Επί του παρόντος, η πιο δημοφιλής μη τοπική λύση αποθήκευσης πληροφοριών είναι η αποθήκευση cloud όπως το Google Disk, Dropbox, Mega και βάσεις δεδομένων όπως το MySQL και το MongoDB. Ωστόσο, οι εταιρείες ενδέχεται να ελέγχουν το περιεχόμενο αυτών των αποθετηρίων και οι πληροφορίες σας μπορεί να λογοκρίνονται.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους τρόπους αποθήκευσης πληροφοριών στο blockchain, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Αλληλεπίδραση χρήστη με τη βάση δεδομένων

Στην πράξη, η αλληλεπίδραση του χρήστη με το αποθετήριο έχει τρία βήματα:

 1. Ένας χρήστης ανεβάζει δεδομένα στον διακομιστή μιας εταιρείας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή επιτραπέζιου υπολογιστή ή ιστού.
 2. Η εταιρεία εισάγει πληροφορίες σχετικά με νέα δεδομένα στο κέντρο επεξεργασίας πληροφοριών.
 3. Για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του, ο χρήστης στέλνει ένα αίτημα στο κέντρο δεδομένων, το οποίο παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες.

Αναμφίβολα, αυτό το μοντέλο έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • CRUD – ένα αρκτικόλεξο για τέσσερις βασικές λειτουργίες που χρησιμοποιούνται κατά την εργασία με βάσεις δεδομένων: δημιουργία, ανάγνωση, ενημέρωση και διαγραφή. Αυτό είναι ένα τυπικό μοντέλο αλληλεπίδρασης χρήστη με τη βάση δεδομένων.
 • Συχνά, η ταχύτητα της επεξεργασίας πληροφοριών εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα στο Διαδίκτυο του χρήστη.

Διαφορετικά, αυτά τα κεντρικά αποθετήρια δεν είναι η πιο αξιόπιστη αποθήκευση αρχείων. Οι πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία που ανεβάζετε μεταφέρονται σε τρίτα μέρη και ως τέτοιοι κεντρικοί διακομιστές συχνά στοχεύονται από χάκερ. 

Αποθήκες δεδομένων σε ένα blockchain

Η χρήση ενός blockchain για πληροφορίες εγγραφής δεν είναι η καλύτερη ιδέα, καθώς ένα block, μια δομική μονάδα του blockchain, έχει περιορισμένο μέγεθος. Για παράδειγμα, το μέγεθος του μπλοκ bitcoin είναι 1 megabyte. Επομένως δεν είναι δυνατόν να στείλετε ένα αρχείο μεγαλύτερο από 1 megabyte στο blockchain. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το κόστος αποστολής αυτού του αρχείου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο μπλοκ # 637352 του δικτύου Bitcoin.

 

Το τέλος για την προσθήκη συναλλαγών στο μπλοκ ισούται με 0,47462040 BTC ή 4372 $. Ας υποθέσουμε ότι αυτό το μπλοκ είναι «γεμάτο», οπότε ισούται με 1 megabyte. Αποδεικνύεται ότι για να στείλουμε ένα αρχείο 1Mb, πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα από 4000 $. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι το αρχείο θα είναι ορατό σε κάθε συμμετέχοντα στο δίκτυο.

Ωστόσο, το blockchain Bitcoin είναι εξαιρετικό για την αποστολή σύντομων μηνυμάτων. Η μέση πρόταση στα αγγλικά αποτελείται από 15-20 λέξεις, όπου μια λέξη, κατά μέσο όρο, αποτελείται από 6 χαρακτήρες. Συνολικά, έχουμε περίπου 140 χαρακτήρες σε μία πρόταση ή 140 byte πληροφοριών.

Ως αποτέλεσμα, λαμβάνουμε 0,5 $ ανά μήνυμα + προμήθεια για τη μεταφορά χρημάτων.

Συστήματα αρχείων peer-to-peer

Το πιο δημοφιλές σύστημα αρχείων peer-to-peer είναι το IPFS ή το Διαπλανητικό σύστημα αρχείων. Αυτή η τεχνολογία blockchain βασίζεται στο πρωτόκολλο BitTorrent, το οποίο περιλαμβάνει τη διάσπαση αρχείων σε θραύσματα και την αποθήκευση πολλαπλών αντιγράφων αυτών των αρχείων στους υπολογιστές των συμμετεχόντων στο σύστημα..

Αυτή η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Το αρχείο θα ληφθεί από τους χρήστες που ενδιαφέρονται για αυτό.
 • Τα δημοφιλή αρχεία λαμβάνονται / διανέμονται πολύ γρήγορα.
 • Τα δεδομένα εξαρτώνται από τη διεύθυνση, επομένως είναι αδύνατο να παραποιηθούν τα εσωτερικά περιεχόμενα του αρχείου.
 • Είναι μια λύση peer-to-peer.

Εξετάζοντας τις ελλείψεις, μπορούμε να σημειώσουμε ότι τα αρχεία μπορούν να φορτωθούν στο δίκτυο μόνο εάν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου, ένα σύστημα εξυπηρετεί μόνο στατικά δεδομένα. Εκτός αυτού, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο αρχείο μόνο εάν γνωρίζουν το όνομά του.

Σε αυτό το σχήμα, το blockchain χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος που συνδέει τους συμμετέχοντες και είναι υπεύθυνος για την επαλήθευση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των αρχείων.

Αποκεντρωμένη αποθήκευση cloud

Αυτές είναι συνηθισμένες επιλογές αποθήκευσης cloud παρόμοιες με το Dropbox. Εκτός από το ότι τα δεδομένα δεν τοποθετούνται στους διακομιστές της εταιρείας, αλλά στις συσκευές των χρηστών που τα νοικιάζουν.

