“Το εμπόριο είναι μια οργανωτική μορφή που παρέχει μια ευκαιρία για ελευθερία επιλογής”

Τζον Ρούσκιν

Το Blockchain δεν είναι συνώνυμο με το cryptocurrency. Τα κρυπτονομίσματα είναι οι ίδιες μια αγορά που λειτουργεί σε αποκεντρωμένα δίκτυα χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση λόγω του γεγονότος ότι τα παραδοσιακά πρακτορεία ειδήσεων χρησιμοποιούν συχνά αυτούς τους όρους χωρίς να τους κατανοούν. Για επαγγελματίες της FinTech, το blockchain είναι μια ομάδα τεχνολογιών. 

Τι είναι το Blockchain

Το Blockchain, που μερικές φορές ονομάζεται τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT), καθιστά την ιστορία οποιουδήποτε ψηφιακού στοιχείου αμετάβλητο και διαφανές μέσω της αποκέντρωσης και της κρυπτογραφικής κατακερματισμού.

Μια απλή αναλογία για την κατανόηση αυτής της τεχνολογίας είναι τα Έγγραφα Google. Όταν δημιουργούμε ένα έγγραφο και το μοιραζόμαστε με μια ομάδα ατόμων, το έγγραφο διανέμεται αντί να αντιγράφεται ή να μεταδίδεται. Αυτό δημιουργεί μια αποκεντρωμένη αλυσίδα διανομής που δίνει σε όλους πρόσβαση στο έγγραφο ταυτόχρονα. Κανείς δεν είναι κλειδωμένος σε αναμονή αλλαγών από την άλλη πλευρά, ενώ όλες οι αλλαγές στο έγγραφο καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τις αλλαγές εντελώς διαφανείς.

Φυσικά, το blockchain είναι πιο περίπλοκο από τα Έγγραφα Google, αλλά η αναλογία είναι κατάλληλη επειδή απεικονίζει τρεις κρίσιμες ιδέες της τεχνολογίας:

 1. Τα blockchains διανέμονται, δεν αντιγράφονται ή μεταφέρονται.
 2. Το στοιχείο είναι αποκεντρωμένο, το οποίο παρέχει πλήρη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.
 3. Το διαφανές καθολικό αλλαγών διατηρεί την ακεραιότητα του εγγράφου, το οποίο δημιουργεί εμπιστοσύνη στο στοιχείο.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα του blockchain είναι ότι σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη μοναδικότητα ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, εξαιρουμένης της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης, δημιουργώντας έτσι μια επανάσταση στην ανταλλαγή ψηφιακών και ηλεκτρονικών αγαθών που δεν διαθέτουν φυσικό μέσο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο, αποφεύγει την απάτη και παρέχει διαφάνεια με δυνατότητα κλιμάκωσης για διάφορες χρήσεις..

Τι είναι το DeFi

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, ή το DeFi, είναι ένας γενικός όρος για την κοινότητα που περιλαμβάνει έργα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως δανεισμό, δανεισμό και συναλλαγές..

Τι είναι το DeFi

Με την πρώτη ματιά, το DeFi μπορεί να φαίνεται παρόμοιο με το Financial Technology ή το Fintech για συντομία, το οποίο στοχεύει επίσης στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ωστόσο, η βασική διαφορά μεταξύ της DeFi και της Fintech είναι ότι η Fintech βασίζεται στην παραδοσιακή χρηματοοικονομική υποδομή, ενώ η DeFi δημιουργεί μια νέα βασισμένη στις αρχές:

 1. Συμβατότητα και κωδικός ανοιχτού κώδικα
 2. Ευκολία και προσβασιμότητα στη χρήση
 3. Οικονομική διαφάνεια για όλους τους συμμετέχοντες

Ένα παράδειγμα μιας δημοφιλούς υπηρεσίας Fintech είναι η Transferwise, μια διεθνής υπηρεσία πληρωμών. Ενώ η Transferwise χρεώνει λιγότερα τέλη από ό, τι οι περισσότερες τράπεζες και εταιρείες ανταλλαγής νομισμάτων, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες παλαιές χρηματοοικονομικές υποδομές..

Η διαφορά με το Transferwise είναι ότι, αντί να μεταφέρει χρήματα πέρα ​​από τα σύνορα και μέσω άλλων μεσαζόντων (όπως τράπεζες), η Transferwise έχει τραπεζικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές χώρες..

Έτσι, για παράδειγμα, όταν στέλνετε δολάρια ΗΠΑ σε κάποιον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Transferwise παίρνει τα δολάρια σας και, στη συνέχεια, παίρνει χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΕ για μεταφορά στον παραλήπτη. Αυτό τους επιτρέπει να χρεώνουν λιγότερα τέλη και να επεξεργάζονται ταχύτερα τις συναλλαγές..

