Blockchain και υγειονομική περίθαλψη. Μετασχηματισμός της ιατρικής μέσω καινοτομιών

Όπως θα μπορούσατε να έχετε διαβάσει σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μας, η απίστευτα ευέλικτη τεχνολογία blockchain έχει πολλές περισσότερες περιπτώσεις χρήσης από απλώς χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τώρα γίνεται μια τάση σε όλες τις εμπορικές βιομηχανίες και πέραν αυτής. Δεν είναι μυστικό ότι ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19. Θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο για να αναλύσουμε λεπτομερώς τη χρήση του blockchain σε αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς τα προβλήματα της ιατρικής, σε αντίθεση με πολλά άλλα, αφορούν σχεδόν κάθε άτομο σε όλο τον κόσμο.

Το δυναμικό του blockchain στην υγειονομική περίθαλψη

Ως επί το πλείστον, ο τομέας της υγείας είναι ένας τομέας προσανατολισμένος στα προβλήματα που απαιτεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων και πολύ εξειδικευμένο προσωπικό. Η ικανότητα πρόσβασης, επεξεργασίας και εμπιστοσύνης στα δεδομένα που δημιουργούνται από τις δραστηριότητές του είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του τομέα στο σύνολό του. Οι επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε διαλογή, επίλυση προβλημάτων υγείας, λήψη κλινικών αποφάσεων, εφαρμογή και αξιολόγηση της υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στη γνώση. Σε αυτήν την περίπτωση, η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων υγείας εξαρτάται από τη συμμετοχή μιας διεπιστημονικής ομάδας ιατρικού προσωπικού που εφαρμόζει τις πιο κατάλληλες γνώσεις, τεχνολογία και δεξιότητες στους ασθενείς.

Τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν υπό έντονη πίεση. Καθώς όλο και περισσότερες νέες τεχνολογίες εισέρχονται στην αγορά, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η ενσωμάτωσή τους προκειμένου να μειωθεί το κόστος, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς. Επιπλέον, υπάρχουν εκτενείς νομικοί κανονισμοί, θέματα ασφάλειας δεδομένων, διαχείριση συναλλαγών και παρόμοια.

Η τεχνολογία blockchain στην υγειονομική περίθαλψη παραμένει ο πιο ελπιδοφόρος (αλλά ριζοσπαστικός) τρόπος για να μετατραπεί η βιομηχανία ψηφιακά και βοηθά τους οργανισμούς να ξεπεράσουν τελικά τις ανεπάρκειες και το υπερβολικό κόστος των δραστηριοτήτων τους. Φυσικά, τα πιθανά οφέλη για την υγεία του blockchain δεν αφορούν μόνο τα οικονομικά. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις επισημαίνουν τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους αυτή η τεχνολογία πρέπει να βοηθήσει τη βιομηχανία:

  1. Εμπιστευτικότητα δεδομένων – το blockchain βασίζεται σε κρυπτογραφία και παρέχει τη δυνατότητα χρήσης πολλαπλών υπογραφών. Μαζί, καθιστούν σχεδόν αδύνατο να κλέψουν ή να τροποποιήσουν εμπιστευτικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
  2. Μείωση πλεονασμού – μία λύση blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους τοπικούς οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης: ασθενείς, νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα ιδρύματα. Η χρήση ενός μέσου για την αποθήκευση δεδομένων και η μετάβαση σε απλούστερες διεπαφές θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.
  3. Καινοτομία – η εφαρμογή του blockchain στην ιατρική είναι πολύ πιο εύκολη στην επέκταση και την ανάπτυξη και η καινοτομία έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση. Τεράστια βήματα προς τα εμπρός αναμένεται να συμβούν στους τομείς της προληπτικής φροντίδας και των κοινοτικών μοντέλων υγείας.
  4. Μείωση κινδύνου – με έξυπνα συμβόλαια και άλλα οφέλη που παρέχει το “ιατρικό blockchain”, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με την επεξεργασία συναλλαγών, αποφεύγοντας παράλληλα τις παραβιάσεις συμμόρφωσης και άλλες διαδικασίες που αφορούν δύο ή περισσότερα μέρη.

