Αν κοιτάξετε το οικοσύστημα DeFi μέσω ενός ευρύτερου φακού, μπορείτε να δείτε ότι τα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά έργα λειτουργούν και αναπτύσσονται σε περίπου δώδεκα κατευθύνσεις. Η προσπάθεια μετάβασης σε μια αποκεντρωμένη μορφή σχεδόν όλων που σχετίζονται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαίνει επίσης προσπάθεια μετάβασης το συντομότερο δυνατό σε νέους τύπους αλληλεπιδράσεων με χρηματοοικονομικά μέσα και αποκέντρωση αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Αυτό είναι το πρώτο άρθρο μιας σειράς, που εξετάζει πολλά υποσχόμενα έργα σε καθέναν από αυτούς τους τομείς, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των έργων και προβληματισμό σχετικά με τις προοπτικές και τις ευκαιρίες τους.

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για την κατεύθυνση της αποκεντρωμένης ανάπτυξης χρηματοδότησης στο πλαίσιο αποκεντρωμένων πλατφορμών συναλλαγών (DeFi Marketplaces), όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να ολοκληρώσουν συναλλαγές απευθείας μέσω δικτύων p2p.

Αποκεντρωμένες αγορές

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο μελέτη από το The Block, το οικοσύστημα DeFi περιλαμβάνει περισσότερες από 160 επιχειρήσεις και πρωτόκολλα που λειτουργούν σε όλους τους τομείς της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Στην πλατφόρμα Ethereum στο τμήμα Marketplaces, τέσσερις λύσεις έχουν κατασκευαστεί και εκτελούνται αυτήν τη στιγμή: Rare Bits, District0x, Origin και OpenSea. Από τον συνολικό αριθμό των έργων DeFi στο Ethereum, οι αγορές έχουν μόνο μερίδιο αγοράς 1,8%. 

Δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα τέτοια έργα εκτός του Ethereum (σύμφωνα με το defiprime.com, υπάρχουν επτά πολλά υποσχόμενα πρωτόκολλα και προγράμματα αγοράς στην αγορά), δεν θα περιοριστούμε σε μια ενιαία πλατφόρμα. Θα αγγίξουμε ανεξάρτητες λύσεις για συναλλαγές p2p και αποκεντρωμένες αγορές.

Η απουσία διαμεσολαβητών και, ως εκ τούτου, σχετικά χαμηλές τιμές καθιστούν τις αγορές p2p ελκυστικές και πιο δημοφιλείς μέρα με τη μέρα. Ένα οικοσύστημα χωρίς έλεγχο από κεντρικές δομές είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος του blockchain και των έξυπνων συμβάσεων. Παρά το γεγονός ότι οι αποκεντρωμένες αγορές εξακολουθούν να είναι πολύ νέες, το δυναμικό που βρίσκεται μέσα τους είναι τεράστιο. 

OpenBazaar

Το OpenBazaar είναι μία από τις παλαιότερες αποκεντρωμένες διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016, πολύ πριν το DeFi γίνει δημοφιλές. Αυτή η πλατφόρμα είναι μια ελεύθερη και αποκεντρωμένη κοινωνική αγορά ανοιχτού κώδικα. Το έργο κέρδισε τη δημοτικότητά του χάρη στην ικανότητα πληρωμής για προϊόντα με κρυπτονομίσματα. 

Οι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει μια προσεκτική και βολική διεπαφή, που θυμίζει ελαφρώς το eBay και το Aliexpress. Οι συναλλαγές στην πλατφόρμα δεν ρυθμίζονται με κανέναν τρόπο. δεν υπάρχουν προμήθειες και περιορισμοί σε κατηγορίες αγαθών. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών βασίζεται στον κλασικό μηχανισμό που εξαρτάται από τη φήμη, ο οποίος υπολογίζεται ανάλογα με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για ολοκληρωμένες συναλλαγές, που πραγματοποιούνται από διάφορες παραμέτρους.

Κατά την πραγματοποίηση μιας αγοράς, ανάλογα με τα προϊόντα, προσφέρονται τρεις επιλογές πληρωμής: άμεση, εποπτεία χωρίς διαφωνία, εποπτεία με τη διαφωνία. Αυτή η προσέγγιση επεκτείνει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών, για παράδειγμα, όταν είναι αδύνατη η απευθείας πληρωμή για λόγους ασφαλείας προσωπικών κεφαλαίων.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τις δυνατότητες της πλατφόρμας, αλλά δεν έχει νόημα γιατί είναι πολύ απλό να το δοκιμάσετε μόνοι σας εάν έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο και τουλάχιστον μερικά satoshis. Τα κρυπτονομίσματα είναι πολύτιμα επειδή μπορούν να δαπανηθούν σε αγαθά και υπηρεσίες, και όσο πιο κοινό είναι το εμπόριο, τόσο υψηλότερη είναι η αξία τους.

Περιοχή0x

Το District0x είναι μια αποκεντρωμένη αγορά που λειτουργεί σε πλατφόρμες Ethereum, Aragon και IPFS. Η πλατφόρμα παρέχει την ευκαιρία να δημιουργήσετε προσωπικές αποκεντρωμένες αγορές χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια Ethereum.

Οι πλατφόρμες συναλλαγών και οι κοινότητες είναι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO) στο δίκτυο District0x. Το 2017, ξεκίνησε μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή εργασίας – Ethlance – η οποία συνδέει τους εμπόρους και τους πελάτες να παρέχουν διάφορες υπηρεσίες που πληρώνονται με την ETH.

Επί του παρόντος, οι προγραμματιστές εργάζονται σε δύο νέα έργα: μια πλατφόρμα p2p για την ανταλλαγή καταχωρημένων ονομάτων μέσω του ENS (Ethereum Name Service) – ENS Bazaar και μια πλατφόρμα για τη δημιουργία, την κυκλοφορία και την ανταλλαγή σπάνιων ψηφιακών συλλεκτών στο Ethereum blockchain – Meme Factory.

