Mysterie van de 21ste eeuw – Satoshi Nakamoto

Deel uw geheim niet met mensen, 

Je weet tenslotte niet welke van hen gemeen is. 

Hoe u zelf omgaat met Gods schepping, 

Verwacht hetzelfde van mensen

Omar Khayyam

Satoshi Nakamoto is de maker van Bitcoin en de auteur van het originele document. Maar wie is hij eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is cryptofans en professionele onderzoekers jarenlang ontgaan, waardoor het het grootste mysterie van de eeuw is..

Onder de dekmantel van mysterie

Een van de verbazingwekkende aspecten van Bitcoin is dat de maker nog onbekend is. “Satoshi Nakamoto” is een pseudoniem. En ik vind het geweldig. Bij de grote uitvindingen in de geschiedenis zijn er maar al te vaak namen die een oneerlijk deel van de bekendheid krijgen alleen maar omdat ze in octrooigegevens voorkomen. Dit is in ieder geval oneerlijk en zorgt voor een valse vertelling.

Denk aan alle beroemde mensen zoals Eli Whitney, de gebroeders Wright en Thomas Edison. Niemand argumenteert – geweldige mensen, maar hun bijdrage werd enorm overgewaardeerd in vergelijking met anderen die tegelijkertijd aan dezelfde projecten werkten. Er is immers nog onenigheid over wie precies de eerste piloot was..

Niemand weet echter wie het hoefijzer heeft uitgevonden, waardoor de landbouwproductiviteit dramatisch veranderde. Pas sinds de uitvinding van octrooigegevens herkennen we de naam achter innovatie.

Dus Satoshi Nakamoto

Bitcoin is anders. Zijn technologie is overgebracht naar de wereld, waarbij zowel “intellectueel eigendom” als commerciële betaalnetwerken zijn vermeden. En dat is de naam! Het klinkt zo vreemd, en nu is het legendarisch, vooral omdat niemand precies weet wie het is. Sommigen probeerden zelfs de titel “Schepper” te claimen, maar zo’n claim lijkt een mislukking te zijn. “Satoshi” verscheen en verdween toen. En ik zou graag willen dat het voor altijd zo blijft.

Nakamoto heeft bitcoin uitgevonden in 2009 en we hebben blockchain-records als bewijs, maar verder is er weinig bekend over de mysterieuze maker van de cryptocurrency. In feite is het niet eens duidelijk of Satoshi überhaupt een mens is. Het is mogelijk dat deze naam slechts een pseudoniem is voor een ontwikkelgroep of cryptografen.

Naast het samenstellen van het originele Bitcoin-witboek, is Nakamoto verantwoordelijk voor het implementeren van veel van de belangrijkste doorbraken die plaatsvonden in de begintijd van Bitcoin. Beschouwd als de grondlegger van Cue Ball, hielp hij bij het creëren van de allereerste blockchain-database. Hij implementeerde ook de allereerste werkkopie van Bitcoin in 2009.

De rol van Nakamoto als de eerste mijnwerker is ook onderwerp van nauwkeurig onderzoek. Uit openbare registers blijkt dat zijn bekende adressen ongeveer 1 miljoen BTC bevatten, wat hem tegen de huidige marktwaarde vrijwel zeker een van de rijkste mensen ter wereld zou maken.!

De intense interesse in het vinden van deze mysterieuze miljardair heeft tot de verbeelding van velen gesproken, maar Nakamoto zelf blijft ongrijpbaar..

Herkomst van de maker van Bitcoin 

Er zijn talloze diepgaande onderzoeken uitgevoerd om de ware identiteit van Nakamoto vast te stellen, zonder resultaat. En hoewel er enkele feiten werden gevonden, kon niemand tot een enkele conclusie komen..

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, ging Nakamoto na de oprichting van Bitcoin eigenlijk ondergronds en sinds 2009 is er niets meer van hem vernomen..

Op het wereldwijde netwerkforum verklaarde Nakamoto aanvankelijk dat hij een inwoner was van Japan, geboren in 1975. Later dat jaar creëerde Nakamoto het BitcoinTalk-forum en plaatste het allereerste bericht op de site onder zijn pseudoniem “Satoshi”..

Nakamoto bleef werken aan de Bitcoin-broncode en bracht protocolupdates uit tot medio 2010. Tegelijkertijd droeg hij de controle over de broncode van het netwerk over aan de legendarische ontwikkelaar Gavin Andresen, die vervolgens de ontwikkeling van het project begon te leiden. Toen ging Nakamoto de schaduw in.

Eerder dit jaar ontving de wereld een korte mailing van Nakamoto in de vorm van een boekfragment dat naar verluidt door hem was geschreven. Maar zelfs deze informatie is van twijfelachtige oorsprong..

Na jaren van zoeken is Satoshi Nakamoto een bijna mythisch personage geworden in de crypto-industrie. Honderden analisten, onderzoekers en journalisten hebben tevergeefs uitgebreide pogingen ondernomen om contact met hem (of haar of hen) op te nemen..

