«Για να είμαι ειλικρινής, τώρα λυπάμαι πραγματικά που έχουμε υιοθετήσει τον όρο« έξυπνη σύμβαση ». Θα έπρεπε να τους έλεγα πιο βαρετό και τεχνικό. Ίσως κάτι σαν “μόνιμα σενάρια”.

Vitalik Buterin

Γεια, σήμερα θα σας πω μια ιστορία για τη Μάσα και τον Σεργκέι. Πώς θα τους βοηθούσε ένα έξυπνο συμβόλαιο. Ο Σεργκέι θέλει να μετακομίσει από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα και επομένως ψάχνει ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα. Θέλει να την νοικιάσει.

Μετά από μια μακρά αναζήτηση, βρίσκει μια κανονική επιλογή. Η Μάσα νοικιάζει την καλύβα της στο κέντρο με μόνο 30 χιλιάδες ρούβλια. Ωστόσο, ορίζει προϋποθέσεις: ένα διαμέρισμα μπορεί να ενοικιαστεί μόνο από έναν νεαρό άνδρα χωρίς κακές συνήθειες, Ρώσος από την εθνικότητα, χωρίς οικογένεια και κατοικίδια..

Δεδομένου ότι η Μάσα και ο Σεργκέι είναι ξένοι, είναι δύσκολο για αυτούς να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Ο Μάσα φοβάται ότι ο Σεργκέι μπορεί να αλλάξει γνώμη και να μην πληρώσει. Ο Σεργκέι πιστεύει ότι η Μάσα είναι κάποιος απατεώνας που θέλει να του κόψει χρήματα.

Το πρόβλημα επιλύεται με διάφορους τρόπους:

 1. Μπορείτε να υπογράψετε μια μακρά σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει δεδομένα διαβατηρίου και όλες τις συμφωνίες. Ωστόσο, ο Σεργκέι κινδυνεύει: πρέπει να πληρώσει προκαταβολή σε κάποιον άγνωστο.
 2. Μπορείτε να συνάψετε σύμβαση χρησιμοποιώντας μεσάζοντες. Θα αναλάβουν όλους τους κινδύνους, αλλά ταυτόχρονα η Μάσα και ο Σεργκέι θα πρέπει να πληρώσουν σημαντική προμήθεια. Αυτό είναι μια απώλεια χρημάτων!

Κι αν…?

Φανταστείτε εάν το ζευγάρι μας είχε ένα έξυπνο συμβόλαιο, δηλαδή ένα σύστημα που είχε ήδη αυστηρούς κανόνες. Περίπου ως εξής:

 1. Δημιουργούμε έναν ανεξάρτητο χώρο αποθήκευσης. Ο καθένας μπορεί να το βάλει εκεί, αλλά δεν μπορεί να πάρει.
 2. Ο Σεργκέι βάζει πληρωμή για το διαμέρισμα σε αυτόν τον αποθηκευτικό χώρο.
 3. Η Μάσα βάζει εκεί “ψηφιακά κλειδιά” για πρόσβαση στο διαμέρισμα.
 4. Στη συνέχεια, ο Sergey λαμβάνει ένα “ψηφιακό κλειδί” και η Masha λαμβάνει επιβεβαίωση παραλαβής προκαταβολής από τη Sergey.
 5. Όταν ο Σεργκέι μετακινείται σε ένα διαμέρισμα, η Μάσα λαμβάνει χρήματα.
 6. Εάν ο Σεργκέι δεν μπορεί να ανοίξει το διαμέρισμα (το κλειδί δεν ταιριάζει), τότε η προκαταβολή επιστρέφεται σε αυτόν.
 7. Εάν ο Σεργκέι αποφασίσει να αρνηθεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, τότε η Μάσα λαμβάνει την απώλεια και ο Σεργκέι – το υπόλοιπο της προπληρωμής.

Επιπλέον, η δράση ενός τέτοιου συμβολαίου λήγει, ο Σεργκέι και η Μάσα μπορούν να συνεχίσουν τη σχέση τους. Σημειώστε ότι όλα τα στάδια προστατεύονται από έναν αλγόριθμο. Δεν χρειάζεται να πληρώνετε προμήθειες σε μεσάζοντες.

