Τους τελευταίους μήνες, η ομάδα μας καλύπτει τα πρωτόκολλα και τις εφαρμογές που κερδίζουν ορμή ως μέρος της σφαίρας των αποκεντρωμένων οικονομικών (DeFi). Παρόλο που σίγουρα αξίζει να εξεταστεί αυτός ο τομέας, θέλαμε επίσης να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να επισημάνουμε αρκετές μεγάλες κεντρικές πλατφόρμες (CeFi) που προσφέρουν παρόμοιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με το δανεισμό και το δανεισμό.

Οι πλατφόρμες DeFi και CeFi διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση της αγοράς σήμερα. Κάθε πλατφόρμα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Σε σύγκριση με τους αντίστοιχους DeFi, οι πλατφόρμες CeFi έχουν τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

– Απαιτούν από τους χρήστες να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία κατά την εγγραφή. Η διαδικασία μπορεί να είναι μακρά. Για παράδειγμα, το BlockFi απαιτεί έναν αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης για τις Η.Π.Α. κάτοικοι και πιθανοί δανειολήπτες.

– Η αίτηση δανείου υπόκειται σε έγκριση

– Οι προσφορές CeFi δεν είναι διαθέσιμες σε όλους. Για παράδειγμα, δεν θα είναι δυνατό να ανοίξετε έναν λογαριασμό ενδιαφέροντος BlockFi εάν είστε κάτοικος της Νέας Υόρκης.

– Αυτές οι πλατφόρμες είναι λιγότερο διαφανείς και συνήθως έχουν μεγαλύτερες περιόδους χρέωσης.

– Οι πλατφόρμες CeFi είναι επίσης στερητικές.

Ωστόσο, οι κεντρικές πλατφόρμες δανεισμού και δανεισμού προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ανάλογα DeFi, πολλά από τα οποία απευθύνονται στη θεσμική βάση χρηστών. Φυσικά, αυτό οδήγησε στην εμφάνιση πλατφορμών για διάφορους τύπους συμμετεχόντων στην αγορά με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι πλατφόρμες CeFi είναι πιθανώς η πρώτη επιλογή για ιδρύματα των οποίων τα χαρακτηριστικά προτεραιότητας είναι η επικοινωνία με έναν αντισυμβαλλόμενο, την υποστήριξη πελατών και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναδείξει τις κύριες πλατφόρμες CeFi και να περιγράψει τις δυνατότητες των υπηρεσιών που παρέχουν.

Χρησιμοποιήστε θήκες

– Καταθετικοί λογαριασμοί που πληρώνουν τόκους: οι χρήστες μπορούν να τοποθετήσουν τα κρυπτογραφημένα σετ τους και να αρχίσουν να κερδίζουν τόκους στα υπόλοιπά τους Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για επενδυτές που θέλουν να διατηρήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, καθώς και να κερδίσουν παθητικά έσοδα από επενδυμένα κεφάλαια ενώ λαμβάνουν ανταγωνιστικά επιτόκια.

-Εξασφαλισμένο δάνειο: οι χρήστες μπορούν να πάρουν ένα δάνειο που εξασφαλίζεται από τα κρυπτογραφικά τους περιουσιακά στοιχεία για να ξεκλειδώσουν τη ρευστότητα χωρίς να πρέπει να πουλήσουν τη θέση τους. Με τη λήψη ενός δανείου, ο δανειολήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μόχλευση για να κερδοσκοπίσει στην αγορά ή για να καλύψει τις προσωπικές ανάγκες.

Βασικά πλεονεκτήματα

– Υποστήριξη και ασφάλιση: σε περίπτωση κατάρρευσης ή παραβίασης, οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να επικοινωνήσουν με το νομικό πρόσωπο της πλατφόρμας. Εκτός αυτού, τέτοιες πλατφόρμες συνήθως ασφαλίζουν τις καταθέσεις.

