Ταξιδεύοντας στο σύμπαν DeFi: Αποκεντρωμένη ταυτότητα

Αν κοιτάξετε το οικοσύστημα DeFi ευρύτερα, μπορείτε να δείτε ότι τα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά έργα λειτουργούν και αναπτύσσονται κατά μέσο όρο δώδεκα κατευθύνσεις. Μια προσπάθεια να αποκτήσουμε μια αποκεντρωμένη μορφή σχεδόν ό, τι αφορά το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαίνει επίσης την επιθυμία να κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε νέους τύπους αλληλεπίδρασης με χρηματοπιστωτικά μέσα και την αποκέντρωση των διαδικασιών αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Τα συστήματα αναγνώρισης που βασίζονται σε blockchain και τα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα χρηματοδότησης έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά μέσα σε χρήστες χωρίς οικονομικό ιστορικό ή πρόσβαση σε παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μέσα. Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για τον τομέα DeFi που σχετίζεται με την ταυτότητα, τις διαδικασίες KYC και την ικανότητα διατήρησης του ελέγχου των δεδομένων που παρέχονται..

Αποκεντρωμένη αναγνώριση

Για να ταυτιστούμε στο διαδίκτυο, πρέπει να παρέχουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας για να αποδείξουμε ότι είμαστε αυτοί που λέμε ότι είμαστε. Η διαδικασία αναγνώρισης είναι απαραίτητη, για παράδειγμα, για να συμμετάσχετε σε ICO ή για να δημιουργήσετε τα δικά σας στοιχεία. Όταν στέλνετε κέρματα από το πορτοφόλι σας, αναγνωρίζετε τον εαυτό σας με τα κλειδιά, ως κάτοχος αυτών των χρημάτων. Εάν συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο χρηματιστήριο ή στην υπηρεσία, προσδιορίζεστε ως κάτοχος αυτού του λογαριασμού χρησιμοποιώντας έναν κωδικό πρόσβασης.

Οι χρήστες εντοπίζονται στον οικονομικό κόσμο μέσω της διαδικασίας KYC – “Γνωρίστε τον πελάτη σας”, σχεδιασμένος για να παρακολουθεί τους αντισυμβαλλομένους και τις συναλλαγές τους για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της απάτης και της βελτίωσης της ασφάλειας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας KYC, οι χρήστες μεταφέρουν μέρος των προσωπικών τους στοιχείων σε τρίτο μέρος, μετά το οποίο δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουν τα εμπιστευτικά τους δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, η άρνηση παροχής προσωπικών δεδομένων στερεί από τον χρήστη τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί υπηρεσίες ή υπηρεσίες που απαιτούν προσωπικές διαδικασίες αναγνώρισης. Τα δεδομένα που παρέχονται σε κεντρικές αρχές δεν μπορούν να είναι ασφαλή, ακόμη και σε εταιρείες που παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. 

Προσωπικά δεδομένα όπως: αλληλογραφία, αριθμός τηλεφώνου, δεδομένα διαβατηρίου, διεύθυνση κατοικίας, διεύθυνση πορτοφολιού, ποσό χρημάτων, βιομετρικά δεδομένα, κωδικοί πρόσβασης κ.λπ., αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες σε παράνομες αγορές. Η απόκτηση πρόσβασης σε τέτοιες πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει σε δόλιες δραστηριότητες, κλοπή χρημάτων, λογαριασμούς και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Επομένως, η διατήρηση των εμπιστευτικών δεδομένων σας υπό έλεγχο είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης αυτή τη στιγμή..

Όλα στον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και ολοκλήρωσης, και η εμφάνιση αποκεντρωμένης ταυτοποίησης είναι μια απάντηση στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες. Το 2017, η Microsoft συνεργάστηκε με την Accenture και την Avanade για την ανάπτυξη ενός συστήματος βάσης δεδομένων που βασίζεται σε blockchain για κοινή χρήση των ίδιων δεδομένων. Και το 2018, η Microsoft παρουσίασε το DID, ένα αποκεντρωμένο σύστημα ταυτοποίησης που ονομάζεται ION και τρέχει στο blockchain Bitcoin..

