Ethereum несъмнено е лидер в броя на приложенията и протоколите, изградени върху него в областта на децентрализираните финанси. Според изследвания портал DappRadar, обемът на транзакциите в DeFi за годината възлиза на около 270 млрд. долара, което е 12 пъти повече от година по-рано.

В днешната статия ще говорим за ролята на биткойн в бъдещето на децентрализираното финансиране, изграждането на DeFi върху биткойн и трудностите, пред които е изправена общността при опитите да внедри финансови инструменти на достъпни цени в основната криптовалутна мрежа.. 

Ролята на биткойн

С покачването на цените над $ 20 хиляди и доминацията над 60%, въпросът за разширяване на възможностите за използване на първата криптовалута става още по-остър. Като алтернатива на традиционната финансова система, биткойнът елиминира зависимостта от посредници и има потенциала да се превърне в глобална безкасова система за незабавни плащания по целия свят..

Създаването на децентрализирана финансова система, базирана на Биткойн, ще му позволи да се превърне не само в актив за съхранение на стойност или система за сетълменти, но и в глобална и сигурна среда за изграждане на финансови взаимоотношения и инструменти, които всеки, който има достъп до Интернет, може да използва..

Ролята на биткойните в изграждането на децентрализирано финансиране може да бъде разделена на две области:

  1. Разработване на решения за привличане на BTC към DeFi;
  2. Изграждане на DeFi в биткойн мрежата.

Това разделение е условно и подходите, насочени към прилагане на решения и в двете посоки, имат своите трудности и недостатъци. Ето защо, като се има предвид ролята на биткойн в развитието на DeFi, е необходимо да се вземе предвид съвкупността от тези решения за по-широко разбиране и разбиране на бъдещето на основната криптовалута в областта на изграждането на безплатни финанси.. 

Централизирани финансови институции

С популяризирането на криптовалутите централизираните борси и централизираните платформи за кредитиране, предоставящи различни финансови инструменти, обезпечени с BTC, станаха широко разпространени. Очевидните недостатъци на използването на такива услуги са предоставянето на лични данни за използване на услугата и съхраняване на вашите средства на тези непрозрачни сайтове..

Средствата на потребителите и техните данни са изложени на риск, тъй като такива сайтове могат да бъдат хакнати. На потребителя може да бъде отказана услуга поради изискванията на юрисдикцията, в която се намира. Също така средствата могат да бъдат блокирани по искане на правоприлагащите органи или в случаите, когато средствата са маркирани с платформи за проследяване като Crystal или Chainalysis.

Странични вериги

Sidechains са отделни blockchains с двупосочно свързване към основната верига. Компании като RSK или Liquid изграждат странични вериги с възможност за създаване на интелигентни договори в биткойн мрежата. По същество страничните вериги са платформи за изграждане на DeFi, където всеки потребител може да създаде своите цифрови активи..

Платформата RSK позволява BTC да се използва в интелигентни договори, благодарение на двупосочния мост и токена на платформата SBTC. Изграден е и мост между мрежите Bitcoin и Ethereum, който ви позволява да прехвърляте всякакви Ethereum ERC20 токени.

Money on Chain, разработчикът на подкрепени от BTC протоколи DeFi, създаде RSK-базиран протокол от четири токена, предоставящ множество случаи на употреба за притежателите на BTC, включително транзакции с ливъридж. 

В момента компаниите работят по интегриране на мрежи RSK, Liquid и Lightning за взаимодействие с активи в други мрежи. Също така разработчиците на RSK обявиха пускането на инструмент за взаимодействие на Aave сервизни токени с BTC.

Атомни суапове

Технологията за атомен суап, за която вече писахме в нашия блог, се появи много преди разцвета на DeFi. Сложността на внедряването на незабавния обмен на една криптовалута за друга без участието на трета страна се изразява в изграждането на кръстосани мрежи, т.е. организиране на взаимодействие между двойка независими блокчейн. 

Първото внедряване на атомни суапове беше размяната на LTC за DCR, използвайки HTLC договори. HTLC е вид интелигентен договор, който позволява маркирани с времето транзакции. Внедряването на атомни суапове също изисква кръстосани вериги за плащане, които се захранват от Lightning Network. И въпреки че присъствието на Мълниеносната мрежа (LN) не е задължително условие, интегрирането на LN в атомни суапове ви позволява да свързвате различни блокчейни, където участниците в суап могат да действат като шлюз за плащане..