– Συμμόρφωση με τους κανονισμούς: οι περισσότερες πλατφόρμες CeFi ρυθμίζονται και ακολουθούν αντίστοιχες διαδικασίες, όπως το KYC.

– Δάνεια νομίσματος Fiat: ορισμένες πλατφόρμες όπως το Nexo και το BlockFi εκφράζουν τα δάνεια τους σε fiat. Αυτό τους ξεχωρίζει από πλατφόρμες όπως το Maker, το οποίο παρέχει δάνεια σε DAI.

– Αφιερωμένη υποστήριξη πελατών: αυτές οι πλατφόρμες έχουν συνήθως συγκεκριμένες ομάδες υποστήριξης πελατών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.

– Υποστήριξη πολλαπλών αλυσίδων: δεδομένου ότι οι εφαρμογές DeFi βασίζονται κυρίως στο Ethereum, ο δανεισμός και ο δανεισμός ενός περιουσιακού στοιχείου όπως το BTC μπορεί να είναι δύσκολο, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το WBTC. Οι πλατφόρμες CeFi υποστηρίζουν δανεισμό και δανεισμό σε πολλά δίκτυα.

BlockFi

Η εταιρεία συγκέντρωσε 81 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως οι Coinbase Ventures, Galaxy Digital, Fidelity και Valar.

Το BlockFi προσφέρει ευέλικτα επιτόκια ή τη δυνατότητα ανοίγματος ενός λογαριασμού τόκων χρησιμοποιώντας ένα στοιχείο κρυπτογράφησης και κερδίζει τόκους σε έναν άλλο. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τον Gemini ως εγγυητή του, του οποίου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εμπορικού εγκλήματος είναι πολλές φορές το ποσό των χρημάτων που αποθηκεύονται στο διαδίκτυο σε ένα ζεστό πορτοφόλι.

Δανεισμός

Αποδεκτή εγγύηση: BTC, ETH, LTC

Ελάχιστο ποσό δανείου: 5.000 $

Προσβάσιμο δάνειο: μέγιστο 50% της αξίας του περιουσιακού στοιχείου της ασφάλειας

Επιτόκιο: ξεκινά από 4,5%

Λήξη δανείου: 12 μήνες

Εξαργύρωση: είναι δυνατή η πρόωρη πληρωμή

Απαιτήσεις περιθωρίου: εμφανίζεται πρώτα στο 70% LTV (λόγος δανείου προς αξία), στην περίπτωση αυτή ο χρήστης έχει έως και 72 ώρες για να προσθέσει επιπλέον ασφάλεια. Εάν το LTV φτάσει το 80%, τότε μέρος της ασφάλειας πωλείται αυτόματα για να επαναφέρει το LTV στο 70%

Δανεισμός

Διαθέσιμες καταθέσεις: BTC, ETH, GUSD

Ελάχιστη κατάθεση: όχι

Τέλη και προμήθειες: μία δωρεάν ανάληψη ανά μήνα, 0,0025 BTC / 0,0015 ETH

Καταβλητέοι τόκοι: οι χρήστες επιλέγουν το στοιχείο στο οποίο προτιμούν να λαμβάνουν τόκους (BTC, ETH, GUSD)

Όροι πληρωμής: αρχή κάθε μήνα

Επιτόκιο: κυμαίνεται από 0,5% έως 8,6% ετησίως. Διάφορα πολυεπίπεδα επιτόκια ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία και τα ποσά

Δίκτυο Κελσίου

Το 80% του συνολικού εισοδήματος επιστρέφεται στους κατόχους διακριτικών CEL εβδομαδιαίως. Το υπόλοιπο 20% χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση λειτουργιών, επιχειρηματικής ανάπτυξης και επαναγοράς μαρκών CEL.

Οι χρήστες λαμβάνουν επίσης έκπτωση 30% εάν χρησιμοποιούν CEL για την πληρωμή προμηθειών.

Εκτός από τα δάνεια και τις πιστώσεις, η εταιρεία διαθέτει μια εφαρμογή CelPay, η οποία καθιστά την αποστολή στοιχείων κρυπτογράφησης απλή με τη βοήθεια SMS ή email.

