Το επαναστατικό πρωτόκολλο του Ethereum Proof-of-Stake (PoS) και είναι το Battle Against Centralization

Μετά από χρόνια αναμονής, η κυκλοφορία του Ethereum 2.0 είναι επιτέλους. Την 1η Δεκεμβρίου, ξεκίνησε το μπλοκ γενετικής Ethereum 2.0, που εισήγαγε τη μετάβαση από την απόδειξη της εργασίας (PoW) στην απόδειξη πονταρίσματος (PoS). Παρόλο που ορισμένα άλλα πρωτόκολλα PoS λειτουργούν εδώ και χρόνια, η μετανάστευση του Ethereum από το PoW στο PoS αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των ετών έρευνας και τη μεγαλύτερη δοκιμασία άγχους για τους μηχανισμούς στοιχηματισμού. Δεν πρόκειται να αναφερθώ λεπτομερώς στο πώς λειτουργεί το PoS σε αυτό το άρθρο. ωστόσο, Η Consensys διαθέτει ένα εξαιρετικό άρθρο που εξετάζει τις περιπλοκές του πώς λειτουργεί αυτό το νέο μοντέλο συναίνεσης.

Εικόνα για ανάρτηση

Το Proof-of-Stake (PoS) έχει μερικά ξεκάθαρα πλεονεκτήματα του PoW που θα τονίσω γρήγορα:

  • Το PoS είναι πολύ πιο οικολογικά αποδοτικό από την απόδειξη της εργασίας και αφήνει ένα σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από την εξόρυξη PoW. Επί του παρόντος, το παγκόσμιο δίκτυο Bitcoin καταναλώνει περισσότερα από επτά gigwatts ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια ενός έτους που είναι περίπου 64 TWh ή terawatt ώρες κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό είναι περισσότερο από ό, τι χρησιμοποιεί η χώρα της Ελβετίας για την ίδια χρονική περίοδο!
  • Η αποκέντρωση σε πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν PoW δέχεται επίθεση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες που έχουν τον έλεγχο του νεότερου και πιο αποτελεσματικού εξοπλισμού εξόρυξης (που ονομάζεται ASICS) έχουν σχεδόν ένα συνολικό μονοπώλιο στην εισερχόμενη προσφορά BTC. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση εξόρυξης BTC εδώ. Το PoS αφαιρεί την εξόρυξη από τον μηχανισμό συναίνεσης και καθιστά το συνεχές κυνήγι για το νεότερο υλικό εξόρυξης ξεπερασμένο. Παρόλο που το PoS θα έχει επίσης τις προκλήσεις του να αποφύγει τη συγκέντρωση (στοιχήματα καρτέλ, κεντρικές ανταλλαγές με τεράστια ποσά κ.λπ.), ο μηχανισμός συναίνεσης είναι πολύ πιο κατάλληλος για μια πιο αποκεντρωμένη διαδικασία.

Ωστόσο, το PoS έχει ένα ελάττωμα που εμποδίζει το πρωτόκολλο να επιτύχει το πλήρες δυναμικό του. Η δημιουργία του δικού σας κόμβου ETH 2.0 είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή για να μπορεί ο μέσος άνθρωπος να συμμετάσχει άνετα. Όπως ανέφερα παραπάνω, ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα με το PoW είναι ότι ενθαρρύνει τη συγκέντρωση καθιστώντας τη συμμετοχή στη διαδικασία συναίνεσης απαγορευτικά δαπανηρή μέσω της συνεχούς εισροής νέου υλικού ASIC. Στην παιδική της ηλικία, η συναίνεση PoS αντιμετωπίζει κάποιες παρόμοιες ανηφόρες για να αποτρέψει τη συγκέντρωση.