Τώρα ταιριάξτε αυτό με το προϊόν DeFi – το Dai stablecoin που χτίστηκε στο blockchain Ethereum.

Με την Dai, δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε ενδιάμεσες εταιρείες ή τράπεζες για την έγκριση και την πληρωμή μιας συμφωνίας. Αντ ‘αυτού, η τεχνολογία blockchain θα σας επιτρέψει να μεταφέρετε χρήματα στον παραλήπτη απευθείας, με ελάχιστη επένδυση χρημάτων και χρόνο.

Έργα DeFi

Παρά το γεγονός ότι το DeFi άρχισε να αναπτύσσεται ενεργά το 2019, υπάρχουν πολλά διαφορετικά έργα .

Δανεισμός και δανεισμός

Τα εργαλεία δανεισμού και δανεισμού όπως το Maker και το Compound είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των έργων DeFi. Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δανείζει ή να δανείζεται αρκεί να διαθέτει τα κατάλληλα στοιχεία κρυπτογράφησης για να δανείσει ή να χρησιμοποιήσει ως ασφάλεια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή για τέτοιες πλατφόρμες DeFi είναι το arbitrage ή η εκμετάλλευση των διαφορών τιμών σε διαφορετικές αγορές. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η διαφορά τιμής θα ήταν η διαφορά μεταξύ των τελών που πληρώσατε για το δανεισμό της Dai από τον Maker και του ποσοστού που λαμβάνετε από την υποβολή της Dai στην Compound..

Δανεισμός και δανεισμός

Εάν το επιτόκιο δανεισμού είναι μικρότερο από το επιτόκιο δανείου, μπορείτε τεχνικά να καταθέσετε ETH στο Maker, να αποκτήσετε Dai, να δανειστείτε Dai στο Compound, να λάβετε τόκους και διαφορά ως κέρδος (ή ακόμη και να το επανεπενδύσετε αλλού).

Η Maker and Compound αντιπροσωπεύει 465 εκατομμύρια δολάρια από 650 εκατομμύρια δολάρια (71,5%) της συνολικής αξίας που διαπραγματεύτηκε σε έξυπνα συμβόλαια DeFi. 

Αποκεντρωμένες ανταλλαγές (DEX)

Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές, ή DEX, προσπαθούν να μιμηθούν τις κεντρικές υπηρεσίες ανταλλαγής με αποκεντρωμένο τρόπο. Αντί να εμπιστεύεται μια ανταλλαγή, να κρατάει τα χρήματά σας και να εκτελεί συναλλαγές, η DEX υποστηρίζει τη διαχείριση κεφαλαίων μέσω μιας σειράς πολύπλοκων έξυπνων συμβάσεων.

Με το DEX, οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων χωρίς μεσάζοντα στο πρόσωπο της διοίκησης ανταλλαγής.

Αποκεντρωμένες ανταλλαγές (DEX)

Το DYDX είναι ένα παράδειγμα DEX που γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα. Προσφέρει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως διαπραγμάτευση περιθωρίου, δανεισμός και δανεισμός.

Ανοιχτές πλατφόρμες συναλλαγών

Οι αποκεντρωμένες αγορές όπως το OpenSea είναι ένας άλλος τύπος έργου DeFi που εκμεταλλεύεται τη μακροχρόνια ιδέα μιας αγοράς όπου οι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain..

Στο OpenSea, μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε κρυπτογραφημένα συλλεκτικά αντικείμενα, επίσης γνωστά ως NFT, ή αναντικατάστατα διακριτικά όπως σπάνιες κάρτες συναλλαγών που βασίζονται σε blockchain. Όλες οι αγορές και οι πωλήσεις πραγματοποιούνται μέσω έξυπνων συμβολαίων που βασίζονται στο Ethereum. 

Κατά μία έννοια, οι ανοιχτές αγορές όπως το OpenSea φέρνουν πίσω την ιδέα των παραδοσιακών αγορών και του πραγματικού ομότιμου εμπορίου..

Αγορά προβλέψεων

Οι αγορές προβλέψεων είναι δημοφιλή χρηματοοικονομικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη γεγονότων όπως τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι αποκεντρωμένες αγορές προβλέψεων έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συγκεντρωτικές, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης λογοκρισίας. Για παράδειγμα, το στοίχημα σε αθλητικά γεγονότα σε περιοχές όπου απαγορεύεται μπορεί να καταστεί δυνατή από τις αγορές προβλέψεων DeFi..

Εκτός από τα στοιχήματα, οι αγορές προβλέψεων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς:

 • Πρόγνωση καιρού (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας διαπίστωσε ότι οι αγορές πρόβλεψης είναι εξίσου ακριβείς στην πρόβλεψη καιρού όπως και οι επαγγελματικές υπηρεσίες).
 • Προστασία έναντι χρηματοοικονομικών ή πραγματικών κινδύνων (για παράδειγμα, πιστεύετε ότι το πέρασμα του Brexit θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου).

