Călătorind în universul DeFi: plăți descentralizate

Dacă priviți mai larg ecosistemul DeFi, puteți vedea că proiectele financiare descentralizate funcționează și se dezvoltă în medie în douăsprezece direcții. O încercare de a aduce la o formă descentralizată aproape tot ceea ce privește sistemul financiar tradițional înseamnă și dorința de a trece cât mai repede posibil la noi tipuri de interacțiune cu instrumentele financiare și descentralizarea proceselor acestor interacțiuni.

Unul dintre cele mai profitabile și în creștere sectoare ale finanțării descentralizate sunt soluțiile de plată, care sunt create pentru a crea un ecosistem financiar global deschis și pentru a permite tranzacții securizate zilnice și rapide folosind contracte inteligente..

În articolul de astăzi, vom vorbi despre aplicații, soluții și protocoale care permit utilizatorilor să efectueze plăți transfrontaliere fără taxe intermediare, precum și să efectueze tranzacții către utilizatorii care nu au acces la sistemele financiare tradiționale..

DeFi pentru plăți instantanee

Apariția Bitcoin și a tehnologiei blockchain a permis trecerea la mecanismele de plată digitale folosind criptomonede. O astfel de soluție în ecosistemul Bitcoin este rețeaua Lightning, proiectată și construită ca un protocol de al doilea strat. Lightning folosește contracte inteligente pentru a crește randamentul Bitcoin.

Odată cu apariția rețelei Lightning, acum este posibil să se facă microplăți instantanee cu viteze mai mari și cu taxe mai mici decât rețeaua principală Bitcoin. Pe lângă tranzacțiile ieftine și instantanee, rețeaua Lightning vă permite să reduceți cantitatea de date de pe blockchain-ul Bitcoin și să creșteți anonimatul transferurilor..

Principalele probleme pe care proiectele din domeniul creării de sisteme de plată instant încearcă să le rezolve sunt lățimea de bandă redusă și costurile comisioanelor. În acest moment, rețeaua Ethereum poate procesa aproximativ 20 de tranzacții pe secundă, ceea ce nu este suficient pentru ca un număr mare de utilizatori să poată utiliza rețeaua..

Există modalități destul de diferite de a rezolva problema scalabilității: soluții în lanț și în afara lanțului, protocoale ale mecanismului consens, creșterea dimensiunii blocului și altele. Varietatea acestor soluții și diferitele abordări ale implementării lor au condus la crearea unui număr mare de proiecte care lucrează pentru a îmbunătăți capacitatea de a efectua plăți transfrontaliere instantanee cu taxe mici și utilizarea contractelor inteligente..

Rețeaua Celer

Celer Network este o platformă de scalare de nivelul doi pentru tranzacții rapide și sigure în afara lanțului și contracte inteligente. Celer este un sistem bazat pe blockchain cu o arhitectură pe 4 niveluri pentru a oferi un nivel ridicat de scalabilitate și flexibilitate, menținând în același timp aspectele de securitate și confidențialitate..

Celer permite dezvoltatorilor să creeze rapid dApp-uri scalabile și le oferă posibilitatea de a le gestiona. Jetonul CELR intern, pe lângă faptul că este utilizat ca monedă a platformei, este implicat în PoLC – un sistem de pariuri în care utilizatorii pot bloca jetoanele pentru a furniza lichiditate, precum și la licitațiile LiBA pentru a menține mecanismele de lichiditate.

Celer poate fi integrat în orice blockchain existent și este deja acceptat de blockchains care rulează pe EVM. Platforma oferă utilizatorilor posibilitatea de a interacționa cu dApp-urile de 10 mii de ori mai repede pentru a efectua plăți instantanee, pentru a tranzacționa la bursă sau pentru a utiliza piețele de predicție.

Rețeaua Matic

Din varietatea de soluții propuse pentru creșterea scalării blockchain-urilor, se remarcă platforma descentralizată Matic Network, dezvoltatorii cărora oferă o soluție pentru crearea de sidechains (sidechains) Plasma.

Lanțurile laterale sunt alimentate de o rețea descentralizată de validatori Proof-of-Stake (PoS) care susțin sistemul și primesc recompense.