Στον τομέα των αποκεντρωμένων αγορών εργασίας, η πλατφόρμα GitCoin αναπτύσσεται και επεκτείνεται ως αγορά όπου οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με πελάτες για απομακρυσμένα έργα ανοιχτού κώδικα.

Ανοιχτή θάλασσα

Το OpenSea είναι η μεγαλύτερη αγορά ψηφιακών αγαθών όπως συλλεκτικά αντικείμενα, παιχνίδια, ονόματα τομέα, ψηφιακή τέχνη και άλλα στοιχεία που ονομάζονται διακριτικά NFT – αγαθά ή στοιχεία μόνο σε ψηφιακή μορφή, όπου κάθε τέτοιο διακριτικό είναι μοναδικό.

Η πλατφόρμα διαθέτει μια ειδική διεπαφή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έξυπνα συμβόλαια και να παρουσιάσετε το κατάστημα OpenSea χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Για παράδειγμα, ένας παρισινός καλλιτέχνης Pascal Boyart δημιουργεί ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα με βάση τις τοιχογραφίες του street art, οι οποίες είναι πρωτότυπες δημιουργίες, μία από τις οποίες πωλήθηκε για 25 ETH.

Ένα παρόμοιο έργο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας, ανταλλαγής και πώλησης κουπονιών NFT είναι η πλατφόρμα Rare Bits, η οποία το 2018 προσέλκυσε 6 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την αγορά αντικειμένων συλλογής και μοναδικών ψηφιακών μαρκών.

Προέλευση

Η πλατφόρμα Origin και δύο εσωτερικές εφαρμογές που βασίζονται σε αυτήν την πλατφόρμα, το Marketplace και το Dshop, παρέχουν μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα p2p για συναλλαγές. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πλατφόρμας είναι η δυνατότητα πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες με το USDC Circle και το DAI MakerDAO και οποιοδήποτε διακριτικό ERC-20 όταν μιλάμε για το επίπεδο ανάπτυξης συμβολαίου.

Το εσωτερικό διακριτικό OGN είναι ήδη ενσωματωμένο σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες DeFi. Οι ομάδες ρευστότητας όπως το ETH / OGN είναι ήδη διαθέσιμες στο KyberSwap, το Uniswap και το Balancer. Πριν από λίγες εβδομάδες, το Dshop συνεργάστηκε με την Uphold για να ανοίξει το Uphold Store με βάση το Dshop και το τελευταίο, με τη σειρά του, προστέθηκε στον κατάλογο εφαρμογών της Uphold για χρήση από 1,7 εκατομμύρια μέλη του δικτύου, το οποίο λειτουργεί σε περισσότερες από 184 χώρες και δέχεται πάνω από 30 είδη περιουσιακών στοιχείων.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι προγραμματιστές Origin ξεκίνησαν το δικό τους OUSD stablecoin, συνδεδεμένο με το καλάθι USDT, USDC και DAI. Η Origin διαχειρίζεται τη γεωργία stablecoins στο πρωτόκολλο Compound μεταξύ άλλων, και το προκύπτον κέρδος κατανέμεται αναλογικά μεταξύ όλων των κατόχων OUSD. 

ΤοπικόCryptos

Από το 2017, το LocalCryptos υπήρξε η πλατφόρμα για συναλλαγές Ethereum p2p – LocalEthereum, αλλά μετά το rebranding το 2019, η αγορά / πώληση και ανταλλαγή BTC, ETH, LTC και άλλων κρυπτονομισμάτων σε περισσότερες από 130 χώρες έγιναν διαθέσιμες στην πλατφόρμα. Η αποκεντρωμένη αγορά του LocalCryptos είναι ο άμεσος και πλησιέστερος ανταγωνιστής της LocalBitcoins, ενώ παραμένει απαλλαγμένος από ρυθμιστικές υπηρεσίες.

Οι συναλλαγές στην πλατφόρμα πραγματοποιούνται απευθείας μέσω έξυπνων συμβολαίων και μεσεγγύησης και τα τέλη εισόδου και εξόδου καταβάλλονται μόνο σε ανθρακωρύχους. Εάν υπάρχουν αμφιλεγόμενες καταστάσεις σχετικά με τη συναλλαγή, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο έξυπνο συμβόλαιο από διαιτητή τρίτου, ο οποίος θα αποφασίσει για το αποτέλεσμα της συναλλαγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά κλειδιά για ένα πορτοφόλι ανήκουν σε χρήστες, γεγονός που καθιστά επίσης αυτόν τον ιστότοπο πιο ελκυστικό και ανθεκτικό στη λογοκρισία.

Το μέλλον των αποκεντρωμένων αγορών

Οι αποκεντρωμένες αγορές εξαλείφουν την ανάγκη ενός τρίτου να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ελάχιστες προμήθειες ή απουσία τους. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το ενδιαφέρον για τέτοιες πλατφόρμες είναι η έλλειψη παροχής δεδομένων και η δυνατότητα ανώνυμων πληρωμών με τα κρυπτονομίσματα. 

Παρά το χαμηλό επίπεδο αποδοχής, οι αποκεντρωμένες αγορές κερδίζουν δημοτικότητα τόσο μεταξύ χρηστών όσο και επενδυτών σε τέτοια έργα. Οι blockchain και η αποκέντρωση μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία αγορών και πλατφορμών που είναι πραγματικά ανθεκτικές στη λογοκρισία, όπου μπορούν να πραγματοποιούνται συναλλαγές με κρυπτονομίσματα ή οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό στοιχείο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me