„Sinceră să fiu, acum îmi pare foarte rău că am adoptat termenul„ contract inteligent ”. Ar fi trebuit să le numesc mai plictisitoare și mai tehnice. Poate ceva de genul „scripturi permanente”.

Vitalik Buterin

Bună, astăzi vă voi spune o poveste despre Masha și Sergey. Cum i-ar ajuta un contract inteligent. Serghei vrea să se mute de la Sankt Petersburg la Moscova și, prin urmare, caută un apartament în capitală. Vrea să o închirieze.

După o lungă căutare, el găsește o opțiune normală. Masha își închiriază coliba în centru pentru doar 30 de mii de ruble. Cu toate acestea, ea stabilește condiții: un apartament poate fi închiriat doar de un tânăr fără obiceiuri proaste, rus de naționalitate, fără familie și animale de companie.

Deoarece Masha și Sergey sunt străini, este dificil pentru ei să aibă încredere unul în celălalt. Masha se teme că Serghei se poate răzgândi și nu plăti. Serghei crede că Masha este un fel de escroc care vrea să-i taie banii.

Problema este rezolvată în mai multe moduri:

 1. Puteți semna un contract îndelungat, care va include date despre pașapoarte și toate acordurile. Dar, totuși, Serghei este în pericol: trebuie să plătească o plată în avans cuiva necunoscut.
 2. Puteți încheia un contract folosind intermediari. Ei își vor asuma toate riscurile, dar în același timp Masha și Sergey vor trebui să plătească un comision substanțial. Aceasta este o pierdere de bani!

Ce-ar fi dacă…?

Imaginați-vă dacă cuplul nostru ar avea un contract inteligent, adică un sistem care avea deja reguli stricte. Aproximativ după cum urmează:

 1. Creăm un spațiu de stocare independent. Toată lumea poate pune acolo, dar nu poate lua.
 2. Sergey plasează plata pentru apartament în acest depozit.
 3. Masha pune acolo „chei digitale” pentru a accesa apartamentul.
 4. Atunci Sergey primește o „cheie digitală”, iar Masha primește confirmarea primirii unei plăți în avans de la Sergey.
 5. Când Serghei se mută într-un apartament, Masha primește bani.
 6. Dacă Sergey nu poate deschide apartamentul (cheia nu se potrivește), atunci plata în avans îi este returnată.
 7. Dacă Sergey decide să refuze să închirieze un apartament, atunci Masha primește o decădere, iar Sergey – restul plății în avans.

Mai mult, acțiunea unui astfel de contract se încheie, Serghei și Masha își pot continua relația. Rețineți că toate etapele sunt protejate de un algoritm. Nu este nevoie să plătiți comisioane intermediarilor.

Prieteni! De fapt, v-am dat un exemplu despre modul în care funcționează un contract inteligent! Un contract similar funcționează cu succes în rețeaua Ethereum. Funcționarea unui contract inteligent se bazează pe tehnologia blockchain.

Imaginea 005 Contracte inteligente

Despre ce este acest articol?

În acest articol, voi explica cum au apărut contractele inteligente, mediul în care funcționează și cum funcționează. Voi oferi o listă a avantajelor și dezavantajelor contractelor inteligente, un exemplu de contract inteligent și vă voi spune, de asemenea, în ce domenii sunt utilizate și în ce fel diferă de contractele obișnuite..

Conţinut

 1. Cum au apărut contractele inteligente
 2. Unde pot funcționa contractele inteligente
 3. Cum funcționează contractele inteligente
 4. Pro și contra ale contractelor inteligente
 5. Cum arată codul de contract inteligent
 6. În ce domenii se utilizează contractele inteligente?
 7. Cum diferă contractele inteligente de cele obișnuite
 8. Rezumând
 9. Cum au apărut contractele inteligente

Ideea contractelor inteligente i-a venit lui Nick Szabo în secolul trecut. Cu mult înainte de apariția primelor criptomonede. Cu toate acestea, implementarea sa a fost imposibilă fără nașterea tehnologiei blockchain. S-a dovedit că blockchain-ul și contractele inteligente sunt parteneri naturali.

Nașterea reală a contractelor inteligente a avut loc în 2013, când au apărut moneda digitală Ethereum și rețeaua blockchain cu același nume. Apoi a devenit clar cât de utile pot fi contractele inteligente. Ca și în povestea lui Serghei și Masha.

De acum înainte, dezvoltatorii au posibilitatea de a-și crea propriile aplicații fără a-și lansa rețeaua blockchain. Pentru aceasta, toată lumea iubește rețeaua Ethereum și dezvoltatorul său Vitalik Buterin.

