Αποκεντρωμένη διαχείριση ψηφιακών στοιχείων

Έχουν περάσει περίπου έξι χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα έργα DeFi και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δέκα φορές από τότε. Μέχρι το 2021, η συνολική αξία των κεφαλαίων που κλειδώθηκαν στο αποκεντρωμένο οικοσύστημα χρηματοδότησης έφτασε σχεδόν τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί με τον αριθμό των έργων, ο αριθμός των περιοχών ανάπτυξης του οικοσυστήματος έχει επίσης αυξηθεί. Σε προηγούμενα άρθρα της σειράς «Voyage through the DeFi universe», εξετάσαμε τα στοιχεία του αποκεντρωμένου χρηματοοικονομικού τομέα, τα οποία χωρίζονται σε περίπου 12 τομείς.

Σήμερα, θα θέλαμε να εξετάσουμε κάποιες λύσεις που προσφέρουν στους χρήστες διαφορετικούς τρόπους παρακολούθησης και αντιστάθμισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τρόπους αποκέντρωσης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Χαρακτηριστικά της αποκεντρωμένης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων

Ο κόσμος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και, κατά συνέπεια, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να παρακολουθούν τα περιουσιακά στοιχεία που διανέμονται σε διάφορα έργα και πλατφόρμες. Γι ‘αυτόν τον λόγο υπάρχει ζήτημα δημιουργίας πινάκων ελέγχου και διεπαφών για παρακολούθηση στοιχείων.

Οι αποκεντρωμένοι μηχανισμοί διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να παρέχουν πρόσβαση σε εξελιγμένες στρατηγικές συναλλαγών, να διασφαλίζουν τη διαφάνεια των λειτουργιών των επενδυτικών κεφαλαίων και να παρέχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά μέσα σε οποιονδήποτε χρήστη, ανεξάρτητα από την τοποθεσία. 

Τα προϊόντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DeFi είναι μη στερητικά και επομένως οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των υποκείμενων στοιχείων. Τα περισσότερα έργα σε αυτόν τον τομέα συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα έργων DeFi, δημιουργώντας μια εκτεταμένη εμπειρία χρήστη.

Ένας μεγάλος αριθμός εργαλείων και μηχανισμών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι αυτοματοποιημένοι και ως εκ τούτου λειτουργίες όπως η εκκαθάριση ή η εξισορρόπηση, για παράδειγμα, συμβαίνουν χωρίς είσοδο χρήστη.

Παρακάτω θα αναλύσουμε ορισμένα από τα έργα και τις πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Φερμουάρ

Το Zapper είναι ένας αθροιστής έργου που προσφέρει λειτουργίες παρακολούθησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και επενδύσεις σε ομάδες έργων τρίτων. Ο πίνακας ελέγχου Zapper αναλύει διευθύνσεις και αναλύει τις συναλλαγές σε κατηγορίες όπως πορτοφόλια, ομάδες ρευστότητας, χρέη, γεωργικές αποδόσεις, καταθέσεις κ.λπ. Ενώ επενδύουν κεφάλαια σε διαφορετικές πλατφόρμες, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις θέσεις τους σε όλα τα κύρια πρωτόκολλα DeFi και να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια.

Το Zapper γεννήθηκε από μια συγχώνευση δύο έργων: το DeFiZap, το οποίο επέτρεψε στους χρήστες να επενδύσουν σε ομάδες ρευστότητας Uniswap και το DeFiSnap, το οποίο ήταν ένα ταμπλό για την παρακολούθηση θέσεων DeFi σε πρωτόκολλα όπως dYdX, Synthetix, Set Protocol και Compound.

Η πλατφόρμα έγινε δημοφιλής μετά την εμφάνιση της λεγόμενης καλλιέργειας απόδοσης. Δεδομένου ότι τα κέρδη των αγροτών θα μπορούσαν να αλλάζουν καθημερινά, το Zapper ήταν μια εξαιρετική λύση για την παρακολούθηση και την επιλογή των καλύτερων θέσεων.

Το Zapper μετατρέπει τα διακριτικά ERC-20 σε διακριτικά που απαιτούνται για την επιλεγμένη ομάδα, εξαλείφοντας την ανάγκη των χρηστών να μετατρέψουν τα στοιχεία τους. Η δημιουργία εύκολης πρόσβασης σε ομάδες ρευστότητας αποτελεί προϋπόθεση για την κλιμάκωση και τη διάδοση του DeFi. Έτσι, οι προγραμματιστές ανακοίνωσαν τη λειτουργία Pool Pipes, η οποία θα επιτρέψει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ των ομάδων. Προς το παρόν, στο Zapper διατίθενται ομάδες από πλατφόρμες όπως Curve, SushiSwap και Uniswap.

