„Честно казано, сега наистина съжалявам, че приехме термина„ интелигентен договор “. Трябваше да ги нарека по-скучни и технически. Може би нещо като “постоянни скриптове”.

Виталик Бутерин

Здравейте, днес ще ви разкажа история за Маша и Сергей. Как интелигентен договор би им помогнал. Сергей иска да се премести от Санкт Петербург в Москва и затова търси апартамент в столицата. Иска да я наеме.

След дълго търсене той намира нормален вариант. Маша отдава хижата си в центъра само за 30 хиляди рубли. Тя обаче поставя условия: апартамент може да наеме само млад мъж без лоши навици, руснак по националност, без семейство и домашни любимци..

Тъй като Маша и Сергей са непознати, им е трудно да си имат доверие. Маша се страхува, че Сергей може да промени решението си и да не плаща. Сергей смята, че Маша е някакъв измамник, който иска да му отреже парите.

Проблемът се решава по няколко начина:

 1. Можете да подпишете дълъг договор, който ще включва паспортни данни и всички споразумения. Но все пак Сергей е изложен на риск: той трябва да плати авансово плащане на някой неизвестен.
 2. Можете да сключите договор с посредници. Те ще поемат всички рискове, но в същото време Маша и Сергей ще трябва да платят значителна комисионна. Това е загуба на пари!

Какво ако…?

Представете си, ако двойката ни имаше интелигентен договор, тоест система, която вече имаше строги правила. Приблизително както следва:

 1. Създаваме независимо хранилище. Всеки може да постави там, но не може да вземе.
 2. Сергей поставя плащане за апартамента в това хранилище.
 3. Маша поставя там „цифрови ключове“ за достъп до апартамента.
 4. Тогава Сергей получава „цифров ключ“, а Маша получава потвърждение за получаване на авансово плащане от Сергей.
 5. Когато Сергей се премества в апартамент, Маша получава пари.
 6. Ако Сергей не може да отвори апартамента (ключът не побира), авансовото плащане му се връща.
 7. Ако Сергей реши да откаже да наеме апартамент, тогава Маша получава конфискация, а Сергей – останалата част от предплатата.

Освен това действието на такъв договор приключва, Сергей и Маша могат да продължат отношенията си. Имайте предвид, че всички етапи са защитени от алгоритъм. Не е необходимо да плащате комисионни на посредниците.

Приятели! Всъщност ви дадох пример за това как работи интелигентният договор! Подобен договор успешно работи в мрежата на Ethereum. Функционирането на интелигентен договор се основава на блокчейн технологията.

Снимка 005 Интелигентни договори

За какво е тази статия?

В тази статия ще обясня как са възникнали интелигентните договори, средата, в която работят и как работят. Ще дам списък с плюсовете и минусите на интелигентните договори, пример за интелигентен договор, а също така ще ви кажа в кои области се използват и по какво се различават от обикновените договори.

Съдържание

 1. Как се появиха интелигентните договори
 2. Къде могат да работят интелигентните договори
 3. Как работят интелигентните договори
 4. Плюсове и минуси на интелигентните договори
 5. Как изглежда кодът за интелигентен договор
 6. В кои области се използват интелигентните договори?
 7. Как се различават интелигентните договори от обикновените
 8. Обобщаване
 9. Как се появиха интелигентните договори

Идеята за интелигентни договори дойде на Ник Сабо още през миналия век. Много преди да се появят първите криптовалути. Прилагането му обаче не беше възможно без раждането на блокчейн технологията. Оказа се, че блокчейн и интелигентните договори са естествени партньори.

Истинското раждане на интелигентни договори се случи през 2013 г., когато се появиха цифровата валута Ethereum и блокчейн мрежата със същото име. Тогава стана ясно колко полезни могат да бъдат интелигентните договори. Както в историята на Сергей и Маша.

Отсега нататък разработчиците имат възможност да създават свои собствени приложения, без да стартират своята блокчейн мрежа. Поради това всички обичат мрежата Ethereum и нейния разработчик Vitalik Buterin.

Между другото, този умен човек е роден в Русия, в Коломна. През трудните 90-те обаче семейството му решава да замине за Канада. Виталик беше там на шестгодишна възраст.