Apropo, acest tip deștept s-a născut în Rusia, în Kolomna. Cu toate acestea, în anii 90 dificili, familia sa a decis să plece în Canada. Vitalik era acolo la vârsta de șase ani.

 1. Unde pot funcționa contractele inteligente

Acum vor exista niște termeni dificili. Nu există o altă modalitate de a descrie activitatea contractelor inteligente..

Rețineți că dezvoltarea contractelor inteligente și monitorizarea acestora necesită următoarele condiții:

 • criptare asimetrică necesară (pentru semnătura digitală),
 • au nevoie de baze de date deschise pentru a efectua tranzacții,
 • factorul uman trebuie eliminat din întregul sistem (rețelele Bitcoin și Ethereum sunt potrivite),
 • contractele trebuie executate descentralizate.

De fapt, nimic complicat. Toate cele patru condiții sunt îndeplinite, de exemplu, în rețeaua Ethereum.

 1. Cum funcționează inteligent-contracte

După cum am menționat mai sus, blockchain-ul și contractele inteligente sunt practic „gemeni siamezi”. La urma urmei, codul și algoritmii contractului trebuie să fie scrise undeva.

Prin urmare, contractele inteligente funcționează astfel:

 1. În primul rând, se efectuează o tranzacție, care este trimisă la noduri. Nodurile sunt o rețea peer-to-peer.
 2. Apoi, contractul inteligent începe să verifice semnăturile părților implicate și apoi se verifică îndeplinirea tuturor condițiilor contractului.
 3. Următoarea acțiune a întregului sistem depinde de modul în care a decurs testul. În orice caz, tranzacția este finalizată (cu un rezultat pozitiv sau negativ). Activele sunt distribuite între părți. De exemplu, dacă nu au fost îndeplinite condițiile contractului, atunci sistemul atribuie penalități părții responsabile. Accesul la active este limitat.

Am prezentat cum funcționează un contract inteligent standard pe Ethereum. Nu credeți că algoritmul este complet gratuit. De exemplu, în rețeaua Ethereum, contractele inteligente necesită un anumit număr de elemente, care se numesc „gaz”. În cazul în care nu există suficient gaz – bumbac.

Apropo, rețineți acest lucru atunci când vă creați contractele inteligente..

 1. Pro și contra ale contractelor inteligente

Avantaje ale utilizării contractelor inteligente:

 1. Din povestea lui Sergey și Masha, putem concluziona că contractele inteligente nu au nevoie de niciun fel de intermediari.
 2. Contractele inteligente sunt absolut sigure, deoarece contractul este stocat criptat.
 3. Contractele inteligente sunt extrem de fiabile, deoarece toate documentele sunt duplicate în rețeaua blockchain.
 4. Tehnologia economisește bani, deoarece nu necesită intermediari.
 5. Totul se întâmplă automat. Elimină factorul uman, de exemplu, erorile la completarea manuală a formularelor.

Bineînțeles, orice copertă frumoasă are propriul său interior. Există dezavantaje ale contractelor inteligente. De obicei, experții evidențiază următoarele dezavantaje:

 1. Codul de contracte inteligente poate conține erori.
 2. Contractele inteligente nu sunt legalizate legal în majoritatea țărilor lumii, inclusiv în SUA, Rusia și UE.
 3. Deși tranzacțiile contractuale inteligente sunt benefice din punct de vedere economic, statul le va impozita pe măsură ce vor fi legalizate..
 4. Contractelor le lipsește o anumită flexibilitate. Nu pot fi schimbate etc..
 5. Contractele inteligente au un registru deschis. Apare problema confidențialității bancare.
 6. Contractele inteligente nu sunt întotdeauna rapide de procesat.
 7. Există o problemă a oracolelor.

Vă voi spune despre ultima problemă separat. În general, se crede că aceasta este principala „problemă” a contractelor inteligente. Pe scurt: contractele inteligente au nevoie de agenți externi pentru a valida datele primite din exterior. Acestea pot fi dispozitive de măsurare, participanți la rețea blockchain, sisteme integrate în blockchain etc. Problema rezidă în alegerea acestor agenți, diferențierea, independența și fiabilitatea informațiilor furnizate..

Desigur, dezvoltarea tehnologiei de contract inteligent continuă, așa că se speră că în viitor toate „contra” vor putea fi cumva eliminate.

 1. Cum arată codul de contract inteligent

Dacă nu cunoașteți limbajele de programare, atunci probabil că puteți sări peste această secțiune. Cu toate acestea, ne vom concentra asupra codului contractelor inteligente. La urma urmei, în esență, un contract este doar un cod de program. Contractele inteligente Ethereum sunt scrise într-un limbaj special dezvoltat – Solidity. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea tehnologiei blockchain, capacitatea de a scrie un contract inteligent a apărut în aproape orice limbă, trebuie doar să vă asigurați că blockchain-ul rețelei dvs. îl va susține..

