Добър ден приятели! 

Както знаете, днес на пазара на криптовалути има меча тенденция. Ръководителят на борсата Binance, Жао Чангпенг, вече говори по тази тема. Той е убеден, че спадът в цените скоро ще отстъпи на бичия тренд. Други лидери на криптовалутния пазар споделят същото мнение..  

Агенция Томас Лий Fundstrat Глобален Съветник в своето проучване прогнозира ръста на биткойните до края на тази година до $ 36 000. А Джон Макафи, инвеститор, планиращ да се кандидатира за президент на САЩ през 2020 г., прогнозира ръста на BTC през 2021 г. до 1 милион долара. 

Междувременно търговците на криптовалути работят на падащ пазар. Тук те имат много възможности в сравнение с дългосрочните инвеститори, които, за да печелят пари, трябва да се ръководят от продължителни промени в посоката на движение на цените. Най-често това е дълга позиция..  

Търговците на крипто, от друга страна, могат постоянно да печелят при всяка промяна в ценовата посока. Съкращаването на криптовалутите им помага да печелят пари на пазара.  

Днес ще говорим подробно за това, както и ще разберем кои инструменти помагат на търговците да отварят къси позиции при търговия на борсата за криптовалута Binance. В крайна сметка на сайта просто няма такава възможност.. 

Криптовалута меча позиция или късо съединение

Меча стратегия или късо съединение включва търговец, влизащ в къса позиция (поръчка за продажба), предполагайки, че цената на актива ще спадне допълнително. Търговците на акции, които предпочитат да печелят от падащите цени, се наричат ​​мечки и тяхната търговия е меча или меча стратегия.. 

„Класически късо съединение 

В класическия смисъл – когато разпоредбите на тази стратегия са приложими за всяка борса – късото е следната последователност от етапи:  

  • търговец взема назаем цифрова валута от борса или други потребители. В предишната статия говорихме за това и сега знаем, че се нарича такава сделка маргинален
  • той отваря къса позиция (къса позиция), като прави поръчка за продажба на тази валута; 
  • изчаква цената на актива да падне до очакваното ниво и купува валутата; 
  • връща заема на борсата; 
  • спечелената разлика е печалбата на търговеца. 

В бъдеще ще анализираме тази схема, като използваме примера на конкретни числа и тя ще стане по-ясна. Днес много сайтове предоставят на търговците възможността да търгуват с ливъридж и предлагат за това определено количество дигитални монети, за да отворят къси позиции на пазара на криптовалути..  

Но не всички борси предлагат маржин търговия. Това не е на Binance, търговецът просто не може да премине. Означава ли това, че е невъзможно да се печелят пари по мечи стратегия на този сайт? Въобще не. За целта ще използваме инструментите, които услугата 3commas ни предлага, а именно ефективния алгоритъм за къси ботове.  

Той е разработен от програмисти на 3commas, така че да може да се използва за работа с онези монети, които показват сериозен недостатък..  

Какво е 3commas shortbot?

Всички ботове за търговия на 3commas успешно работят с API на борсата Binance, свързват се нови борси, но всичко зависи от тяхната функционалност: дали възможностите им позволяват, така че ако сте залепили монети на една или друга борса, проверете дали се търгуват на Binance и ако да – не се колебайте да превеждате там. 

Алгоритъм схорт-бот работи по следния начин: например, имате 100 монети от някакъв вид цифрова валута, която за удобство на изчисленията обикновено струва $ 100 на монета.  

Ботът продава 10 от тях за 100 долара. След това курсът намалява, в даден момент (например, когато курсът достигне $ 9 на монета), ботът изкупува обратно 10-ия момент на същата валута, но за $ 90. По този начин получавате 10 долара печалба, когато курсът падне, а броят на монетите, които имате, остава непроменен..  

Ето как изглежда на диаграмата TradingView на борсата Binance:

След като изберете валутната двойка, която ви интересува, можете да маркирате покупната цена на графиката с линия. Тегленето на валута ще бъде ясно видимо на графиката. Това е диапазонът от покупната цена до текущата цена..   

След това трябва да стартирате краткия бот. И той ще продаде 10 монети на цената, маркирана с розова линия. Всички номера са посочени в настройките на краткия бот. Ще говорим за това малко по-късно.. 

Едновременно с продажбата се прави поръчка за закупуване на 10 монети под продажната цена. Тоест, ако падне до тази поръчка, тогава разликата между продажната цена и цената на новата покупка ще бъде печалбата на търговеца. И броят на монетите ще остане непроменен. 

Едновременно със стартовата поръчка, ботът дава заповеди за безопасност.  

Това е защита срещу подхлъзване в случай на остра свещ, така че поръчките да се изпълняват равномерно без скокове. 

