“Er zijn twee nieuwtjes: goed en slecht. Slecht – de markt kan niet worden voorspeld. Goed – je hoeft geen geld te verdienen! “

Bruce Babcock

Cryptocurrency-handel wordt steeds populairder naarmate de digitale activaklasse snel blijft groeien. Voor velen blijft het kopen van digitale activa een ontmoedigende taak. De overvloed aan ingewikkeld vakjargon en de polariserende berichtgeving in de media kunnen enige zorgen baren. Met enige voorbereiding kunnen nieuwe handelaren echter vol vertrouwen de wereld van cryptocurrency-handel betreden..

Grondbeginselen van cryptohandel

In deze review zullen we kijken naar de basiszaken die elke deelnemer aan de cryptocurrency-markt zou moeten volgen.. 

Onderzoek

Zoals bij elk activum, is een grondige achtergrondcontrole vereist voordat u in de crypto-industrie duikt. Misschien wel de belangrijkste regel is dat u nooit meer cryptocurrency moet kopen dan u pijnloos kunt verliezen. Maar wat is due diligence precies in deze digitale activaklasse? Laten we eens kijken naar een paar specifieke overwegingen:

  • Er zijn verschillende factoren die u moet evalueren bij het kopen van een bepaalde munt of token. De genoemde doelen en doelstellingen van het project, evenals de marktkapitalisatie, handelsvolumes en het nut van de munten zijn de belangrijkste overwegingen. Als een token een zeer laag handelsvolume heeft en weinig sterke gebruiksscenario’s, is toekomstige groei twijfelachtig.
  • Het team achter het token is net zo belangrijk als het digitale activum zelf. Projectteams en hun unieke vaardigheden moeten excelleren.
  • Houd bij het kopen van digitale activa ook rekening met uw eigen risicotolerantie. Zelfs populaire, grote activa ondergaan wilde prijsveranderingen. Met activa met een lagere marktkapitalisatie kunnen deze schommelingen zelfs nog meer uitgesproken zijn..

Onderzoek is absoluut essentieel voordat u digitale activa aanschaft. Doe altijd je eigen onderzoek (“DYOR -” Do Your Own Research “).

Begrijp of u een handelaar of investeerder bent

Cryptocurrencies zijn aantrekkelijk voor zowel handelaren als investeerders.

Daghandelaren zijn geïnteresseerd in de hoge volatiliteit van cryptocurrencies, terwijl beleggers op de lange termijn zullen geloven dat Bitcoin of andere cryptocurrencies in de loop van de tijd in waarde zullen stijgen. Dit ondanks de volatiliteit en incidentele scherpe correcties naarmate ze vaker voorkomen..

Wees eerlijk tegen jezelf, want als je koopt vanuit een langetermijnperspectief en de prijs van de cryptocurrency die je zojuist hebt gekocht, daalt met 20%, zou je in paniek kunnen raken en geneigd zijn om met verlies te verkopen..

Het ergste dat u kunt doen, is uw eigen motieven niet begrijpen. Als u niet kunt bedenken wat u wilt, hoe kunt u dan een effectieve strategie ontwikkelen??

Experiment

Om echt te begrijpen waar je goed in bent, moet je iets nieuws proberen en niet bang zijn om te experimenteren (met kleine hoeveelheden die je gemakkelijk kunt missen).

U kunt ook overwegen om een ​​gratis demo-account te openen met behulp van het populaire handelsplatform dat cryptocurrency-handel aanbiedt.

Gratis demo-accounts herhalen echter vaak niet dezelfde ervaring als live handelen, aangezien een handelaar niet dezelfde emotionele stress en angst ervaart als wanneer hij met echt geld handelt..

Hoewel een gratis demo-account of een papieren account in de eerste stappen zeer geschikt is voor volledig groene beginners, om de werkinterface van de uitwisseling pijnloos te bestuderen en in de praktijk te begrijpen hoe het werkt.

Wat is hefboom- of margehandel?

Wat is hefboom- of margehandel?

Het verhandelen van activa, inclusief cryptocurrencies, op het online handelsplatform zal een hefboomeffect aantrekken.

Dit betekent dat de potentiële voordelen die u zou kunnen krijgen, worden vermenigvuldigd met 10, 100 of zelfs 1000 keer. Omgekeerd kunt u ook gemakkelijk verliezen lijden, en door hefboomwerking wordt dit proces 10, 100 of 1000 keer versneld..