Plasma este utilizată pentru securizarea activelor digitale, precum și a jetoanelor ERC-20 și ERC-721 din lanțul principal. Lanțurile laterale pot fi utilizate pentru a sprijini protocoalele financiare descentralizate disponibile în ecosistemul Ethereum.

Dezvoltatorii Matic construiesc un ecosistem de aplicații mobile, portofele și extensii pentru o utilizare convenabilă și ușoară a capacităților de transfer și stocare a activelor. Matic oferă interfețe utilizator și API-uri de plată pentru dApp-uri, utilizatori și dezvoltatori. Swap-urile atomice Matic și contractele inteligente vor permite utilizatorilor să plătească cu orice jeton, iar rețeaua poate fi utilizată pentru schimbul de jetoane folosind un pool de lichidități.

Lanț stabil xDAI

Primul blockchain stabil de plată Lanț stabil xDAI, legat de Dai stablecoin, permite tranzacții rapide și ieftine în jetoane xDAI. În prezent, această soluție funcționează numai în pachetul DAI-xDAI, dar în viitor există potențialul pentru crearea multor alte monede stabile, de exemplu xUSDT sau xUSDC.

În implementarea unei astfel de soluții, se utilizează tehnologia construirii de punți încrucișate, în care sunt create stabile xDAI native după blocarea jetoanelor DAI într-un contract inteligent. xDAI este utilizat atât pentru plăți, cât și pentru plăți de comisioane, iar comisionul pentru 500 de tranzacții este de aproximativ 0,01 USD.

Rețeaua xDAI este pe deplin compatibilă cu proiectele Ethereum și nu necesită operațiuni complexe de la dezvoltatorii Ethereum dApps pentru a-și transfera proiectele în blockchain-ul xDAI. Dezvoltarea este în curs de implementare a protocolului zero-cunoștințe în xDai pentru efectuarea de tranzacții private, precum și implementarea mecanismului de consens POSDAO cu un simbol STAKE separat pentru a recompensa validatorii xDAI.

Solicitați rețea

Request este o rețea deschisă pentru solicitarea tranzacțiilor, permițând oricui să creeze, să stocheze și să acceseze plăți peer-to-peer pe o rețea descentralizată. Platforma de plată descentralizată Request Network vă permite să efectuați orice tip de tranzacție, fie că este vorba de salariu, donație sau plată de împrumut. 

Rețeaua de solicitări poate fi utilizată pentru a efectua plăți online fără terți și taxe mari, facturare, evidență și audit. Proiectul colaborează deja cu compania Civic pentru a identifica identitatea utilizatorilor, precum și cu proiectul Kyber și 0x de plată pentru bunuri și servicii în jetoane digitale convertibile..

Șoaptă

Platforma Whisp este o soluție descentralizată de decontare și simplificare a plăților pentru profesioniști independenți și lucrători la distanță. Whisp permite utilizatorilor să creeze cereri de plată digitale prin mecanisme clare de plată folosind criptomonede. Protocolul Whisp relativ ușor de utilizat poate fi utilizat de companii pentru a reduce costul instrumentelor de gestionare a salarizării, pentru a elimina furnizorii de servicii terți și pentru a evita întârzierile și respingerile din partea instituțiilor financiare tradiționale..

Pentru a avea acces la platformă, utilizatorii trebuie să se conecteze la aceasta prin MetaMask. Whisp acceptă plăți folosind jetoane DAI stablecoin, ETH, DATA, DGX și DGD. O soluție similară pentru simplificarea plăților salariale este proiectul Sablier, care poate fi utilizat pentru a plăti și distribui fonduri la o rată prestabilită..

Viitorul soluțiilor de plată

Soluțiile descentralizate în implementarea lor actuală nu sunt capabile să se adapteze la ritmurile de creștere observate pe piața criptomonedelor. Probleme precum limitarea dimensiunii blocurilor, tranzacții lente, taxe mari, lățime de bandă redusă, interfață complexă și altele trebuie rezolvate înainte de adoptarea în masă de către majoritatea utilizatorilor.

Soluțiile pentru efectuarea plăților instantanee și ieftine, cu o interfață convenabilă și ușor de înțeles pentru fiecare utilizator, vor promova popularizarea criptomonedelor printre utilizatorii noi, iar instrumentele financiare descentralizate vor deveni mai axate pe crearea unui ecosistem financiar deschis disponibil pentru fiecare utilizator oriunde în lume.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map