Το ψηφιακό μέλλον των κρατικών νομισμάτων

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, γνωστή και ως «Κεντρική Τράπεζα Κεντρικών Τραπεζών», δημοσίευσε μια μελέτη τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία αναφέρεται ότι οι παγκόσμιες Κεντρικές Τράπεζες διεξάγουν «εκτεταμένη» εργασία για την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση στην ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων της παγκόσμιας κυβέρνησης.

Κεντρικό ενδιαφέρον

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, 66 Κεντρικές Τράπεζες, που εκπροσωπούν 21 προηγμένες οικονομίες και 45 EME, και καλύπτουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% της οικονομικής της παραγωγής ερευνήθηκαν. Σύμφωνα με την κανω ΑΝΑΦΟΡΑ, Το 80% των ερωτηθέντων μελετούν την ανάπτυξη των CBDCs (Κεντρικό Τράπεζα Ψηφιακό Νόμισμα). Περίπου το 40% των κεντρικών τραπεζών έχει προχωρήσει από την εννοιολογική έρευνα σε πειράματα ή αποδείξεις-έννοιες και ένα άλλο 10%, το οποίο, παρεμπιπτόντως, εξυπηρετεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει αναπτύξει πιλοτικά έργα και ανέφερε ότι είναι σε θέση να να εκδώσει μια CBDC βραχυπρόθεσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι όλες είναι χώρες EME …

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κίνητρο διαφέρει από χώρα σε χώρα – είτε βελτιώνει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, το άνοιγμα των εγχώριων πληρωμών και τη σταδιακή αντικατάσταση μετρητών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά η τελευταία δεν θεωρείται προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες.

“Τα Stablecoins μπορούν να βρουν ευρεία χρήση όπου έχουν αποτύχει άλλα κρυπτονομίσματα”, αναφέρει η έκθεση.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Yves Mersch, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε στην εικονική διάσκεψη Consensus 2020 ότι η ΕΚΤ εξετάζει επί του παρόντος προσεκτικά τη δυνατότητα έκδοσης λιανικής CBDC.

Αναφέρεται ότι περίπου το 76% όλων των συναλλαγών στην Ευρωζώνη πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε μετρητά, οπότε η συζήτηση της ΕΚΤ για την CBDC είναι ως επί το πλείστον αναλυτική. Ωστόσο, ο κ. Ο Mersch ανέφερε επίσης ότι:

“Το CBDC για το λιανικό εμπόριο μπορεί να βασίζεται σε ψηφιακά διακριτικά που θα διανέμονται με αποκεντρωμένο τρόπο, δηλαδή, χωρίς κεντρικό καθολικό, και θα παρέχουν ανωνυμία μπροστά από την κεντρική τράπεζα, όπως τα μετρητά.”

«Θα εισαγάγουμε το ψηφιακό νόμισμα μόνο εάν πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο και ικανό να εκπληρώσει τα καθήκοντά μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του νομίσματός μας. Εν τω μεταξύ, δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον για ψηφιακές καινοτομίες και μεταβαλλόμενες προσδοκίες χρηστών χρημάτων. Βελτιώνουμε τις απόψεις των χρηστών για την CBDC – τόσο στην ΕΚΤ, στο Ευρωσύστημα όσο και στη διεθνή κοινότητα κεντρικών τραπεζών. “


Μπαχάμες

Στις 13 Φεβρουαρίου, η τοπική έκδοση του Το βήμα που δημοσιεύθηκε τη δήλωση του κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Τζον Ρολ είπε ότι το ψηφιακό μπαχάμι δολάριο θα διατεθεί σε όλα τα νησιά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ταυτόχρονα, πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφόρησε στην Exuma τον Δεκέμβριο:

«Όταν ξεκίνησε το έργο στην Exuma, ξεκινήσαμε με τρεις από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και την εμπορική τράπεζα στο νησί, αλλά σε αυτό το σημείο, έχουμε συνολικά οκτώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τώρα συμμετέχουν στο έργο σε διαφορετικά επίπεδα», είπε ο κ. Ο Ρολλ είπε. “Ο σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια υποδομή που να λειτουργεί με συμβατότητα με τις υπηρεσίες πληρωμών.”

Το Sand Dollar (το όνομα της CBDC των Μπαχαμών) δεν είναι εγγενώς διαφορετικό αλλά είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση του ίδιου νομίσματος. Σύμφωνα με το νόμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαφέρει σε αξία από το Μπαχάμα δολάριο.