Η αποκεντρωμένη ταυτότητα (DID) είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που προσδιορίζει μοναδικά αντικείμενα, ενώ το DID ενός μεμονωμένου χρήστη παραμένει υπό τον έλεγχο μόνο αυτού του χρήστη. Η ιδέα πίσω από τον αποκεντρωμένο έλεγχο ταυτότητας είναι η κρυπτογράφηση πληροφοριών χρήστη χρησιμοποιώντας κλειδιά. Αυτή η προσέγγιση καθιστά δύσκολη την πρόσβαση τρίτων σε προσωπικές πληροφορίες. Ο κάτοχος DID διατηρεί τον έλεγχο των δεδομένων και αποφασίζει ανεξάρτητα ποιες πληροφορίες πρέπει να παρέχονται.

Αστικός

Το Civic είναι ένα αποκεντρωμένο οικοσύστημα ταυτότητας με βάση το Ethereum που παρέχει τη δυνατότητα επαλήθευσης της ταυτότητας ενός χρήστη κατόπιν αιτήματος. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Civic, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή ταυτότητα και να αποθηκεύσουν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν στη συσκευή. Αυτή η ευκαιρία επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνολογία blockchain, η οποία καθιστά αυτήν την προσέγγιση ασφαλή και βολική..

Η πλατφόρμα Civic παρέχει την ευκαιρία να περάσει μια φορά το KYC, με την περαιτέρω παροχή των απαραίτητων δεδομένων σε άλλες πλατφόρμες. Οποιοσδήποτε συμμετέχων στο δίκτυο μπορεί να γίνει πελάτης εισάγοντας τα δεδομένα του στο blockchain χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Secure Identity. Η επαλήθευση ταυτότητας πραγματοποιείται από επικυρωτές που παρέχουν δεδομένα σε παρόχους υπηρεσιών για επαλήθευση χρήστη, λαμβάνοντας ανταμοιβή σε μάρκες CVC για αυτό. Οι έξυπνες συμβάσεις χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και της βεβαίωσης.

Η βασική ιδέα πίσω από το Civic είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής ταυτότητας για κάθε χρήστη με δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες, ιστότοπους, υπηρεσίες και οργανισμούς. Η θετική πλευρά αυτής της λύσης είναι ο πλήρης έλεγχος των δεδομένων που παρέχονται από τον χρήστη. Τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται στο blockchain · αντίθετα, οι σύνδεσμοι με πρόσβαση σε βεβαιώσεις αποθηκεύονται στο κατανεμημένο καθολικό. Αυτό σημαίνει ότι το αναγνωριστικό που είναι καταχωρημένο στο δίκτυο είναι απόδειξη της αυθεντικότητάς του.. 

3BOX

Το 3Box είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων χρήστη νέας γενιάς. Επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκτελούν διάφορες λειτουργίες για τον εντοπισμό χρηστών και λογαριασμών, όπως η απόκτηση αναγνωριστικού χρήστη (DID), η συσχέτιση νέων διευθύνσεων με DID και η προσθήκη νέων μεθόδων ελέγχου ταυτότητας..

Κάθε λογαριασμός 3Box έχει ένα μοναδικό DID, που ονομάζεται 3ID, επιτρέποντας στους χρήστες να διαχειρίζονται τα δεδομένα και τις πληροφορίες τους σε αποκεντρωμένα δίκτυα. Για να δημιουργήσετε ή να επαναφέρετε έναν λογαριασμό 3Box, οι χρήστες πιστοποιούνται με την υπογραφή του μηνύματος με το ζεύγος κλειδιών τους. Εάν οι εφαρμογές ή οι υπηρεσίες επιθυμούν να αλληλεπιδράσουν με έναν λογαριασμό χρήστη με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από την ανάγνωση δημόσιων δεδομένων, όπως η εγγραφή ή η διαγραφή δεδομένων, θα πρέπει να ζητήσουν από τον χρήστη να υπογράψει ένα μήνυμα συναίνεσης με τα αξιόπιστα κλειδιά του, καθώς μόνο τα κλειδιά του ο κάτοχος του λογαριασμού μπορεί να διαχειριστεί την αποκεντρωμένη ταυτότητα.

Με την αποκεντρωμένη δομή του, το 3Box επιτρέπει στους προγραμματιστές να εξαλείψουν μεγάλο μέρος της ευθύνης που σχετίζεται με την προστασία και την προστασία των δεδομένων χρήστη. Τα δεδομένα αποθηκεύονται από τους χρήστες, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στα ευαίσθητα δεδομένα τους, καθώς και στη μεταφορά και χρήση τους σε άλλες εφαρμογές. Η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων για τους χρήστες τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν εύκολα αυτά τα δεδομένα σε άλλες εφαρμογές, υπηρεσίες ή δίκτυα χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων δεδομένων.

