Het proces van het uitwisselen van cryptocurrencies op beurzen en andere gespecialiseerde platforms kan nog steeds veel tijd in beslag nemen en gaat vaak gepaard met hoge kosten. Bovendien ondersteunen niet alle beurzen de vereiste munten of de vereiste handelsparen, waardoor een handelaar die de ene cryptocurrency voor de andere wil inwisselen, gedwongen wordt om extra conversies te doen..

Atomic swap-technologie lost deze problemen op en elimineert ook de behoefte aan vertrouwen van derden.

Atomic swap is een technologie voor het uitwisselen van cryptocurrencies tussen verschillende blockchains.

Er zijn een aantal problemen bij het inwisselen van de ene cryptocurrency voor de andere.. 

  1. Het vertrouwen. Om sommige cryptocurrencies in te wisselen, bijvoorbeeld LTC voor BTC, moet u uw munten op de beurs invoeren of een OTC-transactie uitvoeren. In het eerste geval moet u de uitwisseling vertrouwen waarop de uitwisseling zal plaatsvinden, en in het tweede geval de garant die de veiligheid van de transactie garandeert.
  2. Extra commissies. Wanneer u een uitwisseling op de beurs doet, betaalt u commissie voor de uitwisseling zelf, het opnemen van munten en soms voor de aanbetaling. Bij een OTC-beurs betaalt u een vast percentage aan de borgsteller.
  3. Gemak. Om cryptocurrency op de beurs uit te wisselen, moet u geld storten en vervolgens opnemen, maar de uitwisseling kan naar onderhoud gaan, of het storten / opnemen van uw cryptocurrencies zal onmogelijk zijn.

Om deze problemen op te lossen, werd atomic swap-technologie ontwikkeld. Het werd voor het eerst beschreven door Tyr Nolan in 2013, maar werd pas onlangs in de praktijk geïmplementeerd..

Werkingsprincipe

Atomic swap-protocollen zijn zo ontworpen dat fraude door een van de deelnemers wordt voorkomen. Om te begrijpen hoe dit werkt, stellen we ons voor dat Alice haar LTC wil inruilen voor Bob’s BTC..

Om te beginnen moet Alice een LTC-aanbetaling doen op het adres van het contract, dat als kluis fungeert. Wanneer deze kluis is gemaakt, genereert Alice een sleutel om er toegang toe te krijgen. Vervolgens deelt ze de cryptografische hash van die sleutel met Bob. Bob heeft geen toegang tot LTC, omdat hij zelf niet de sleutel heeft, maar alleen de hash ervan.

Bob gebruikt vervolgens de hash die door Alice is verstrekt om een ​​ander beveiligd contractadres te creëren waarin zijn BTC wordt opgeslagen. Om BTC te ontvangen, moet Alice dezelfde sleutel gebruiken en zo haar valuta aan Bob verstrekken (dankzij de hashlock-functie). Dit betekent dat zodra Alice om BTC vraagt, Bob op zijn beurt ook LTC zal aanvragen, waarna het wisselen van valuta zal worden voltooid.

De term “atomair” wordt gebruikt omdat deze transacties volledig of helemaal niet plaatsvinden. Als een van de partijen zijn verplichtingen niet nakomt, wordt het contract opgezegd en wordt het geld automatisch teruggegeven aan hun eigenaren..

Atoomswaps kunnen op twee verschillende manieren plaatsvinden: on-chain en off-chain:

  • On-chain swaps komen voor in elk van de valutanetwerken (in dit geval op de Bitcoin- of Litecoin-blockchain). 
  • Off-chain swaps vinden plaats op het tweede niveau, bijvoorbeeld in het Lightning Network. 

Vanuit technisch oogpunt zijn de meeste van deze vertrouwde handelssystemen gebaseerd op slimme contracten die Multisig en Hash Timelock Contracts (HTLC) gebruiken.

Multisig

Meervoudige handtekening (Multisig) is een speciaal type digitale handtekening waarmee twee of meer gebruikers documenten samen als een groep kunnen ondertekenen. Daarom wordt een multi-handtekening gemaakt door verschillende unieke handtekeningen te combineren. 

Denk als een eenvoudige analogie aan een veilig kluisje met twee sloten en twee sleutels. De ene sleutel is met Alice en de andere met Bob. De enige manier waarop ze de cel kunnen openen, is door beide toetsen tegelijkertijd te gebruiken. Daarom zal geen van de deelnemers de doos zelf kunnen openen..

Hash Timelock-contracten (HTLC)

Hash Timelock-contracten zijn gebaseerd op twee functies: hashlock en timelock.

Hashlock is verantwoordelijk om te voorkomen dat er geld wordt uitgegeven als sommige gegevens niet beschikbaar zijn (zoals de sleutel van Alice in het eerste voorbeeld). Timelock is een functie die ervoor zorgt dat een contract alleen kan worden uitgevoerd binnen een vooraf bepaalde periode. Daarom elimineert het gebruik van HTLC de behoefte aan vertrouwen, aangezien het contract een specifieke set regels creëert die een gedeeltelijke uitvoering van de atomaire swap voorkomen..

Voordelen van atomaire swaps

Het belangrijkste voordeel van atomaire swaps is dat er geen derde partij nodig is, dat wil zeggen dat alle transacties P2P zijn, rechtstreeks tussen twee gebruikers. Swaps zijn ook veiliger omdat gebruikers hun geld niet naar een gecentraliseerde beurs of derde partij hoeven over te maken. In plaats daarvan kunnen transacties direct plaatsvinden vanuit de portemonnee van twee gebruikers. Bovendien besparen gebruikers op commissies. Als u swaps gebruikt, hoeft u alleen transactiekosten te betalen, terwijl beurzen transactiekosten aan de beurs, handelskosten en opnamekosten moeten betalen. Ook zijn atomaire swaps veel sneller en nemen ze in theorie evenveel tijd in beslag als de verwerkingssnelheid van één transactie.

nadelen

Om uit te wisselen moeten twee cryptocurrencies gebaseerd zijn op blockchains met hetzelfde hash-algoritme (bijvoorbeeld SHA-256, zoals in het Bitcoin-netwerk). Bovendien moeten ze compatibel zijn met HTLC en andere programmeerbare functies..

Ook maken sommige onderzoekers zich zorgen over de privacykwestie, aangezien atomic swaps in de blockchain te traceren zijn, waardoor het mogelijk is om gebruikersadressen aan elkaar te koppelen..

Gevolgtrekking

Atomic swaps zijn nog steeds moeilijk voor regulier gebruik, maar deze technologie brengt aanzienlijke veranderingen teweeg met betrekking tot blockchain-interoperabiliteit en gedecentraliseerde handel. Deze uitwisselingsmethode heeft dus een groot potentieel en opent nieuwe mogelijkheden voor decentralisatie en peer-to-peer-geldoverdrachten.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me