Απόρρητο στο οικοσύστημα DeFi

Η οικοδόμηση αποκεντρωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ενός ανεξάρτητου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μια πραγματικά επαναστατική ιδέα. Το Blockchain, τα έξυπνα συμβόλαια και η δυνατότητα δημιουργίας dApps επιτρέπουν σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων τους. Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και λειτουργίες, όπως: δανεισμός, δάνεια, παροχή ρευστότητας, διαπραγμάτευση, απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων και επίσης σας επιτρέπει να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη χωρίς την ανάγκη εμπιστοσύνης ως τέτοια.

Μόλις πρόκειται για τα οικονομικά, μην ξεχνάτε την εμπιστευτικότητα των προσωπικών σας δεδομένων και των χρημάτων σας. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις λύσεις που αναπτύσσονται για να βελτιώσουμε το απόρρητο των δεδομένων σε συναλλαγές και συναλλαγές στο οικοσύστημα DeFi..

Σχετικά με ζητήματα απορρήτου

Δεδομένου ότι το ιστορικό όλων των συναλλαγών στο blockchain είναι αποθηκευμένο στο δημόσιο τομέα, οποιοσδήποτε εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να το αναλύσει και να το χρησιμοποιήσει για να απο-ανωνυμοποιήσει τους συμμετέχοντες, μαζί με άλλα συλλεχθέντα δεδομένα που ελήφθησαν γι ‘αυτούς.. 

Τα μέλη αλληλεπιδρούν με το οικοσύστημα DeFi μέσω έξυπνων συμβάσεων. Λόγω της διαφάνειας όλων των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο blockchain, είναι αδύνατο να αποθηκευτούν εμπιστευτικά δεδομένα σε έξυπνα συμβόλαια. Και επομένως, τα δεδομένα σχετικά με τα ποσά και τους όρους της σύμβασης είναι ορατά σε όλους..

Η τεχνολογία Blockchain βασίζεται σε αρχές που παρέχουν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ανωνυμοποίησης, γι ‘αυτό όλο και περισσότερες εταιρείες που χρειάζονται υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας διερευνούν τις δυνατότητες των κατανεμημένων συστημάτων..

Το απόρρητο της DeFi σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η απόκτηση δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση του κατόχου του πορτοφολιού. Παρακάτω θα δούμε παραδείγματα έργων και λύσεων που λειτουργούν για τη βελτίωση του απορρήτου των μελών της DeFi..

Εμπιστευτικά έξυπνα συμβόλαια

Τον Φεβρουάριο του 2019, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησε έναν μηχανισμό για την εξασφάλιση ιδιωτικών έξυπνων συμβάσεων στο δίκτυο Ethereum – Zether. Ο μηχανισμός Zether σάς επιτρέπει να δημιουργείτε νέους τύπους έξυπνων συμβολαίων, όπου τα υπόλοιπα λογαριασμών κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται μέχρι τη στιγμή της κατάθεσης και τα χρήματα κλείνουν στη σύμβαση και παραμένουν κλειδωμένα εκεί..

Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό Zether, οι χρήστες στέλνουν ETH στο συμβόλαιο ZSC και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν ένα ισοδύναμο ποσό σε μάρκες ZTH, τα οποία χρησιμοποιούνται για κρυφές συναλλαγές. Επίσης, ο Zether εφάρμοσε τη δυνατότητα απόκρυψης πληροφοριών σχετικά με τους συμμετέχοντες στη συναλλαγή με απόφαση του εκκινητή της συναλλαγής..

Σχετικά με έξυπνα συμβόλαια και διασφάλιση απορρήτου, αξίζει να αναφερθεί το έργο Enigma, το οποίο αναπτύσσει λύσεις για τη δημιουργία μυστικών έξυπνων συμβολαίων που εστιάζουν στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών..

Τα μυστικά συμβόλαια Enigma, τα οποία αποθηκεύουν δεδομένα blockchain σε κρυπτογραφημένη μορφή, μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Λειτουργώντας εκτός του δικτύου Ethereum, τα δεδομένα συμβάσεων είναι κατακερματισμένα, κρυπτογραφημένα και διανεμημένα μεταξύ των κόμβων του δικτύου. Όταν ζητάτε δεδομένα, οι κόμβοι τα παρέχουν χωρίς να αποκαλύπτουν δημόσια τις πληροφορίες. Για να διασφαλιστεί το απόρρητο των δεδομένων, χρησιμοποιείται ο αλγόριθμος μηδενικής γνώσης, μια τροποποίηση του οποίου χρησιμοποιείται στο κρυπτογράφηση Zcash.

Η διασφάλιση της ασφάλειας και του απορρήτου του χρήστη που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια είναι ιδιαίτερα σημαντική, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια δανειοδοτικών πράξεων, δημοπρασιών ή οποιωνδήποτε χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Προς το παρόν, αυτά τα έργα είναι κυρίως ερευνητικές δραστηριότητες και έχουν μόνο τη δυνατότητα να είναι χρήσιμα για τη διασφάλιση του απορρήτου του χρήστη και των χρημάτων του..

