«Η απόκτηση χρημάτων απαιτεί ανδρεία, η διατήρηση χρημάτων απαιτεί διακριτικότητα, η δαπάνη χρημάτων απαιτεί τέχνη»

Berthold Auerbach

Σήμερα, ο κόσμος της κρυπτογράφησης έχει τη δική του συγκεκριμένη ορολογία, η οποία συχνά δεν είναι απολύτως σαφής για τους αρχάριους. Εάν είστε ένας από αυτούς, τότε θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε ένα σημαντικό πράγμα για το οποίο πρέπει να γνωρίζει κάθε έμπορος κρυπτογράφησης. Και αυτό είναι το TXID των συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα. Σήμερα θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν αυτά τα τέσσερα γράμματα, τι είναι η συνάρτηση TXID, πώς να το βρείτε και πώς να το χρησιμοποιήσετε..

Τι είναι το TXID και γιατί είναι απαραίτητο

Για να κατανοήσουμε την ουσία, ας καταλάβουμε πρώτα τι είναι μια συναλλαγή. Τα χρήματα στέλνονται από έναν λογαριασμό στον άλλο, αυτό είναι όλο. Αν μιλάμε για ψηφιακά νομίσματα, τότε τα κέρματα μεταφέρονται από το ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης στο άλλο. Ωστόσο, πώς πραγματοποιούνται τεχνικά οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων; Τι συμβαίνει πραγματικά πίσω από τη σκηνή Blockchain όταν μεταφέρεται το Cryptocurrency? 

Λοιπόν, μια συναλλαγή είναι στην πραγματικότητα πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Αυτές οι πληροφορίες καταγράφονται σε τμήματα του blockchain ενός συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος. Κάθε μπλοκ περιέχει μια κεφαλίδα και μια λίστα συναλλαγών. Η κεφαλίδα περιλαμβάνει κατακερματισμούς συναλλαγών, τον κατακερματισμό του ίδιου του μπλοκ και τον κατακερματισμό του προηγούμενου μπλοκ. Για να γίνετε έγκυρο μέρος του blockchain και να εγγραφείτε σε ένα block, κάθε συναλλαγή πρέπει να επιβεβαιώνεται από έναν ανθρακωρύχο. 

Δεδομένου ότι η εγκυρότητα και η ορθότητα κάθε εγγραφής διασφαλίζεται από το αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain, καθίσταται αδύνατο να χειριστεί τις πληροφορίες στη διανεμημένη βάση δεδομένων..

Ο χρόνος που αφιερώνεται για την επιβεβαίωση των συναλλαγών είναι ένα από τα προβλήματα με το Bitcoin (και ορισμένα άλλα εικονικά νομίσματα). Αρχικά, σχεδιάστηκε ότι οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων θα είναι άμεσες, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι, δεδομένης της πολλαπλής αύξησης του αριθμού των χρηστών, η επιβεβαίωση των συναλλαγών θα μπορούσε να διαρκέσει όλο και περισσότερο χρόνο.. 

Μεγαλύτερες συναλλαγές, καθώς και συναλλαγές με υψηλότερο τέλος συνόλου χρήστη, επιβεβαιώνονται γρηγορότερα. Οι ανθρακωρύχοι επιβεβαιώνουν συναλλαγές όταν δημιουργούν νέα μπλοκ στο blockchain, εκτελώντας υπολογισμούς για να βρουν το κατακερματισμό.

Οι συναλλαγές σε δίκτυα όπως το Bitcoin πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας το μοντέλο UTXO (έξοδος συναλλαγής που δεν έχει δαπανηθεί). Με αυτό το μοντέλο, οι κόμβοι στο δίκτυο παρακολουθούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα εξόδου συναλλαγής ή UTXO για σύντομο χρονικό διάστημα (μη χρησιμοποιημένη συναλλαγή – έξοδος), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας συναλλαγής. Το TXID ενεργεί εδώ ως το αναγνωριστικό κάθε καταβεβλημένης συναλλαγής ή κατακερματισμού συναλλαγής. Με άλλα λόγια, το TXID είναι ένα μοναδικό κομμάτι δεδομένων που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό μιας συναλλαγής..

