Στις δύο προηγούμενες δόσεις της σειράς «Ιστορία του Ethereum», περιγράψαμε τις τρεις πρώτες φάσεις της μετάβασης του δικτύου στον αλγόριθμο PoS, υπενθύμισα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η κοινότητα Ethereum στη διαδικασία ανάπτυξης δικτύου και σχηματισμού οικοσυστημάτων και περιγράψαμε σημαντικά γεγονότα που συνέβη από την έναρξη του έργου μέχρι τις αρχές του 2019.

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για την τελευταία σημαντική ενημέρωση δικτύου, πριν από τη σταδιακή μετάβαση στο Ethereum 2.0, θα περιγράψουμε τις κύριες φάσεις αυτής της μετάβασης και θα μιλήσουμε για πρόσφατα γεγονότα και αλλαγές που έχουν συμβεί στο έργο.

Hardfork της Κωνσταντινούπολης

Στις 8 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το πρώτο στάδιο του μεγάλου hardfork δικτύου Ethereum. Ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη και αποτελείται από έξι ενημερώσεις. Η Κωνσταντινούπολη είναι η τελευταία ενημέρωση δικτύου πριν από τη σταδιακή μετάβαση στο Ethereum 2.0.

Με την ανάπτυξη του δικτύου Ethereum, ορισμένα έξυπνα συμβόλαια έχουν γίνει πολύ εντατικά. Δεδομένου ότι το υπολογιστικό κόστος της απόκτησης δεδομένων και του μεγέθους του μπλοκ αυξήθηκε, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχει αλλάξει, υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης των πόρων και των τιμών λειτουργίας. Αυτή η αναντιστοιχία επιτρέπει ορισμένες επιθέσεις στο σύστημα. Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα επιθέσεων, αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου για ορισμένους κωδικούς λειτουργίας.

Η ενημέρωση πρόσθεσε τη διαλειτουργικότητα Ethereum και ZCash, καθώς και τη διαλειτουργικότητα με άλλα κρυπτονομίσματα που βασίζονται στο Equihash. 

Επίσης, προστέθηκε κωδικός λειτουργίας ChainID, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση ενός αναγνωριστικού αλυσίδας για την αποτροπή της λεγόμενης «επανάληψης επίθεσης». Αυτή η επίθεση έγινε δυνατή καθώς το δίκτυο σκληρής δουλειάς οδήγησε στην εμφάνιση δύο παράλληλων blockchains. Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί Ethereum και Ethereum Classic έχουν τις ίδιες διευθύνσεις και ιδιωτικά κλειδιά και έχουν δύο ξεχωριστά δίκτυα με δύο ξεχωριστά blockchain, όποιος κατείχε κεφάλαια στην πρώτη επανάληψη έγινε ιδιοκτήτης κεφαλαίων στη δεύτερη. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν μια συναλλαγή μεταδόθηκε χρησιμοποιώντας ένα από τα δίκτυα, υπήρχε ο κίνδυνος να συμπεριληφθεί και στις δύο επαναλήψεις.

Η δεύτερη φάση της αλλαγής του κεντρικού δικτύου, που ονομάζεται Βερολίνο, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου 2020, μεταφέρθηκε στο φθινόπωρο του ίδιου έτους. Το Βερολίνο είναι η πιο πρόσφατη και πιο σημαντική ενημέρωση του Ethereum 1.0, απαραίτητη για την έναρξη του Ethereum 2.0 phase zero – Serenity.

Η ενημέρωση του Βερολίνου είχε προγραμματιστεί να συμπεριλάβει μια απόδειξη αλγόριθμου έννοιας για την αντικατάσταση του Ethash – ProgPoW (Programmatic Proof-of-Work).

