Какво е Stop Loss?

Stop loss е често срещан термин, използван в търговията; може би сте чували за него.

Всъщност Stop Loss е зададената цена или процент от цената на актива, при достигане на която вашата сделка се затваря автоматично..

Знаете ли, че Stop Loss има и допълнителни предимства като:

  • Застраховка срещу “Разходи за алтернативни възможности”.
  • Възможността да се продаде актив след понесена малка загуба, за да се увеличи по-късно позицията на по-ниска цена (известна също като “къса”).
  • Защита на вашия капитал (по-специално срещу ликвидация в случай на маржин или фючърсна търговия).
  • Можете да персонализирате своя Stop Loss, за да следвате курса, като максимизирате печалбите си, като същевременно минимизирате риска си.

Ще разгледаме тези точки по-подробно в тази статия..

Традиционен Stop Loss

В случай на дългосрочна сделка, когато закупите актив по-ниско и планирате да го продадете по-високо, за да реализирате печалба, Stop Loss се поставя под покупната цена на актива, така че ако цената се движи надолу, а не нагоре, търговията е затворена и капиталът Ви се връща минус реализираните разлики.

Пример: Започвате сделка, като купувате 1 ETH за $ 1000. Искате да реализирате печалба и да продадете 1 ETH, когато цената достигне $ 1100, като получите 10% или $ 100 възвръщаемост от първоначалната си инвестиция (минус комисионни). Ако обаче цената падне, попадате в капан, където 1 ETH, който сте закупили, пада на стойност, а продажбата на 1 ETH за по-малко от $ 1000, които първоначално сте инвестирали, води до загуба … тук Stop Loss може ще ви помогне да изчислите и смекчите този риск …

Тъй като криптовалутите могат да бъдат много нестабилни, цените могат да спаднат без дори да дадат шанс на търговеца или инвеститора да реагира … в тези ситуации настройката Stop Loss може да ви помогне да защитите капитала си, докато спите или обикаляте ден за ден..

С 3Commas SmartTrade можете да дефинирате условие за стоп загуби по време на транзакцията, при което вашите активи ще се продават автоматично.

Защо да продавам въпреки загубите?

Пазарите на криптовалути са циклични. Често пъти, когато цената на актива се срива, цените могат бързо да се обърнат и да се повишат (това може да отнеме минути, дни или седмици). Някои търговци смятат, че притежаването (известно още като “HODLing”) на актив при падане на цената е по-добро от продажбата на загуба, тъй като в крайна сметка цените ще се върнат на предишните си нива. Те могат също да използват стратегии за осредняване на покупки на активи (DCA), за да купуват повече активи на редовни интервали, тъй като цените падат допълнително. Това може да бъде ефективна стратегия, ако имате допълнителни средства, които инвестирате или спекулирате в активи, за които смятате, че имат много висок потенциал за растеж в дългосрочен план..

Всяка стратегия обаче има своите недостатъци и тази стратегия също не е идеална. Вашите средства могат да заседнат в загубена сделка за продължителен период от време – дори ако търговията в крайна сметка се обърне и затвори с печалба (това е известно като алтернативни разходи, термин, който означава, че бихте могли да реализирате печалба, като изберете различно). Тук се появява психологията на търговеца; някои вярват, че всяка загуба е лоша и могат да очакват всички сделки да бъдат или ще бъдат успешни. Важно е да осъзнаете, че това не е така и дори най-добрите търговци не затварят 100% от своите сделки с цел печалба..

Разходи за алтернативни варианти

С горния пример задържането на сделка или актив, който може да е спаднал значително (да речем, до -30% или повече), не е най-добрият начин на действие, ако сте търговец с ограничени средства. В същия сценарий, да приемем, че сте приели малка загуба от 2-5%. Със затварянето на губеща сделка в самото начало, когато цените току-що започнаха да намаляват, имате възможност да инвестирате капитала си в по-добри възможности за търговия с нарастващи активи, всъщност компенсирайки малка загуба от 2-5% в сравнение за притежаване на актив, който по-късно е загубил 30%. Тук нашите ботове могат да помогнат за увеличаване на печалбите въпреки пазарните условия.!

Търговците или инвеститорите с големи суми средства също могат да се възползват от продажбата на актив в своя дългосрочен инвестиционен портфейл с малки загуби, тъй като те могат да увеличат сумата на актива чрез обратно изкупуване на по-ниска цена. Smart Cover от 3Commas е мощен инструмент за използване в тази ситуация..