Τεχνολογία ανάμιξης 

Ένας τρόπος διασφάλισης της ιδιωτικής ζωής είναι η χρήση υπηρεσιών ανάμιξης νομισμάτων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάμειξης, τα χρήματα από διάφορους χρήστες αναμιγνύονται μεταξύ τους και στη συνέχεια φτάνουν στον προορισμό τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί ποιος κατέχει ορισμένα προϊόντα μετά την ανάμειξη. Μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπηρεσία μίξης ETH – Tornado Cash, η οποία σας επιτρέπει να συνδυάζετε συναλλαγές χρησιμοποιώντας αποδείξεις μηδενικής γνώσης και κρυπτογράφηση χρημάτων χρηστών..

Η ενημερωμένη έκδοση της υπηρεσίας έχει τη δυνατότητα ανάμιξης διακριτικών ERC-20 – DAI. 

Η διαχείριση υπηρεσιών μέσω έξυπνης σύμβασης επιτρέπει στην Tornado Cash να παραμείνει πραγματικά αποκεντρωμένη, καθώς κανένα κεντρικό αξιόπιστο μέρος δεν αναλαμβάνει την αποθήκευση ή τον έλεγχο των χρημάτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάμειξης. 

Τον Μάιο του 2020, οι προγραμματιστές του Tornado Cash περιόρισαν την πρόσβαση στην αλλαγή του κώδικα έξυπνης σύμβασης, ο οποίος, αφενός, δείχνει την απουσία κεντρικού οργάνου ελέγχου και, από την άλλη πλευρά, προσελκύει τους εισβολείς να προσπαθήσουν να χαράξουν το έξυπνο συμβόλαιο διαχείρισης ..

Λύσεις απορρήτου της DeFi

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εφαρμογές της δεν είναι ιδιωτικές. Οι συναλλαγές που βασίζονται στο blockchain Ethereum είναι δημόσια διαθέσιμες σε όλους τους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Οι προγραμματιστές του κέντρου κρυπτογράφησης με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής πραγματοποίησαν ένα σκληρό πιρούνι τον Ιούλιο του 2020, όπου ενεργοποίησαν τα λεγόμενα Εμπιστευτικά περιουσιακά στοιχεία (CA – Confidential Assets).

Οι προγραμματιστές θέλουν να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα DeFi εντός του δικτύου Beam, όπου οι CA θα είναι ανεξάρτητες μάρκες DeFi ανεξάρτητες από Beam σχεδιασμένες να δημιουργούν dApps. Στο σκληρό πιρούνι, μαζί με την CA, προστέθηκαν επίσης λειτουργίες για τη δημιουργία «συμβολαίων χωρίς script» – μη γραπτές συμβάσεις όπου οι λεπτομέρειες των συμβάσεων και οι ίδιες οι συναλλαγές παραμένουν εμπιστευτικές, καθώς και η πλήρης υποστήριξη για το «atom swap» στο Beam DEX.

Ένα άλλο έργο που επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στο DeFi είναι το Incognito, του οποίου οι προγραμματιστές σκοπεύουν να διασφαλίσουν το απόρρητο των διακριτικών άλλων blockchain. Η τεχνολογία απορρήτου της Incognito βασίζεται στις ίδιες αρχές με το Monero. Το έργο επικεντρώνεται στη διαλειτουργικότητα με άλλα blockchain, προσφέροντας υποστήριξη για δανεισμό και ανώνυμες καταθέσεις, σε “θωρακισμένο” ETH (pETH), τα οποία υποστηρίζονται από πραγματικό ETH. \

Η Ινκόγκνιτο σχεδιάζει να λανσάρει ιδιωτικές εκδόσεις πλατφορμών DeFi που δεν υποστηρίζουν πλήρη έξυπνα συμβόλαια, αλλά επιτρέπουν τη δημιουργία διακριτικών σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, γεγονός που επιτρέπει την κατασκευή γεφυρών με άλλες πλατφόρμες έξυπνων συμβάσεων. Έτσι, στις αρχές Ιουλίου, η πλατφόρμα κυκλοφόρησε pKyber, που αλληλεπιδρά με το DEX Kyber μέσω της ανώνυμης περιήγησης.

Ένα άλλο έργο είναι η ανάπτυξη και κατασκευή γεφυρών μεταξύ αλυσίδων – NIX Bridge. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο απορρήτου που διασφαλίζει το απόρρητο οποιουδήποτε διακριτικού ERC20 στο δίκτυο NIX.. 

συμπέρασμα

Όλες οι παραπάνω λύσεις και έργα δεν έχουν νόημα εάν οι χρήστες δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών τους και της ασφάλειας των δεδομένων τους. Εάν δεν αποκρύψετε τη δική σας διεύθυνση IP για να πραγματοποιήσετε τις δραστηριότητές σας στο σύστημα DeFi, οι πληροφορίες τοποθεσίας σας ενδέχεται να συσχετίζονται με τους λογαριασμούς και το ιστορικό συναλλαγών σας. Για αυτόν τον λόγο, για να διατηρήσετε το απόρρητό σας, πρέπει να λάβετε μέτρα για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε ένα VPN ή TOR.

Με την έλευση του DeFi, η δημοτικότητα του Ethereum αυξήθηκε στα ύψη με νέα dApps στην πλατφόρμα. Στο οικοσύστημα DeFi, μέχρι σήμερα, τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια είναι κλειδωμένα, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη ζήτηση τόσο για χρηματοοικονομικά μέσα όσο και για τα δεδομένα των χρηστών που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα. Η ανάπτυξη λύσεων για τη βελτίωση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων χρήστη αποκτά δυναμική, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στο μέλλον της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map