Поверителност в екосистемата DeFi

Изграждането на децентрализирани финансови институции и независима финансова система е наистина революционна идея. Блокчейн, интелигентни договори и възможността за създаване на dApps позволяват на всеки от участниците му да има пълен контрол над своите средства. Децентрализираното финансиране е предназначено да осигури достъп до финансови услуги и операции, като: заеми, заеми, осигуряване на ликвидност, търговия, освобождаване на активи, а също така ви позволява да изградите доверие без нужда от доверие като такова.

Щом става въпрос за финанси, не забравяйте за поверителността на вашите лични данни и вашите средства. В тази статия ще говорим за решенията, които се разработват, за да помогнат за подобряване на поверителността на вашите транзакции и транзакции в екосистемата DeFi..

Относно проблемите с поверителността

Тъй като историята на всички транзакции в блокчейна се съхранява в публичното достояние, всеки външен наблюдател може да я анализира и използва за деанонимизиране на участниците, заедно с други събрани данни, получени за тях.. 

Членовете си взаимодействат с екосистемата DeFi чрез интелигентни договори. Поради прозрачността на всички данни, съхранявани в блокчейна, е невъзможно да се съхраняват поверителни данни в интелигентни договори. И следователно данните за сумите и условията на договора са видими за всички..

Технологията Blockchain се основава на принципи, които осигуряват доста високо ниво на анонимизация, поради което все повече компании, нуждаещи се от високо ниво на поверителност, проучват възможностите на разпределените системи..

Поверителността на DeFi означава, че не е възможно да се получат данни, които могат да се използват за идентифициране на собственика на портфейла. По-долу разглеждаме примери за проекти и решения, които работят за подобряване на поверителността на членовете на DeFi..


Поверителни интелигентни договори

През февруари 2019 г. група учени от Станфордския университет създадоха механизъм за осигуряване на частни интелигентни договори в мрежата Ethereum – Zether. Механизмът Zether ви позволява да създавате нови видове интелигентни договори, където салдата по сметките се криптират и съхраняват до момента на извършване на депозита, а средствата се затварят в договора и остават заключени там..

Използвайки механизма Zether, потребителите изпращат ETH към договора ZSC и в замяна получават еквивалентна сума в ZTH токени, които се използват за скрити транзакции. Също така, Zether внедри възможността да скрие информация за участниците в транзакцията по решение на инициатора на транзакцията..

Засягайки интелигентните договори и осигурявайки поверителност, заслужава да се спомене проектът Enigma, който разработва решения за създаване на тайни интелигентни договори, фокусирани върху сигурността на потребителските данни..

Тайните договори на Enigma, които съхраняват блокчейн данни в криптирана форма, могат да взаимодействат помежду си. Работейки извън мрежата на Ethereum, данните за договорите са фрагментирани, криптирани и разпределени между мрежовите възли. Когато искат данни, възлите ги предоставят, без да разкриват публично информацията. За да се осигури поверителност на данните, се използва алгоритъм за доказателство Zero-knowledge, чиято модификация се използва в криптовалутата Zcash.

Осигуряването на сигурност и поверителност на потребителя чрез интелигентни договори е особено важно, например по време на операции по кредитиране, търгове или всякакви финансови транзакции. В момента тези проекти са предимно изследователски дейности и имат само потенциала да бъдат полезни за осигуряване на поверителността на потребителя и неговите средства..

Технология на смесване 

Един от начините да осигурите поверителност е използването на услуги за смесване на монети. По време на процеса на смесване средствата от няколко потребители се смесват помежду си и след това достигат целта си. Почти е невъзможно да се проследи кой притежава определени продукти след смесване. Едно от най-популярните решения в тази посока е услугата за смесване ETH – Tornado Cash, която ви позволява да смесвате транзакции, като използвате доказателства за нулеви знания и криптиране на потребителски средства..

Обновената версия на услугата има възможност за смесване на ERC-20 токени – DAI. 

Управлението на услуги чрез интелигентен договор позволява на Tornado Cash да остане наистина децентрализирано, тъй като нито една централизирана доверена страна не поема съхранението или контрола на средствата по време на процеса на смесване. 

През май 2020 г. разработчиците на Tornado Cash ограничиха достъпа до промяна на кода на интелигентния договор, което, от една страна, показва липсата на централизиран контролен орган, а от друга страна, привлича нападателите да се опитат да хакнат управляващия интелигентен договор..

Решения за поверителност на DeFi

Един от най-големите проблеми с децентрализираното финансиране е фактът, че повечето от приложенията му не са частни. Транзакциите, изградени върху блокчейн Ethereum, са публично достъпни за всички участници в мрежата. Разработчиците на ориентираната към поверителността криптовалута Beam държаха хард форк през юли 2020 г., където активираха така наречените Поверителни активи (CA – Поверителни активи).

Разработчиците искат да изградят екосистема DeFi в рамките на мрежата Beam, където CAs ще бъдат независими от Beam частни токени DeFi, предназначени да създават dApps. В хард форка, заедно с CA, бяха добавени и функции за създаване на „безкриптови договори“ – неписани договори, при които данните за договорите и самите транзакции остават поверителни, както и пълна поддръжка за „атомен суап“ на Beam DEX.

Друг проект, фокусиран върху неприкосновеността на личния живот в DeFi, е Incognito, чиито разработчици възнамеряват да осигурят поверителността на токените на други блокчейни. Технологията за поверителност на Incognito се основава на същите принципи като Monero. Проектът се фокусира върху оперативната съвместимост с други блокчейни, предлагайки поддръжка за кредитиране и анонимни депозити в “защитен” ETH (pETH), които са подкрепени от истински ETH. \

Incognito планира да пусне частни версии на платформи DeFi, които не поддържат пълноценни интелигентни договори, но позволяват създаването на токени според определени сценарии, което позволява изграждането на мостове с други платформи за интелигентни договори. И така, в началото на юли платформата беше пусната pKyber, който взаимодейства с DEX Kyber чрез инкогнито.

Друг проект е разработването и изграждането на мостове между блокчейн – NIX Bridge. Това е протокол за поверителност, който осигурява поверителността на всеки токен ERC20 в мрежата NIX.. 

Заключение

Всички горепосочени решения и проекти са безсмислени, ако потребителите не спазват основните правила за гарантиране на своята информационна сигурност и сигурността на своите данни. Ако не скриете собствения си IP адрес, за да извършвате дейностите си в системата DeFi, информацията за вашето местоположение може да бъде свързана с вашите акаунти и история на транзакциите. Поради тази причина, за да запазите поверителността си, трябва да вземете мерки за скриване на вашия IP адрес, например да използвате VPN или TOR.

С появата на DeFi популярността на Ethereum скочи с нови dApps на платформата. Към днешна дата в екосистемата DeFi са заключени 11 милиарда долара, което показва повишено търсене както на финансови инструменти, така и на данни на потребители, които използват тези инструменти. Разработването на решения за подобряване на поверителността и сигурността на потребителските данни набира скорост, което ще има положително въздействие върху бъдещето на децентрализираните финанси.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map