Ethereum este, fără îndoială, liderul în numărul de aplicații și protocoale construite pe acesta în domeniul finanțelor descentralizate. Conform cercetare portal DappRadar, volumul tranzacțiilor în DeFi pentru anul acesta a fost de aproximativ 270 miliarde dolari, ceea ce reprezintă de 12 ori mai mult decât un an mai devreme.

În articolul de astăzi, vom vorbi despre rolul Bitcoin în viitorul finanțelor descentralizate, construirea DeFi pe Bitcoin și dificultățile cu care se confruntă comunitatea în încercarea de a implementa instrumente financiare la prețuri accesibile în rețeaua principală de criptomonede.. 

Rolul Bitcoin

Odată cu creșterea prețului peste 20 mii USD și dominarea depășind 60%, problema extinderii posibilităților de utilizare a primei criptomonede devine și mai acută. Ca alternativă la sistemul financiar tradițional, Bitcoin elimină dependența de intermediari și are potențialul de a deveni un sistem global fără numerar pentru plăți instantanee în întreaga lume..

Crearea unui sistem financiar descentralizat bazat pe Bitcoin îi va permite să devină nu doar un activ pentru stocarea valorii sau un sistem pentru decontări, ci și un mediu global și sigur pentru construirea de relații financiare și instrumente pe care le poate folosi oricine are acces la internet..

Rolul Bitcoin în construirea finanțelor descentralizate poate fi împărțit în două domenii:

  1. Dezvoltarea de soluții pentru atragerea BTC către DeFi;
  2. Construirea DeFi pe rețeaua Bitcoin.

Această diviziune este condiționată, iar abordările care vizează implementarea soluțiilor în ambele direcții au dificultățile și dezavantajele lor. De aceea, având în vedere rolul Bitcoin în dezvoltarea DeFi, este necesar să se țină seama de totalitatea acestor soluții pentru o înțelegere și o înțelegere mai largă a viitorului principalei criptomonede în domeniul construirii finanțării gratuite.. 

Instituții financiare centralizate

Odată cu popularizarea criptomonedelor, schimburile centralizate și platformele de creditare centralizate care furnizează diverse instrumente financiare garantate de BTC au devenit răspândite. Dezavantajele evidente ale utilizării unor astfel de servicii sunt furnizarea de date cu caracter personal pentru utilizarea serviciului și stocarea fondurilor pe aceste site-uri netransparente..

Fondurile utilizatorilor și datele lor sunt expuse riscului, deoarece astfel de site-uri pot fi piratate. Utilizatorului i se poate refuza serviciul din cauza cerințelor jurisdicției în care se află. De asemenea, fondurile pot fi blocate la cererea agențiilor de aplicare a legii sau în cazurile în care fondurile au fost etichetate cu platforme de urmărire precum Crystal sau Chainalysis.

Lanțurile laterale

Lanțurile laterale sunt blockchain-uri separate, cu legături bidirecționale la lanțul principal. Companii precum RSK sau Liquid construiesc lanțuri laterale cu posibilitatea de a crea contracte inteligente în rețeaua Bitcoin. În esență, lanțurile laterale sunt platforme de construcție DeFi în care fiecare utilizator își poate crea activele digitale..

Platforma RSK permite ca BTC să fie utilizat în contracte inteligente, datorită podului bidirecțional și jetonului platformei SBTC. De asemenea, a fost construit un pod între rețelele Bitcoin și Ethereum, care permite transferul oricăror jetoane Ethereum ERC20.

Money on Chain, dezvoltatorul protocoalelor DeFi susținute de BTC, a creat un protocol bazat pe RSK de patru jetoane care oferă mai multe cazuri de utilizare pentru deținătorii BTC, inclusiv tranzacții cu pârghie. 

Companiile lucrează în prezent la integrarea rețelelor RSK, Liquid și Lightning pentru a interacționa cu activele din alte rețele. De asemenea, dezvoltatorii RSK au anunțat lansarea unui instrument pentru interacțiunea jetoanelor de serviciu Aave cu BTC.

Schimburi atomice

Tehnologia swap-ului atomic, despre care am scris deja în blogul nostru, a apărut cu mult înainte de apogeul DeFi. Complexitatea implementării schimbului instantaneu al unei criptomonede cu alta fără participarea unei terțe părți este exprimată în construirea rețelelor cross-chain, adică organizarea interacțiunii între o pereche de blockchains independenți. 

Prima implementare a swap-urilor atomice a fost schimbul de LTC pentru DCR folosind contracte HTLC. HTLC este un tip de contract inteligent care permite tranzacții temporizate. Implementarea swap-urilor atomice necesită, de asemenea, canale de plată încrucișate care sunt alimentate de rețeaua Lightning. Și, deși prezența rețelei Lightning (LN) nu este o condiție prealabilă, integrarea LN în swap-uri atomice vă permite să legați diferite blockchain-uri, unde participanții la swap pot acționa ca un gateway de plată..