По-късно атомните суапове между BTC и LTC бяха успешно приложени, а след това разработчиците на Komodo направиха BTC и KMD суап.

За да обмените BTC за други криптовалути, използвайки суапове, трябва да знаете адреса на получателя, за да завършите транзакцията, и създаването на пул на ликвидност без токенизация, като например на децентрализираната борса Uniswap, е невъзможно. Това води до проблема с взаимодействието с активите на Bitcoin DeFi, тъй като липсата на пулове и AMM води до липсата на доставчици на ликвидност, които трябва да бъдат онлайн 24 часа в денонощието..

Проектът Liquality пусна портфейла Liquality Atomic Swap, който работи с атомни суапове и HTLC договори. Самият портфейл действа като контрагент за всички налични суапове. Атомните суапове позволяват на потребителите да поддържат своите лични ключове през целия процес на обмен на криптовалута. Това решение действа като алтернатива на увити биткойни като WBTC.

Подобно решение е кръстосаният протокол за атомен суап Jelly Market, който ви позволява да добавите ликвидност, печалба от сделки и обмен на активи. На платформата се предлагат суапове за токени ERC20, BTC, AE и други блокчейни.

Атомни суапове и разработване на решения за прехвърляне на стойност от една блокчейн към друга без трети страни и доверие, което води до преодоляване на разликата между биткойн и базиран на Ethereum DeFi.

Токенизирани биткойни

Привличането на допълнителна ликвидност в сектора DeFi се осъществява чрез разработването на така наречените токенизирани биткойни, за които говорихме в една от предишните ни статии. И така, първият токен, подкрепен с биткойн, е Wrapped Bitcoin (WBTC), който позволява на притежателите на BTC да използват интелигентни договори на Ethereum. С повишаването на цената WBTC се премести на втората линия сред проектите DeFi с обем на блокирани средства от 2,7 млрд. Долара или 116 000 BTC, което е около 0,6% от броя на добитите монети.

В същото време, когато създават WBTC, потребителите трябва да блокират оригиналните си монети и да получат токенизирани активи в замяна. WBTC е изграден по модела на консорциум от проверени организации и означава, че обменът на оригинални монети за WBTC и обратно се извършва от трети страни – попечители. 

Въпреки че има решения за токенизация на биткойни с механизми, изискващи много по-малко доверие, те имат своите недостатъци. Например, tBTC изисква от попечителите да предоставят значително количество ETH обезпечение, което го прави по-малко мащабируем..

Решението RenVM, което функционира подобно на tBTC, използва REN токени вместо ETH като обезпечение. Недостатъкът на този подход е, че като нов протокол, потребителите трябва да обменят своите BTC за REN токени, а в случай на загуба на доверие в протокола, токените могат да загубят стойността си и потребителите няма да могат да върнат заключеното монети..

Бъдещето на DeFi за биткойн

Биткойнът, служещ за съхранение и трансфер на стойност, е най-сигурната блокчейн поради високата мощност на хеширане и високите разходи за поддръжка на инфраструктурата. Поради тази причина създаването на децентрализирани финансови средства, базирани на биткойн блокчейн, е обещаваща посока на развитие..

Бързото развитие на децентрализирано финансиране на платформата Ethereum се дължи на възможностите на платформата за писане на различни интелигентни договори с всякаква сложност. Липсата на различни инструменти за създаване на интелигентни договори е препъни камък за създаване на решения, свързани с децентрализирано финансиране, основано на биткойн..

Биткойнът е написан на прост и примитивен език Bitcoin Script, който не е подходящ за писане на сложни интелигентни договори. Следователно Blockstream работи върху език за програмиране Simplicity за изпълнение на интелигентни договори, които могат да бъдат интегрирани с езика Ivy от по-високо ниво..

Появата на нови договори от типа DLC, позволяващи на участниците да извършват транзакции за бъдещи събития, направи възможно създаването на деривати и пазари за прогнозиране на базата на биткойн.

В същото време протоколът RGB, който е стандарт за издаване, прехвърляне и съхранение на биткойн активи, които не са биткойни, ще позволи да се създават цифрови инструменти върху блокчейн биткойн и LN..

И докато инфраструктурата на Биткойн в момента не е готова да създаде пълноценна финансова екосистема, в бъдеще Биткойн ще може да осигури по-безопасна основа за създаване на приложения DeFi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me