Blockchain και διαφήμιση

Η εμφάνιση της τεχνολογίας blockchain και, ειδικότερα, του Bitcoin, έδωσε την ευκαιρία για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων και έξυπνων συμβολαίων. Η ασφάλεια, η διαφάνεια και το μη αναστρέψιμο των δεδομένων συναλλαγών αποτελούν βασικά κριτήρια για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται σε blockchain. Η διαφημιστική βιομηχανία είναι ένας τομέας όπου το ενδιαφέρον για το blockchain αυξάνεται ραγδαία, και ως εκ τούτου αυξάνεται η ανάγκη για τεχνολογία και τρόπους χρήσης.

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τη διαδικασία της μετάβασης της ψηφιακής διαφήμισης στο blockchain, θα εξετάσουμε τις λύσεις εργασίας για την εφαρμογή αυτής της μετάβασης, καθώς και θα συζητήσουμε πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην ψηφιακή διαφήμιση που βασίζονται σε blockchain.

Αγορά ψηφιακής διαφήμισης

Η μελέτη «Global Digital Ad Spending Q2 2020» δείχνει ότι ο όγκος της ψηφιακής διαφήμισης το 2019 αντιπροσώπευε πάνω από το 50% του συνολικού μεριδίου αγοράς διαφήμισης. Οι παγκόσμιες δαπάνες ψηφιακής διαφήμισης το 2020 αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,4% στα 332,84 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο ποτέ λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. 

Ένα μεγάλο μερίδιο της ψηφιακής διαφήμισης συγκεντρώνεται στα χέρια των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, όπως το Google, το Facebook και το Amazon. Καθώς αυξάνεται το μερίδιό τους στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων, το ίδιο αυξάνει και η αξία των διαφημίσεων. Όλο και περισσότερα δεδομένα χρηστών συγκεντρώνονται στα χέρια αυτών των εταιρειών, επιτρέποντάς τους όχι μόνο να παρακολουθούν τις προτιμήσεις μας αλλά και να πωλούν τα προσωπικά μας στοιχεία σε διαφημιζόμενους.

Οι αποκεντρωμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του blockchain, μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα της συγκέντρωσης. Το κόστος διαφήμισης μπορεί να μειωθεί αντικαθιστώντας τους μεταπωλητές με έξυπνα συμβόλαια μεταξύ διαφημιζόμενων, παραγωγών και τελικών χρηστών. 

Θα διερευνήσουμε μερικά ενδιαφέροντα έργα και λύσεις σε διάφορους τομείς της ψηφιακής διαφήμισης και θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο επίλυσης προβλημάτων όπως:

  1. Αγορά των προσωπικών δεδομένων των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
  2. Η απάτη εκδηλώθηκε σε ψεύτικα πανό, ψεύτικες μετρήσεις προβολής, bots και κλοπή δεδομένων. Βασισμένο στο κανω ΑΝΑΦΟΡΑ από την “Juniper Research”, η δόλια δραστηριότητα το 2019 είχε ως αποτέλεσμα οι διαφημιζόμενοι να χάσουν περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.
  3. Ένας μεγάλος αριθμός διαμεσολαβητών.
  4. Μια ανάγκη εμπιστοσύνης στα παρεχόμενα δεδομένα.

Αποκεντρωμένα διαφημιστικά δίκτυα

Ένας από τους τομείς εφαρμογής της τεχνολογίας blockchain είναι η δημιουργία αποκεντρωμένων διαφημιστικών δικτύων. Τέτοια αποκεντρωμένα οικοσυστήματα φέρνουν τους χρήστες, τους εκδότες, τους διαφημιστές και τους προγραμματιστές dApp μαζί για να εξασφαλίσουν διαφανή, δίκαιη και αποτελεσματική αλληλεπίδραση.

Έλεγχος χρηστών από τα δεδομένα που παρέχουν στους διαφημιζόμενους, προστασία από δόλιες διαφημίσεις, πλήρη συμμετοχή σε διαφημιστικές δραστηριότητες και δημιουργία εσόδων από τα παρεχόμενα δεδομένα – όλες αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να υλοποιηθούν με την εφαρμογή αποκεντρωμένων διαφημιστικών λύσεων όπως το blockchain.

Η αποκεντρωμένη διαφημιστική αγορά Το AdEx είναι ένα οικοσύστημα βασισμένο σε blockchain, με στόχο να παρέχει οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα blockchains έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίζουν διαφανείς αλληλεπιδράσεις και τα έξυπνα συμβόλαια λειτουργούν ως εγγύηση συμμόρφωσης. 

Το AdEx, καθώς και άλλα παρόμοια έργα που δημιουργούν αποκεντρωμένα διαφημιστικά οικοσυστήματα (Ubex, Mass Network, Papyrus Network), διασφαλίζουν ότι οι διαφημιζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν διαφημίσεις και να τις ενσωματώσουν σε έναν επιλεγμένο αριθμό εκπομπών, πληρώνοντας για κλικ και μετατροπές με εσωτερικά διακριτικά. 