De eenvoudigste manier om het gebruik van hefboomwerking of margehandel uit te leggen aan iemand die niet bekend is met het concept, is door het te vergelijken met het krijgen van een hypotheek..

Er is natuurlijk een groot verschil tussen een bank en een online brokerageplatform dat marge biedt. Als de prijs van het huis bijvoorbeeld onder de waarde van de aanbetaling daalt, zal de bank u geen margestorting geven, u vragen het tekort aan te vullen, of erger nog, uw eigendom automatisch verkopen en eisen dat u alles terugstuurt naar eenmalig, inclusief eventuele tekorten. In feite is het hetzelfde met online handelsplatforms waarmee u met marge of hefboomwerking kunt handelen.

Laten we voor de eenvoud zeggen: de stortingsmarge voor bitcoins is 10%. Dit betekent dat als Bitcoin wordt verhandeld voor $ 12.000, het online handelsplatform u zal vragen om een ​​storting van minimaal $ 1.200. Dit kan erg voordelig lijken, aangezien u toegang heeft tot de hele bitcoin door slechts een fractie van de huidige marktwaarde te storten. Maar u moet begrijpen dat de potentiële winsten en verliezen aanzienlijk toenemen, wat ook betekent dat u uw inleg heel gemakkelijk kunt verliezen, want de $ 1.200 die al is toegezegd door de makelaar, zal hij op hetzelfde moment als het verlies op de door u geopende positie zal het dekkingsbedrag benaderen, terwijl de broker de positie zelf op een volledig legale basis liquideert om grote verliezen te voorkomen. Deze procedure wordt Margin Call genoemd.

Daarom is handel met hefboomwerking uiterst riskant en zeker niet geschikt voor nieuwkomers in cryptocurrency. De crypte is immers al zeer vluchtig en onvoorspelbaar. Waarom uw risico’s vergroten?

Wanneer u cryptocurrency koopt of verhandelt via een beurs of portemonnee, gebeurt dit meestal zonder enige hefboomwerking. Dit betekent niet dat uw kapitaal geen risico loopt. U kunt al uw geld verliezen zonder gebruik te maken van hefboomwerking, behalve dat u doorgaans niet meer krijgt dan uw inleg..

Er zijn momenteel bepaalde crypto-uitwisselingen die experimenteren met derivaten en hefboomwerking, hoewel deze tools zich op meer professionals zullen richten..

Maar wees tegelijkertijd geduldig en wees niet bang om te experimenteren (met bedragen waarvan u niet bang bent om afstand te doen). Na verloop van tijd zult u uw begrip van de markten verbeteren en uw sterke punten kunnen identificeren.

Leer meer over de markten en houd een dagboek bij om uw vaardigheden te ontwikkelen

Leer meer over de markten en houd een dagboek bij om uw vaardigheden te ontwikkelen

Heb niet het gevoel dat je alles in één keer moet leren. Sommige dingen komen van nature naar je toe, en dan zullen ze zich gewoon concentreren op het ontwikkelen van je krachten en ze nog effectiever maken..

Houd een handelsdagboek bij

Noteer uw observaties over de markt en verschillende activaklassen in een handelsdagboek of notitieboek. Gebruik ook uw dagboek om uw belangrijkste investerings- of handelsbeslissingen vast te leggen, waarbij u duidelijk aangeeft waarom u bepaalde posities kiest.

Er is niets mis met het bijhouden van het dagboek van een handelaar, doe het regelmatig en correct:

  • Controleer de beslissingen en risico’s die u op uw laptop hebt gedocumenteerd (dagelijks als u een succesvolle handelaar wilt zijn).
  • Wees voorzichtig bij uw beoordelingen en schrijf op wat er mis is gegaan (we leren meestal van onze fouten).
  • Probeer verschillende handelsstijlen en strategieën

U hoeft geen daghandelaar te zijn. Misschien handelt u alleen positioneel onder bepaalde marktomstandigheden.

U kunt bijvoorbeeld besluiten om een ​​cryptocurrency te kopen voordat de blokbeloning is gehalveerd, en vervolgens te verkopen nadat deze met x% is gestegen. En dat is misschien wel de enige strategie die u ooit zult volgen en waarop u zich zult concentreren..

