Неотдавнашните събития, водещи до растежа на криптовалутата Dogecoin, несъмнено придадоха популярност на самата монета и на общността, която се формира около „монетата мем“. Създадена на шега, криптовалутата и общността, която се е формирала около нея, са оказали голямо влияние върху развитието и популяризирането на идеите за децентрализация..

В днешната статия ще говорим за причините за популярността на такава криптовалута като Dogecoin, а също така ще разгледаме въздействието на онези събития, довели до многократния растеж на монетата през цялото й съществуване..

Какво общо има кучето с него?

Dogecoin е криптовалута, основана от програмиста Били Маркус, който създаде модифициран портфейл Litecoin, dogecoin-qt и Джаксън Палмър, маркетинг мениджър в Adobe. Според разработчиците целта на монетата е била да предостави възможност за извършване на прости, евтини и достъпни транзакции..

Dogecoin е създаден на базата на Luckycoin, който от своя страна е вилица на Litecoin. Криптовалутата работи на алгоритъма PoW и няма ограничения за броя на издадените монети. Липсата на лимит за издаване на монети позволява на системата да поддържа около 100 милиарда DOGE в обращение, което осигурява постоянен интерес към добива от потребителите за поддържане на блокчейна.

Dogecoin получи името си в чест на популярния мем за кучето Шиба-Ину, а отношението на създателите към криптовалутата на ранен етап беше комично. Проектът бързо започна да се развива и за 6 години от съществуването си поскъпна с над 200 пъти.

Първи записи

В началото на декември 2013 г., за три дни, криптовалутата DOGE се утрои повече от три пъти на фона на китайската политика спрямо криптовалутите и препоръките на Китайската народна банка към финансовите институции да забранят търговията с биткойни. След експлозивен растеж монетата загуби над 80% от стойността си.

Също така 2013 г. се оказа загуба на средства за собствениците на Dogecoin. И така, през декември криптовалутата попадна в центъра на вниманието на криптовалутната общност поради факта, че потребителите на един от портфейлите на Dogecoin са претърпели кражба с взлом в размер на около 21 милиона DOGE, което към момента на кражбата е било около 13 000 $ при цена на DOGE за една монета в района от 0,0006 $. 

След първата си помпа монетата отново поскъпна в средата на декември. Увеличението на цената е почти 600%, а стойността на монетата е оценена на 0,00151 долара.

Характеристика:

Едно от основните предимства на DOGE е скоростта на неговия трансфер и цената на такива трансфери. Комисионната за прехвърляне на монети е един DOGE независимо от сумата на превода. Поради тази причина DOGE често се използва за кръстосани трансфери..

Първоначално DOGE беше ограничен до 100 милиарда монети, но поради големия брой предварително добити монети и ниските изисквания за добив, през 2014 г. броят на добитите монети достигна 98 милиарда. Поради тази причина емисията е била безкрайна и днес има около 128 милиарда монети в обращение, докато броят на добитите монети нараства ежегодно с 5%.

Общността на Dogecoin е една от най-активните в криптовалутното пространство. Subreddit на Dogecoin социалната мрежа Reddit има повече от 800 хиляди членове, което всъщност стана причина за фондацията Фондацията Dogecoin – организация с нестопанска цел, предназначена да популяризира криптовалутата и да осигури нейната наличност и привлекателност за използване чрез благотворителни събития.

През 2014 г. фондът събра около $ 55 000 от $ 120 000, необходими за подкрепа на националния отбор по бобслей от Ямайка за участие в Олимпийските игри в Сочи. Забележителен е фактът, че в крайна сметка отборът зае последното 29-то място.

Следващ проект Фондация Dogecoin, които е извършено в подкрепа на Световния ден на водата, насочен към подпомагане на отдалечен засегнат от суша регион в източна Кения. Фондацията Dogecoin заедно с благотворителната организация с нестопанска цел Charitywater успяха да наберат 40 милиона DOGE или около 30 хиляди долара по това време..

Също през 2014 г. общността събра около $ 55 000 за финансиране на състезател на NASCAR, който ще кара кола, наречена “Moonrocket” с логото на Dogecoin в следващото състезание..

Dogecoin днес

Ако в ранния етап от своето съществуване Dogecoin се е смятало за шега, днес това е:

  • монета с пазарна капитализация от близо 4 милиарда долара;
  • общност от 800 хиляди членове;
  • криптовалута, която достигна цена от 7 цента на монета и е представена на най-големите борси;
  • популярни средства за плащане и обмен

Наред с това, екосистемата Dogecoin се състои от огромен брой портфейли, миньорски пулове и отделни миньори. Има и опити за разработване на мостове за използване на Dogecoin в други блокчейн..

Такъв проект беше Dogethereum, платежна мрежа, която използва интелигентни договори и направи възможно извършването на прости и евтини плащания, както и преминаване от блокчейна Dogecoin към мрежата Ethereum. Потенциално такива мостове могат да се използват за мащабиране в оперативно съвместими блок-вериги..

Но поради спада в цената на Ethereum до $ 100 на токен през 2018 г., нямаше достатъчно средства за продължаване на развитието на моста. Поради тази причина проектът беше затворен и няма информация за продължаване на развитието..

Най-доброто рали за кучета

През 2017 г., по време на общото рали, Dogecoin, без зърно сол, нарасна с 80 000% през годината, достигайки 0,018 долара на някои борси, след което загуби над 80 процента от стойността си..

Но въпреки подобен спад, в началото на 2021 г. цената на Dogecoin определи нов рекорд за почти всички времена от почти 5 цента за „мема-монета“. Увеличението на цената се дължи на чуруликане Илона Мъск, която припомни симпатиите си към Dogecoin, и помпата от участниците в WSB subreddit, които след традиционния финансов пазар решиха да преминат към помпата на криптовалути, започвайки с Dogecoin. 

Обобщаване

След като намери популярност сред огромен брой потребители не само на криптовалутното пространство, но и на целия Интернет, Dogecoin е удобно средство за плащане на съдържание в социалните мрежи, както и средство за осигуряване на събиране, дарения и преводи.. 

Dogecoin несъмнено е проект с интересна история. Въздействието, което общността формира около игривата дигитална монета, върху целия пазар на криптовалути също привлече огромно внимание от потребители, непознати за криптовалутите. Dogecoin, като шега и мем, се превърна в своеобразна легенда в крипто пространството, оставяйки своя отпечатък в историята на формирането на цифровото пространство..

Забележка: Търговията с криптовалути е рискована по своята същност и въпреки че възвръщаемостта може да бъде доста висока, важно е да имате предвид рисковете. Ако цената на актива, с който търгувате, спадне рязко, може да загубите част от инвестицията си, като бъдете принудени да продадете актива на по-ниска цена. Публикациите в блога на 3Commas са написани с образователна цел и не трябва да се тълкуват като „Финансови съвети“.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me