Το ProgPoW είναι ένας τροποποιημένος αλγόριθμος Ethash για συνεργασία με την GPU. Με την εφαρμογή αυτού του αλγορίθμου, το Ethereum θα γίνει πιο ανθεκτικό στις ASIC. Στο δίκτυο Ethereum, η υλοποίηση του ProgPoW είναι απαραίτητη για την αποφυγή σκληρής δουλειάς κατά τη μετάβαση στο πρωτόκολλο PoS.

Εκτός από τον νέο αλγόριθμο, το Βερολίνο έπρεπε να φέρει τις τροποποιημένες υπογραφές που απαιτούνται για τη λειτουργία του συμβολαίου καταθέσεων ETH 2.0, το οποίο χρησιμοποιείται από τους επικυρωτές για την αλληλεπίδραση με το blockchain, καθώς και για το λογιστικό στοίχημα συναλλαγών.

Επίσης, πριν από την αναβάθμιση του Βερολίνου, οι προγραμματιστές έπρεπε να τρέξουν ένα δοκιμαστικό δίκτυο YOLO για να ελέγξουν τη σταθερότητα του πρωτεύοντος δικτύου. Αυτό θα επέτρεπε στους προγραμματιστές να συγχρονίσουν τις διάφορες εκδόσεις, αλλά το σχέδιο απέτυχε λόγω έλλειψης συντονισμού των συνεισφερόμενων EIP.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λεγόμενη «εποχή των παγετώνων» ξεκίνησε στο δίκτυο Ethereum – μια αύξηση στη δυσκολία της παραγωγής ETH. Για το λόγο αυτό, το δίκτυο απαιτεί ενημέρωση. 

Ethereum 2.0 – Ηρεμία

Το Serenity είναι μια ενημέρωση Ethereum 2.0 για να αλλάξετε το πρωτόκολλο έξυπνων συμβάσεων και να μετακινήσετε το δίκτυο από τον αλγόριθμο συναίνεσης PoW σε PoS. Η μετάβαση στο PoS αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος κλιμάκωσης βελτιώνοντας την ικανότητα του δικτύου να επιβεβαιώνει, να επαληθεύει και να εκτελεί συναλλαγές.

Η ηρεμία χωρίστηκε σε 3 φάσεις:

  1. Μηδενική φάση – Αλυσίδα Beacon
  2. Πρώτη φάση – Shard Chains
  3. Δεύτερη φάση – eWASM (Νέα εικονική μηχανή Ethereum)

Αλυσίδα Beacon

Το Beacon Chain είναι μια ξεχωριστή αλυσίδα στο πρωτόκολλο Proof of Stake, το οποίο θα υπάρχει παράλληλα με το blockchain του Ethereum PoW. Θα έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει το έργο των επικυρωτών, να επιλέγει τον επόμενο δημιουργό μπλοκ, να διασφαλίζει την κατανομή των ανταμοιβών και να βελτιστοποιεί το δίκτυο για μια ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πρωτόκολλο. Η φάση εντοπισμού σφαλμάτων του συστήματος ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Το πρωτόκολλο Casper θα είναι ο νέος αλγόριθμος PoS, αντικαθιστώντας τον Ethash και ενεργοποιώντας τη «δυσκολία βόμβα».

Το Casper έχει σχεδιαστεί για τη ρύθμιση του δικτύου και αποτελείται από δύο εκδόσεις:

  1. Casper FFG (Finality Friendly Gadget) – μια ενημέρωση που θα εφαρμοστεί στο αρχικό στάδιο μετάβασης. Σε αυτό το στάδιο, ένας υβριδικός αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη συναίνεσης. Τα μπλοκ στο blockchain θα διαμορφωθούν σε βάρος των ανθρακωρύχων, αλλά θα καθοριστεί ένα σημείο ελέγχου για την εφαρμογή μηχανισμών PoS.
  2. GHOST ή CBC (Correct By Construction) – μια ενημέρωση για την αντικατάσταση του Casper FFG. Αυτό το βήμα προορίζεται να μετακινηθεί στον αλγόριθμο συναίνεσης PoS.

