Călătorind în universul DeFi: identitate descentralizată

Dacă priviți mai larg ecosistemul DeFi, puteți vedea că proiectele financiare descentralizate funcționează și se dezvoltă în medie în douăsprezece direcții. O încercare de a aduce la o formă descentralizată aproape tot ceea ce privește sistemul financiar tradițional înseamnă și dorința de a trece cât mai repede posibil la noi tipuri de interacțiune cu instrumentele financiare și descentralizarea proceselor acestor interacțiuni.

Sistemele de identificare bazate pe blockchain și protocoalele de finanțare descentralizate sunt concepute pentru a oferi acces la instrumente financiare utilizatorilor fără experiență financiară sau acces la instrumente financiare tradiționale. În articolul de astăzi, vom vorbi despre sectorul DeFi legat de identitate, procedurile KYC și capacitatea de a menține controlul asupra datelor furnizate..

Identificare descentralizată

Pentru a ne identifica online, trebuie să oferim informații despre noi înșine pentru a demonstra că suntem cine spunem că suntem. Procedura de identificare este necesară, de exemplu, pentru a participa la un ICO sau pentru a vă crea propriile active tokenizate. Când trimiteți monede din portofel, vă identificați cu cheile, ca proprietar al acestor fonduri. Conectându-vă la contul dvs. pe bursă sau serviciu, vă identificați ca proprietar al acestui cont folosind o parolă.

Utilizatorii sunt identificați în lumea financiară prin procedura KYC – „Cunoașteți-vă clientul”, concepută pentru a urmări contrapartidele și tranzacțiile acestora pentru a combate spălarea banilor, frauda și îmbunătățirea securității tranzacțiilor financiare.

Când parcurg procedura KYC, utilizatorii transferă o parte din informațiile lor personale către o terță parte, după care nu mai au capacitatea de a-și controla datele confidențiale..

Pe de altă parte, refuzul de a furniza date cu caracter personal privează utilizatorul de posibilitatea de a utiliza servicii sau servicii care necesită proceduri de identificare personală. Datele furnizate autorităților centralizate nu pot fi sigure, chiar și în companiile care oferă un nivel ridicat de securitate. 

Datele cu caracter personal, cum ar fi: poștă, număr de telefon, date pașaport, adresa reședinței, adresa portofel, suma fondurilor, date biometrice, parole etc., sunt informații valoroase pe piețele ilegale. Obținerea accesului la astfel de informații poate duce la activități frauduloase, furt de fonduri, conturi și alte activități ilegale. Prin urmare, păstrarea datelor confidențiale sub control este unul dintre cele mai importante domenii de dezvoltare în acest moment..

Totul în lume se află în procesul de transformare și integrare digitală, iar apariția identificării descentralizate este un răspuns la realitățile în schimbare. În 2017, Microsoft a colaborat cu Accenture și Avanade pentru a dezvolta un sistem de baze de date bazat pe blockchain pentru partajarea acelorași date. Și în 2018, Microsoft a introdus DID, un sistem de identificare descentralizat numit ION care rulează pe blockchain-ul Bitcoin..


Identitatea descentralizată (DID) este un set de caracteristici care identifică obiectele în mod unic, în timp ce DID-ul unui utilizator individual rămâne sub controlul doar al acelui utilizator. Ideea din spatele autentificării descentralizate este de a cripta informațiile utilizatorului folosind chei. Această abordare face dificilă accesul persoanelor din afară la informații personale. Proprietarul DID păstrează controlul asupra datelor și decide în mod independent ce informații trebuie furnizate.

Civic

Civic este un ecosistem de identitate descentralizat bazat pe Ethereum, care oferă posibilitatea de a verifica identitatea unui utilizator la cerere. Folosind platforma Civic, utilizatorii își pot crea propria identitate digitală și pot stoca informații personale despre aceasta pe dispozitiv. Această oportunitate este realizată datorită tehnologiei blockchain, care face această abordare sigură și convenabilă..

Platforma Civic oferă posibilitatea de a trece KYC o singură dată, cu furnizarea suplimentară a datelor necesare pe alte platforme. Orice participant la rețea poate deveni client introducând datele sale în blockchain folosind aplicația Secure Identity. Verificarea identității este efectuată de validatori care furnizează date furnizorilor de servicii pentru verificarea utilizatorilor, primind o recompensă în jetoane CVC pentru aceasta. Contractele inteligente sunt utilizate pentru a controla tranzacțiile financiare și atestarea.

Ideea principală din spatele Civic este de a crea o identitate digitală unică pentru fiecare utilizator cu capacitatea de a accesa diverse servicii, site-uri, servicii și organizații. Latura pozitivă a acestei soluții este controlul complet asupra datelor furnizate de utilizator. Datele nu sunt stocate în blockchain; în schimb, legăturile cu acces la atestări sunt stocate în registrul distribuit. Aceasta înseamnă că identificatorul înregistrat în rețea este dovada autenticității sale.. 