Op dit moment is er maar één ding vastgesteld: Nakamoto wil niet gevonden worden. Het valt wel mee. Zijn identiteit is al een van de meest blijvende mysteries in de technologie geworden, maar het is ook een verhaal van democratisering en innovatie..

Kunnen deze mensen Satoshi Nakamoto zijn??

Leden van de cryptogemeenschap debatteren al jaren over de ware oorsprong van Satoshi Nakamoto..

De meningen over wie de “echte Satoshi” zijn, zijn nog steeds verdeeld. Na honderden potentiële Satoshi te hebben doorzocht, lijkt het grootste deel van de cryptowereld het erover eens te zijn dat het waarschijnlijk is dat Nakamoto een van de volgende mensen zou kunnen zijn:

Nick Szabo

Ondanks herhaalde ontkenningen dat hij eigenlijk de maker van Bitcoin is, lijdt het geen twijfel dat de legendarische computerwetenschapper Nick Szabo degene is waar iedereen naar op zoek is..

Szabo was in veel opzichten een man die zijn tijd vooruit was en wordt gecrediteerd voor het creëren van “Bit Gold”, de voorloper van Bitcoin. Bit Gold was een van de eerste voorbeelden van een geldige digitale valuta.

Toen Szabo de blogpost achteraf plaatste, beschouwden velen het als een teken. Het verwijst naar Bit Gold, de datum waarop Bitcoin daadwerkelijk werd gelanceerd. Dit bracht sommigen ertoe te geloven dat de mysterieuze nerd eigenlijk Nakamoto Sam was..

Hal Finney 

Velen hebben een van de meest overtuigende argumenten ooit ‘ingeslikt’ en zijn verschenen op een privé-mailinglijst genaamd CounterMarkets van programmeur en schrijver Vin Armani. Hij bewijst overtuigend dat de echte Satoshi Hal Finney is (1956-2014). 

Veel van het vermoeden dat Finney de maker van Bitcoin was, is gebaseerd op een belangrijk feit. De voormalige PGP-ontwikkelaar ontving eigenlijk de allereerste Bitcoin-transactie ooit gemaakt van Nakamoto zelf. Hij was een van de eerste reguliere Bitcoin-gebruikers en nam actief deel aan communityforums in de begintijd van cryptocurrency..

Finney staat bekend als een fervent aanhanger van cryptografie. Hij vond een van de eerste health check-systemen uit (die later een integraal onderdeel van Bitcoin bleek te zijn – de kernfunctionaliteit) in 2004, meer dan vijf jaar voordat de cryptocurrency debuteerde..

Het is opmerkelijk dat in elke fase van Satoshi’s deelname aan Bitcoin “Hal aanwezig was.” Hij stond op de mailinglijst van crypten, waar Satoshi zowel de whitepaper als de originele clientsoftware plaatste. Hij was deelnemer aan beide thema’s. Aan deze onderwerpen namen geen andere Satoshi-verdachten deel. 

Hal was de eerste andere persoon dan Satoshi die de Bitcoin-clientsoftware lanceerde. Met andere woorden, hij was de eerste mijnwerker naast Satoshi en de eerste ontvanger van de BTC-transactie. In feite stuurde Satoshi de testtransactie niet eens naar zichzelf voordat hij Hal stuurde. 

Hal was de eerste codeschrijver (inclusief bugfixes in de eerste week) voor het Satoshi-project. Hij was ook de laatste persoon waarop Satoshi specifiek reageerde op het BitcoinTalk-forum voordat hij verdween.. 

Interessant feit!

Een van de interessantere Hal was die van Crypto Twitter. Hal, en alleen Hal, stond aan het begin van Crypto Twitter. Op de avond van 10 januari 2009 ging hij naar Twitter, en het woord “bitcoin” kwam voor het eerst in de database van dit sociale netwerk. Hal kondigde met een simpele tweet van twee woorden aan de wereld aan dat hij “bitcoins lanceerde”. 

Hij sprak over dit moment in een soort “afscheidspost” op de BitcoinTalk-forums in 2013. “Toen Satoshi de eerste release van de software aankondigde, sprong ik er meteen op in en ik denk dat ik de eerste persoon was, behalve Satoshi, die bitcoin runde. En ik was de ontvanger van de eerste bitcoin-transactie toen Satoshi me tien munten stuurde als test, ”schreef hij.

Er waren twee extra tweets van Finney en Armani beweert dat beide dit idee ondersteunen. Wat betreft de motivatie achter Finneys marionettenimago: het is duidelijk dat de uitvinder van nieuw particulier geld, die in principe de centrale banken en alle staatsdrukpersen ter wereld zou kunnen vervangen, anoniem wil blijven.

Feeney heeft herhaaldelijk ontkend dat hij Satoshi Nakamoto was. Nieuwsorganisaties en journalisten bleven erover bellen tot aan zijn tragische dood medio 2014. Hier is een notitie die hij op 19 maart 2013 schreef:

“Toen Satoshi Bitcoin aankondigde op de mailinglijst voor cryptocurrency, kreeg hij een sceptisch welkom. Cryptografen hebben te veel grootse plannen gezien van onwetende noobs. “.