Stop Loss в тази ситуация ще позволи на търговеца да удвои обемите си на биткойни, като изкупи обратно на по-ниска цена.

Trailing Stop Loss за максимизиране на печалбите и минимизиране на риска

В някои ситуации Stop Loss може да се използва за осигуряване на печалбата, получена в случай на увеличение на цената на даден актив спрямо нивото на покупката му. Можете ръчно да “преместите Stop Loss нагоре”. Представете си, че активът е с 10% по-висока цена и вие вдигате Stop Loss до безубезност (цената, на която първоначално сте закупили актива) или дори до рентабилно ниво.

Ако търговията или инвестицията са успешни, можете редовно да премествате Stop Loss нагоре, за да сте сигурни, че в случай на обръщане на цената, вашата сделка ще бъде затворена с печалба или загуба и можете да оцените следващата сделка, която искате да направите, знаейки че средствата ви са в безопасност.

Инструментите на 3Commas SmartTrade също имат възможност за автоматично “проследяване” на стойността на Stop Loss при определен брой проценти под текущата цена на графиката. С нарастването на цената ще бъде проследявана и вашата Stop Loss. Ако активът падне под зададения от вас праг, сделката ще бъде затворена. Така или иначе, 3Commas ви позволява да управлявате търговията си и да забравите за нея, освобождавайки ви от стреса от търговията с криптовалути..

Защита на вашия капитал от ликвидация при търговия на марж или фючърси

Когато търгувате с ливъридж на фючърсните или маржин борсите, вие търгувате с помощта на ливъридж фондове, понякога 100 пъти по-голям от капитала, който имате..

Това е невероятно рисковано, тъй като можете да бъдете ликвидирани, ако търговията е нерентабилна..

Например, ако сте въвели $ 1 “Long” сделка, използвайки 100x ливъридж, бихте създали позиция в договора, с който се търгува $ 100. Ако цената се повиши с 1% и затворите сделката, ще реализирате печалба от $ 1, ефективно удвоявайки първоначалната си инвестиция.

Допълнителен риск от ливъридж обаче е, че ако цената спадне с 1%, търговията ви ще бъде ликвидирана и ще загубите първоначалната си инвестиция..

Борсите обикновено предлагат два вида фючърси или режими на маржин ливъридж: “Изолиран” и “Кръстосан”.

Режимът на изолиран ливъридж е, когато средствата, използвани за отваряне на позиция, имат предварително определен марж (изчислява се при отваряне на позиция) и след използване на този марж позицията се ликвидира и количеството на средствата, използвани за създаване на сделка, се губи. В този режим само тези средства, които се използват за създаване на тази конкретна позиция на борсата, са изложени на риск.

Режимът на кръстосан ливъридж позволява на търговците да използват всяко неизразходвано салдо по тяхната борсова сметка като обезпечение на всички позиции, които те отварят по договори; ползата се крие във факта, че това може значително да намали разходите за ликвидация на транзакции, но това е свързано с повишени рискове, тъй като ако транзакцията бъде ликвидирана, цялата сума на средствата по борсовата сметка ще бъде загубена.

Ето защо е много важно винаги да използвате Stop Loss, когато търгувате на фючърсни или маржин борси, за да предотвратите възможността за ликвидиране на всички средства..

Изход

Stop Loss може не само да предотврати нарастването на рисковете за вашия капитал, но може да се използва и за осигуряване на получената печалба.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да се запознаете по-добре с инструмента Stop Loss и различните начини да го използвате, за да подобрите вашата търговска стратегия и инвестиционен подход и да увеличите максимално рентабилността на вашите сделки. Както винаги, ако имате някакви въпроси, поддръжката на 3Commas ще се радва да ви помогне; пишете ни на [email protected] 

Забележка: Търговията с криптовалути е рискована по своята същност и въпреки че възвръщаемостта може да бъде доста висока, важно е да имате предвид рисковете. Ако цената на актива, с който търгувате, спадне рязко, може да загубите част от инвестицията си, като бъдете принудени да продадете актива на по-ниска цена. Публикациите в блога на 3Commas са написани с образователна цел и не трябва да се тълкуват като „Финансови съвети“.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map