Напоследък печелившото земеделие (от английски – отглеждане на добив) набира популярност. Този тип печалба привлича неопитни инвеститори със своята пасивност, висока доходност и минимални рискове. Селското стопанство обаче трудно може да бъде класифицирано като наистина пасивна печалба. В тази статия ще разгледаме различни начини за пасивно печелене на криптовалута..

Начини за пасивно печелене на криптовалута

  1. Кредитиране;
  2. Залагане;
  3. Печелившо земеделие.

Важно е да запомните, че колкото по-високи са рисковете, толкова по-висока е наградата. Ако искате да отпускате заеми в стабилни монети и да имате стабилен APY, доходът ви ще бъде по-малък от този на фермерите, които депозират променливи жетони като обезпечение..

APY – Годишен процент на добив. Този параметър показва колко символи ще спечелите за една година. Често стойността на този параметър е посочена приблизително.

Кредитиране

Кредитиране – давате средствата си на платформа, която издава заеми на потребители, обезпечени с тяхната криптовалута. Най-често заетите трябва да оставят обезпечение, надвишаващо сумата на заетите средства (т.нар. Над обезпечението). Можете също така да отпускате заеми на маржин търговци чрез централизирани борси, където вашите средства са защитени от по-ясен механизъм за ликвидация.

Рентабилност

Кредитирането може да бъде отнесено към най-безопасните видове пасивни доходи. Помислете за пример за кредитиране на Binance

Доходността в стабилните монети варира от 6,31% (при отваряне на депозит за 7 дни) до 7% (при отваряне на депозит за 90 дни) годишно. Струва си да се отбележи, че втората колона показва точно годишния процент, т.е. инвестирайки $ 100 за 7 дни, ще получите 100 * 7 * 0,0631 / 365 = $ 0,121

Въпреки това, със 7% годишно и реинвестиране на всеки 90 дни през годината, се оказва 7 $ доход за всеки $ 100 инвестирани.

Очевидно този тип пасивни печалби е подходящ за големи депозити, когато през повечето време криптовалутата просто лежи върху портфейла..

Подобно на централизираните платформи за кредитиране, има и децентрализирани.

Например DDEX е платформа, която съчетава спот и маржин пазарите, както и издаването на заеми и кредити. Всичко това се случва по децентрализиран начин, тоест не е нужно да прехвърляте средствата си на някого, за всичко тук е отговорен интелигентен договор..

Има и разлика в годишната възвръщаемост, трудно е да се предвиди точно, поради което тя винаги се посочва приблизително.

Графиката по-горе показва, че лихвеният процент в DDEX е плаващ и в някои моменти от време е достигнал 82% годишно в USDC. Важно е да се отбележи, че всички заемодатели са при равни условия, тоест няма значение кога ще вложите средствата: на върха при 82% или няколко дни по-рано, във всеки случай ще имате почти една и съща годишна добив.

Как да печелите пари на децентрализирани сайтове?

Нека разгледаме пример за кредитиране в USDT на DDEX

  1. Отидете на ddex.io и щракнете върху Спечелете лихва;
  2. Свържете портфейла си, като щракнете в горния десен ъгъл върху надписа „Свързване на портфейла“;
  3. В таблицата „Кредитиране“ изберете валутата, в която искаме да отпускаме заеми; 
  4. В прозореца, който се появява, въведете броя на монетите, които ще разпределим за отпускане. Можете също така да видите очакваната годишна възвръщаемост; 
  5. Натиснете “Lend”, ние позволяваме на договора да взаимодейства с USDT, потвърждаваме транзакцията в портфейла. Моля, обърнете внимание, че разрешенията и одобренията се плащат като това изисква взаимодействие с Ethernet. Например, при стандартна цена на газ от 99 gwi, всяко взаимодействие с DDEX струва повече от 20 долара. Поради това е по-добре да се използват централизирани платформи за отпускане на заеми за суми под 10 000 долара, тъй като те не изискват допълнителни инвестиции от заемодатели..

Примерите по-горе демонстрираха кредитиране в стабилни монети, тъй като тези активи не съдържат рискове от нестабилност, но можете също да давате заеми в различни монети и жетони..

Какви други сайтове съществуват?

За да не търсим всички съществуващи сайтове сами, предлагаме да използвате сайтове за агрегиране, които събират информация за всички налични сайтове, наличните в тях валути и тяхната доходност.

Агрегатори:

Залагане

Залагане – получаване на пасивен доход от криптовалути с помощта на алгоритъма PoS и неговите вариации. 

Рентабилност

Рентабилността на залозите се генерира чрез издаване на нови монети. Ако в PoW алгоритмите майньорите получават награда за добит блок и комисионни за транзакции, включени в този блок, пропорционално на тяхната мощност в мрежата / пула за добив, тогава в подобни на PoS алгоритми валидаторите и стакерите получават награда за минирани блокове комисионни в зависимост от броя монети, които те съхраняват в портфейл / борса. Доходът зависи от монетата, която ще заложите, и от комисионните на доставчика. Помислете за два примера: USDN и XTZ.

USDN 

USDN е стабилна валута на блокчейна Waves, изцяло подкрепена от едноименната криптовалута WAVES. Залагането на WAVES има APY от около 6,5%. Това е източникът на доход от залагане на USDN: всички обезпечения в WAVES се залагат и генерират награда, но се споделят само между тези притежатели на USDN, които са инвестирали своите монети в залагане. Тъй като само около 42% от всички USDN залози, реалната възвръщаемост на Neutrino USD е много по-висока от номиналната възвръщаемост при залагане WAVES.

Както можете да видите в таблицата по-горе, с децентрализиран дял ще получим 10,74% годишно, а с централизиран (т.е. ще го дадем на доставчика USDN) ще получим 0,93% по-малко, тъй като доставчик взема комисионна за своите услуги за съхранение на вашата криптовалута.

USDN залагането е по-изгодно от USDT кредитирането на Binance. Въпреки че курсът на двете монети е фиксиран към долара, USDN е по-млад и крипто общността все още няма доверие в него..

Тезос

Залагането на монети, които не са обвързани с долара или други валути, носи риск от изтегляне, но ако цената се повиши, залагащият получава допълнителна награда (по отношение на залога във фиат / стабилни монети).

Помислете за пример за XTZ залагане.

Приблизителната годишна възвръщаемост е до 6%. На екранната снимка по-горе можете да видите, че наградата е 6,02% на Binance, но ако отидете на Binance Staking, можете да видите, че наградата е само 5,49%. 

Залагащите доставчици таксуват своя процент за услуги. За сравнение, ако не искате да делегирате, ще трябва да платите за сървъра, както и да знаете как да го конфигурирате. За това обаче ще получавате повече с 0,063% годишно..

Малко повече за рисковете и ползите при залагане на променливи активи.

Нека разгледаме пример за залагане на PCX. За да опростим изчисленията, ще започнем отброяването от цената от $ 3.14 за монета и от датата 14 октомври 2019 г..

1000 PCX струва $ 3140, залагането, като се вземе предвид реинвестирането, дава 96% годишно, тоест сега точката на безубезност е около $ 1,6 на жетон.

Червената линия представлява безубезност. Сега цената на PCX е 2,67 долара за жетон, което е по-ниско, отколкото преди година, но през годината нашият дял е почти удвоен и е 1960 PCX или 5233 долара, което е 1,66 пъти повече, отколкото първоначално инвестирахме.

Прочетете за печелившото земеделие във втората част.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me