Ένα παράδειγμα μιας δημοφιλούς αγοράς αποκεντρωμένης πρόβλεψης είναι οι Augur και Gnosis..

Πλατφόρμες εκπομπών και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Οι πλατφόρμες έκδοσης αποκεντρώνουν πράγματα όπως η έκδοση ή η δημιουργία κινητών αξιών, η οποία συνήθως απαιτεί μεσάζοντες όπως επενδυτές.

Το ισοδύναμο της αγοράς κινητών αξιών DeFi είναι η αγορά διακριτικών ασφαλείας. Οι πλατφόρμες έκδοσης διακριτικών ασφαλείας όπως το Polymath παρέχουν στους εκδότες λύσεις για τη δημιουργία, την έκδοση και τη διαχείριση ψηφιακών τίτλων.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στο κλασικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (η Fidelity Investments, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχει μόνο 2,46 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση) είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο η DeFi πρόκειται να επαναφέρει..

Το πρώτο σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το έργο Melon, το οποίο προσφέρει αποκεντρωμένες λύσεις για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων..

Αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO)

Τα DAO επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν οργανισμούς με κανόνες και συναλλαγές που καταγράφονται στο blockchain. Αντί να ηγείται του οργανισμού, οι κανόνες του οργανισμού θα είναι κωδικοποιημένοι και θα εφαρμόζονται αυτόματα μέσω έξυπνης σύμβασης. Για παράδειγμα, ένας κανόνας όπως “να αναιρείται το 10% του κέρδους κάθε μήνα για τα αποθεματικά της εταιρείας” θα εκτελείται αυτόματα όταν πληρούνται προϋποθέσεις όπως η πραγματοποίηση κέρδους.

Ένα άλλο παράδειγμα DAO είναι το MakerDAO, το οποίο είναι υπεύθυνο για το πρωτόκολλο της Maker και το δανεισμό στο Dai. Οι κάτοχοι διακριτικών MKR συμμετέχουν στο MakerDAO, του οποίου η κύρια αποστολή είναι να διασφαλίσει ότι η Dai διατηρεί την τιμή του $ 1. 

Αποκεντρωμένη κατάθεση

Το Arwen είναι ένα παράδειγμα ενός έργου DeFi για την παροχή υπηρεσιών escrow στους χρήστες του.

Με την Arwen, οι έμποροι μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε κεντρικά χρηματιστήρια χωρίς να καταθέσουν πραγματικά χρήματα στο ίδιο το χρηματιστήριο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι κεντρικές ανταλλαγές ενέχουν τον κίνδυνο παραβίασης και απώλειας των χρημάτων των χρηστών τους..

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λογαριασμούς μεσεγγύησης όπως ένας λογαριασμός μεσίτη, η Arwen δεν διαθέτει χρήματα χρηστών. Το ίδιο το blockchain λειτουργεί ως «μεσεγγύηση» που εξαλείφει τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.

Οφέλη DeFi

Έτσι, εκτός από την εξάλειψη των μεσαζόντων, η οποία μειώνει το κόστος και τον χρόνο συναλλαγής, ποια είναι τα άλλα οφέλη του DeFi?

 • Κάθε άτομο μπορεί να είναι συμμετέχων

Η “άρνηση χρηματοδότησης” είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη-κλειδί. Το DeFi δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να συμμετέχουν στην παγκόσμια οικονομία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας.

Το MakerDAO, το πιο δημοφιλές DeFi Dapp (αποκεντρωμένη εφαρμογή), επιτρέπει σε οποιονδήποτε να πάρει ένα δάνειο εάν έχει κάποιο Ethereum (ETH) για χρήση ως ασφάλεια.

 • Κερδίστε χρήματα με τα χρήματά σας

Εκτός από τη διατήρηση των στοιχείων κρυπτογράφησης σταθερά, το DeFi επιτρέπει στα χρήματά σας να λειτουργούν για εσάς. Για παράδειγμα, τα DeFi Dapps όπως Compound και Dharma σάς επιτρέπουν να τοποθετήσετε περιουσιακά στοιχεία όπως το DAI και το USDC, τα οποία στη συνέχεια δανείζονται σε δανειολήπτες και λαμβάνετε τόκους για τις καταθέσεις..

Κερδίστε χρήματα με τα χρήματά σας

Ένας άλλος τρόπος χρήσης του DeFi Dapps είναι μέσω λογαριασμών ταμιευτηρίου υψηλού ενδιαφέροντος. Επομένως, άνθρωποι σε χώρες όπως η Αργεντινή όχι μόνο μπορούν να προστατεύσουν τον πλούτο τους από τον πληθωρισμό, αλλά και να τον αυξήσουν..