Οι φιλοι! Στην πραγματικότητα, σας έδωσα ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί ένα έξυπνο συμβόλαιο! Ένα παρόμοιο συμβόλαιο λειτουργεί με επιτυχία στο δίκτυο Ethereum. Η λειτουργία ενός έξυπνου συμβολαίου βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.

Εικόνα 005 Έξυπνα συμβόλαια

Σε τι αναφέρεται αυτό το άρθρο?

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω πώς δημιουργήθηκαν οι έξυπνες συμβάσεις, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν και πώς λειτουργούν. Θα δώσω μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των έξυπνων συμβάσεων, ένα παράδειγμα έξυπνης σύμβασης, και επίσης θα σας πω σε ποιους τομείς εφαρμόζονται και πώς διαφέρουν από τα συνηθισμένα συμβόλαια..

Περιεχόμενο

 1. Πώς εμφανίστηκαν έξυπνα συμβόλαια
 2. Όπου μπορούν να λειτουργούν έξυπνα συμβόλαια
 3. Πώς λειτουργούν τα έξυπνα συμβόλαια
 4. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των έξυπνων συμβάσεων
 5. Πώς φαίνεται ο έξυπνος κώδικας σύμβασης
 6. Σε ποιους τομείς χρησιμοποιούνται τα έξυπνα συμβόλαια;
 7. Πώς διαφέρουν τα έξυπνα συμβόλαια από τα συνηθισμένα
 8. Ανακεφαλαίωση
 9. Πώς εμφανίστηκαν έξυπνα συμβόλαια

Η ιδέα των έξυπνων συμβάσεων ήρθε στον Nick Szabo τον περασμένο αιώνα. Πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η εφαρμογή του δεν ήταν δυνατή χωρίς τη γέννηση της τεχνολογίας blockchain. Αποδείχθηκε ότι τα blockchain και τα έξυπνα συμβόλαια είναι φυσικοί συνεργάτες.

Η πραγματική γέννηση έξυπνων συμβάσεων πραγματοποιήθηκε το 2013, όταν εμφανίστηκε το ψηφιακό νόμισμα Ethereum και το δίκτυο blockchain με το ίδιο όνομα. Τότε κατέστη σαφές πόσο χρήσιμα είναι τα έξυπνα συμβόλαια. Όπως στην ιστορία του Σεργκέι και της Μάσα.

Από τώρα και στο εξής, οι προγραμματιστές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές χωρίς να ξεκινήσουν το δίκτυο blockchain. Για αυτό, όλοι αγαπούν το δίκτυο Ethereum και τον προγραμματιστή του Vitalik Buterin.

Παρεμπιπτόντως, αυτός ο έξυπνος τύπος γεννήθηκε στη Ρωσία, στην Kolomna. Ωστόσο, στη δύσκολη δεκαετία του ’90, η οικογένειά του αποφάσισε να φύγει για τον Καναδά. Ο Vitalik ήταν εκεί στην ηλικία των έξι.

 1. Όπου μπορούν να λειτουργούν έξυπνα συμβόλαια

Θα υπάρχουν μερικοί δύσκολοι όροι τώρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιγράψετε το έργο έξυπνων συμβάσεων..

Λάβετε υπόψη ότι η ανάπτυξη έξυπνων συμβάσεων και η παρακολούθηση τους απαιτεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Απαιτείται ασύμμετρη κρυπτογράφηση (για ψηφιακή υπογραφή),
 • χρειάζονται ανοιχτές βάσεις δεδομένων για τη διεξαγωγή συναλλαγών,
 • ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να αποκλειστεί από ολόκληρο το σύστημα (τα δίκτυα bitcoin και ethereum είναι κατάλληλα),
 • οι συμβάσεις πρέπει να εκτελούνται αποκεντρωμένες.

Στην πραγματικότητα, τίποτα περίπλοκο. Και οι τέσσερις προϋποθέσεις πληρούνται, για παράδειγμα, στο δίκτυο Ethereum.