Στο τέλος του 2017, η AdEx συνεργάστηκε με την εκδοτική εταιρεία Ink για να πραγματοποιήσει δημοπρασία για να τοποθετήσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια διαφημιστικούς χώρους σε αεροπορικά εισιτήρια.

Ένα άλλο έργο που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των δεδομένων του και να δημιουργήσει ένα αποκεντρωμένο οικοσύστημα είναι το Brave browser με ένα εγγενές διακριτικό BAT. Το πρόγραμμα περιήγησης κλειδώνει εξωτερικές διαφημίσεις και ιχνηλάτες, προσφέροντας την ευκαιρία να κερδίσετε διακριτικά BAT για προβολή ασφαλών και σχετικών διαφημίσεων με βάση τη δραστηριότητα ιστού του χρήστη.

Παρά τις επιβεβαιωμένες κατηγορίες για χρήση της λειτουργίας αυτόματης συμπλήρωσης παραπομπών Coinbase, Binance, Trezor και Ledger, το πρόγραμμα περιήγησης και το οικοσύστημα αυξάνονται με περισσότερους από 12 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και περίπου 4 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνα.

Καταπολέμηση της απάτης

Το πρόβλημα της παράνομης διαφήμισης αντιμετωπίζουν οι χρήστες, οι διαφημιζόμενοι και οι διοργανωτές διαφημιστικών πλατφορμών. Τα σχέδια για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας ή την κλοπή χρημάτων από διαφημιζόμενους και χρήστες προκαλούν τεράστια ζημιά σε ολόκληρη τη διαφημιστική βιομηχανία. 

Οι έξυπνες συμβάσεις μπορούν να είναι η λύση στο πρόβλημα της απάτης. Η συμμόρφωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις των συναλλαγών διασφαλίζεται μέσω έξυπνων συμβάσεων, τα οποία ορίζουν όλους τους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα παρέχει πρόσβαση σε κεφάλαια / πληρωμές.

 Η λύση της εταιρείας Amino Payments χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές του λογισμικού διαφήμισης Mediaocean. Η λύση επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να λαμβάνουν όλες τις λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαφημιστικές καμπάνιες, τους όρους της σύμβασης και τον προϋπολογισμό. 

Η εισαγωγή έξυπνων συμβάσεων θα λύσει το πρόβλημα της λεγόμενης «πλαστογράφηση», όπου η διαφήμιση τοποθετείται σε πόρους χαμηλής ποιότητας αντί για τους δηλωμένους έγκυρους ιστότοπους.

Ένας άλλος παίκτης στη διαφημιστική αγορά, που αναπτύσσει έξυπνες λύσεις που βασίζονται σε συμβόλαια και διασφαλίζει συναλλαγές με το blockchain, είναι η διαφημιστική αγορά NYIAX, η οποία συνεργάζεται επίσης με το NASDAQ. Αυτή η πλατφόρμα διαχείρισης συμβάσεων επιτρέπει στους διαφημιστές και τους εκδότες να ανταλλάσσουν προχωρημένα διαφημιστικά συμβόλαια. 

Προγράμματα πίστης

Η διατήρηση προγραμμάτων πίστης κοστίζει αμερικανικές εταιρείες περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα προγράμματα αφοσίωσης χρησιμοποιούνται ευρέως σε ταξιδιωτικές, λιανικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Το Blockchain θα βοηθήσει όχι μόνο στη μείωση αυτού του κόστους δημιουργώντας αυτορυθμιζόμενα οικοσυστήματα, αλλά θα τα καταστήσει πιο αποτελεσματικά και ελκυστικά για τους πελάτες. Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες επιτυχημένες υλοποιήσεις τέτοιων προγραμμάτων και είναι πολύ παρόμοιες με τις παραδοσιακές.

Η εφαρμογή KrisPay από τις αεροπορικές εταιρείες της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα παραδείγματα, βοηθώντας τους πελάτες να συλλέγουν μάρκες και να τα χρησιμοποιούν σε καταστήματα συνεργατών. Το 2018, η κινεζική εταιρεία AirAsia ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός συστήματος επιβράβευσης όπου οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν κουπόνια για να πληρώσουν αεροπορικά εισιτήρια.

Το 2018, η American Express συνεργάστηκε με το Hyperledger και το διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης Boxed για να ενσωματώσει το blockchain στο πρόγραμμα πιστότητάς του. Το blockchain της HyperLedger σάς επιτρέπει να δημιουργείτε προγράμματα ανταμοιβής και οι κάτοχοι καρτών American Express ανταμείβονται για την αγορά αγαθών από τους συνεργάτες τους.

