Blockchain στην εφοδιαστική

Η εφοδιαστική είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία σε όλους τους κλάδους της σύγχρονης βιομηχανίας. Διασφαλίζει ότι τα αντικείμενα φτάνουν στον προορισμό τους με ελάχιστο χρόνο και κόστος. Με απλά λόγια, είναι η εκτέλεση και η οργάνωση πολύπλοκων εργασιών για τη μεταφορά εμπορευμάτων από το σημείο Α στο σημείο Β (συνήθως από τον τόπο παραγωγής στον καταναλωτή). Η βιομηχανία logistics σήμερα είναι τεράστια. Ήταν πολύτιμος με εκπληκτικό 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2017, και η εκτίμηση αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2023. Αυτοί είναι αστρονομικοί αριθμοί και καθιστά επίσης τη βιομηχανία logistics μία από τις πιο απαιτητικές. Συνεπώς, συνεχίζουμε τη σειρά άρθρων μας για εφαρμογές τεχνολογίας blockchain στον πραγματικό κόσμο, εστιάζοντας στον ρόλο του blockchain στη βιομηχανία logistics και τη βελτίωσή του.

Γιατί το blockchain?

Όλο και περισσότερες βιομηχανίες εξερευνούν το blockchain κάθε μέρα. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία blockchain σε διάφορους τομείς της επιχείρησής τους και το παράθυρο ευκαιριών φαίνεται εντυπωσιακό. Το κύριο πλεονέκτημα του blockchain είναι η διαφάνεια και η δυνατότητα βελτιστοποίησης των ψηφιακών οικοσυστημάτων πληροφοριών. Συνειδητοποιώντας τις δυνατότητες του blockchain, πολλές νεοσύστατες εταιρείες αρχίζουν να χρησιμοποιούν αυτήν την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ακόμη και σε περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με κρυπτονομίσματα και χρηματοοικονομικά. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι χρήσιμη με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ ‘όλα, το blockchain προσφέρει πολλές λύσεις για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ασφάλεια και να κάνουν συναλλαγές με ψηφιακά δεδομένα με πιο διαφανή τρόπο, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για εταιρείες που θέλουν να εξοικονομήσουν κόστος, ενώ παραμένουν οργανωμένοι και αποτελεσματικοί. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα έξυπνα συμβόλαια που αυτοματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία αγοράς, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Τα κατανεμημένα και αποκεντρωμένα καθολικά μειώνουν επίσης τα σημεία συμφόρησης και τα γραφικά λάθη.

Blockchain στην εφοδιαστική

Η βιομηχανία logistics περιλαμβάνει πολλά μέρη: κατασκευαστές, πελάτες, προμηθευτές, ελεγκτές και άλλα. Η τεχνολογία Blockchain προσφέρει οφέλη σε κάθε συμμετέχοντα. Ενώ οι λειτουργικές διαδικασίες μπορεί να είναι επικερδείς, οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι λιανοπωλητές χάνουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους μέσω αναποτελεσματικών μεθόδων, περιττών ενδιάμεσων δαπανών, κλοπής, κυβερνοεπιθέσεων και απορριμμάτων τροφίμων. Οι παραπλανητικές, λανθασμένες αποστολές ή κλεμμένες αποστολές προκαλούν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες κάθε χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο το blockchain μπορεί να βοηθήσει την εφοδιαστική είναι να εξαλείψει τις ανεπάρκειες. Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν κάθε στοιχείο της αλυσίδας εφοδιασμού έχει έναν τόνο βελτιώσεων για εφαρμογή. Οι μεσίτες, οι αποστολείς και άλλοι θα πρέπει να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα και όχι να επιλέγουν τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής. 

Επιπλέον, υπάρχει πάντα ένας σωρός από χαρτιά που πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία. Η τεκμηρίωση καθιστά την ήδη αργή από άκρη σε άκρη αποστολή ακόμη πιο αναποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, οι πολύπλοκες διαδικασίες και η απουσία μίας πηγής δεδομένων αναιρούν ολόκληρη τη διαδικασία εφοδιαστικής. Υπάρχει ανάγκη για ένα αποκεντρωμένο σύστημα που να μπορεί να χειρίζεται όλες τις συναλλαγές και να λειτουργεί ως κόμβος για την επικύρωση και τη βελτίωση ολόκληρης της διαδικασίας.

