Παρόλο που το blockchain έφερε την απαραίτητη αποκέντρωση και έσπασε τα στερεότυπα, πιθανότατα έχει ορισμένα προβλήματα που απαιτούν ενδοσκόπηση σε κάθε υπάρχουσα περιοχή. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη συμβατότητας blockchain. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα dApp είναι ενσωματωμένο στο Ethereum, μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο το blockchain Ethereum και όχι οποιοδήποτε άλλο δίκτυο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, καθώς το Ethereum έχει τα δικά του εγγενή προβλήματα, όπως η κακή επεκτασιμότητα.

Οι γέφυρες Blockchain έχουν δημιουργηθεί για την επίλυση του προβλήματος της ασυμβατότητας. Ας δούμε τι είναι οι γέφυρες blockchain, πώς λειτουργούν και ποια οφέλη παρέχουν.

Τι είναι οι γέφυρες blockchain?

1) Η γέφυρα blockchain είναι ένας διασυνδεδεμένος σύνδεσμος που παρέχει επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ δύο συστημάτων blockchain.

2) Οι γέφυρες Blockchain βοηθούν το dApps να εκμεταλλευτεί και τα δύο συστήματα, όχι μόνο την κεντρική πλατφόρμα τους, συνδέοντας δύο δίκτυα. Για παράδειγμα, ένα dApp που φιλοξενείται στο Ethereum και συνδέεται με το blockchain EOS μπορεί να εκμεταλλευτεί τη λειτουργικότητα των έξυπνων συμβάσεων Ethereum και την επεκτασιμότητα του EOS.

3) Με γέφυρες blockchain, οποιαδήποτε δεδομένα, πληροφορίες και διακριτικά μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ δύο πλατφορμών blockchain.

4) Οι γέφυρες Blockchain ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο μέντας και καύσης. Η μεταφορά των μαρκών δεν είναι κυριολεκτική. μάλλον, όταν ένα διακριτικό πρέπει να μεταφερθεί από το ένα blockchain στο άλλο, καίγεται στο προηγούμενο και το αντίστοιχο ποσό των κουπονιών κόβεται στην άλλη πλευρά. 

Πρόβλημα συμβατότητας

Το ερώτημα παραμένει: γιατί εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ακόμη και 11 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων αποκεντρωμένων συστημάτων; Το γεγονός είναι ότι μέχρι τις τελευταίες ημέρες κάθε τύπος blockchain δημιουργήθηκε ως ξεχωριστό ανεξάρτητο οικοσύστημα και οι προγραμματιστές φάνηκαν να ενδιαφέρονται περισσότερο να ανταγωνίζονται μεταξύ τους παρά να εργαστούν για συμβατότητα.

Ωστόσο, με την αυξανόμενη δημοτικότητα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης το 2020, το πρόβλημα της συμβατότητας κρυπτογράφησης είναι πιο έντονο από ποτέ. Το γεγονός είναι ότι η ίδια η βιομηχανία DeFi είχε συλληφθεί ως ένα ενιαίο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα του οποίου τα προϊόντα έπρεπε να είναι συμβατά. Και το 2020, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν σημειώσει επανειλημμένα τη σημασία του συνδυασμού των προσπαθειών μεγάλων πλατφορμών blockchain, οι οποίες μέχρι πρόσφατα δημιουργήθηκαν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σήμερα το DeFi είναι μια αγορά που διαχειρίζεται περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια και έγινε εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες για χιλιάδες χρήστες χάρη στα ελκυστικά επιτόκια των δανείων και των καταθέσεων που προσφέρονται από τα προϊόντα της. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη δημοτικότητα αυτού του τομέα είναι η επιτυχής προσπάθεια των προγραμματιστών της DeFi να λύσουν εν μέρει το πρόβλημα συμβατότητας. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες μπορούν εύκολα να ανταλλάξουν διαφορετικά διακριτικά ή να αναχρηματοδοτήσουν ένα δάνειο από ένα στοιχείο σε άλλο.

Παραδείγματα ζωντανών γεφυρών blockchain

Δημόσιες και ιδιωτικές γέφυρες blockchain εμπίπτουν επίσης σε δύο κατηγορίες, είτε Απίστευτες γέφυρες ή Ομόσπονδες γέφυρες.

Μια γέφυρα χωρίς εμπιστοσύνη λειτουργεί περισσότερο ή λιγότερο ως δημόσιο δίκτυο blockchains, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην πλατφόρμα χωρίς καμία άδεια. Οι έμπιστοι χρήστες γεφυρών λαμβάνουν ένα κίνητρο για την επαλήθευση συναλλαγών όπως κάνουν οι ανθρακωρύχοι Ethereum. 

Το πιο φρέσκο ​​και φωτεινό παράδειγμα μιας γέφυρας χωρίς εμπιστοσύνη είναι Wormhole, που συνδέει το Solana και το Ethereum. Αυτή είναι μόνο η πρώτη από πολλές προγραμματισμένες διασυνοριακές γέφυρες στο Solana. Μετατρέπει τα τυπικά διακριτικά ETH και ERC-20 σε τυπικά διακριτικά SPL στο blockchain Solana. Αυτό θα επιτρέψει στα υπάρχοντα έργα και τις πλατφόρμες να μετακινούν αξιόπιστα στοιχεία μεταξύ των δικτύων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το εξαιρετικά γρήγορο και ασφαλές blockchain. Η μετάβαση στο Solana εξαλείφει τη συμφόρηση δικτύου ή τα υψηλά τέλη συναλλαγών και εξακολουθεί να σας επιτρέπει να επιστρέψετε στο δίκτυο Ethereum εάν είναι απαραίτητο.