Zerion

Η Zerion είναι ο κύριος ανταγωνιστής της πλατφόρμας Zapper και διαθέτει έναν εύχρηστο ενσωματωμένο ταμπλό για την παρακολούθηση χαρτοφυλακίων DeFi. Το πρωτόκολλο επιτρέπει στους χρήστες να παρέχουν ρευστότητα στα Uniswap και Bancor. Οι δυνατότητες δανεισμού, δανεισμού και ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων διατίθενται μέσω της ενοποίησης με 0x, Maker, Kyber και Compound. Το Zerion επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση θέσεων στο Set Protocol μαζί με κάθε διακριτικό στο πορτοφόλι του χρήστη.

Η Zerion επιτρέπει τη δανειοδότηση περιουσιακών στοιχείων όπως 0x, Augur, BAT, DAI, USDT, USDC, WBTC, ενώ η ενοποίηση με το TokenSet επιτρέπει αυτόματες στρατηγικές συναλλαγών και διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια επενδύσεων χρησιμοποιώντας το σύστημα token.

InstaDapp

Το Instadapp είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους επενδυτές να εκτελούν χρηματοοικονομικές πράξεις όπως πίστωση, στοιχηματισμός, μόχλευση, διαπραγμάτευση περιθωρίων και άλλα, παρέχοντας μια ενιαία ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Το InstaDapp είναι ενσωματωμένο με Compound, MakerDAO, Uniswap, dYdX, Aave, Curve, 1inch και επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με αυτά τα πρωτόκολλα μέσω της πλατφόρμας του.

Οι προγραμματιστές του InstaDapp δημιούργησαν τα δικά τους έξυπνα συμβόλαια για να διευκολύνουν την αλληλεπίδραση με τα πρωτόκολλα DeFi. Έτσι, το InstaDapp σάς επιτρέπει να διαχειρίζεστε όλες τις ομάδες Uniswap, να κερδίζετε τόκους παρέχοντας περιουσιακά στοιχεία μέσω Compound, να εκτελείτε μοχλό συναλλαγών στο dYdX, να μεταφέρετε θέσεις από το Maker σε Compound και πολλά άλλα.

Το InstaDapp δεν χρεώνει τέλη και τα έξυπνα συμβόλαια ελέγχονται από εταιρείες όπως οι Peckshield, Samsunz και OpenZeppelin. Τον Ιανουάριο του 2021, το InstaDapp ανακοίνωσε υποστήριξη για αναχρηματοδότηση πιστωτικών και μοχλευμένων θέσεων μεταξύ πρωτοκόλλων Maker, Aave και Compound.

Enzyme Finance (πρώην πρωτόκολλο Melon)

Το Melon Protocol είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό πρωτόκολλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που βασίζεται στο Ethereum και τοποθετείται ως Asset Management 3.0. Το Enzyme είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για τη δημιουργία, τη διαχείριση και την επένδυση σε ψηφιακά στοιχεία, καθώς και για τη δημιουργία στρατηγικών διαχείρισης που μπορούν να υπάρχουν εντός ενός διαμορφώσιμου συνόλου κανόνων.

Το πρωτόκολλο Enzyme επιτρέπει τη δημιουργία κεφαλαίων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με προκαθορισμένες παραμέτρους που εκτελούνται από έξυπνα συμβόλαια. Το Enzyme επιτρέπει την επένδυση σε πολλά διαθέσιμα κεφάλαια στην πλατφόρμα, ενώ η διαδικασία είναι απίστευτη λόγω των παραμέτρων και των κανόνων που κωδικοποιούνται στα έξυπνα συμβόλαια.

Κάθε ταμείο αποτελείται από ένα τυποποιημένο αποθετήριο που επιτρέπει τον έλεγχο και τους υπολογισμούς και λειτουργεί ως βάση για τη σύνδεση διαφόρων ενοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον καθορισμό τελών διαχείρισης, τη σύνδεση του ταμείου σε δημόσιες ανταλλαγές ή ένα σύνολο κανόνων που περιορίζουν τη συμμετοχή του διαχειριστή κεφαλαίων. Οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί να ελέγξει τους κανόνες προσθήκης και χρηματοδότησης πριν επενδύσει τα χρήματά του.