Το Blockchain καθιστά την εφοδιαστική πιο αποτελεσματική και διαφανή. Η ικανότητα του blockchain να λειτουργεί ως καθολικό το καθιστά ιδανική τεχνολογία για την απλοποίηση της παρακολούθησης αποστολών, παγκόσμιων συμβάσεων και επεξεργασίας πληρωμών στον κλάδο της εφοδιαστικής. Αυτό επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν το προϊόν και ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του. Οι ελεγκτές μπορούν εύκολα να επαληθεύσουν οποιαδήποτε συναλλαγή. Οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο blockchain δεν μπορούν να αλλάξουν από οποιονδήποτε τρίτο, καθιστώντας αυτήν την τεχνολογία πιο ασφαλή από οποιαδήποτε υπάρχουσα λύση. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό μιας κατακερματισμένης και περίπλοκης διαδικασίας, ώστε τόσο η εφοδιαστική αλυσίδα όσο και η ίδια η εφοδιαστική να είναι πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Για να πετύχει, το blockchain πρέπει να ενεργεί ως η ραχοκοκαλιά του δικτύου logistics. Είναι σε θέση να χειριστεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρημάτων για την καταγραφή συναλλαγών, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος και την παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Εφόσον το blockchain είναι ψηφιακό, η τεκμηρίωση θα διατηρείται στο διαδίκτυο, παρέχοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος πρόσβαση σε δεδομένα από οποιαδήποτε τοποθεσία. Μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν τη ροή συναλλαγών και να κάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους πιο ασφαλή. Κάθε προϊόν λαμβάνει μια συγκεκριμένη ετικέτα που επιτρέπει στις εταιρείες να ασφαλίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με λίγα μόνο κλικ.

Το Blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα μητρώου που τεκμηριώνει όλες τις αλλαγές στο καθολικό σε πραγματικό χρόνο, καταγράφει τις κινήσεις κάθε κοντέινερ αποστολής και επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με την αυθεντικότητα, την προέλευση, τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και την τοποθεσία αποθήκευσης. Έτσι, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος, γεγονός που καθιστά την αλυσίδα εφοδιασμού εντελώς διαφανή. Οπλισμένοι με αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν ταχύτερα δρομολόγια και να εξαλείψουν περιττά βήματα στη διαδικασία αποστολής. Ταυτόχρονα, αυτή η τεχνολογία βοηθά στη μείωση τόσο της απάτης όσο και της κλοπής. Χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια, οι έμποροι λιανικής δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται σε μεσίτες, δικηγόρους ή άλλα τρίτα μέρη για την ολοκλήρωση εργασιών. Οι έξυπνες συμβάσεις επιτρέπουν στους λιανοπωλητές και τις εταιρείες logistics να συνάπτουν δεσμευτικές συμφωνίες που καταγγέλλονται αμέσως εκτός εάν πληρούνται όλοι οι συμφωνημένοι όροι. Τέτοιες συμβάσεις αυξάνουν τη διαφάνεια και την κερδοφορία μειώνοντας παράλληλα τους χρόνους παράδοσης και τα δαπανηρά λάθη.

Επίδραση του blockchain

Η βιομηχανία logistics απασχολεί τεράστιο αριθμό ατόμων και συνεχώς αυξάνεται. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση για ναυτιλία, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις. Η ιδέα του IoE (Internet of Everything) δημιουργεί νέες προκλήσεις για συνδεδεμένες συσκευές. Απαιτούν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και το blockchain είναι η καλύτερη λύση σήμερα, καθώς προστατεύεται από προηγμένες μεθόδους κρυπτογράφησης, κατανεμημένα καθολικά και έξυπνα συμβόλαια. Αυτές οι δυνατότητες blockchain επιτρέπουν την καταπολέμηση κλοπής, ransomware, διαφθοράς, premium και ζητήματα παρακολούθησης. Η παράδοση και το φορτίο θα βελτιωθούν μαζικά με την εφαρμογή του blockchain. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση τόσο των διεθνών όσο και των τοπικών διαδικασιών αποστολής. Θα αναγκάσει επίσης τους κατασκευαστές και τις εταιρείες μεταφορών να ενισχύσουν την παραγωγική τους ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των παραγωγικών διαδικασιών τους. Όταν εφαρμόζεται σωστά, το blockchain παρέχει καλύτερη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει διαφάνεια εφοδιαστικής. Επίσης, η τεχνολογία blockchain μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της παρακολούθησης των αποθεμάτων, προσφέροντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τα προϊόντα τους σε μακροοικονομικό και μικρο επίπεδο. Επιπλέον, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν πολύ πιο γρήγορα με αμετάβλητα δεδομένα και πληροφορίες φορτίου σε πραγματικό χρόνο. Χάρη στον αυτοματισμό, πολλές διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν επίσης τις εταιρείες να επιλύσουν διαφορές με πελάτες. Τέλος, το blockchain μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της χρέωσης και των πληρωμών μέσω ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς συστήματος. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια για να αυτοματοποιήσουν ολόκληρη τη διαδικασία, καθιστώντας την χωρίς σφάλματα και διαφανή. Επίσης, θα καταστήσει τις χρεώσεις και τις πληρωμές εξαιρετικά αποδοτικές. Η αλυσίδα εφοδιασμού που βασίζεται σε blockchain θα βοηθήσει αναμφίβολα να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια και να μειώσει την εξάρτηση ολόκληρου του συστήματος από πολλούς μεσάζοντες και να αυξήσει σημαντικά τη διαφάνεια.

