазарна поръчка.

Maker (производител) – лимитирана поръчка, показана в книгата с поръчки (с изключение на скрити / скрити поръчки).

Комисия по традиционните договори

Комисионна за безсрочни договори

Договори НАГОРЕ

Договори НАДОЛУ

Комисия за вход / изход

Няма комисионна за попълване на депозита и теглене на пари на BitMEX. За изтеглянето на BTC се взема комисионна Bitcoin Network. Той е динамичен и зависи от натоварването на Blockchain.

Комисионна за скрити поръчки

Комисионната за вземане се заплаща за скритата поръчка. За Айсберг също се плаща комисионна за вземане, но само докато скритите поръчки бъдат изпълнени напълно. След това става обикновен, притежателят му ще получи комисионна на производител за не скрити поръчки.

Пример за истинска комисионна:

Демо търговия на BitMEX

Преди да влезете в реалния фючърсен пазар и да започнете да търгувате с ливъридж, можете да опитате ръката си във виртуална демо сметка. Това ще ви помогне да разберете как всичко работи тук, въпреки че не предава всички усещания за реална търговия. Демо платформата има напълно идентичен интерфейс като истински терминал. Единствената разлика е, че използва виртуални, а не реални биткойни. Услугата се нарича “Тест-не”. Официален сайт https://testnet.bitmex.com

Можете да получите безплатна BTC тестова мрежа на редица специални сайтове, чийто списък и номерът на портфейла са в менюто на акаунта, в раздела “Депозит”. След попълване на портфейла можете да започнете да търгувате.

Използване на ботове при търговия на BitMEX

Днес много търговци използват ботове за работа на борси за криптовалути. Това автоматизира търговията, спестява време и получава пасивен доход, когато търговецът трябва да отвори много подобни транзакции. Това е реален шанс за начинаещи да започнат да правят пари на тази борса, без да имат достатъчно опит да търгуват ръчно. Друг важен плюс – роботът винаги е спокоен, той не допуска грешки в пристъп на емоции и спестява нервите ви.

Достатъчно е да конфигурирате бота веднъж според посочените параметри и той ще търгува за вас. Помислете за търговия на BitMEX, като използвате бот от 3commas. Това е нов удобен алгоритъм за интелигентна търговия, който ще ви помогне да предвидите всичко, за да увеличите максимално защитата от рискове..

Какво трябва да знаете за търговията с бота 3commas?

Най-важното правило, ако решите да използвате бот при търговията: не можете да се намесвате в работата му! Ако планирате да работите върху BitMEX паралелно с бота 3commas, важно е да имате предвид, че не можете да търгувате същата валутна двойка ръчно или да използвате други ботове. Това може да има непредсказуеми последствия..

За да предотвратите намесата на бота във вашите действия и вие, можете да регистрирате отделен акаунт, за да го търгувате, или да работите в различна валутна двойка. Не можете да правите нищо с поръчки, направени от бота, включително промяна на размера на позицията, ливъридж или марж. Сделката не се активира, ако вече имате отворена поръчка за тази валутна двойка. Ботът проверява и контролира този момент.

Можете да прочетете за други функции на бота 3commas в базата знания. Самият бот е универсален и подходящ за работа с няколко борси наведнъж. Следователно, за да го подготвите за работа с BitMEX, трябва да направите подходящите настройки.

Как да настроите 3commas бот за търговия на BitMEX?

В предишната статия разгледахме как да настроим кратък бот за търговия на борсата Binance. Принципът остава същият, но не забравяйте, че тук имаме маржин търговия, така че трябва внимателно да обмислите настройките на марджин, избора на ливъридж и да обърнете внимание на ликвидационната цена.

За този обмен ботът може да бъде и прост, композитен, къс и композитен къс бот. Нека да изберем просто.

След това ще се отвори прозорец с настройки на бота. Нека анализираме основното.

 1. Първо, избираме обмена BitMEX, така че да се заредят необходимите настройки;
 2. След това в полето “Име” задайте името на избраната валутна двойка на бота. Само две двойки могат да се използват при търговия с бот. XBT_XBTUSD, XBT_ETHUSD. Това са безсрочни договори. Услугата планира да добави други BitMEX оферти в бъдеще. Следователно в полето „Сдвояване“ можете веднага да зададете желаната оферта.
 3. Изберете дълга или къса стратегия;
 4. Моля, имайте предвид, че валутата на транзакция по подразбиране е XBT, невъзможно е да се избере друга, тъй като, както казахме в първата статия за BitMEX, всички сетълменти на тази борса се извършват само в тази валута..
 5. След това можете да направите всички настройки, както при търговия с бот на обикновена борса, в зависимост от вашата стратегия и депозит. На какво трябва да обърнете внимание:
 • Можете да направите два вида поръчки: Лимит или Пазар;
 • борсата не позволява поставяне на заповед за безопасност на ликвидационната цена;
 • Stop-loss също не може да бъде поставен под или над нивото на ликвидация;
 • борсата има свой собствен последващ ред. Ако при настройването на бота поставите отметка в кутията Trailing, когато цената достигне определената печалба, самият бот ще създаде последваща поръчка директно на борсата, която ще бъде обработена от BitMEX.