Dit begint er verdomd overtuigend uit te zien, toch? Maar dit is een probleem van dit soort theorievorming: allerlei soorten complottheorieën kunnen ‘zwarte gaten’ worden. Als je van tevoren je conclusie formuleert en vervolgens de feiten zoekt, begint alles op bewijs te lijken..

Nakamoto of niet, Finney heeft ongetwijfeld een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Bitcoin en zijn nalatenschap zal voortleven..

Craig Wright

Van alle verdachten dat zij Nakamoto zijn die hun vermeende rol bij de creatie van Bitcoin hebben ontkend, was er vanaf het begin ten minste één die het tegendeel wilde bewijzen. De Australische wetenschapper Craig Wright beweert al jaren de maker van Bitcoin te zijn.

In 2016 ondertekende hij naar verluidt verschillende berichten met enkele van de vroegste cryptografische sleutels van Bitcoin in een poging zijn identiteit te verifiëren bij de BBC en The Economist. Critici voerden vervolgens aan dat de sleutels in kwestie simpelweg waren hergebruikt uit eerdere transacties. Op zichzelf hebben ze niet bewezen dat Wright Nakamoto was..

Wright beweerde later dat hij zelf niet Nakamoto was, en dat Satoshi Nakamoto een team van mensen was waarvan hij de leider was. Velen zeiden dat ze zich met een glimlach herinnerden aan de ontmoeting met Wright op verschillende conferenties. Hij werd aan iedereen voorgesteld als Satoshi Nakamoto.

Wright blijft een van de belangrijkste doelen in het lopende debat over de persona van Satoshi Nakamoto in de cryptogemeenschap.. 

Dorian Nakamoto

In 2014 besloot het tijdschrift Newsweek dat het de sensatie van de eeuw had. Hij identificeerde de 67-jarige inwoner van Californië als de maker van Bitcoin, maar zijn gok bleek niet te kloppen. De oudere ingenieur Dorian Nakamoto heeft herhaaldelijk ontkend dat hij de maker van de cryptocurrency is.

Interessant is dat Hal Finney jarenlang samenleeft met verdachte Dorian. Dit heeft ertoe geleid dat sommigen geloven dat Finney inderdaad de maker was van de cryptocurrency, en dat Dorian zelf het brein was achter de nu beroemde alias. Finney ontkende dit, maar het toeval is te intrigerend voor sommigen om het gewoon op te pakken en te vergeten..

Ironisch genoeg is Dorian Nakamoto sindsdien een van de vele publieke gezichten van Bitcoin geworden. De ooit gepensioneerde natuurkundige reist nu de wereld rond om te praten over de kracht van cryptografie en hoe cryptocurrency de toegang tot financiële markten kan democratiseren..

De ware identiteit van Satoshi blijft een mysterie

Ondanks al het bewijs op internet, is het nog steeds niet duidelijk wie (of wat) zich daadwerkelijk verstopt onder de naam Nakamoto. Analyse door cryptocurrency-onderzoekers toonde aan dat hoewel Nakamoto beweerde Japans te zijn, dit nauwelijks het geval is. De geschiedenis van zijn forumberichten in de begintijd van Bitcoin toonde de tijdzone van Europa of Noord-Amerika..

Bovendien is de meeste taal die Satoshi in zijn vroege forumberichten gebruikte Brits-Engels. Het is ook zeldzaam bij de meeste mensen die Japans als hun eerste taal spreken..

In totaal hebben tientallen mensen verklaringen afgelegd of zijn ze geïdentificeerd als de “echte” Satoshi Nakamoto. Het wordt steeds waarschijnlijker dat de wereld de ware identiteit van Satoshi Nakamoto nooit zal kennen.

Gevolgtrekking

Als de echte Satoshi vandaag zou verschijnen, zou zijn Bitcoin-cache hem $ 6 miljard rijker maken op slechts één crypte. Degenen die de privésleutels beheren, hebben er toegang toe en de wereld houdt ze in de gaten om te zien wanneer ze bewegen. Maar ze zullen misschien nooit bewegen. Het is beter dat ze blijven waar ze zijn, en dat Satoshi’s identiteit voor altijd een mysterie blijft..

Alle echt geweldige innovaties zijn crowdsourcing. Genius is individueel, maar niemand heeft het intellectuele vermogen om vanaf nul iets echt zinvols te creëren. Dit geldt zowel voor muziek, producten, ideeën als transformatiesoftware..

Inderdaad, in een van zijn laatste aantekeningen vóór zijn verdwijning schreef Satoshi: 

‘Ik wou dat je niet bleef praten over mij als een mysterieuze schaduwfiguur. De pers verandert het gewoon in een onderwerp over “piratenvaluta”. Vertel in plaats daarvan over het open source-project en geef uw ontwikkelaars de eer. Het helpt hen te motiveren. “.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map