Εικόνα για ανάρτηση

Ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση του τι είναι σήμερα απαραίτητο για την εκτέλεση ενός κόμβου ETH 2.0 και για άμεση συμμετοχή στην ασφάλεια του δικτύου (μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ):

– Τριετής δέσμευση για στοίχημα 32 ETH και διατήρηση κόμβου επικυρωτή

– 32 ETH (συν <1 ETH για το κόστος φυσικού αερίου)

– 717,12 $ (τιμή τριών ετών δεσμευμένης παρουσίας για μια παρουσία m5.xlarge) + 120 (κόστος ενός έτους αποθήκευσης 100 GB, συντηρητικά υποθέτοντας σχεδόν πλήρη χωρητικότητα αποθήκευσης) = 837,12 $ που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους στην AWS

– Επέκταση MetaMask

– Λογαριασμός Infura

– Διαμορφωμένη εμφάνιση AWS (δέσμευση τριών ετών, μπορεί να είναι λιγότερη, αλλά εξοικονομείτε χρήματα με περισσότερο χρόνο και είστε κλειδωμένοι) με ενισχυμένες δυνατότητες ασφαλείας

– Εισαγωγή κλειδιών επαλήθευσης, εκτέλεση Teku, παρακολούθηση εγκατάστασης

Στην τρέχουσα τιμή ETH, το 32 ETH είναι περίπου 16.000 $. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όποιος θέλει να στοιχηματίσει στο ETH 2.0 πρέπει να διατηρήσει αυτό το ποσό στη σύμβαση κατάθεσης ETH για τρία χρόνια, αυτό καθιστά τη δέσμευση για το μέσο άτομο! Επιπλέον, η τεχνική γνώση που απαιτείται για να ξεκινήσετε και να αποφύγετε μεγάλα λάθη είναι ένα πραγματικό εμπόδιο (αν και είναι πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη από τη δημιουργία μιας εξέδρας εξόρυξης BTC). Δυστυχώς, εάν δεν γίνουν βελτιώσεις ώστε το εμπόδιο πρόσβασης να είναι ελαφρώς χαμηλότερο, θα δούμε μια τεράστια συγκέντρωση, καθώς οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν να διατηρήσουν τα χρήματά τους σε ανταλλαγές που θα διακυβεύονται για αυτούς. Εκτός από το να χάσετε τα στοιχήματα και να μην έχετε πλήρη αυτονομία στα χρήματά σας, το να διατηρείτε τα νομίσματά σας PoS σε ανταλλαγή δίνει στις ανταλλαγές τεράστια δύναμη ψήφου σε τυχόν αλλαγές στο πρωτόκολλο που πρέπει να γίνουν αργότερα. Στο PoS, η ομορφιά του μοντέλου συναίνεσης είναι ότι κάθε νόμισμα που κρατάτε αντιπροσωπεύει τη φωνή σας στην κατεύθυνση και την ασφάλεια των πρωτοκόλλων.

Εικόνα για ανάρτηση

Λοιπόν, πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα εμπόδια που απειλούν να κάνουν το ETH 2.0 πιο συγκεντρωτικό και να επιστρέψουν ισχύ στον μέσο χρήστη?

Υπηρεσίες όπως Υπαίθρια πισίνα, στοχεύει να βοηθήσει το PoS να διατηρήσει μια πιο δημοκρατική ισορροπία Με το Lido, δεν υπάρχει ελάχιστη απαίτηση στοιχήματος και όλα τα στοιχήματα στοιχήματος είναι εντελώς ρευστά, χωρίς απαιτούμενο χρόνο κλειδώματος. Οι χρήστες του Lido λαμβάνουν μια ομοιόμορφη ροή ανταμοιβών που τους επιστρέφονται, γεγονός που διατηρεί τους χρήστες ρευστούς και σε θέση να κατανέμουν κεφάλαια σε άλλες επενδύσεις ή απλώς να τρώνε τις αποδόσεις. Χρησιμοποιώντας το διακριτικό stETH, το εγγενές διακριτικό του Lido που αντιπροσωπεύει τις ανταμοιβές στοιχηματισμού που κερδίζονται από τη συνεισφορά ETH, οι χρήστες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν άμεσα με άλλα πρωτόκολλα DeFi (δανεισμός, καλλιέργεια απόδοσης κ.λπ.) για να επωφεληθούν στο μέγιστο του κεφαλαίου τους.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Lido λεπτομερώς, δείτε το ιστολόγιό μας, εδώ!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map