И така стигнахме до най-интересното – до елемента „Ливъридж“ – вида на лоста.

6. Тип лост.

В настройките можете да избирате между 3 опции:

 • не излагайте – в този случай лостът, който поставяте на борсата, ще бъде „изтеглен“ в настройките на бота. Не препоръчвам да го използвате, тъй като BitMEX ще нулира тези настройки до стойностите им по подразбиране от време на време;
 • кръст – по аналогия с борсата, при отваряне на поръчката ще бъде използван целият депозит, а ливъриджът ще бъде зададен автоматично, в зависимост от размера на позицията;
 • неговото значение – сами определяте размера на рамото. За двойката XBT_XBTUSD стойността й може да варира от 0,01 до 100 (стойности над 50 се въвеждат ръчно), а за XBT_ETHUSD – от 0,01 до 50. Стойност, по-голяма от 50, се въвежда ръчно.

Стойността на ливъриджа ще трябва да бъде зададена преди всяка сделка, но докато е активна, няма да е възможно да я промените – промените просто няма да засегнат търговията. Не препоръчвам промяна на стойностите на ливъридж на самата борса, когато ботът вече е създаден и чака началото на работата.

Нека обобщим

BitMEX се различава от маржин търговията с криптовалутни борси по няколко начина:

 • лост до X100;
 • пълно свързване с XBT;
 • търговски договори, а не монети;
 • ликвидация по отношение на индекса, а не текущия обменен курс.

Отделих за себе си следното предимства на сайта:

 • маржин търговия с ливъридж;
 • много различни поръчки;
 • способността да отваряте къси позиции и да печелите пари, когато пазарът падне;
 • Диаграма TradingView, интегрирана в платформата с широка функционалност;
 • възможността да практикувате на демо сметка.

Недостатъци: 

 • спиране при големи товари;
 • няколко валутни двойки;
 • много висок риск.

Последният е основният. Как да сведем до минимум рисковете?

Управление на риска или какво да запомните при търговия

 • винаги се опитвайте да намерите най-печелившата точка за влизане и да спрете веднага след отваряне на поръчка;
 • не експериментирайте с твърде големи рамене;
 • увеличавайте депозита си постепенно, пропорционално на това как ще нараства опитът ви;
 • влак на тестовата мрежа;
 • ако се съмнявате в способностите си, поставете сделки по тренда;
 • ако търгувате на няколко борси наведнъж, не използвайте повече от 3-5% от портфолиото си на BitMEX. По-добре да започнете с 1%;
 • можете да използвате изолирано рамо вместо стоп, за да контролирате рисковете, да го коригирате до нивото на подкрепа. Ако цената отиде в посока, обратна на поръчката, борсата ще я ликвидира и вие ще загубите само част от депозита; 

След като търговията на BitMEX започне да бъде печеливша, не се изкушавайте да влизате в твърде големи позиции без спирки;

 • не използвайте ливъридж повече от X10, особено ако е зададен Cross. В началните етапи тя трябва да бъде не повече от X2-3. Голям ливъридж ще съкрати живота на вашия депозит. Ако имате доверие в поръчката, можете постепенно да купувате повече договори с покачването на цената;
 • винаги поставяйте стопове веднага след отваряне на позиция. Това е важно правило на компетентния търговец. Борсите изостават, те не винаги ви позволяват да затворите поръчка сами. И BitMEX не е изключение;
 • Теглете безплатни средства, за да не се изкушавате с изкушение. Оставете само удобна сума, която не се страхувате да загубите. Много е лесно да източите депозит тук, така че трябва да действате много внимателно и да сведете до минимум всички рискове, включително риска акаунтът ви в BitMEX да бъде в ръцете на измамници;
 • не се опитвайте да добавяте средства, за да избегнете ликвидация, това само ще увеличи загубата Ви;
 • развийте своята уравновесеност и устойчивост на стрес – при маржин търговията няма начин.

И най-важното: ако тепърва започвате да търгувате с криптовалути – докато нямате опит на конвенционалните борси, няма какво да правите на BitMEX:

Ако имате опит в търговията с криптовалути, но се съмнявате дали си струва да опитате маржин търговия – започнете с бота 3commas, но за професионални търговци всички пътища са отворени!

Това е всичко, нашият разговор за BitMEX приключи. В следващите статии ще анализираме борсата Bittrex – една от най-популярните и любими платформи за търговци. Защо? Ще разберете много скоро! До следващия път!

Успех и добри печалби!   

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me