Blockpass

Η εφαρμογή Blockpass Identity, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να αποθηκεύουν ψηφιακά αναγνωριστικά, επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ψηφιακά αναγνωριστικά με δυνατότητα σύνδεσης σε τράπεζες, ανταλλαγές, πλατφόρμες συναλλαγών και άλλες ρυθμιζόμενες υπηρεσίες.

Η επαλήθευση των εγγράφων πραγματοποιείται από τρίτα μέρη, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα παρέχετε. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ενός πωλητή που απαιτεί επιβεβαίωση της ταυτότητάς σας, αποφασίζετε μόνοι σας εάν θα παράσχετε στον πωλητή τα δεδομένα σας ή θα αρνηθείτε τις υπηρεσίες του.

Οι προγραμματιστές αναπτύσσουν επίσης πρωτόκολλα Know Your Device (KYD) και Know Your Object (KYO) για επαλήθευση ταυτότητας στο Διαδίκτυο των πραγμάτων και ένα αυτόνομο πρωτόκολλο ταυτότητας για το Διαδίκτυο των πάντων (IoE)..

ανθίζω

Το Bloom είναι μια ασφαλής λύση ταυτότητας και αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που βασίζεται σε blockchain. Το πρωτόκολλο έχει τρία κύρια συστατικά:

  1. BloomID (Identity Attestation), το οποίο παρέχει μια παγκόσμια ασφαλή ταυτότητα, επιτρέποντας στους δανειστές να προσφέρουν αντίστοιχα δάνεια παγκοσμίως.
  2. BloomIQ (Credit Registry), το οποίο είναι ένα σύστημα αναφοράς και παρακολούθησης για τρέχουσες και προηγούμενες υποχρεώσεις χρέους που συνδέονται με το BloomID ενός χρήστη.
  3. BloomScore, ένα μέτρο της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών. Αυτή η αποκεντρωμένη αποτίμηση είναι παρόμοια με την αποτίμηση συστήματα αξιολόγησης δανειολήπτη FICO ή VantageScore.

Το Bloom επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο δανείων που είναι διαθέσιμο οπουδήποτε στον κόσμο και παρέχει επίσης μια αποκεντρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας δανεισμού που βασίζεται σε blockchain με αυξημένη ασφάλεια και ευκολία..

Τελικά

Τα ακόλουθα έργα συμμετέχουν επίσης στην κατασκευή συστημάτων και πρωτοκόλλων για αποκεντρωμένη αναγνώριση:

  • Κολέντι, αναπτύσσει μεθόδους για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και των μικροπιστώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα σύστημα στο blockchain Ethereum με το δικό του διακριτικό ERC-20

  • Hydro project που βελτιώνει την ασφάλεια εφαρμογών παρέχοντας απλή και ευέλικτη διαχείριση ταυτότητας. Περιλαμβάνει ένα πρωτόκολλο ελέγχου ταυτότητας για προστασία δεδομένων, ένα κατάστημα dApp, ένα διακριτικό, ένα σύνολο έξυπνων συμβάσεων και μια πλατφόρμα για τη δημιουργία λύσεων πληρωμής που συνδέονται με την ταυτότητα του χρήστη.
  • Έργο Selfkey βασισμένο σε Ethereum και ERC-20 tokens για διαχείριση ταυτότητας blockchain και SSID, επιτρέποντας στους χρήστες να κατέχουν, να διαχειρίζονται και να διαθέτουν τα δεδομένα τους όπως θέλουν.

Η αποκεντρωμένη αναγνώριση παρέχει τη δυνατότητα χρήσης ενός μοναδικού ψηφιακού αναγνωριστικού σε διάφορους ιστότοπους και υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται να εισαγάγετε ξανά δεδομένα. Το blockchain εγγυάται την ασφάλεια και το αμετάβλητο αυτών των δεδομένων και οι χρήστες έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών. Με τη δημοτικότητα του DeFi και τον ρυθμό της ψηφιοποίησης στην κοινωνία, η ζήτηση για λύσεις ταυτότητας θα αυξηθεί μόνο..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map