Προκλήσεις υλοποίησης Blockchain

Πριν από την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στην εφοδιαστική, οι εταιρείες πρέπει να ξεπεράσουν πολλές προκλήσεις, όπως:

  • Έλλειψη ενός καθολικού μοντέλου αποθήκευσης δεδομένων: Δεν χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες ή τα συστήματα το ίδιο μοντέλο δεδομένων για να συνεργαστούν στο blockchain.
  • Ενσωμάτωση του blockchain στο υπάρχον οικοσύστημα πληροφορικής: Θα είναι πάντα δύσκολο να ενσωματωθεί το blockchain σε υπάρχουσες εσωτερικές εφαρμογές λογισμικού που συχνά είναι κατά παραγγελία και μοναδικές για κάθε εταιρεία.
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας Blockchain: Μια άλλη πρόκληση είναι να συνεργαστεί με το ίδιο το blockchain. Το Blockchain είναι μια νέα και ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Η άμεση εφαρμογή του blockchain θα συνεπάγεται περισσότερα προβλήματα εφαρμογής στο μέλλον.
  • Ροή πληροφοριών: Μια ακόμη σημαντική πρόκληση είναι η διαχείριση της ροής πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών οργανισμών στον τομέα της εφοδιαστικής. Εάν το εμπόριο είναι διεθνές, γίνεται πιο περίπλοκο καθώς συμμετέχουν περισσότεροι παράγοντες στη διαδικασία.

Η επιτυχία του blockchain στην εφοδιαστική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάθε εταιρεία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να εργαστεί σε καθένα από αυτά προκειμένου να εφαρμόσει επιτυχώς το blockchain στα υπάρχοντα συστήματά τους. Βασικά, όλοι πρέπει να συνεργαστούν, να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για το blockchain και να προωθήσουν την αξία του. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν η συνεργασία με ανταγωνιστές για τη δημιουργία προτύπων blockchain για την εφοδιαστική. Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να επενδύσουν το χρόνο και την προσπάθειά τους για να προσθέσουν αξία σε υπάρχοντα συστήματα ή έργα που βρίσκονται στα πρόθυρα υλοποίησης. Προτού χρησιμοποιηθεί το blockchain, πρέπει να ξαναχτιστεί για συγκεκριμένες προσφορές. Οι οργανισμοί πρέπει να καθορίσουν με σαφήνεια ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες θα βασίζονται στο blockchain. Το Blockchain είναι μια νέα τεχνολογία που απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια για να ωριμάσει. Αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες logistics να βρουν νέα μοντέλα που λειτουργούν στον πραγματικό κόσμο.

Τι ισχύει το μέλλον

Η εφοδιαστική είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την τρέχουσα γενιά εταιρειών. Η βιομηχανία αναζητά νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση των υπαρχουσών διαδικασιών, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού. Η τεχνολογία Blockchain προσφέρει μια λύση στα περισσότερα από τα τρέχοντα προβλήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή blockchain, αλλά όσο περισσότερες εταιρείες ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση, τόσο περισσότερα παραδείγματα επιτυχημένων αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές υλοποίησης που δοκιμάζονται επί του παρόντος και η εφοδιαστική θα αλλάξει για πάντα καθώς εμπλέκονται περισσότεροι οργανισμοί. Η βιομηχανία logistics επικεντρώνεται στην τεχνολογική καινοτομία και τα κατανεμημένα καθολικά θα είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση με διαφανή αρχεία, εξοικονόμηση κόστους και αποτελεσματικές πληροφορίες διαδρομής. Σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες όπως Big Data και Artificial Intelligence, το blockchain θα μπορούσε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕγχΠ κατά 5%.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map