συναλλαγές

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, κάθε συναλλαγή έχει τουλάχιστον μία είσοδο και μία έξοδο, με κάθε είσοδο να ξοδεύει τα bitcoin που περιλαμβάνονται στην προηγούμενη έξοδο. Η έξοδος, τώρα UTXO, βρίσκεται στο σύνολο UTXO έως ότου ξοδευτεί σε μεταγενέστερη είσοδο. Έτσι, όταν το πορτοφόλι του χρήστη υποδεικνύει αναλώσιμο υπόλοιπο 5 BTC, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως έννοια ότι ο χρήστης έχει 5 UTXO με ονομαστική τιμή 1 BTC ή 1 UTXO με ονομαστική τιμή 2 BTC και 1 UTXO με ονομαστική τιμή 3 BTC . Στην πραγματικότητα, η ονομασία και ο αριθμός των UTXOs μπορεί να είναι οτιδήποτε, σε ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το συνολικό ονομαστικό τους ποσό θα είναι ίσο με 5 Bitcoin. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το UTXO είναι αδιαίρετη ποσότητα. Επομένως, εάν, για παράδειγμα, θέλετε να αγοράσετε ένα νέο iPhone, το πιο πρόσφατο μοντέλο, για 0,5 BTC και έχετε μόνο δύο UTXO σε ονομαστικές αξίες 2 και 3 BTC, τότε το δίκτυο blockchain θα πάρει το δωρεάν UTXO της χαμηλότερης ονομαστικής αξίας – στο ποσό των 2 BTC και δημιουργήστε σε αντάλλαγμα 2 νέα UTXO, ένα από τα οποία θα είναι 1,5 BTC μείον τα τέλη συναλλαγής και το δεύτερο UTXO – 0,5 BTC, το οποίο θα γίνει ιδιοκτησία του πωλητή τηλεφώνου.

Επομένως, η συναλλαγή μας θα περιέχει πλήρεις πληροφορίες ότι μεταφέρατε ένα συγκεκριμένο UTXO με ονομαστική τιμή 2 BTC του δικτύου blockchain, εκ των οποίων 0,5 BTC σε έναν συγκεκριμένο πωλητή και έλαβε ένα άλλο συγκεκριμένο UTXO με ονομαστική τιμή 1,5 BTC μείον μια συγκεκριμένη προμήθεια σε αντάλλαγμα..

Όλα αυτά τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα στη συναλλαγή.

Επιπλέον, αγοράζοντας κάτι άλλο, χρησιμοποιείτε ήδη ένα νέο UTXO με ονομαστική τιμή 1,5 BTC και επαναλαμβάνεται ολόκληρο το ιστορικό με την εγγραφή του ποσού και των αντισυμβαλλομένων της λειτουργίας. Η επόμενη συναλλαγή σχηματίζεται. Και ούτω καθεξής, έως ότου εξαντληθούν τα χρήματα στο υπόλοιπο &# 128578;

Οι συλλεγόμενες συναλλαγές μεταφράζονται σε μια σειριακή, μορφή byte που ονομάζεται ακατέργαστη μορφή συναλλαγής. Στην επιστήμη των υπολογιστών, η σειριοποίηση είναι η διαδικασία μετάφρασης της εσωτερικής αναπαράστασης μιας δομής δεδομένων σε μορφή που μπορεί να μεταδοθεί ένα byte τη φορά. Αυτή η πρώτη μορφή συναλλαγής κατακερματιστεί δύο φορές χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης κατακερματισμού, ο οποίος στην περίπτωση του Bitcoin είναι κωδικοποίηση SHA-256, για τη δημιουργία του TXID της συναλλαγής.

Επομένως, το TXID είναι ένα “διαβατήριο” μιας συναλλαγής, ένας μοναδικός αριθμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της τρέχουσας κατάστασης μιας συγκεκριμένης συναλλαγής, καθώς και για να προσδιοριστεί εάν καταγράφηκε πραγματικά στο blockchain ή όχι. Το TXID (Transaction ID) ή Transaction Hash εκχωρείται σε κάθε μεταφορά κρυπτονομισμάτων. Δεδομένου ότι η κρυπτογράφηση υπάρχει ως καταγεγραμμένη πληροφορία, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε την κατάσταση μιας τέτοιας εγγραφής.

Το TXID εκχωρείται από τη συναλλαγή κρυπτογράφησης αμέσως μετά τη συμμετοχή στο δίκτυο και είναι το μοναδικό διακριτικό του. Δημιουργείται τυχαία και μοιάζει με μια ακολουθία γραμμάτων και αριθμών. Το συνολικό μέγεθος TXID είναι 64 χαρακτήρες.

Όλες αυτές οι συναλλαγές συνοψίζονται σε ένα μπλοκ, το οποίο σχηματίζει τις αλυσίδες και ολόκληρο το blockchain. Έτσι, λαμβάνουμε μια πλήρη και διαφανή και ταυτόχρονα ανθεκτική σε πειρατεία αναφορά όλων των χρηστών του συστήματος με λεπτομερή δεδομένα σε ποιον και πόσα χρήματα μεταφέραμε και πόσα απομένουν στο υπόλοιπο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το TXID

Η συναλλαγή λαμβάνει το TXID της αυτόματα, και οι χρήστες συνήθως δεν το νοιάζουν, εκτός εάν υπάρχουν προβλήματα – η συναλλαγή τους καθυστερεί, τα περιουσιακά στοιχεία δεν ελήφθησαν κ.λπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καθίσταται απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συναλλαγή για να μάθετε αν έχει καταγραφεί στο blockchain και επιβεβαιώνεται ή όχι.