Cel mai simplu contract inteligent este un set de condiții. Ca și cele folosite în declarația if. Operatorul primește o variabilă ca intrare, în funcție de valoarea căreia efectuează anumite acțiuni.

Dacă sunteți bun la programare, vă puteți crea propriul contract inteligent. Nu există dificultăți fundamentale aici. Și Internetul este plin de manuale și instrucțiuni pas cu pas despre cum să faceți acest lucru..

 1. În ce domenii se utilizează contractele inteligente?

Aici s-a produs recent o adevărată revoluție. Contractele inteligente și-au arătat beneficiile reale. Economisesc timp și bani pentru marile afaceri.

Logistică

Birocrația domnește în logistică. Dar este ușor preluat de un contract inteligent. La urma urmei, acum puteți reduce semnificativ documentele și eliminați factorul uman din lanțul de aprovizionare. Angajații sunt reduși, înlocuiți cu computere.

Blockchain-ul și contractele inteligente reduc costurile la mutarea mărfurilor. De asemenea, reduce posibilitatea fraudei, cum ar fi contrafacerea bunurilor. La urma urmei, așa cum am spus mai sus, securitatea este un mare plus al contractelor inteligente.

Contractele inteligente sunt implementate de porturi mari, lanțuri de retail și bănci.

Clearing

Mai exact în sectorul bancar, contractele inteligente sunt utilizate în mod activ în compensare. Ce este? Acesta este un proces de diferite tipuri de acorduri între bănci și clienții acestora. Trebuie să completați o mulțime de acte și să controlați un număr mare de condiții. Este clar că contractele inteligente pot ajuta serios în acest sens..

Gândiți-vă singur cât de mult poate fi redus lucrul manual în compensare! Este adevărat, funcționarii băncii obișnuite s-ar putea să nu fie mulțumiți de acest lucru – la urma urmei, este probabil să fie concediați. Pe de altă parte, ele pot fi transferate către o muncă mai creativă (în măsura în care băncile au în general „muncă creativă”).

Magazine online

Desigur, contractele inteligente sunt, de asemenea, foarte utile pentru tranzacțiile la distanță. În povestea lui Serghei și Masha, pe care am spus-o mai sus, principala problemă a fost îndepărtarea celor două părți contractante una de cealaltă. Problema de încredere, ca să spunem așa. Dar un contract inteligent elimină în mod firesc această problemă. Însuși înțelegeți cum se întâmplă acest lucru: totul este controlat și verificat automat de sistem fără participarea intermediarilor.

Medicamentul

O aplicație largă de blockchain este prezentată în medicină. De exemplu, puteți îmbunătăți securitatea stocării dosarelor medicale ale clienților. Puteți restricționa vizualizarea înregistrărilor – dați acces la istoricul medical numai după ce ați furnizat o cheie digitală de la client și medicul curant al acestuia.

Pe de altă parte, informațiile despre blockchain pot fi folosite pentru a efectua cercetări, unde identitatea anumitor pacienți nu va fi dezvăluită. Va fi chiar posibil să plătiți pentru informații despre clienți utilizând contracte inteligente.

 1. Cum diferă contractele inteligente de cele obișnuite

Pentru a înțelege exact diferența dintre un contract inteligent și un contract pe hârtie obișnuit. Este destul de simplu. Un contract inteligent este un document digital, nu unul pe hârtie. Este stocat pe blockchain. Un contract obișnuit este protejat de legi și reglementări. Limbajul juridic este utilizat pentru întocmirea contractelor obișnuite, iar codul este utilizat pentru contractele inteligente.

Desigur, contractele inteligente sunt mai sigure și nu necesită intermediari. Contractele inteligente nu pot fi schimbate, dar contractele pe hârtie. De asemenea, merită menționat faptul că tranzacțiile care utilizează contracte inteligente sunt adesea mai rapide..

 1. Rezumând

Deci, astăzi, contractele inteligente încep deja să fie utilizate în domeniul sănătății, logisticii, cumpărăturilor online și serviciilor bancare. Majoritatea țărilor din lume nu au adoptat încă legi pentru a le legaliza, dar vă puteți baza pe aceasta.

Rezultate:

 • contractele inteligente au început să funcționeze în urmă cu doar cinci ani,
 • rulează pe rețele blockchain precum Ethereum,
 • au argumente pro și contra,
 • un contract inteligent este un cod într-un limbaj de programare specific,
 • sunt utilizate în logistică, finanțe și asistență medicală.

În general, contractele inteligente vor salva civilizația umană dintr-o parte semnificativă a fluxului de lucru pe hârtie și vor proteja afacerea de erorile umane și de fraudatori..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me