 • Έχετε τον έλεγχο των οικονομικών σας.

Κανείς δεν μπορεί ξαφνικά να σας απαγορεύσει από ένα από τα Dapps, να παγώσει τον λογαριασμό σας, να πάρει τα χρήματά σας και ούτω καθεξής. Το πρωτόκολλο Blockchain είναι νόμος και λειτουργεί το ίδιο για όλους.

 • Δημιουργήστε εύκολα τα δικά σας προϊόντα 

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του DeFi είναι ότι τα περισσότερα πρωτόκολλα όπως το Ethereum είναι ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση και να τα χρησιμοποιήσει για τα δικά του έργα..

 • Αυξημένη διαφάνεια

Οι βασικές πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες στο DeFi, το οποίο σας επιτρέπει να βρείτε εύκολα τις καλύτερες υπηρεσίες DeFi και να γνωρίζετε όλες τις αλλαγές. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες σχετικά με τα πιστωτικά πρωτόκολλα όπως το Compound είναι εύκολα προσβάσιμες και διαφανείς.

 • Χρηματοδότηση χωρίς σύνορα.

Ενώ ένα περιουσιακό στοιχείο όπως το Bitcoin έχει ήδη σπάσει τα όρια, το DeFi βασίζεται σε αυτήν την υπόθεση με την προσθήκη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως ο δανεισμός.

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι

Ενώ η DeFi παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, υπάρχουν μειονεκτήματα και κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη..

 • Παραβίαση έξυπνων συμβάσεων 

Αν και δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε έναν άνθρωπο όταν πρόκειται για έξυπνα συμβόλαια που βασίζονται σε DeFi, θα πρέπει να εξακολουθείτε να εμπιστεύεστε τον κωδικό έξυπνης σύμβασης που γράφτηκε από έναν άνθρωπο..

Οι έξυπνες συμβάσεις είναι συνήθως ανοιχτού κώδικα, επιτρέποντας σε άλλους να τις βλέπουν. Πράγματι, στην περίπτωση του Maker’s, τα έξυπνα συμβόλαιά τους έχουν επαληθευτεί επανειλημμένα από εταιρείες έρευνας ασφάλειας.. 

Ωστόσο, οι χάκερ σύντομα κατάφεραν να εκμεταλλευτούν μια ευπάθεια στο DAO, το οποίο τους επέτρεψε να κλέψουν περίπου το ένα τρίτο των κεφαλαίων, εκείνη τη στιγμή περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια..

Με την αύξηση της δημοτικότητας του DeFi, οι απόπειρες πειρατείας μπορεί να είναι ενοχλητικές. Μόνο ο Maker έχει 1,8 εκατομμύρια ETH, ή 1,66% του συνόλου του ETH στο έξυπνο συμβόλαιό του, καθιστώντας τον τίποτα περισσότερο από ένα τεράστιο δόλωμα χάκερ.

 • Συγκέντρωση ροής δεδομένων

Οι Blockchains δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα εκτός αλυσίδας, γεγονός που περιορίζει σοβαρά τη χρησιμότητά τους. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι blockchain χρησιμοποιούν μαντείες που παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα όπως ροές τιμών σε συμβατή μορφή, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητηθεί η ποιότητα των εισερχόμενων δεδομένων και η αποκέντρωση των πηγών τους..

 • Κεφαλαιακή αναποτελεσματικότητα των δανείων DeFi

Τα δάνεια DeFi είναι διαθέσιμα σε όλους (εάν έχουν στοιχεία κρυπτογράφησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια).

Ωστόσο, είναι αναποτελεσματικά ως προς το κεφάλαιο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά δάνεια, καθώς το ποσό του δανείου που λαμβάνετε σε σχέση με την ασφάλεια σας δεν είναι τόσο ευεργετικό όσο το ποσό που λαμβάνετε με ένα παραδοσιακό δάνειο..

Παραγωγή

Ένα άτομο δεν είναι πραγματικά ελεύθερο εάν δεν έχει οικονομική ελευθερία. Η DeFi προσφέρει λύσεις για την επιστροφή της οικονομικής δύναμης στους ανθρώπους, δημιουργώντας ένα οικονομικό σύστημα που είναι προσιτό, αποδοτικό και διαφανές. Πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη στον χώρο blockchain που παρέχει πραγματικές, επιβραβευτικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως δανεισμός, δανεισμός, εκταμίευση περιουσιακών στοιχείων, αγορές προβλέψεων και πολλά άλλα, για οποιονδήποτε, παντού. Παρά τα μειονεκτήματα και τη χαμηλή δημοτικότητα, το DeFi θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας παγκόσμιας οικονομικής επανάστασης στο μέλλον..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me