Doe onderzoek en experimenteer, maar zodat al je stappen gestructureerd en gemeten worden.

Begrijp risico’s en leer hoe u ze kunt beheren

Begrijp risico's en leer hoe u ze kunt beheren

Hoe u risico’s benadert, is van cruciaal belang. Een goede handelaar zijn, gaat over het opbouwen van uithoudingsvermogen en een lang leven, en je kunt dit alleen doen als je leert om slagen te weerstaan.

U moet beginnen met het beoordelen van de potentiële risico’s en verliezen die kunnen optreden als zich bepaalde ongunstige scenario’s voordoen. Meestal is dit het eerste punt dat u moet bellen voordat u een transactie uitvoert..

Bestudeer een aantal verschillende risicomaatstaven om te begrijpen hoe volatiel het actief is waarmee u te maken krijgt. Deze risicomaatstaven omvatten het begrijpen van zaken als prijsvariatie, standaarddeviatie, enzovoort.. 

Bouw uw eigen risicobeheersysteem dat comfortabel voor u zal zijn en onnodige psychologische stress bij het handelen verlicht.

Gebruik limietorders

Limietorders zijn uitermate nuttig om de risico’s van handelen en beleggen te verminderen, vooral wanneer de onderliggende markt of het onderliggende actief extreem volatiel is.

Als u bijvoorbeeld een marktorder plaatst om bitcoins te kopen, krijgt u mogelijk niet de door u gewenste prijs vanwege prijsvolatiliteit. Limietorders helpen u echter om de door u gewenste prijs te bereiken of zelfs te verbeteren bij het kopen en verkopen. Lees hoe u ze kunt gebruiken.

Als u kooplimietorders plaatst, kunt u kopen tegen de prijs die u wilt, of zelfs lager (wat het beste voor u is). Met verkooplimietorders kunt u verkopen tegen de prijs die u wilt of hoger (d.w.z. ook beter voor u).

Sluit verliezende posities

U kunt soms vooringenomen worden door gerenommeerde analisten die over het nieuws rapporteren, dus de les hier is om te leren zo objectief mogelijk te zijn..

Nooit “verliefd” worden op uw posities en bereid zijn om uw verliezen te beperken.

Professionele handelaren op traditionele financiële markten verlaten vaak posities wanneer de onderliggende prijs van een activum tussen 15% en 20% in het rood ligt, maar deze beslissing zal grotendeels afhangen van uw omstandigheden en het type strategie dat u kiest..

Het is een goede gewoonte om voor uzelf een stop loss-regel in te stellen

Stop loss is handig omdat u het kunt instellen om automatisch een positie te sluiten wanneer een bepaalde ongunstige prijsdrempel wordt bereikt, waardoor uw verliezen worden beperkt.

Stop loss is absoluut essentieel om te gebruiken bij het handelen met hefboomwerking of marge.

Leer hoe u uw stop loss correct plaatst, want als u deze te dicht bij uw startniveau plaatst, loopt u het risico te vroeg gestopt te worden. Als u uw stop loss echter te ver van uw startniveau plaatst, kunt u aanzienlijke verliezen krijgen die niet kunnen worden terugbetaald aan een online broker. Leer uw risico te beheersen.

Beoordeel het liquiditeitsrisico zorgvuldig

Als het cryptocurrency-activum dat u verhandelt een lage liquiditeit heeft, loopt u het risico te worden blootgesteld aan scherpe en plotselinge prijssprongen (omhoog of omlaag).

Zoals hierboven uitgelegd, is het daarom voor u vooral belangrijk om te leren hoe u limietorders kunt gebruiken bij het kopen en verkopen van cryptovaluta, evenals stop loss..

Gebrek aan liquiditeit zal leiden tot scherpe prijspieken, dus als u uw stop loss te dicht bij het instapniveau plaatst, kunt u snel worden gestopt bij verlies en ten prooi vallen aan slippen (wanneer de positie ver onder het stop loss-niveau wordt gesloten).

U kunt het risico op slippage verkleinen door gebruik te maken van een gegarandeerde stop loss, hoewel niet elke broker of online handelsplatform dit biedt..