3BOX

3Box este un sistem descentralizat de stocare a datelor de utilizator de nouă generație. Permite dezvoltatorilor să efectueze diverse operațiuni pentru a identifica utilizatorii și conturile, cum ar fi obținerea unui ID de utilizator (DID), asocierea de adrese noi cu DID-urile și adăugarea de noi metode de autentificare..

Fiecare cont 3Box are un DID unic, numit 3ID, care permite utilizatorilor să-și gestioneze datele și informațiile pe rețele descentralizate. Pentru a crea sau a restaura un cont 3Box, utilizatorii sunt autentificați semnând mesajul cu perechea lor de chei. Dacă aplicațiile sau serviciile doresc să interacționeze cu un cont de utilizator în alt mod decât citirea datelor publice, cum ar fi scrierea sau ștergerea datelor, vor trebui să solicite utilizatorului să semneze un mesaj de consimțământ cu cheile lor de încredere, deoarece doar cheile din proprietarul contului poate gestiona identitatea descentralizată.

Cu structura sa descentralizată, 3Box permite dezvoltatorilor să elimine o mare parte din responsabilitatea asociată cu securizarea și protejarea datelor utilizatorilor. Datele sunt stocate de utilizatori, ceea ce le conferă mai mult control asupra datelor lor sensibile, precum și asupra transferului și utilizării acestora în alte aplicații. Capacitatea de a stoca date pentru utilizatori le permite să utilizeze cu ușurință aceste date în alte aplicații, servicii sau rețele fără a fi nevoie să creeze date noi.

Blockpass

Aplicația Blockpass Identity, prin care utilizatorii pot crea și stoca ID-uri digitale, le permite utilizatorilor să creeze ID-uri digitale cu conectivitate la bănci, schimburi, platforme de tranzacționare și alte servicii reglementate.

Verificarea documentelor este efectuată de terți, dar numai cu condiția să le furnizați. Folosind serviciile unui vânzător care necesită confirmarea identității dvs., decideți dacă vă furnizați vânzătorului datele dvs. sau refuzați serviciile sale.

Dezvoltatorii dezvoltă, de asemenea, protocoale Know Your Device (KYD) și Know Your Object (KYO) pentru verificarea identității pe Internetul obiectelor și un protocol de identitate autonom pentru Internetul Totului (IoE)..

a inflori

Bloom este o soluție de identificare și rating de credit securizată bazată pe blockchain. Protocolul are trei componente principale:

  1. BloomID (Atestare de identitate), care oferă o identitate globală sigură, permițând creditorilor să ofere împrumuturi potrivite la nivel mondial.
  2. BloomIQ (Credit Registry), care este un sistem de raportare și urmărire a obligațiilor de creanță curente și anterioare legate de BloomID-ul unui utilizator.
  3. BloomScore, o măsură a solvabilității consumatorilor. Această evaluare descentralizată este similară cu evaluarea sisteme de evaluare a debitorilor FICO sau VantageScore.

Bloom permite utilizatorilor să creeze un portofoliu de împrumuturi care este disponibil oriunde în lume și oferă, de asemenea, o abordare descentralizată a construirii unei industrii de creditare bazate pe blockchain, cu securitate și comoditate sporite..

In cele din urma

Următoarele proiecte sunt, de asemenea, implicate în construcția de sisteme și protocoale pentru identificarea descentralizată:

  • Colendi, dezvoltă metode de evaluare a bonității și microcreditului în sectorul financiar, creând un sistem pe blockchain-ul Ethereum cu propriul jeton ERC-20

  • Proiect Hydro care îmbunătățește securitatea aplicațiilor, oferind o gestionare simplă și flexibilă a identității. Include un protocol de autentificare pentru protecția datelor, un magazin dApp, un token, un set de contracte inteligente și o platformă pentru crearea de soluții de plată legate de identitatea utilizatorului.
  • Proiect selfkey bazat pe jetoane Ethereum și ERC-20 pentru gestionarea identității bazată pe blockchain și SSID, permițând utilizatorilor să dețină, să gestioneze și să dispună de datele lor după bunul plac..

Identificarea descentralizată oferă posibilitatea de a utiliza un singur identificator digital la diverse site-uri și servicii, fără a fi nevoie să reintroduceți datele. Blockchain-ul garantează securitatea și imuabilitatea acestor date, iar utilizatorii au control deplin asupra informațiilor lor personale. Odată cu popularitatea DeFi și ritmul digitalizării în societate, cererea de soluții de identitate va crește doar..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map