 1. Πώς λειτουργούν έξυπνος-συμβάσεις

Όπως προανέφερα, το blockchain και τα έξυπνα συμβόλαια είναι πρακτικά “δίδυμα σιαμέζα”. Σε τελική ανάλυση, ο κώδικας και οι αλγόριθμοι της σύμβασης πρέπει να γραφτούν κάπου.

Επομένως, οι έξυπνες συμβάσεις λειτουργούν ως εξής:

 1. Πρώτον, πραγματοποιείται μια συναλλαγή, η οποία αποστέλλεται στους κόμβους. Οι κόμβοι είναι ένα δίκτυο peer-to-peer.
 2. Στη συνέχεια, το έξυπνο συμβόλαιο αρχίζει να ελέγχει τις υπογραφές των εμπλεκόμενων μερών και στη συνέχεια ελέγχεται η εκπλήρωση όλων των όρων της σύμβασης..
 3. Η επόμενη ενέργεια ολόκληρου του συστήματος εξαρτάται από το πώς πήγε το τεστ. Σε κάθε περίπτωση, η συναλλαγή ολοκληρώνεται (με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα). Τα περιουσιακά στοιχεία κατανέμονται μεταξύ των μερών. Για παράδειγμα, εάν δεν πληρούνται οι όροι της σύμβασης, τότε το σύστημα επιβάλλει κυρώσεις στον υπεύθυνο. Η πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία είναι περιορισμένη.

Έχω περιγράψει πώς λειτουργεί ένα τυπικό έξυπνο συμβόλαιο στο Ethereum. Μην νομίζετε ότι ο αλγόριθμος είναι εντελώς δωρεάν. Για παράδειγμα, στο δίκτυο Ethereum, οι έξυπνες συμβάσεις απαιτούν έναν ορισμένο αριθμό στοιχείων, τα οποία ονομάζονται “αέριο”. Εάν δεν υπάρχει αρκετό αέριο – καλοκαίρια.

Παρεμπιπτόντως, λάβετε υπόψη αυτό κατά τη δημιουργία των έξυπνων συμβολαίων σας..

 1. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των έξυπνων συμβάσεων

Πλεονεκτήματα της χρήσης έξυπνων συμβάσεων:

 1. Από την ιστορία των Sergey και Masha, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα έξυπνα συμβόλαια δεν χρειάζονται κανένα είδος διαμεσολαβητή.
 2. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι απολύτως ασφαλή, επειδή το συμβόλαιο αποθηκεύεται κρυπτογραφημένο.
 3. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι εξαιρετικά αξιόπιστες καθώς όλα τα έγγραφα αντιγράφονται στο δίκτυο blockchain.
 4. Η τεχνολογία εξοικονομεί χρήματα επειδή δεν απαιτεί μεσάζοντες.
 5. Όλα συμβαίνουν αυτόματα. Εξαλείφει τον ανθρώπινο παράγοντα, για παράδειγμα, σφάλματα κατά τη συμπλήρωση των φορμών με μη αυτόματο τρόπο.

Φυσικά, κάθε όμορφο κάλυμμα έχει το δικό του εσωτερικό προς τα έξω. Υπάρχουν μειονεκτήματα στις έξυπνες συμβάσεις. Συνήθως, οι ειδικοί επισημαίνουν τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

 1. Ο κώδικας έξυπνων συμβάσεων ενδέχεται να περιέχει σφάλματα.
 2. Οι έξυπνες συμβάσεις δεν έχουν ακόμη νομιμοποιηθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ.
 3. Αν και οι ίδιες οι έξυπνες συναλλαγές συμβάσεων είναι οικονομικά επωφελείς, το κράτος θα τους φορολογεί καθώς νομιμοποιούνται..
 4. Οι συμβάσεις δεν έχουν κάποια ευελιξία. Δεν μπορούν να αλλάξουν κ.λπ..
 5. Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν ανοιχτό μητρώο. Προέκυψε πρόβλημα εμπιστευτικότητας τραπεζών.
 6. Η επεξεργασία έξυπνων συμβάσεων δεν είναι πάντα γρήγορη.
 7. Υπάρχει ένα πρόβλημα μαντείων.

