Процесът на размяна на криптовалути на борси и други специализирани платформи все още може да отнеме много време и често е свързан с високи такси. Освен това не всички борси поддържат необходимите монети или необходимите двойки за търговия, в резултат на което търговец, който иска да замени една криптовалута с друга, е изправен пред принудителна нужда от допълнителни конверсии..

Технологията за атомна размяна решава тези проблеми и също така елиминира необходимостта от доверие на трети страни.

Atomic swap е технология за обмен на криптовалути между различни блокчейни.

В процеса на размяна на една криптовалута с друга има редица проблеми.. 

  1. Доверието. За да обмените някои криптовалути, например LTC за BTC, ще трябва или да въведете монетите си на борсата, или да извършите извънборсова транзакция. В първия случай трябва да се доверите на борсата, на която ще се извърши размяната, а във втория – на гаранта, гарантиращ безопасността на транзакцията.
  2. Допълнителни комисионни. Когато правите размяна на борсата, тогава плащате комисионни за самата размяна, изтеглянето на монети и понякога за депозита. В случай на извънборсова борса, плащате фиксиран процент на поръчителя.
  3. Удобство. За да обмените криптовалута на борсата, трябва да депозирате средства и след това да ги изтеглите, но обменът може да отиде на поддръжка, или депозитът / тегленето за вашите криптовалути ще бъде невъзможно.

За да се решат тези проблеми, е разработена технология за атомно заместване. За първи път е описан от Tyr Nolan през 2013 г., но едва наскоро започна да се прилага на практика..

Принцип на действие

Протоколите за атомна размяна са проектирани по такъв начин, че да предотвратяват измами от някой от участниците. За да разберем как работи това, нека си представим, че Алис иска да замени своя LTC за BTC на Боб..

Като начало Алис трябва да направи LTC депозит на адреса на договора, който действа като сейф. Когато този сейф е създаден, Алис генерира ключ за достъп до него. След това тя споделя криптографския хеш на този ключ с Боб. Боб няма достъп до LTC, тъй като той няма самия ключ, а само неговия хеш.

След това Боб използва хеш, предоставен от Алис, за да създаде друг защитен адрес на договор, който съхранява неговия BTC. За да получи BTC, Алис трябва да използва същия ключ, като по този начин предоставя валутата си на Боб (благодарение на функцията за хеш-заключване). Това означава, че щом Алис поиска BTC, Боб от своя страна също ще поиска LTC, след което обмяната на валута ще бъде завършена.

Терминът „атомен“ се използва, тъй като тези транзакции или се извършват изцяло, или изобщо не се извършват. Ако една от страните не изпълни задълженията си, тогава договорът се анулира и средствата автоматично се връщат на собствениците им..

Атомните суапове могат да се случат по два различни начина: по веригата и извън веригата:

  • Суаповете по веригата се случват във всяка от валутните мрежи (в този случай в блокчейн Bitcoin или Litecoin). 
  • Размените извън веригата се случват на второ ниво, например в Lightning Network. 

От техническа гледна точка повечето от тези надеждни системи за търговия се основават на интелигентни договори, които използват Multisig и Hash Timelock Contracts (HTLC).

Multisig

Мулти-подпис (Multisig) е специален вид цифров подпис, който позволява на двама или повече потребители да подписват документи заедно като група. Следователно, мулти-подпис се създава чрез комбиниране на няколко уникални подписа. 

Като проста аналогия, помислете за сигурно шкафче с две ключалки и два ключа. Единият ключ е с Алис, а другият с Боб. Единственият начин да отворят клетката е да използват едновременно двата клавиша. Следователно никой от участниците няма да може да отвори кутията сам.

Договори за заключване на хеш (HTLC)

Договорите за Hash Timelock се основават на две функции: hashlock и timelock.

Hashlock е отговорен за предотвратяването на изразходването на средства, ако част от данните останат недостъпни (като ключа на Алис в първия пример). Timelock е функция, която гарантира, че договорът може да бъде изпълнен само в рамките на предварително определен период от време. Следователно използването на HTLC елиминира необходимостта от доверие, тъй като договорът създава специфичен набор от правила, които предотвратяват частично изпълнение на атомния суап.

Предимства на атомните суапове

Основното предимство на атомните суапове е премахването на необходимостта от трета страна, т.е. всички транзакции са P2P, директно между двама потребители. Суаповете също са по-сигурни, тъй като потребителите не трябва да прехвърлят средствата си към централизирана борса или трета страна. Вместо това транзакциите могат да се извършват директно от портфейлите на двама потребители. Освен това потребителите спестяват от комисионни. Когато използвате суапове, трябва да платите само такси за транзакции, докато борсите трябва да плащат такси за транзакции на борсата, търговски такси и такси за теглене. Също така атомните суапове са много по-бързи и на теория отнема време, равно на скоростта на обработка на една транзакция.

недостатъци

За да обменяте, две криптовалути трябва да се основават на блок-вериги, използвайки същия алгоритъм за хеширане (например SHA-256, както в мрежата на Биткойн). Освен това те трябва да са съвместими с HTLC и други програмируеми функции..

Също така, някои изследователи са загрижени за проблема с поверителността, тъй като атомните суапове могат да бъдат проследени в блокчейна, което прави възможно свързването на потребителски адреси един с друг..

Заключение

Атомните суапове все още са трудни за масово използване, но тази технология води до значителни промени по отношение на оперативната съвместимост на блокчейн и децентрализираната търговия. По този начин този метод на обмен има голям потенциал, отварящ нови възможности за децентрализация и парични преводи между партньори.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me