 1. Къде могат да работят интелигентните договори

Сега ще има някои трудни условия. Няма друг начин да се опише работата на интелигентните договори..

Имайте предвид, че разработването на интелигентни договори и тяхното наблюдение изисква следните условия:

 • изисква се асиметрично криптиране (за цифров подпис),
 • се нуждаят от отворени бази данни за извършване на транзакции,
 • човешкият фактор трябва да бъде изключен от цялата система (биткойн и етерични мрежи са подходящи),
 • договорите трябва да се изпълняват децентрализирано.

Всъщност нищо сложно. И четирите условия са изпълнени, например, в мрежата Ethereum.

 1. Как работят те умен-договори

Както отбелязах по-горе, блокчейн и интелигентните договори са на практика „сиамски близнаци“. В крайна сметка кодът и алгоритмите на договора трябва да бъдат написани някъде.

Следователно, интелигентните договори работят по следния начин:

 1. Първо се извършва транзакция, която се изпраща до възлите. Възлите са peer-to-peer мрежа.
 2. След това интелигентният договор започва да проверява подписите на участващите страни и след това се проверява изпълнението на всички условия на договора..
 3. Следващото действие на цялата система зависи от това как е преминал тестът. Във всеки случай транзакцията е завършена (с положителен или отрицателен резултат). Активите се разпределят между страните. Например, ако условията на договора не са били изпълнени, тогава системата назначава санкции на отговорната страна. Достъпът до активи е ограничен.

Описах как работи стандартен интелигентен договор на Ethereum. Не мислете, че алгоритъмът е напълно безплатен. Например в мрежата Ethereum интелигентните договори изискват определен брой елементи, които се наричат ​​„газ“. Ако няма достатъчно газ – неприятно.

Между другото, имайте това предвид, когато създавате вашите интелигентни договори..

 1. Плюсове и минуси на интелигентните договори

Плюсове за използване на интелигентни договори:

 1. От историята на Сергей и Маша можем да заключим, че интелигентните договори не се нуждаят от никакви посредници.
 2. Умните договори са абсолютно безопасни, тъй като договорът се съхранява в криптиран вид.
 3. Умните договори са много надеждни, тъй като всички документи се дублират в блокчейн мрежата.
 4. Технологиите спестяват пари, защото не изискват посредници.
 5. Всичко се случва автоматично. Елиминира човешкия фактор, например грешки при ръчно попълване на формуляри.

Естествено, всяка красива корица има своя собствена отвътре. Умните договори имат недостатъци. Обикновено експертите подчертават следните недостатъци:

 1. Кодът за интелигентни договори може да съдържа грешки.
 2. Интелигентните договори все още не са легализирани законно в повечето страни по света, включително САЩ, Русия и ЕС.
 3. Въпреки че самите сделки с интелигентни договори са икономически изгодни, държавата ще ги облага с данъци, когато станат легализирани..
 4. При договорите липсва известна гъвкавост. Те не могат да се променят и т.н..
 5. Интелигентните договори имат отворен регистър. Възниква проблемът с банковата конфиденциалност.
 6. Умните договори не винаги се обработват бързо.
 7. Има проблем с оракулите.

За последния проблем ще ви разкажа отделно. Обикновено се смята, че това е основният „проблем“ на интелигентните договори. Накратко: интелигентните договори се нуждаят от външни агенти, които трябва да валидират данните, получени отвън. Това могат да бъдат измервателни устройства, участници в блокчейн мрежата, системи, интегрирани в блокчейна и др. Проблемът се крие в избора на тези агенти, тяхната диференциация, независимост и надеждност на предоставената информация.

Разбира се, развитието на технологията за интелигентни договори продължава, така че може да се надяваме, че в бъдеще всички “минуси” могат по някакъв начин да бъдат премахнати.

 1. Как изглежда кодът за интелигентен договор

Ако не знаете езици за програмиране, тогава може би можете спокойно да пропуснете този раздел. Все пак ще става въпрос за кода на интелигентните договори. В крайна сметка по същество договорът е просто програмен код. Интелигентните договори на Ethereum са написани на специално разработен език – Solidity. С развитието на технологията на блокчейн обаче възможността за писане на интелигентен договор се появи на почти всеки език, просто трябва да се уверите, че блокчейнът на вашата мрежа ще го поддържа..