Η Celsius χρησιμοποιεί το BitGo ως εγγυητή του, του οποίου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που παρέχεται από τη Lloyds ισούται με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Δανεισμός

Αποδεκτή εγγύηση: BTC, ETH, BCH, XRP, LTC, DASH

Ελάχιστο ποσό δανείου: 1.500 $

Προσβάσιμο δάνειο: 50% κατ ‘ανώτατο όριο της αξίας του ασφαλειού

Επιτόκιο: εξαρτάται από το περιουσιακό στοιχείο, το LTV και το εάν η πληρωμή πραγματοποιείται με το διακριτικό CEL

Λήξη δανείου: 6 μήνες, 1 έτος, 2 χρόνια ή 3 χρόνια

Απαιτήσεις περιθωρίου: δεν καθορίζονται κατώτατα όρια

Δανεισμός

Διαθέσιμες καταθέσεις: ETH, BTC, DASH, BCH, LTC, ZEC, CEL, BTG, XRP, OMG, TUSD, GUSD, PAX, USDC, DAI και ZRX

Ελάχιστη κατάθεση: όχι

Τέλη και προμήθειες: όχι

Καταβλητέοι τόκοι: στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο ή σε μάρκες CEL (ο τόκος είναι υψηλότερος εάν πληρώνεται σε CEL)

Όροι πληρωμής: εβδομαδιαία

Επιτόκιο: έως 7,5% ανάλογα με το στοιχείο κρυπτογράφησης.

Nexo

Η Nexo πληρώνει το 30% των καθαρών κερδών υπό μορφή μερισμάτων, τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους κατόχους διακριτικών NEXO. Παρόμοια με το Κελσίου, οι κάτοχοι διακριτικών λαμβάνουν ορισμένα οφέλη. Οι χρήστες λαμβάνουν έκπτωση 50% στις πληρωμές τόκων κατά την αποπληρωμή με μάρκες NEXO ή τη χρήση τους ως εγγύηση.

Η Nexo υποστηρίζει δάνεια fiat σε περισσότερα από 45 νομίσματα fiat.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι επεξεργάστηκαν πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για περισσότερους από 200 χιλιάδες χρήστες.

Η Nexo χρησιμοποιεί το BitGo ως εγγυητή του, του οποίου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που παρέχεται από τη Lloyds ισούται με 100 εκατομμύρια δολάρια.

Δανεισμός

Αποδεκτή ασφάλεια: BTC, ETH, NEXO, BNB, XRP, LTC, TRX, XLM, BCH, ADA, DASH, EOS, ETC, IOTA, KIN, XMR, NEO και άλλα

Ελάχιστο ποσό δανείου: όχι

Προσβάσιμο δάνειο: Τα επιτόκια LTV για κάθε στοιχείο καθορίζονται δυναμικά από τους αλγόριθμους Nexo Oracle. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι περίπου 50% για BTC και ETH

Επιτόκιο: 5,9% εάν η πληρωμή γίνεται σε μάρκες NEXO, αλλιώς αυξάνεται στο 11,9%

Λήξη δανείου: έως 12 μήνες, αλλά το δάνειο μπορεί να παραταθεί χωρίς αποπληρωμή

Απαιτήσεις περιθωρίου: δεν καθορίζονται κατώτατα όρια

Δανεισμός

Διαθέσιμες καταθέσεις: USDT, TUSD, USDC, PAX, DAI, BTC, ETH, XRP, EOS, LTC, BCH, XLM

Ελάχιστη κατάθεση: όχι

Τέλη και προμήθειες: όχι

Καταβλητέοι τόκοι: σε stablecoin, BTC ή NEXO ανάλογα με την περιοχή

Όροι πληρωμής: καθημερινά

Επιτόκιο: έως 10% ετησίως για σταθερά νομίσματα, έως 5% ετησίως για άλλα περιουσιακά στοιχεία