Το Enzyme είναι σήμερα ενσωματωμένο σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα ανταλλαγής όπως το Oasis, το Kyber Network, το 0x και το Uniswap.

Ορισμός πρωτοκόλλου

Το Set Protocol είναι ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο Ethereum και παρέχει πρόσβαση σε εξελιγμένες στρατηγικές συναλλαγών μέσω της αγοράς tokens ERC-20 που ονομάζονται “Sets”. Το Set χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα πρωτόκολλα ανοιχτού χρηματοοικονομικού συστήματος για τη συγκέντρωση στοιχείων κρυπτογράφησης σε πλήρως καλά εξασφαλισμένα καλάθια. Το πρωτόκολλο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε σύνολα, τα οποία είναι χαρτοφυλάκια που υποστηρίζονται από ψηφιακά στοιχεία που περιέχουν διάφορες παραμέτρους και στρατηγικές εξισορρόπησης. Παραδείγματα τέτοιων συνόλων είναι μια συλλογή δεικτών αγοράς που παρακολουθούν κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ένα αντισταθμισμένο σύνολο, ένα σύνθετο σύνολο σταθερών νομισμάτων και πολλά άλλα.

Το Set Protocol έχει το δικό του Κουπόνια διεπαφή, η οποία διευκολύνει όλες τις συναλλαγές. Αγοράζοντας ένα σύνολο, ο χρήστης αποκτά ένα διακριτικό ERC-20, το οποίο είναι μια προσφορά για τα υποκείμενα στοιχεία του ενεργητικού στα έξυπνα συμβόλαια του πρωτοκόλλου Set. Η ρευστότητα παρέχεται μέσω της ενοποίησης με το Kyber Network. άλλες ανταλλαγές όπως 0x, Uniswap, Bancor και λίγα άλλα θα προστεθούν στο μέλλον.

dHedge 

Το dHedge είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που βασίζεται στο Synthetix και επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν μάρκες Synths ή άλλα διακριτικά που αναπαράγουν τη δυναμική τέτοιων περιουσιακών στοιχείων όπως χρυσός, Bitcoin και USD. 

Το πρωτόκολλο dHedge φέρνει νέους τρόπους χρήσης ρευστότητας στην αγορά παραγώγων που παρέχει το πρωτόκολλο Synthetix. Τα περιουσιακά στοιχεία Synthetix έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ένα μέσο απόδειξης της τιμής του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου σε μια αλυσίδα, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στους επενδυτές να δημιουργήσουν μοναδικά χαρτοφυλάκια.

Η αρχή της πλατφόρμας είναι παρόμοια με το Enzyme Finance and Set Protocol. Οι διαχειριστές δημιουργούν ομάδες χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια dHedge και μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ενεργές στρατηγικές διαχείρισης, αλγοριθμικές στρατηγικές ή να επενδύσουν σε άλλες ομάδες στην πλατφόρμα.

Οι ομάδες προσελκύουν τους διαχειριστές επενδύσεων στο dHedge, ενώ οι διαχειριστές και οι έμποροι μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την εργασία τους. Οι διευθυντές μπορούν επίσης να χρεώσουν ένα τέλος απόδοσης παρακολουθώντας την απόδοση της επένδυσης του ομίλου. Με τη σειρά τους, οι επενδυτές μπορούν να εισέλθουν και να βγουν από την ομάδα αλληλεπιδρώντας με ένα έξυπνο συμβόλαιο και να δουν τι περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται επί του παρόντος στην ομάδα του διαχειριστή.

συμπέρασμα

Τα πρωτόκολλα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στη διαδικασία ενοποίησης με δημοφιλείς πλατφόρμες τομέα DeFi. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, θα αναπτυχθούν ταχύτερα εργαλεία που θα διευκολύνουν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με διάφορα πρωτόκολλα. Οι πλατφόρμες με φιλική προς το χρήστη διεπαφή για τη διαχείριση ψηφιακών στοιχείων επιτρέπουν στους απλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών μέσων και προϊόντων. Ταυτόχρονα, η δημιουργία αποκεντρωμένων κεφαλαίων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επιτρέπει στους χρήστες να επενδύουν σε έτοιμες στρατηγικές και να μην ανησυχούν για τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία ή πρωτόκολλα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map