Analyse en cryptocurrency-handel

Ervaren handelaren begrijpen de enorme waarde van marktgegevens bij het handelen in cryptocurrencies. Door zowel fundamentele als technische analyse te gebruiken, kunt u hun risico’s beheersen door nieuwe trends en marktgedrag te identificeren. Hoewel deze statistieken intimiderend kunnen zijn voor nieuwkomers, gaat een beetje onderzoek een lange weg..

Fundamentele analyse

In lijn met langetermijnhandelsstrategieën zoals DCA (Dollar-Cost Averaging), worden de belangrijkste factoren onderzocht die de prijzen van digitale activa beïnvloeden. Deze factoren kunnen de visie en doelstellingen van het project zijn, de kwaliteit van het projectteam, het activiteitenniveau van het project op Github, de aanwezigheid van het project op sociale media en de omvang van de gemeenschap, en de geschiedenis van het bereiken van de doelen. Het gebruik van deze methode voor analyse op korte termijn is vooral een uitdaging gezien de hoge volatiliteit op cryptocurrency-markten..

Technische Analyse

In tegenstelling tot de langetermijntoepassing van fundamentele analyse, richt technische analyse zich op prijsbewegingen op korte termijn (in termen van uren of dagen, niet maanden of jaren). Bij het uitvoeren van technische analyses onthullen prijsgrafieken vaak trends en patronen die handelaren onmiddellijk inzicht in de markt geven. Door deze kortetermijnvoorspellingen te vereenvoudigen, is technische analyse uitermate belangrijk voor daghandelaren en anderen die snel winst willen maken. Als gevolg van de aanhoudende volatiliteit van cryptocurrency, blijft technische analyse aan kracht winnen.

Gecentraliseerde uitwisselingen van cryptocurrency

De meeste cryptocurrency-uitwisselingen zijn tegenwoordig gecentraliseerd. Deze dynamiek betekent dat ETF’s eigendom zijn van de beurs zelf en niet van de gebruikers. Voor sommigen is deze regeling problematisch, gezien de rijke geschiedenis van het hacken van deze sites..

Grote gecentraliseerde beurzen bieden echter ook een betrouwbaar volume en voldoende liquiditeit, wat handelaren veel flexibiliteit biedt. Om het risico van hacking te beheersen, zijn veel gebruikers begonnen met het opslaan van hun geld in persoonlijke portefeuilles in plaats van in de gecentraliseerde portemonnee van de beurs..

Gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen

Gedecentraliseerde uitwisselingen worden steeds prominenter in het ecosysteem van digitale activa. In tegenstelling tot gecentraliseerde platforms vergemakkelijken deze platforms peer-to-peer-overdrachten door de noodzaak van een uitwisselingsintermediair te elimineren. En hoewel ze in principe op elkaar lijken, verschillen deze platformen sterk in functionaliteit..

Over het algemeen bieden gedecentraliseerde uitwisselingen de volgende voordelen:

  • Handelen zonder aanbetaling
  • Atomic Swaps (Instant Swaps)
  • Opnemen of herladen is niet vereist

Naast deze functies is AtomicDEX ook de eerste atomaire vervangende DEX die beschikbaar is op mobiel. Het is ook de enige DEX die de kloof overbrugt tussen op Bitcoin en Ethereum gebaseerde ERC-20-tokens. Deze functionaliteit maakt AtomicDEX een uitstekende keuze onder alle gedecentraliseerde centrales..

Gevolgtrekking

Voor degenen die nieuw zijn in de digitale activaklasse, moet de handel altijd beginnen met een uitgebreid due diligence-proces. Hoewel ze qua functionaliteit vergelijkbaar zijn met traditionele markten, blijven digitale valuta’s zeer volatiel en moeten handelaren rekening houden met inherente risico’s. Hoewel stabiele inkomens mogelijk zijn, zijn verliezen ook waarschijnlijk.

Het gebruik van zowel fundamentele als technische analyse kan traders helpen om objectieve, op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. Door deze aanpak te gebruiken, kunnen nieuwkomers pragmatische beslissingen nemen in plaats van emotionele.. 

Ontwikkel strategieën op basis van uw observaties en experimenten. U moet op de hoogte zijn van de veranderende markt en relevant nieuws, uw strategie regelmatig implementeren en er zeker van zijn dat u de beste en meest geïnformeerde beslissingen neemt..

Hoewel cryptocurrency-handel een uitdaging kan zijn, met oefening en verlangen, kunnen zelfs beginners succesvol zijn..