Χρησιμοποιώντας τέτοιες λύσεις, οι συμμετέχοντες στο δίκτυο δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να στέλνουν πληροφορίες. Αρκεί να ανεβάσετε το αρχείο στο cloud storage μία φορά. Τέτοιες αποθήκες είναι σταθερές, γρήγορες και έχουν τεράστια χωρητικότητα.

Ωστόσο, είναι κατάλληλα μόνο για προβολή στατικών δεδομένων και δεν υποστηρίζουν την αναζήτηση βάσει περιεχομένου. Επιπλέον, δεν είναι δωρεάν, καθώς οι συμμετέχοντες νοικιάζουν εξοπλισμό μεταξύ τους.

Storj και Sia

Αυτές οι εταιρείες λειτουργούν βάσει της αρχής των πλατφορμών συναλλαγών. Υπόσχονται φθηνή, γρήγορη και ασφαλή αποθήκευση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπηρεσίες τους είναι φθηνότερες από αυτές των γιγάντων όπως η Google, το Amazon ή το DropBox. Είναι απλώς ότι κερδίζουν όχι μόνο από τις τιμές ενοικίασης αλλά και από προμήθειες για συναλλαγές που δημιουργούνται από τη λήψη και εξαγωγή δεδομένων.

Το σχήμα λειτουργίας των Storj και Sia είναι, στην πραγματικότητα, η διαμεσολάβηση μεταξύ εκείνων που μισθώνουν σκληρούς δίσκους και εκείνων που τους ενοικιάζουν. Το Blockchain χρησιμοποιείται ως μητρώο συναλλαγών, οικονομικών διακανονισμών και ελέγχου ταυτότητας αρχείων σε βάσεις δεδομένων. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα δεδομένα χρήστη αποθηκεύονται έξω από το blockchain και μπορούν να διαγραφούν ή να μην είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή εάν οι εκμισθωτές αποφασίσουν να διαγράψουν τα αρχεία ή απλώς να αποσυνδέσουν τη συσκευή τους από το δίκτυο.

Filecoin

Το Filecoin είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται στις ίδιες ιδέες με τους Storj και Sia. Η διαφορά τους είναι μόνο σε δύο λεπτομέρειες:

 • Η πλατφόρμα θα διεγείρει κόμβους μεσαίας χωρητικότητας για να αποφύγει την απειλή συγκεντρωτισμού εκ μέρους μεγάλων παικτών και αστάθειας εκ μέρους μικρών παικτών.
 • Το σύστημα θα προσπαθήσει να βρει κόμβους για την αποθήκευση δεδομένων όσο το δυνατόν πιο κοντά στους χρήστες που νοικιάζουν αυτούς τους κόμβους. Αυτό θα αυξήσει την ταχύτητα λήψης και μεταφόρτωσης, καθώς και θα μειώσει την πιθανότητα σφαλμάτων κατά τη μεταφορά δεδομένων.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις καινοτομίες, καθώς και έναν μοναδικό αλγόριθμο συναίνεσης που διεγείρει την αύξηση του χώρου στο δίσκο δικτύου, η Filecoin σκοπεύει να ξεπεράσει την Google και την Amazon όσον αφορά την χωρητικότητα αποθήκευσης τα επόμενα χρόνια.

Maidsafe

Η κύρια ιδέα του Maidsafe είναι η δημιουργία ενός πλήρως κρυπτογραφημένου δικτύου P2P που θα είναι μια βάση δεδομένων για την ανώνυμη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω κρυπτογραφημένων επιπέδων. Είναι ένα ανάλογο του Tor για αποθήκευση στο cloud. Αυτό θα είναι δυνατό μέσω των τριών στοιχείων του Maidsafe:

 • Αυτο-κρυπτογράφηση: δεδομένα που κρυπτογραφούνται. Όταν ένα αρχείο μεταφορτώνεται στη δομή του δικτύου Maidsafe, χωρίζεται σε πολλά μικρά θραύσματα τα οποία κρυπτογραφούνται και διανέμονται σε όλο το δίκτυο. Σε αυτήν τη φόρμα, το αρχείο γίνεται δυσανάγνωστο σε οποιονδήποτε εκτός από τον κάτοχο.
 • Αποκεντρωμένη προσωρινή αποθήκευση δεδομένων. Τα δεδομένα στο δίκτυο SAFE θα αποθηκευτούν παγκοσμίως και όχι στους διακομιστές ενός δικτύου εταιρειών ή εταιρειών. Αυτό θα κάνει την πλατφόρμα αυτόνομη και θα αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας των πληροφοριών.
 • Διαθεσιμότητα δεδομένων. Το δίκτυο δημιουργεί και διατηρεί συνεχώς αντίγραφα όλων των αρχείων που αποθηκεύει. Αυτή η λειτουργία οδηγεί σε περιττές πληροφορίες, οι οποίες θα πρέπει να τις προστατεύουν από απώλειες λόγω της αποσύνδεσης μεμονωμένων κόμβων.

συμπέρασμα

Η χρήση ενός blockchain για αποθήκευση πληροφοριών έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η ταχύτητα λήψης ενός αρχείου από τον χώρο αποθήκευσης Sia θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι από το Dropbox. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από την ασφάλεια των δεδομένων χρήστη.

Προς το παρόν υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη για την επιτάχυνση της μεταφοράς αρχείων και την αύξηση της αξιοπιστίας της αποκεντρωμένης αποθήκευσης αρχείων. Το έργο Filecoin λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση και έχει ήδη επενδύσει 275 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της υποδομής το 2017.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me