Κάθισμα

Το καλοκαίρι του 2019, η Binance άνοιξε ένα πρόγραμμα καταθέσεων για τους πελάτες της. Αρχικά, μόνο στο τμήμα διαπραγμάτευσης περιθωρίων της πλατφόρμας πρόσφεραν κεφάλαια για δανεισμό, αλλά πριν από λίγους μήνες η Binance εισήγαγε δάνεια που εξασφαλίστηκαν από κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία απευθείας από το χρηματιστήριο. Η Binance αναπτύσσει τα προϊόντα της εν αναμονή των αναγκών της αγοράς και των απαιτήσεων των χρηστών. Το οικοσύστημα της εταιρείας περιλαμβάνει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες διασυνδεδεμένες υπηρεσίες, και η ανταλλαγή χρησιμοποίησε μια ευκαιρία για να παρέχει μια τόσο αναμενόμενη υπηρεσία όπως δανεισμός.

Δανεισμός

Αποδεκτή εγγύηση: BTC, ETH, XRP, LTC, BCH, EOS

Ελάχιστο ποσό δανείου: 100 USDT / BUSD

Προσβάσιμο δάνειο: έως και 65% της αξίας του περιουσιακού στοιχείου ασφάλειας

Επιτόκιο: από 11,13%

Λήξη δανείου: 7 – 90 ημέρες

Απαιτήσεις περιθωρίου: 75% για κλήση περιθωρίου, 83% για εκκαθάριση

Δανεισμός

Διαθέσιμες καταθέσεις: USDT, BNB, BTC, BUSD, ETH, EOS

Τύποι: Το Binance προσφέρει ευέλικτες καταθέσεις (επιστροφή χρημάτων ανά πάσα στιγμή,

χαμηλά επιτόκια) και καταθέσεις ορισμένου χρόνου (υψηλότερα επιτόκια)

Ελάχιστη κατάθεση: χωρίς ελάχιστες καταθέσεις, υπάρχει ένα μέγιστο όριο στο μέγεθος της κατάθεσης ανά άτομο ανά ημέρα

Τέλη και προμήθειες: τέλος ανάληψης

Καταβλητέοι τόκοι: στο κατατεθέν περιουσιακό στοιχείο

Όροι πληρωμής: καθημερινά σε εύκαμπτες καταθέσεις, στο τέλος της προθεσμίας για τις προθεσμιακές καταθέσεις

Επιτόκιο: εξαρτάται από το περιουσιακό στοιχείο και τον τύπο της κατάθεσης

Το πακέτο μας

Όπως μπορούμε να δούμε, οι ηγέτες της κεντρικής αγοράς κρυπτο-δανείων χρησιμοποιούν παρόμοια μοντέλα εργασίας. Ωστόσο, το BlockFi είναι η μόνη πλατφόρμα που προσφέρει την ευκαιρία να λάβει ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία εκτός από τα κατατεθέντα, η Binance χρησιμοποιεί την επιρροή της ως απόλυτο ηγέτη στον κλάδο των κρυπτογράφησης και χρησιμοποιώντας μια παγκόσμια προσέγγιση, ενώ οι Nexo και Celsius στοιχηματίζουν να χρησιμοποιούν τα κουπόνια της πλατφόρμας τους να παρακινήσει τους χρήστες και να πληρώσει μερίσματα. Επιπλέον, οι Nexo και Celsius στερούνται σαφώς καθορισμένων απαιτήσεων περιθωρίου στο κοινό, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για τη διαφάνεια αυτών των εταιρειών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι άλλοι παίκτες είναι παρόντες στην κεντρική αγορά χρηματοδότησης, οι οποίοι δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς μόλις αρχίζουν να κερδίζουν δυναμική, αλλά μερικοί μπορούν τώρα να ανταγωνιστούν με τους σημερινούς ηγέτες της αγοράς σε ορισμένες κατευθύνσεις, και αυτό τονίζει τη ζήτηση για αυτόν τον κλάδο μαζί με το φημισμένο DeFi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me