Ulterior, swap-urile atomice între BTC și LTC au fost implementate cu succes, iar apoi dezvoltatorii Komodo au făcut un swap BTC și KMD.

Pentru a schimba BTC cu alte criptomonede folosind swap-uri, trebuie să cunoașteți adresa destinatarului pentru a finaliza tranzacția și este imposibil să creați un fond de lichidități fără tokenizare, cum ar fi pe bursa descentralizată Uniswap. Acest lucru duce la problema interacțiunii cu activele Bitcoin DeFi, deoarece lipsa de pool-uri și AMM duce la lipsa furnizorilor de lichidități care trebuie să fie online 24 de ore pe zi..

Proiectul Liquality a lansat portofelul Liquality Atomic Swap, care funcționează utilizând swap-uri atomice și contracte HTLC. Portofelul în sine acționează ca o contrapartidă pentru toate swap-urile disponibile. Swap-urile atomice permit utilizatorilor să-și păstreze cheile private pe tot parcursul procesului de schimb de criptocurrency. Această soluție acționează ca o alternativă la bitcoin-urile împachetate, cum ar fi WBTC.

O soluție similară este protocolul de swap atomic cross-chain Jelly Market, care vă permite să adăugați lichidități, să obțineți profit din tranzacții și să schimbați active. Swapurile sunt disponibile pe platformă pentru jetoane ERC20, BTC, AE și alte blockchains.

Swap-uri atomice și dezvoltarea de soluții pentru transferul de valoare de la un blockchain la altul fără terțe părți și încredere, ducând la reducerea decalajului dintre Bitcoin și DeFi bazat pe Ethereum.

Bitcoini tokenizați

Atragerea de lichidități suplimentare în sectorul DeFi se realizează prin dezvoltarea așa-numitelor bitcoine tokenizate, despre care am vorbit într-unul din articolele noastre anterioare. Deci, primul token susținut de bitcoin a fost Wrapped Bitcoin (WBTC), care permite deținătorilor de BTC să utilizeze contracte inteligente pe Ethereum. Odată cu creșterea prețului, WBTC s-a mutat pe a doua linie printre proiectele DeFi cu un volum de fonduri blocate de 2,7 miliarde USD sau 116 000 BTC, ceea ce reprezintă aproximativ 0,6% din numărul de monede extrase..

În același timp, atunci când creează WBTC, utilizatorii trebuie să își blocheze monedele originale și să primească în schimb active tokenizate. WBTC este construit pe modelul unui consorțiu de organizații verificate și înseamnă că schimbul de monede originale pentru WBTC și invers este efectuat de terți – custodi. 

Deși există soluții pentru tokenizarea bitcoin cu mecanisme care necesită mult mai puțină încredere, acestea au dezavantajele lor. Astfel, tBTC solicită custodilor să furnizeze o cantitate semnificativă de garanții în ETH, ceea ce îl face mai puțin scalabil..

Soluția RenVM, care funcționează similar cu tBTC, nu folosește ETH ca garanție, ci jetoane REN. Dezavantajul acestei abordări este că, fiind un protocol nou, utilizatorii trebuie să își schimbe BTC-ul cu jetoane REN și, în caz de pierdere a încrederii în protocol, jetoanele își pot pierde valoarea, iar utilizatorii nu vor putea returna blocatul monede..

Viitorul DeFi pentru Bitcoin

Bitcoin, care servește ca stocare și transfer de valoare, este cel mai sigur blockchain datorită puterii sale mari de hash și a costurilor ridicate de întreținere a infrastructurii. Din acest motiv, crearea de informații financiare descentralizate bazate pe blockchain-ul Bitcoin este o zonă promițătoare de dezvoltare..

Dezvoltarea rapidă a finanțării descentralizate pe platforma Ethereum se datorează capacităților platformei de a scrie diverse contracte inteligente de orice complexitate. Lipsa diferitelor instrumente pentru crearea contractelor inteligente este un obstacol în crearea soluțiilor legate de finanțarea descentralizată bazată pe Bitcoin.

Bitcoin este scris într-un limbaj Bitcoin Script simplu și primitiv, nepotrivit pentru a scrie contracte inteligente complexe. Prin urmare, Blockstream lucrează la un limbaj de programare Simplitate pentru executarea contractelor inteligente care pot fi integrate cu limbajul Ivy de nivel superior..

Apariția de noi contracte de tip DLC care permit participanților să tranzacționeze la evenimente viitoare au făcut posibilă crearea piețelor de instrumente financiare derivate și de predicție bazate pe Bitcoin.

În același timp, protocolul RGB, care este standardul pentru emiterea, transferul și stocarea activelor bitcoin, non-bitcoin, va permite crearea de instrumente digitale pe partea de sus a blockchain-ului bitcoin și LN..

Și, deși infrastructura Bitcoin nu este pregătită să creeze un ecosistem financiar complet în acest moment, în viitor Bitcoin va putea oferi un teren mai sigur pentru crearea de aplicații DeFi..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me