Θα σας πω ξεχωριστά για το τελευταίο πρόβλημα. Γενικά πιστεύεται ότι αυτό είναι το κύριο «πρόβλημα» των έξυπνων συμβάσεων. Εν ολίγοις: τα έξυπνα συμβόλαια χρειάζονται εξωτερικούς πράκτορες που πρέπει να επικυρώνουν δεδομένα που λαμβάνονται από το εξωτερικό. Αυτές μπορεί να είναι συσκευές μέτρησης, συμμετέχοντες στο δίκτυο blockchain, συστήματα ενσωματωμένα στο blockchain κ.λπ. Το πρόβλημα έγκειται στην επιλογή αυτών των παραγόντων, στη διαφοροποίηση, την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των παρεχόμενων πληροφοριών..

Φυσικά, η ανάπτυξη της έξυπνης τεχνολογίας συμβάσεων συνεχίζεται, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον όλα τα “μειονεκτήματα” μπορούν να εξαλειφθούν κάπως.

 1. Πώς μοιάζει ο έξυπνος κώδικας σύμβασης

Εάν δεν γνωρίζετε γλώσσες προγραμματισμού, τότε ίσως μπορείτε να παραλείψετε με ασφάλεια αυτήν την ενότητα. Ωστόσο, θα αφορά τον κώδικα έξυπνων συμβάσεων. Σε τελική ανάλυση, στην ουσία, μια σύμβαση είναι απλώς ένας κωδικός προγράμματος. Τα έξυπνα συμβόλαια Ethereum γράφονται σε μια ειδικά αναπτυγμένη γλώσσα – Στερεότητα. Ωστόσο, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain, η ικανότητα σύνταξης έξυπνου συμβολαίου έχει εμφανιστεί σε σχεδόν οποιαδήποτε γλώσσα, απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το blockchain του δικτύου σας θα το υποστηρίξει..

Το απλούστερο έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα σύνολο προϋποθέσεων. Όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη δήλωση if. Ο χειριστής λαμβάνει μια μεταβλητή ως είσοδος, ανάλογα με την τιμή της οποίας εκτελεί συγκεκριμένες ενέργειες.

Εάν είστε καλοί στον προγραμματισμό, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας έξυπνο συμβόλαιο. Δεν υπάρχουν θεμελιώδεις δυσκολίες εδώ. Και το Διαδίκτυο είναι γεμάτο εγχειρίδια και αναλυτικές οδηγίες για το πώς να το κάνετε αυτό..

 1. Σε ποιους τομείς χρησιμοποιούνται τα έξυπνα συμβόλαια;

Εδώ έγινε μια πραγματική επανάσταση πρόσφατα. Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν δείξει τα πραγματικά οφέλη τους. Εξοικονομούν χρόνο και χρήμα για μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιμελητεία

Η γραφειοκρατία βασίζεται στην εφοδιαστική. Αλλά ένα έξυπνο συμβόλαιο αναλαμβάνει εύκολα. Μετά από όλα, τώρα μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τη γραφειοκρατία και να αφαιρέσετε τον ανθρώπινο παράγοντα από την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι εργαζόμενοι είναι μικρού μεγέθους, αντικαθίστανται από υπολογιστές.

Τα blockchain και οι έξυπνες συμβάσεις μειώνουν το κόστος κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων. Μειώνει επίσης την πιθανότητα απάτης, όπως η παραχάραξη. Εξάλλου, όπως είπα παραπάνω, η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα έξυπνων συμβάσεων..

Έξυπνα συμβόλαια υλοποιούνται από μεγάλα λιμάνια, αλυσίδες λιανικής και τράπεζες.

Ξέφωτο

Συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα, τα έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιούνται ενεργά στην εκκαθάριση. Τι είναι? Πρόκειται για μια διαδικασία διαφόρων ειδών συμφωνιών μεταξύ τραπεζών και πελατών τους. Πρέπει να συμπληρώσετε πολλά χαρτιά και να ελέγξετε έναν μεγάλο αριθμό συνθηκών. Είναι σαφές ότι οι έξυπνες συμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν σοβαρά σε αυτό..