Λόγω ορισμένων από τα βασικά χαρακτηριστικά της, όπως η αποκέντρωση, η διανομή δεδομένων και η ακεραιότητα, καθώς και η έλλειψη ανάγκης εμπιστοσύνης σε τρίτο μέρος, η τεχνολογία blockchain έχει πολλές ελκυστικές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου αλληλεπίδρασης , μεταφορά πληροφοριών, έλεγχος πρόσβασης, ακεραιότητα δεδομένων και προέλευση μεταξύ των ενδιαφερομένων. Πέρυσι, το 53% των 1.386 ανώτερων στελεχών ερωτήθηκε από την Deloitte δήλωσε ότι η τεχνολογία blockchain γίνεται τόσο κρίσιμη για τους οργανισμούς τους που είναι μεταξύ των 5 κορυφαίων προτεραιοτήτων τους. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί για τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης. Επομένως, το 2020 – 2021, περιμένουμε ακόμη περισσότερα νέα για επερχόμενα έργα, συνεργασίες και καινοτομίες που σχετίζονται με τη χρήση του blockchain στην υγειονομική περίθαλψη.

Blockchain στην υγειονομική περίθαλψη σήμερα

Πριν προχωρήσουμε σε προβολές και προσδοκίες, είναι σημαντικό να ρίξετε μια επισκόπηση του blockchain στην υγειονομική περίθαλψη και να κατανοήσετε την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου. Το Blockchain δεν είναι πλέον μια καινοτόμος ευκαιρία να εξεταστεί ή μια τεχνολογία προσαρμογής. Χρησιμοποιείται ήδη σε ιατρικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Λύστε. Φροντίδα είναι ένα από τα πιο εμφανή παραδείγματα στον τομέα. Η τεχνολογία τους επηρεάζει ήδη θετικά τη ζωή των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας. Η κεντρική προσέγγιση του Arizona Care Network με βάση τον ασθενή θέτει δεδομένα στα χέρια των πελατών, επιτρέποντάς τους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται και αξίζουν. Ένα άλλο σπουδαίο πράγμα που συνέβη στις εταιρείες ιατρικών blockchain τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Robert Miller (ConsenSys Health), είναι ότι βλέπουμε επιτέλους διαφορετικές εταιρείες (και συχνά ανταγωνιστές) να συνεργάζονται για την επίλυση κοινών προβλημάτων.

Η βιομηχανία επικεντρώνεται στη χρήση δεδομένων ασθενών χωρίς να διακυβεύεται το απόρρητό της. Νέες τεχνολογίες όπως η ομοσπονδιακή μάθηση, πλήρως ομομορφική κρυπτογράφηση και αποδείξεις μηδενικής γνώσης έχουν χρησιμοποιηθεί για να φέρουν νέα χαρακτηριστικά στην υπάρχουσα τεχνολογία blockchain. Οι ιατρικές εταιρείες θα συνεχίσουν σίγουρα να επιταχύνουν αυτήν την ορμή γύρω από το απόρρητο των δεδομένων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το 2019, περίπου δώδεκα νέα επιχειρηματικά δίκτυα εκμεταλλεύτηκαν το blockchain: Mediledger, MELLODDY, Remedichain, DSCSA, Health Utility Network, Trust Your Supplier, Κέντρο AI4VBH, Coalesce Health Alliance, Ομάδα Εργασίας για την Κλινική Εφοδιαστική Αλυσίδα και άλλα. Τα ακόλουθα νέα προϊόντα έχουν επίσης κυκλοφορήσει: Solve.Care, SimplyVital, MediBloc, Decent, Ecrypgen, Molecule, Nebula Genomics και Owkin. Μετά από στενότερη επιθεώρηση, η μετάβαση από έργα μεγάλης κλίμακας σε ολοκληρωμένες εμπορικές εγκαταστάσεις που βοηθούν τις βιομηχανίες να ευδοκιμήσουν γίνεται ορατή.

Ενώ ορισμένα έργα λαμβάνουν περισσότερη προσοχή από άλλα φέτος, υπάρχουν γενικές τάσεις που πρέπει να οδηγήσουν τον κλάδο. Λόγω των επικείμενων ρυθμιστικών αλλαγών, των πολιτικών ειδήσεων και της εστίασης σε γνωστές εταιρείες, έχουμε επισημάνει τις 3 κορυφαίες τάσεις για την ανάπτυξη blockchain στην υγειονομική περίθαλψη το 2020:

  1. Ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού ναρκωτικών – Τα πλαστά φάρμακα είναι ένα από τα πιο καταστροφικά προβλήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποψιάζεται ότι πάνω από το 10% όλων των ναρκωτικών στον κόσμο είναι πλαστά. Με τη βοήθεια του blockchain, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούν να παρακολουθούν την υγεία και τη γεωγραφική θέση των ναρκωτικών σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Εάν ένα αντικείμενο έχει παραβιαστεί, χειριστεί απρόσεκτα ή απλώς επηρεαστεί λόγω δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, οι κατασκευαστές θα πρέπει να μπορούν να το ανακαλέσουν γρήγορα ή να λάβουν κάποια άλλη κατάλληλη ενέργεια. Το MediLedger είναι μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα, ειδικά καθώς έχει συνεργασίες με τις AmerisourceBergen, Pfizer, McKesson και Genentech.
  2. Ανάπτυξη αναδυόμενων αγορών – Πολλές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης αρχικά επικεντρώθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να δούμε περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογίας σε άλλες χώρες τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Xi Jinping αναμένει ότι το blockchain θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Κίνα και οι σχετικές προθέσεις περιλαμβάνονται στο τρέχον πενταετές πρόγραμμά τους. Η Εσθονία ήταν η πρώτη που εφάρμοσε το blockchain για υγειονομική περίθαλψη σε ολόκληρη τη χώρα και αναμφίβολα θα συνεχίσει να βελτιώνει την τεχνολογία φέτος. Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση βασισμένη σε blockchain ήδη από το 2021. Τέτοιες ειδήσεις μπορεί να αλλάξουν ολόκληρη τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, η μετανάστευση ταλέντων μπορεί να προκαλέσει έλλειψη εμπειρογνωμόνων σε ορισμένες περιοχές του κόσμου (αν και η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει αυτό το αποτέλεσμα) και οι επενδυτές μπορεί να μετατρέψουν την εστίασή τους από τη χρηματοδότηση καινοτομίας σε κλιμάκωση και εμπορία υφιστάμενων λύσεων για να κατακτήσουν νέες αγορές.
  3. Βελτιώσεις σε κλινικές δοκιμές – Οι κλινικές δοκιμές συνοδεύονται από πολλές πολύπλοκες προκλήσεις: διαχείριση δεδομένων, τήρηση βιβλίων, αναφορές και άλλα. Το Blockchain θα είναι χρήσιμο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω της ικανότητάς του να διασφαλίζει την ακεραιότητα και τη διαφάνεια των δεδομένων, να βελτιστοποιεί και να αυτοματοποιεί τις αναφορές και άλλες διαδικασίες ρουτίνας και τελικά να βελτιώνει την ποιότητα των δεδομένων. Το 2019 Boehringer Ingelheim Ltd. και η IBM Canada συνεργάστηκαν για να εξερευνήσουν την τεχνολογία blockchain σε κλινικές δοκιμές. Στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι πρώτες αναφορές θα πρέπει να κυκλοφορήσουν για να βοηθήσουν οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αποφασίσουν να στραφούν στο blockchain. Εκτός από αυτό, το blockchain μπορεί επίσης έμμεσα να βοηθήσει στην επίλυση ενός άλλου προβλήματος σε κλινικές δοκιμές: εύρεση υποψηφίων κατάλληλων για έρευνα. Ενώ υπάρχουν ήδη υπάρχουσες αυτοματοποιημένες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, δεν είναι ιδανικές λόγω της χρήσης λύσεων αποθήκευσης δεδομένων που δημιουργήθηκαν από λογισμικό τρίτων ή παλαιού τύπου. Η υιοθέτηση του blockchain θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των ασθενών (και πολλών άλλων σκοπών). Αυτό μπορούν να προσφέρουν ήδη εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης όπως η 4Medica με υπάρχουσες λύσεις SaaS.

Βασικές ιδέες για την ανάπτυξη του blockchain στην υγειονομική περίθαλψη

Συνολικά, το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης έχει βελτιωθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και η τεχνολογία blockchain είναι ο κύριος παράγοντας αυτών των αλλαγών. Τα παραπάνω δεδομένα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η βιομηχανία αναπτύσσεται. Ταυτόχρονα, η γενική άγνοια, ο σκεπτικισμός και τα στερεότυπα για το blockchain δεν υποστηρίζουν την παγκόσμια αλλαγή σε μια βιομηχανία, η οποία επιθυμεί την αναμόρφωση. Ωστόσο, ο χρόνος να εξεταστεί αν οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται λύσεις blockchain έχει παρέλθει πολύ. Τα οφέλη του blockchain στην υγειονομική περίθαλψη γίνονται εμφανή. Αναδύονται νέες συνεργασίες. Πολλές λύσεις έχουν ήδη εμφανιστεί στην αγορά. Και τώρα, οι συμμετέχοντες στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά και να κινηθούν προς νέες τεχνολογίες για να επιβιώσουν και να μείνουν μπροστά από τους ανταγωνιστές τους.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map