Procesul de schimb al criptomonedelor pe bursele și alte platforme specializate poate dura încă mult timp și este adesea asociat cu taxe umflate. În plus, nu toate schimburile acceptă monedele necesare sau perechile de tranzacționare necesare, drept urmare un comerciant care dorește să schimbe o criptomonedă cu alta se confruntă cu nevoia forțată de conversii suplimentare..

Tehnologia swap-ului atomic rezolvă aceste probleme și, de asemenea, elimină necesitatea încrederii terților.

Swap-ul atomic este o tehnologie pentru schimbul de criptomonede între diferite blockchains.

În procesul de schimb al unei criptomonede cu alta, există o serie de probleme. 

  1. Increderea. Pentru a schimba unele criptomonede, de exemplu LTC pentru BTC, va trebui fie să introduceți monedele pe bursă, fie să efectuați o tranzacție OTC. În primul caz, trebuie să aveți încredere în schimbul pe care va avea loc schimbul, iar în al doilea, garantul care asigură siguranța tranzacției.
  2. Comisioane suplimentare. Atunci când faceți un schimb pe bursă, atunci plătiți comisioane pentru schimbul în sine, retragerea monedelor și, uneori, pentru depozit. În cazul unui schimb OTC, plătiți un procent fix către garant.
  3. Confort. Pentru a schimba criptomoneda la bursă, trebuie să depuneți fonduri și apoi să le retrageți, dar schimbul poate merge la întreținere sau depunerea / retragerea criptomonedelor dvs. va fi imposibilă.

Pentru a rezolva aceste probleme, a fost dezvoltată tehnologia swap-ului atomic. A fost descris pentru prima dată de Tyr Nolan în 2013, dar abia recent a început să fie implementat în practică..

Principiul de funcționare

Protocoalele de schimb atomic sunt concepute în așa fel încât să prevină frauda de către oricare dintre participanți. Pentru a înțelege cum funcționează acest lucru, să ne imaginăm că Alice vrea să își schimbe LTC-ul cu BTC-ul lui Bob..

Pentru început, Alice trebuie să facă un depozit LTC la adresa contractului, care acționează ca un seif. Când este creat acest seif, Alice generează o cheie pentru a-l accesa. Apoi împărtășește hashul criptografic al acelei chei cu Bob. Bob nu poate accesa LTC, deoarece nu are cheia în sine, ci doar hash-ul acesteia.

Bob folosește apoi hashul furnizat de Alice pentru a crea o altă adresă de contract sigură care să-i stocheze BTC-ul. Pentru a primi BTC, Alice trebuie să utilizeze aceeași cheie, oferindu-i astfel moneda lui lui Bob (datorită funcției hashlock). Aceasta înseamnă că de îndată ce Alice cere BTC, Bob, la rândul său, va solicita și LTC, după care se va finaliza schimbul valutar.

Termenul „atomic” este utilizat deoarece aceste tranzacții fie au loc în totalitate, fie nu au loc deloc. Dacă una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile, atunci contractul este anulat și fondurile sunt returnate automat proprietarilor lor..

Schimburile atomice pot avea loc în două moduri diferite: în lanț și în afara lanțului:

  • Swap-urile pe lanț apar în oricare dintre rețelele valutare (în acest caz, pe blockchain-ul Bitcoin sau Litecoin). 
  • Schimburile off-chain au loc la al doilea nivel, de exemplu în rețeaua Lightning. 

Din punct de vedere tehnic, majoritatea acestor sisteme de tranzacționare de încredere se bazează pe contracte inteligente care utilizează contracte Multisig și Hash Timelock (HTLC).

Multisig

Multi-semnătura (Multisig) este un tip special de semnătură digitală care permite doi sau mai mulți utilizatori să semneze documente împreună ca grup. Prin urmare, o multi-semnătură este creată prin combinarea mai multor semnături unice. 

O analogie simplă este un dulap sigur cu două încuietori și două chei. O cheie este cu Alice, iar cealaltă cu Bob. Singurul mod în care pot deschide celula este să folosească ambele taste în același timp. Prin urmare, niciunul dintre participanți nu va putea deschide singur cutia..

Contracte Hash Timelock (HTLC)

Contractele Hash Timelock se bazează pe două funcții: hashlock și timelock.

Hashlock este responsabil pentru prevenirea cheltuirii fondurilor dacă unele dintre date rămân indisponibile (cum ar fi cheia lui Alice în primul exemplu). Timelock este o caracteristică care asigură că un contract poate fi executat numai într-o perioadă de timp specificată anterior. Prin urmare, utilizarea HTLC elimină necesitatea încrederii, deoarece contractul creează un set specific de reguli care împiedică executarea parțială a swapului atomic.

Avantajele swap-urilor atomice

Principalul avantaj al swap-urilor atomice este eliminarea nevoii unei terțe părți, adică toate tranzacțiile sunt P2P, direct între doi utilizatori. Securitatea utilizării swap-urilor este, de asemenea, îmbunătățită, deoarece utilizatorii nu trebuie să-și transfere fondurile către un schimb centralizat sau o terță parte. În schimb, tranzacțiile pot avea loc direct din portofelele a doi utilizatori. În plus, utilizatorii economisesc la comisioane. Atunci când utilizați swap-uri, trebuie să plătiți doar taxe de tranzacție, în timp ce schimburile trebuie să plătească taxe de tranzacție la schimb, taxe comerciale și taxe de retragere. De asemenea, swap-urile atomice sunt mult mai rapide și, în teorie, necesită timp egal cu viteza de procesare a unei tranzacții.

dezavantaje

Pentru schimb, două criptomonede trebuie să se bazeze pe blockchain-uri folosind același algoritm de hash (de exemplu, SHA-256, ca în rețeaua Bitcoin). În plus, acestea trebuie să fie compatibile cu HTLC și alte funcții programabile..

De asemenea, unii cercetători sunt îngrijorați de problema vieții private, deoarece swap-urile atomice pot fi urmărite în blockchain, ceea ce face posibilă legarea adreselor utilizatorilor între ele..

Concluzie

Schimburile atomice sunt încă dificile pentru utilizarea obișnuită, dar această tehnologie aduce schimbări semnificative în ceea ce privește interoperabilitatea blockchain-ului și tranzacționarea descentralizată. Astfel, această metodă de schimb are un mare potențial, deschizând noi posibilități de descentralizare și transferuri de bani de la egal la egal.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me