Σκεφτείτε μόνοι σας πόσο μπορεί να μειωθεί η χειροκίνητη εργασία στην εκκαθάριση! Είναι αλήθεια ότι οι απλοί υπάλληλοι τραπεζών μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με αυτό – τελικά, είναι πιθανό να απολυθούν. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να μεταφερθούν σε πιο δημιουργικό έργο (στο βαθμό που οι τράπεζες έχουν γενικά «δημιουργικό έργο»).

Διαδικτυακά καταστήματα

Φυσικά, τα έξυπνα συμβόλαια είναι επίσης πολύ χρήσιμα για συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων. Στην ιστορία των Σεργκέι και Μάσα, που ανέφερα παραπάνω, το κύριο πρόβλημα ήταν η απομακρυσμένη σχέση μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών. Θέμα εμπιστοσύνης, για να το πω. Αλλά ένα έξυπνο συμβόλαιο εξαλείφει φυσικά αυτό το πρόβλημα. Εσείς οι ίδιοι καταλαβαίνετε πώς συμβαίνει αυτό: όλα ελέγχονται και ελέγχονται αυτόματα από το σύστημα χωρίς τη συμμετοχή διαμεσολαβητών.

Το φάρμακο

Σχεδιάζεται μια μεγάλη εφαρμογή του blockchain στην ιατρική. Για παράδειγμα, μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλεια αποθήκευσης ιατρικών αρχείων πελατών. Μπορείτε να περιορίσετε την προβολή αρχείων – να έχετε πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό μόνο μετά την παροχή ψηφιακού κλειδιού από τον πελάτη και τον θεράποντα ιατρό του.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες σχετικά με το blockchain μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή έρευνας, όπου η ταυτότητα συγκεκριμένων ασθενών δεν θα αποκαλυφθεί. Θα είναι ακόμη δυνατό να πληρώσετε για πληροφορίες πελατών χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια..

 1. Πώς διαφέρουν τα έξυπνα συμβόλαια από τα συνηθισμένα

Για να καταλάβετε ακριβώς πώς διαφέρει ένα έξυπνο συμβόλαιο από ένα κανονικό συμβόλαιο χαρτιού. Είναι πολύ απλό. Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα ψηφιακό έγγραφο, όχι ένα έντυπο. Αποθηκεύεται στο blockchain. Ένα συνηθισμένο συμβόλαιο προστατεύεται από νόμους και κανονισμούς. Η νομική γλώσσα χρησιμοποιείται για τη σύνταξη συνήθων συμβάσεων και ο κώδικας χρησιμοποιείται για έξυπνες συμβάσεις.

Φυσικά, οι έξυπνες συμβάσεις είναι πιο ασφαλείς και δεν απαιτούν μεσάζοντες. Οι έξυπνες συμβάσεις δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά οι συμβάσεις χαρτιού μπορούν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές που χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια είναι συχνά γρηγορότερες..

 1. Ανακεφαλαίωση

Έτσι, σήμερα τα έξυπνα συμβόλαια έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη, την εφοδιαστική, τις ηλεκτρονικές αγορές και τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει νόμους που θα τους νομιμοποιούν, αλλά αυτό μπορεί να βασιστεί.

Αποτελέσματα:

 • τα έξυπνα συμβόλαια άρχισαν να λειτουργούν μόλις πριν από πέντε χρόνια,
 • λειτουργούν σε δίκτυα blockchain όπως το Ethereum,
 • έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,
 • ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένας κωδικός σε μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού,
 • χρησιμοποιούνται στην εφοδιαστική, τη χρηματοδότηση και την υγειονομική περίθαλψη.

Σε γενικές γραμμές, οι έξυπνες συμβάσεις θα σώσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό από ένα σημαντικό μέρος της ροής εργασιών χαρτιού και θα προστατεύσουν τις επιχειρήσεις από ανθρώπινα λάθη και απατεώνες..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me