Ο Τζέρι Μπάτλερ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Inter-American Development Bank (IDB) για την Καραϊβική, πιστεύει ότι το έργο Sand Dollar θα μπορούσε να βοηθήσει τις Μπαχάμες να καλύψουν τον υπόλοιπο πιο ανεπτυγμένο κόσμο.

Σουηδία

Η Σουηδία διερευνά τις δυνατότητες διάθεσης της δικής της CBDC από την άνοιξη του 2017. Οι δοκιμές της λεγόμενης E-krona έχουν ήδη ξεκίνησε. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ισχύει έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Η ιδέα είναι ότι μια νέα ψηφιακή κορώνα βασισμένη στην τεχνολογία blockchain θα αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες και τα μετρητά στο μέλλον. Η Σουηδία είναι ήδη ένα από τα περισσότερα χώρες χωρίς μετρητά στον κόσμο, οπότε οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κυκλοφορία ενός πλήρους ψηφιακού νομίσματος έχει αυξήσει τις πιθανότητες εκεί.

Γαλλία

Σε 30 Μαρτίου 2020 δημοσίευση, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας κάλεσε τρίτους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές για να πειραματιστούν με το ψηφιακό ευρώ και να διερευνήσουν τις δυνατότητες της CBDC για διακανονισμό χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Αναφέρεται ότι οποιαδήποτε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της CBDC και δεν πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιεί blockchain.

Η 15η Μαΐου 2020 ήταν η προθεσμία υποβολής της αίτησης. Στις 10 Ιουλίου 2020, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας θα επιλέξει 10 συμμετέχοντες από την ΕΕ ή τα μέρη της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κύρια κριτήρια επιλογής θα είναι η «καινοτομία», λέει το έγγραφο.

Ο κύριος στόχος του πειράματος είναι να μοντελοποιήσουμε διατραπεζικούς διακανονισμούς με βάση την CBDC, να εντοπίσουμε οφέλη και να αναλύσουμε πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, η τράπεζα τόνισε ότι δεν θα ασχοληθεί με τη δημιουργία χρημάτων ως μέρος του πειράματος και θα καταστρέψει τα διακριτικά στο τέλος κάθε ημέρας αναφοράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών πληρωμών.

«Το πείραμα θα χρησιμεύσει ως συμβολή στην ευρύτερη συζήτηση της Banque de France στο Ευρωσύστημα, το οποίο θα αποφασίσει για τη δημιουργία της CBDC. Οι δοκιμές δεν προορίζονται να συνεχιστούν μακροπρόθεσμα ή για ευρεία χρήση από την ίδια την Τράπεζα της Γαλλίας. “

Κίνα

Και φυσικά, διατηρήσαμε για τελευταία φορά την κινεζική ιστορία blockchain και την ψηφιακή Yuan!

Το DCEP (Ψηφιακό Νόμισμα / Ηλεκτρονική Πληρωμή, DC / EP) είναι τώρα μπροστά από τον υπόλοιπο πλανήτη όσον αφορά την ανάπτυξη.

Η δημόσια κυκλοφορία της εθνικής πλατφόρμας blockchain, BSN, ήταν ανακοίνωσε σε συνάντηση εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης και ηγετών οργανώσεων στο Πεκίνο στις 25 Απριλίου 2020.

Το BSN είναι μια παγκόσμια υποδομή, που αναπτύχθηκε από κοινού από την China Mobile, την China UnionPay και την Huobi China. Βοηθά τα έργα blockchain να δημιουργούν και να ξεκινούν νέες εφαρμογές, και επίσης στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έξυπνων πόλεων και της ψηφιακής οικονομίας.

Η εισαγωγή της εθνικής πλατφόρμας blockchain είναι το πρώτο θεμελιώδες βήμα πριν από την έναρξη του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού έργου – το κρατικό κρυπτογράφηση DCEP (ψηφιακό Renminbi), το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος δοκιμές.

Το DCEP είναι το μόνο νόμιμο ψηφιακό νόμισμα στην Κίνα, ένα κεντρικό κυρίαρχο νόμισμα που δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά DCEP:

 • δεν μπορεί να εξορύσσεται και δεν μπορεί να ποντάρει στο DCEP
 • παρέχει συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη δημιουργία χρημάτων και τη λογιστική
 • μετριάζει τους κινδύνους όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η παράνομη χρηματοδότηση
 • προωθεί τη διεθνοποίηση του Renminbi και θετικές αλλαγές στο υπάρχον σύστημα διασυνοριακών πληρωμών
 • αποκλείει την κερδοσκοπία
 • αρχικά θα διανεμηθεί σε όλες τις εμπορικές τράπεζες που είναι συνδεδεμένες με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
 • Η αρχική ανάπτυξη θα χρησιμεύσει ως επίσημο τεστ παραγωγής για το νομισματικό σύστημα, όπου θα αξιολογηθεί το δίκτυο και η ασφάλεια
 • Στο δεύτερο στάδιο, το DCEP θα διανεμηθεί σε μεγάλες εταιρείες fintech όπως η Tencent και η Alibaba για χρήση στο WeChat Pay και στο AliPay, αντίστοιχα
 • Οι Shenzhen, Chengdu, Xunan και Suzhou θα είναι οι πρώτες πόλεις που θα δοκιμάσουν το DCEP, όπου το crypto-Yuan μεταξύ άλλων περιπτώσεων χρήσης θα παίξει ρόλο επιδοτήσεις ταξιδιού όχημα πληρωμών για εργαζομένους του δημόσιου τομέα τον Μάιο του 2020 
 • Οι Starbucks, McDonald’s και Subway θα το κάνουν συμμετέχω σε δοκιμές DCEP, κατά μήκος με μερικά τοπικά ξενοδοχεία, μη επανδρωμένα σούπερ μάρκετ, γραμματοκιβώτια, αρτοποιεία, βιβλιοπωλεία και γυμναστήρια
 • όλοι οι έμποροι που δέχονται ψηφιακές πληρωμές (όπως ApplePay, AliPay και WeChat) υποχρεούνται να αποδεχθούν το DCEP υπό την απειλή πιθανής απώλειας άδειας επιχείρησης
 • Το DCEP θα βασίζεται σε NFC επιλογές πληρωμής που δεν απαιτούν συνδέσεις συσκευών κατά τη μεταφορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε άμεση αντικατάσταση χαρτονομισμάτων, καθώς το DCEP μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου το Διαδίκτυο δεν είναι διαθέσιμο
 • Το DCEP δεν απαιτεί σύνδεση κινητής συσκευής με τραπεζικό λογαριασμό

Ένα κύμα φήμων έπληξε τα τοπικά κοινωνικά δίκτυα ότι η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη πραγματοποιήσει εσωτερικές κλειστές δοκιμές beta του DCEP. Σύμφωνα με τα διερχόμενα στιγμιότυπα οθόνης από την κλειστή έκδοση beta, το πορτοφόλι DCEP θα υποστηρίξει διάφορες βασικές λειτουργίες, όπως ανταλλαγή ψηφιακών στοιχείων, διαχείριση πορτοφολιών, προηγούμενη επιλογή αναζήτησης συναλλαγών, πληρωμή μέσω κωδικού QR, καθώς και μεταφορά χρημάτων και πληρωμές μέσω κινητού.

Σε απάντηση στις φήμες, η Αγροτική Τράπεζα είπε ότι η έναρξη του DCEP θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, τα νέα ήταν αρκετά για τις αγορές να δείξουν θετική αντίδραση. Η αύξηση των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας όπως το Beijing Certificate και η Global InfoTech Holdings Inc έφτασαν το 10%.

Μια φωτογραφία της διεπαφής πορτοφολιού DCEP Bank of China κυκλοφορεί ήδη στο δίκτυο Weibo. Όπως μπορείτε να δείτε από τη φωτογραφία, το πορτοφόλι σάς επιτρέπει να στέλνετε, να λαμβάνετε, να μετατρέπετε νόμισμα, να βλέπετε το ιστορικό συναλλαγών και επίσης φαίνεται απλό και διαισθητικό.

Στάδιο υιοθέτησης

Όπως μπορούμε να δούμε, οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον αλλάξει από την πλήρη άρνηση και την επιθυμία να ρυθμίσουν πλήρως την αγορά κρυπτογράφησης, σε μια λεπτομερή μελέτη του φαινομένου των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στοχεύουν να λανσάρουν εθνικά ψηφιακά νομίσματα, τα οποία γενικά αποτελούν θετικό σήμα και το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη μαζική υιοθέτηση των τεχνολογιών blockchain. Ωστόσο, είναι ακόμα δύσκολο να πούμε πώς αυτό θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την αγορά κρυπτογράφησης.

Οι παραπάνω πληροφορίες περιέχουν ανάλυση και πρόβλεψη της αγοράς κρυπτογράφησης, οι οποίες σχετίζονται με υψηλούς κινδύνους. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθούν ως σύσταση για την αγορά ή πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Κάθε άτομο που σκέφτεται να κάνει εμπόριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ζητήσει ανεξάρτητη συμβουλή σχετικά με την καταλληλότητα οποιουδήποτε συγκεκριμένου ψηφιακού στοιχείου.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map