Не препоръчвам обаче да се прекалявате с тях и препоръчвам да се правят 3, максимум 4 заповеди за безопасност. Нещо повече, с такава стъпка, така че покритието на усвояване да е поне 14% 

Ако цената се покачи и достигне първата поръчка за безопасност, ще бъдат продадени още 10 монети (това е пример, посочвате сумата в настройките на поръчката), началната цена ще бъде осреднена и поръчката за вземане на печалба ще се придвижи нагоре , запазвайки процента на печалба, зададен от нас в настройките. 

Ако цената стане още по-висока, тогава се задейства втората заповед за безопасност, продават се още 10 монети, началната продажна цена отново се осреднява и поръчката за печалба отново се изтегля по-високо. Така получаваме печалба във всеки случай. Ако процентът на монетите расте, ботът всеки път фиксира част от печалбата поради застрахователни поръчки и дава позиции за растеж, а в случай на спад купува позицията и осреднява сделката, правейки вашата позиция по-печеливша. Така че, ако цената се обърне, тогава 30 монети ще бъдат закупени на по-ниска цена на ниво поръчка за вземане на печалба и ние ще получим процента на печалба. 

Разбира се, можете да коригирате броя на продадените монети и процента от печалбата за фиксиране на печалба към вашата стратегия или към инструмента, на който искате да използвате бота..  

Ако нещо остане неясно, тогава можете да научите повече за работния процес и печалбата, получена при търговия с къси ботове в базата знания 3commas. 

Какво да направя, ако мечият тренд се превърне в бичи?

Ако цената продължи да се движи нагоре, за да следва тенденцията, спираме късия бот, когато той активира напълно всички застрахователни поръчки. След това, използвайки нарастваща монета, можете да стартирате прост бот, който ще скалпира в случай на растеж и ще бъде осреднен в случай на падане, или да използвате инструмента SmartTrade, благодарение на което можете да изградите интелигентна дълга структура, използвайки цяла стълба от поръчки и използвайки трейлинг, за да закупите актива от интерес. 

Ако все още не сте използвали краткия бот от услугата 3запетаяс – Препоръчвам да опитате. Това е много ефективен инструмент за търговия на мечи тенденции. След регистрацията услугата предоставя възможност да я тествате 3 дни абсолютно е свободен. През този период ще сте активирали сметка PRO, и всички платени функции ще бъдат налични.  

Ако обичате да използвате този инструмент, тогава в раздела „Абонамент»Можете да подновите професионалния си акаунт.  

Преди да започнете работа, можете да отидете на “Настройки“И включете там руския език, ако е необходимо, Push известия в браузъра, а също така свържете вашия Telegram тук, така че да получавате известия за транзакции. За това в колоната Telegram Bot необходимо е да отбележите „Съобщение за завършване“. 

Отидете на раздела “Моите ботове“. Услугата ви позволява да показвате шортботове, прости ботове, съставни ботове и съставни шортботове. Тъй като пазарът ни пада, няма да се спираме подробно на други видове, но ще говорим подробно за настройването на къси ботове.

Настройване на шортботове

И така, натиснете бутона “Къс бот“. За да създадете бот, трябва да сте финансирали сметката си в Binance и да сте закупили необходимите монети, както и някои монети на BNB (Binance Coin). Подробно за това какво представлява тази криптовалута и за какво е необходима, вече спрях в предишни статии. Днес ще кажа накратко, че ще е необходимо да спестите пари и да получите отстъпка от комисионната за транзакции в размер на 25%.  

Въвеждаме името на бота, то може да бъде каквото и да е, но обикновено неговият тип е посочен в името, т.е. кратко, така че когато имате много ботове, да не ги объркате, и валутата, в която ще работи. Да вземем например най-популярната двойка – BTCUSDT. 

След това отидете до прозореца “Асистент“.  

Най-горната сума е вашето салдо на борсата, броят на монетите, които имате. Ако наскоро сте го попълнили, можете да актуализирате тази цифра. 

Под него е посочено максималният размер на средствата, използвани от бота по текущата ставка в монети и процентът на средствата, които ботът може да използва. На първо място обаче трябва да се притеснявате за още два показателя, това са максимално отклонение на цената на последната заповед за безопасност и процентът на средствата, използвани от бота. Ако последният надвишава 100%, т.е. сумата, която имате на депозит – трябва да коригирате настройките, така че те да са по-малко от 100%, и за предпочитане, в района на 70-80%, не повече.  

По принцип за къс бот трябва да се прилага следното правило:  

процентът на средствата, използвани от бота = 100% – максимално отклонение на цената на последната заповед за безопасност  

За да се постигне желаната стойност процентът на средствата, използвани от бота и да завършите настройките, трябва да конфигурирате 8 параметри

1. Максимален брой заповеди за безопасност. Броят на поръчките се избира индивидуално, в зависимост от баланса и стратегията. Ако позволява, тогава могат да бъдат направени поне 100 заповеди за безопасност. За кратък бот предпочитам да залагам не повече от 4. 

2. Обемът на заповедта за стартиране и безопасност също зависи от депозита, ще го намалим три пъти: от 30 на 10 USDT. Освен това 10 USD е минимално допустимата стойност. Ако зададете тази стойност, тогава размерът на използваните от бота средства ще намалее три пъти. Стойност от 10 USDT е оптимална за депозит до $ 1000.  