ο Blockchain Syscoin-Ethereum είναι επίσης ένα πολύ γνωστό παράδειγμα της γέφυρας Trustless, η οποία επιτρέπει την εμπιστοσύνη αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δικτύων Ethereum και Syscoin.

Παρόμοια με ένα ιδιωτικό blockchain, μια ομόσπονδη γέφυρα απαιτεί από έναν χρήστη να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις που ορίζει η ομοσπονδία για να είναι μέρος της γέφυρας. Για παράδειγμα, α Γέφυρα blockchain Wanchain συνδέει πολλές απομονωμένες μπλοκ για να παρέχει ροή ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας γέφυρας blockchain για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Ένα άλλο παράδειγμα μιας γέφυρας blockchain είναι το Γέφυρα διακριτικών RSK, που παρέχει μια διεπαφή μεταξύ Bitcoin και Ethereum για τη μεταφορά στοιχείων.

Φέτος, οι NEO, Ontology και Switcheo ξεκίνησαν ένα κοινό έργο που ονομάζεται Πολυ δίκτυο, μια συμμαχία ετερογενών πρωτοκόλλων επικοινωνίας που στοχεύουν στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση των blockchain Ethereum, Cosmos και NEO σε ένα μεγαλύτερο οικοσύστημα διαγώνιας αλυσίδας. Ενώ το έργο NEAR ξεκίνησε το Rainbow Bridge, σύνδεση NEAR και Ethereum. 

Για παράδειγμα, το Polkadot δημιούργησε ένα μονή πύλη για σύνδεση οποιουδήποτε τύπου μπλοκ μέσω των λεγόμενων παράλληλων αλυσίδων. Ο απώτερος στόχος του Polkadot είναι να εφαρμόσει μια μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ των αλυσίδων, η οποία θα αποφεύγει τη χρήση μιας αλυσίδας ρελέ για συναλλαγές και έτσι θα παρέχει ταχύτερη και πιο άμεση επικοινωνία.

Πλεονεκτήματα των γεφυρών blockchain

Η εμφάνιση αποκεντρωμένης χρηματοδότησης μπορεί να μειώσει σημαντικά το χάσμα μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος. Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λύσεις DeFi μπορούν να λύσουν το ζήτημα της ενσωμάτωσης της κρυπτογράφησης στον χρηματοοικονομικό κόσμο ακόμη πιο γρήγορα από τους ηγέτες του κλάδου πληρωμών, όπως το PayPal ή το Coinbase.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν ένα dApp στο Ethereum χρησιμοποιεί τα προηγμένα πρότυπα διακριτικών ERC-20 και τη λειτουργικότητα έξυπνων συμβάσεων, αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη επεκτασιμότητας, χαμηλή ταχύτητα επεξεργασίας, κυκλοφοριακή συμφόρηση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το Ethereum. Επιπλέον, η Ethereum χρεώνει επίσης υψηλά τέλη συναλλαγής κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων κίνησης δικτύου. Χρησιμοποιώντας μια γέφυρα blockchain, το dApp μπορεί να εκτελεστεί στο Ethereum για λειτουργικότητα έξυπνης σύμβασης, ενώ οι συναλλαγές μπορούν να εκτελεστούν μέσω μιας γέφυρας blockchain για υψηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας και χαμηλότερο κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, ένα dApp μπορεί να συνδυάσει τα καλύτερα και των δύο κόσμων.

Οι γέφυρες Blockchain συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφορίας δικτύου Ethereum με τη διανομή της σε άλλα λιγότερο φορτωμένα blockchains, επιλύοντας έτσι ζητήματα επεκτασιμότητας Ethereum. Η επεξεργασία άμεσων πληρωμών είναι επίσης μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή blockchain bridge. Στο τέλος της ημέρας, οι ομάδες δεν χρειάζεται να περιοριστούν σε ένα μόνο blockchain εάν θέλουν να ενισχύσουν ένα blockchain με την επεκτασιμότητα ενός άλλου.

Γέφυρες Blockchain, το Μέλλον

Η ανάπτυξη της γέφυρας Blockchain είναι ακόμη στα σπάργανα και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να μετατραπεί σε μια πλήρη εφαρμογή κατάλληλη για τράπεζες. Ωστόσο, δεδομένης της χρήσιμης και μοναδικής πτυχής της σύνδεσης πολλών συστημάτων blockchain, είναι αυτονόητο ότι οι γέφυρες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό σύμπαν blockchain. Αυτό υποδηλώνει ότι το επόμενο επίπεδο ανάπτυξης δεν είναι πολύ μακριά. Και λαμβάνονται μεγάλα βήματα για τη δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου όπου το ψηφιακό χρήμα θα είναι συμβατό με τα νομίσματα fiat. Για παράδειγμα, η Ripple εργάζεται στο Interledger πρωτόκολλο, το οποίο επιτρέπει συναλλαγές μεταξύ πλατφορμών blockchain και παραδοσιακών λύσεων. Από την άλλη πλευρά, δεν θα ήταν πρακτικό να αναμένεται η άμεση διανομή της πλήρους αξίας των υγρών οικοσυστημάτων Ethereum ή Bitcoin σε δίκτυα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me