Το TXID δεν είναι εγγυημένο έως ότου επιβεβαιωθεί η συναλλαγή από το δίκτυο. Ωστόσο, η παρακολούθηση πληρωμών χρησιμοποιώντας TXID μπορεί να επηρεαστεί από την ευκαμψία των συναλλαγών. Αυτό συμβαίνει όταν το TXID μιας συναλλαγής αλλάξει προτού επιβεβαιωθεί σε ένα μπλοκ. Αυτό είναι προβληματικό, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες για επίθεση σε λογισμικό κακώς κωδικοποιημένου πορτοφολιού που προϋποθέτει ότι τα μη επαληθευμένα TXIDs είναι αμετάβλητα. Στην περίπτωση του Bitcoin, η εφαρμογή του Segregated Witness ή του SegWit σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ευελιξίας των συναλλαγών..

Με την εισαγωγή του SegWit, οι συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin έχουν πλέον δύο αναγνωριστικά, το TXID και το WTXID. Το TXID είναι ένα παραδοσιακό αναγνωριστικό συναλλαγής που είναι διπλό κατακερματισμό SHA-256 μιας σειριακής συναλλαγής χωρίς δεδομένα μάρτυρα. Ενώ η νέα συναλλαγή WTXID είναι ένα διπλό κατακερματισμό SHA-256 της νέας μορφής για σειριοποίηση συναλλαγών δεδομένων μαρτύρων. Έτσι, δεδομένου ότι οι συναλλαγές SegWit δεν περιέχουν αποδεικτικά στοιχεία σε κάθε είσοδο, δεν υπάρχει μέρος της συναλλαγής που μπορεί να αλλάξει από τρίτο μέρος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές υπηρεσίες για να παρακολουθείτε την κατάσταση της συναλλαγής. Εάν ενδιαφέρεστε για συναλλαγές bitcoin, υπάρχει μια υπηρεσία blockchain.com που μπορεί να σας βοηθήσει με τον εξερευνητή BTC. Για να επαληθεύσετε μια συναλλαγή Ethereum, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ethercan. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης υπηρεσίες multi-blockchain όπου μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για μια σειρά από κρυπτονομίσματα και να εξερευνήσετε διαφορετικά blockchain. Για παράδειγμα, το SoChain μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις μεταφορές Bitcoin, Ethereum, Dash, Dogecoin, Zcash και Litecoin. Οι χρήστες πρέπει απλώς να εισαγάγουν το κατακερματισμό της απαιτούμενης συναλλαγής στο κατάλληλο πεδίο και να λάβουν το αποτέλεσμα.

Πώς να βρείτε το TXID

Το TXID μπορεί να εμφανίζεται απευθείας στο πορτοφόλι κρυπτογράφησης όταν πραγματοποιείται μια συγκεκριμένη συναλλαγή από τον χρήστη. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε το TXID χρησιμοποιώντας εφαρμογές. Πάρτε για παράδειγμα την εφαρμογή Freewallet..

Κάντε κλικ στο Συναλλαγή> Εύρεση κατακερματισμού σε μια λίστα> Ελέγξτε τη συναλλαγή στο blockchain.

Πώς να βρείτε το TXID

Σε άλλες υπηρεσίες, λάβετε λεπτομέρειες συναλλαγής και αναζητήστε κάτι όπως αναγνωριστικό συναλλαγής, TXID, κατακερματισμός συναλλαγής κ.λπ..

Παράδειγμα κατακερματισμού: 

6146ccf6a66d994f7c363db875e31ca35581450a4bf6d3be6cc9ac79233a69d0

Μπορείτε να έχετε έναν σύνδεσμο από μια πλατφόρμα όπως το etherscan.io, για παράδειγμα:

σύνδεση από μια τέτοια πλατφόρμα

Εάν έχετε έναν, χρειάζεστε όλους τους χαρακτήρες μετά το “tx /”. Για παράδειγμα, στον σύνδεσμο πάνω από το κατακερματισμό:

0x2446f1fd773fbb9f080e674b60c6a033c7ed7427b8b9413cf28a2a4a6da9b56c

στον σύνδεσμο πάνω από το κατακερματισμό

Σε αυτό το στιγμιότυπο οθόνης μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά 10 χιλιάδων BTC, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2010 από έναν από τους πρώτους προγραμματιστές Bitcoin Laszlo Hanitz που έδωσαν δύο πίτσες. Εκείνη την εποχή, ήταν πολύ σημαντικό για τους προγραμματιστές και την κοινότητα του πρώτου κρυπτονομίσματος να δείξουν ότι το Bitcoin μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής..

συμπέρασμα

Έτσι, το TXID είναι ένα σημαντικό και χρήσιμο στοιχείο κάθε συναλλαγής κρυπτογράφησης. Αυτός είναι ένας μοναδικός αριθμός αναγνώρισης για κάθε μεταφορά, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να παρακολουθούν τις συναλλαγές στο δημόσιο blockchain και να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για αυτές. Οι υπάρχουσες υπηρεσίες παρέχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο blockchain ενός συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος και επιτρέπουν στους χρήστες να διαβάζουν γρήγορα μπλοκ και να βρίσκουν τα δεδομένα που χρειάζονται.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me