Η επέκταση του προγράμματος περιήγησης Lolli επιτρέπει στους πελάτες να λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων BTC για αγορές σε καταστήματα συνεργατών, όπως η Walmart, η Hotels.com και 900 άλλες υπηρεσίες.

Προς το παρόν, κάθε πρόγραμμα αφοσίωσης καλύπτει μικρό αριθμό χρηστών και συνεργασίες, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα μικρά προγράμματα θα αναπτυχθούν για να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά στην αγορά. Έτσι, ενδέχεται να εμφανιστούν μεγάλες συνεργασίες. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται ταξιδιωτικά πρακτορεία και αεροπορικές εταιρείες που δημιουργούν κοινά προγράμματα αφοσίωσης.

Δημιουργία εσόδων από περιεχόμενο

Στον τομέα του περιεχομένου βίντεο, το YouTube είναι αναμφίβολα μονοπώλιο. Τα σκάνδαλα, τα οποία προκλήθηκαν από λογοκρισία στα κανάλια που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση και αμέλεια έναντι των απατεώνων που προσποιούνται ότι μοιράζουν κρυπτονομίσματα ζωντανά για λογαριασμό των Elon Musk, Vitalik Buterin, Bill Gates και άλλων επιρροών, οδήγησαν σε μια ευρύτερη εξάπλωση αποκεντρωμένου βίντεο λύσεις φιλοξενίας.

Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας πλατφόρμας που βασίζεται σε blockchain είναι το DTube – μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο που βασίζεται στο blockchain Steem. Αποκεντρωμένος χώρος αποθήκευσης με βάση το IPFS χρησιμοποιείται για αποθήκευση βίντεο, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διαγραφή περιεχομένου από τρίτους. Προς το παρόν, η πλατφόρμα αντιμετωπίζει έλλειψη περιεχομένου και απροθυμία των χρηστών να κινηθούν προς αποκεντρωμένες λύσεις. Αλλά με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί. 

Εκτός από το DTube, υπάρχουν τέτοια έργα στην αγορά αποκεντρωμένων λύσεων όπως: 

  • PeerTube με βάση το WebTorrent (BitTorrent client).
  • Αποκεντρωμένη πλατφόρμα κοινής χρήσης περιεχομένου – Lbry,
  • Πλατφόρμα προώθησης περιεχομένου βίντεο – Theta Labs;
  • VibraVid – μια πλατφόρμα χτισμένη στο blockchain TRON, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο BitTorrent File System (BTFS).

Στον τομέα της ροής, μια εναλλακτική λύση για τη δημοφιλή πλατφόρμα Twitch, μια αποκεντρωμένη λύση, το DLive αναδύεται. Τα εσωτερικά διακριτικά LINO χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εσόδων από περιεχόμενο της πλατφόρμας. Τον Απρίλιο του 2019, ο blogger PewDiePie του YouTube, με 94 εκατομμύρια συνδρομητές, δήλωσε ότι οι αποκλειστικές ροές του θα πραγματοποιηθούν στο DLive. Το DLive είναι πάνω από το YouTube και το Twitch είναι η πλήρης απουσία χρεώσεων για δωρεές που στέλνουν οι θαυμαστές.

Προοπτικές για λύσεις blockchain στη διαφημιστική βιομηχανία

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε αναφέρει μόνο τους σημαντικούς και εντατικά αναπτυσσόμενους τομείς της διαφημιστικής βιομηχανίας στους οποίους αναπτύσσονται λύσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού. Οι στενότερες περιοχές χρήσης του blockchain είναι τέτοια έργα και περιοχές όπως η πλατφόρμα παραγωγής μολύβδου SNOVio, όπου εφαρμόζονται μηχανισμοί επιβράβευσης για τη διατήρηση των παρεχόμενων δεδομένων ή αποκεντρωμένα συστήματα αναζήτησης όπως η πλατφόρμα Active Search Ecosystem – που επιτρέπει την αποθήκευση και διαχείριση χρηστών πληροφορίες, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση στους διαφημιζόμενους.

Περαιτέρω μελέτη και εφαρμογή κατανεμημένων τεχνολογιών καθολικών θα επεκτείνει μόνο το πεδίο εφαρμογής της. Μια αποκεντρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία εσόδων και τη διαχείριση των δεδομένων, καθώς και τον έλεγχο αυτών των δεδομένων, θα οδηγήσει στην εξάλειψη των διαμεσολαβητών και τρίτων. Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain είναι περίπλοκη λόγω των αδυναμιών της, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, όπως επεκτασιμότητα, ταχύτητα λειτουργίας και πολυπλοκότητα στη χρήση. Οι κύριες θετικές πτυχές της τεχνολογίας blockchain είναι η αμετάβλητη και η ασφάλεια δεδομένων, που προσελκύουν όλο και περισσότερες εταιρείες στη διαφημιστική βιομηχανία για να μελετήσουν και να εφαρμόσουν καινοτομίες.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map