Αλυσίδες Shard

Χωρίς να εμβαθύνετε σε λεπτομέρειες, η θραύση είναι ένας μηχανισμός, που επιτρέπει σε μεμονωμένα σύνολα κόμβων να επεξεργάζονται συναλλαγές ανά τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι κόμβοι πρέπει να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος μιας συναλλαγής, το οποίο αυξάνει το εύρος ζώνης του δικτύου. Οι μηχανισμοί θραύσης θα χρησιμοποιηθούν από τους επικυρωτές δικτύου για την επεξεργασία συναλλαγών και τη συντήρηση του δικτύου.

Ένας μηχανισμός θραύσης με ενσωμάτωση Plasma (ανάλογο του δικτύου Lightning στο Ethereum) μπορεί να αυξήσει σημαντικά την χωρητικότητα του δικτύου. Χάρη στο Plasma, είναι δυνατή η δημιουργία έξυπνων συμβολαίων για την επεξεργασία δεδομένων στο δεύτερο επίπεδο και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων στο κύριο blockchain.

Σε αυτό το στάδιο, οι βασικοί μηχανισμοί του Shard Chains θα ξεκινήσουν για περαιτέρω ανάπτυξη του eWASM.

eWASM (Ethereum WebAss Assembly)

Πρόκειται για μια ενημέρωση στην προδιαγραφή για EVM (Ethereum Virtual Machine), ένα εικονικό περιβάλλον, που διευκολύνει τη λειτουργία και την αλληλεπίδραση των έξυπνων συμβάσεων, καθώς και την αποθήκευση συναλλαγών. Το eWASM εκτελείται στο WebAss Assembly και παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων συμβάσεων σε δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, επιτρέποντάς σας να ενσωματώσετε έξυπνα συμβόλαια σε προγράμματα περιήγησης και ιστότοπους.

Η ανάπτυξη αυτού του σταδίου είναι στις πρώτες μέρες και είναι μόνο μια ιδέα.

Συμπεράσματα

Προς το παρόν, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Ethereum λόγω του βραχίονα DeFi – το Ethereum είναι η κύρια πλατφόρμα που διευκολύνει πολλά έργα DeFi, αν και οι TRON και Binance έχουν ήδη εισέλθει στον αγώνα.

Το ενδιαφέρον για το DeFi οδήγησε σε αύξηση των προμηθειών του δικτύου Ethereum και καθυστερήσεις στο έργο του. Το δίκτυο έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα το 2017, λόγω της εμφάνισης NFT-tokens και του έργου CryptoKitties, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 12% του συνόλου του δικτύου.

Στις αρχές Αυγούστου, το Ethereum 2.0 testnet – Medalla – κυκλοφόρησε. Πάνω από 42 χιλιάδες επικυρωτές εντάχθηκαν στο δίκτυο, το οποίο είχε σκοπό να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία μετάβασης στο PoS. Για να διεξαγάγει και να εκτελέσει τη φάση Serenity, το δοκιμαστικό δίκτυο έπρεπε να εκτελεστεί χωρίς αποτυχία για 90 ημέρες, αλλά δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, μια αποτυχία προκάλεσε μια σκληρή δουλειά και οι επικυρωτές έχασαν το ETH τους. Επομένως, το δίκτυο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία προετοιμασίας για μηδενική φάση.

Το κινητό πορτοφόλι Metamask παρουσιάστηκε επίσης πρόσφατα για να συνεργαστεί με μάρκες Ethereum και ERC-20. 

Η διαδικασία μετάβασης σε PoS, DeFi hype, προβλήματα εύρους ζώνης και αύξηση του κόστους συναλλαγής έκανε το Ethereum το θέμα προς συζήτηση φέτος το καλοκαίρι. Η μετάβαση στο Ethereum 2.0 αναβάλλεται, περιμένοντας τη διόρθωση σφαλμάτων στο δοκιμαστικό δίκτυο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me