3. Стойност на целевата рентабилност можете да залагате от 1 до 2%. Обикновено залагам 1,5%. Също така, някои търговци предпочитат да задават тази стойност по-малко: от 0,5 до 0,8%. Тук е важно да се разбере: колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-бързо ще бъде изпълнена поръчката, следователно, толкова по-голям е оборотът от едната страна и по-големият разход за комисионна от друга. 

4. Изчисляване на рентабилността. Ако отделим “като процент от основната поръчка”, тогава горният процент ще получите от началната поръчка. Няма значение колко заповеди за безопасност имате. И ако изчислението се извършва от общ обем, тогава всички заповеди за безопасност се сумират със старта. Кога точно от тази сума цената ще се отклонява с процент от целевата рентабилност, в този случай сме задали 1,5%, тогава печалбата ще бъде фиксирана. 

Сделките като процент от общия обем отнемат повече време за изпълнение, но печалбата е повече. Следователно от вас зависи да решите. Личният ми опит обаче показва, че тази опция е по-предпочитана..  

5. Брой едновременно активни заповеди за безопасност. По подразбиране е едно, но ние ще зададем максималната стойност, за да уловим инерционния импулс и да възстановим при изтегляне.  

6. Отклонение на цената за поставяне на поръчка за безопасност (% от стойността на първоначалната поръчка) Считам този показател за един от най-важните. Факт е, че ако зададете прекалено малък процент на отклонение, тогава процентът на покритие на изтегляне – максималното отклонение на цената – с малък брой застрахователни поръчки ще бъде много малък и следователно съществува голям риск в случай на силен обръщане на тенденцията, пазарът ще събере всички ваши застрахователни поръчки и няма да ви позволи да вземете печалба. Следователно, когато настройвате този индикатор, първо трябва да се ръководите от крайната цифра в калкулатора на Асистента според индикатора „Максимално отклонение на цената на последната поръчка за безопасност“. За кратък бот е желателно тази стойност да е не по-малка от 20% 

7. Стъпков множител Отново регулираме заповедите за безопасност, така че крайното „Максимално отклонение на цената на последната заповед за безопасност“ да е повече от 20%. Обичам да работя на стъпки от 1,5 до 3% за кратък бот 

8. Мултипликаторът на обема на заповедите за безопасност може би има най-голямо влияние върху крайния показател. Процентът на средствата, използвани от бота. Предпочитам да задам този множител в областта от 1,5 до 3. Както казах, може да се заложи повече, ако имате голямо количество закупени монети (баланс) и по-малко, ако няма много монети. По този начин всяка нова поръчка за безопасност ще бъде с 50-200% повече от предишната. Това ще ви помогне да сключвате сделки по-бързо и да получавате печалба..  

Екран с пример за тези настройки е показан на фигурата по-долу. 

Тези настройки означават, че на всеки 4% от промяната на цената в обратната посока ще се отвори заповед за безопасност, цената ще бъде осреднена и когато тя спадне с 1,5% от общия обем, ще настъпи изкупуване, което буквално означава следното: купихме топката-биячка с 1,5% по-евтино от продадената по-рано.  

Още веднъж искам да обърна внимание на факта, че целта на тази стратегия е да защити депозита на мечия пазар. Благодарение на тези настройки вашата позиция ще бъде калибрирана в инвестиционния портфейл в зависимост от пазарните тенденции, т.е. при мечи тренд този бот ще ви позволи да избегнете силни загуби, без да фиксирате загуба и ще ви позволи да запазите позиция за бичи обрат.

Условия за започване на сделка

Тук поставям опцията „отвори сделка възможно най-скоро“. Това, разбира се, е опасно, ако монетата рязко промени движението си, например, тя се срути рязко и ботът започне активно да я купува. Но, както казах, по-добре е да работите с доказани монети, като в този случай не е толкова страшно. Ако се съмнявате, по-добре е да посочите TradingView в този параграф. 

В точката за избор на време задаваме 1 час, а в следващия ред – Sell или Strong Sell.  

Кликнете върху „Създаване на робот“ и го активирайте. След това можете да наблюдавате работата на бота и как той прави поръчки. След като се опитате да създадете бот, използвайки тези настройки, можете да експериментирате с тях. Можете също да отидете в раздела “Ботове” и да видите тук най-добрите ботове за последните 24 часа и да копирате настройките. 

Нека обобщим

С мечи стратегия на пазара на криптовалути, както и с всяка друга, човек трябва да бъде много внимателен. Той може да донесе както печалба на падащ пазар, така и да защити инвестициите ви, или без необходимите знания, да доведе до загуби..  

В следващите публикации ще говорим за размяната на BitMex. Традиционно ще разгледаме най-интересните възможности и инструменти за търговец. Остани с нас! Ще се видим скоро!

Успех и добри печалби!   

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me