Най-простият интелигентен договор е набор от условия. Подобно на използваните в оператора if. Операторът получава променлива като вход, в зависимост от стойността на която извършва определени действия.

Ако сте добри в програмирането, можете да създадете свой собствен интелигентен договор. Тук няма основни трудности. А Интернет е пълен с ръководства и поетапни инструкции как да направите това..

 1. В кои области се използват интелигентните договори?

Тук наскоро се случи истинска революция. Интелигентните договори показаха реалните си ползи. Спестяват време и пари на голям бизнес.

Логистиката

В логистиката цари бюрокрацията. Но интелигентен договор лесно поема. В крайна сметка сега можете значително да намалите документооборота и да премахнете човешкия фактор от веригата за доставки. Служителите са намалени, заменени от компютри.

Блокчейн и интелигентните договори намаляват разходите при преместване на стоки. Освен това намалява възможността за измама, като фалшифициране. В крайна сметка, както казах по-горе, сигурността е голям плюс на интелигентните договори..

Интелигентните договори се изпълняват от големи пристанища, търговски вериги и банки.

Изчистване

По-конкретно в банковия сектор, интелигентните договори се използват активно при клиринга. Какво е? Това е процес на различни видове споразумения между банките и техните клиенти. Трябва да попълните много документи и да контролирате голям брой условия. Ясно е, че интелигентните договори могат сериозно да помогнат за това..

Помислете сами колко ръчна работа при клиринга може да бъде намалена! Вярно е, че обикновените банкови служители може да не са доволни от това – в крайна сметка те вероятно ще бъдат съкратени. От друга страна, те могат да бъдат прехвърлени към по-творческа работа (доколкото банките обикновено имат “творческа работа”).

Онлайн магазини

Разбира се, интелигентните договори също са много полезни за транзакции на дълги разстояния. В историята на Сергей и Маша, която разказах по-горе, основният проблем беше отдалечеността на двете договарящи страни една от друга. Доверие, така да се каже. Но интелигентният договор естествено премахва този проблем. Сами разбирате как се случва това: всичко автоматично се контролира и проверява от системата без участието на посредници.

Лекарството

Голямо приложение на блокчейна е планирано в медицината. Например можете да подобрите сигурността при съхраняване на медицинските записи на клиентите. Можете да ограничите гледането на записите – дайте достъп до медицинската история само след предоставяне на цифров ключ от клиента и неговия лекуващ лекар.

От друга страна, информацията в блокчейна може да се използва за провеждане на изследвания, при които самоличността на конкретни пациенти няма да бъде разкрита. Дори ще бъде възможно да плащате за информация за клиентите чрез интелигентни договори.

 1. Как се различават интелигентните договори от обикновените

За да разберете как точно се различава интелигентният договор от обикновения договор на хартиен носител. Това е доста просто. Интелигентният договор е цифров, а не хартиен документ. Той се съхранява в блокчейна. Обикновеният договор е защитен от закони и разпоредби. За съставяне на обикновени договори се използва юридически език, а за интелигентни договори – код.

Разбира се, интелигентните договори са по-сигурни и не изискват посредници. Интелигентните договори не могат да бъдат променяни, но хартиените договори могат. Също така си струва да се отбележи, че транзакциите с помощта на интелигентни договори често са по-бързи..

 1. Обобщаване

И така, днес интелигентните договори вече започват да се използват в здравеопазването, логистиката, онлайн пазаруването и банкирането. Повечето страни в света все още не са приели закони, за да ги узаконят, но можете да разчитате на това.

Резултати:

 • интелигентните договори започнаха да работят само преди пет години,
 • те работят в блокчейн мрежи като Ethereum,
 • те имат плюсове и минуси,
 • интелигентният договор е код на определен език за програмиране,
 • те се използват в логистиката, финансите и здравеопазването.

Като цяло, интелигентните договори ще спасят човешката цивилизация от значителна част от работния процес на хартия и ще предпазят бизнеса от човешки грешки и измамници..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me