Polkadot: κατασκευή Web 3.0 από μέσα

Ένα από τα κύρια εμπόδια για την επίλυση του προβλήματος της επεκτασιμότητας των δικτύων blockchain είναι η αδυναμία τους να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Το πρόβλημα της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών μπλοκ αλυσίδων επιλύεται με τη δημιουργία και την εφαρμογή διαφόρων συνδέσμων, όπως πλευρικών αλυσίδων, οικοδόμησης γεφυρών, διασφάλισης αλληλεπίδρασης με έξυπνες συμβάσεις, διεξαγωγής ατομικών ανταλλαγών και άλλων λύσεων.

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για μια λύση όπως το Polkadot, η οποία παρέχει ήδη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών πορτοφολιών, έργων, tokens, oracle και πλατφορμών DeFi. Θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα που παρέχει το πρωτόκολλο, πώς παρέχει επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών blockchain, και επίσης θα εξετάσουμε πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι στο πλαίσιο της ανάπτυξης τεχνολογιών blockchain και της κατασκευής αποκεντρωμένης χρηματοδότησης..

Βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου

Πουά (ΤΕΛΕΙΑ) Είναι ένα πρωτόκολλο και ένα οικοσύστημα για την κατασκευή και διασύνδεση διαφόρων blockchain και που τους επιτρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Το Polkadot επιτρέπει σε διαφορετικές πλατφόρμες να κλιμακώνονται με την ενσωμάτωση μεταξύ τους και παρέχει λειτουργίες όπως: 

  • Μεταφορά δεδομένων οποιουδήποτε τύπου μεταξύ blockchain;
  • Διατήρηση συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ δικτύων.
  • Ενοποίηση ασφάλειας; 
  • Κατασκευή δικτύων παράλληλων λειτουργικών μπλοκ – αλεξίπτωτο.

Ο αριθμός των blockchain που αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες ορισμένων τομέων δραστηριότητας αυξάνεται ραγδαία. Όλα έχουν τα δικά τους τεχνικά χαρακτηριστικά και υλοποιήσεις και μπορούν επίσης να βασίζονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς για την επίτευξη συναίνεσης. Για να ξεπεραστούν τέτοιες ασυνέπειες και να εξασφαλιστεί συνεπής λειτουργία, το Polkadot συνδυάζει ξεχωριστές μπλοκ αλυσίδων για αμοιβαίες λειτουργίες και η βελτιστοποίηση των μπλοκ για συγκεκριμένες εργασίες συμβαίνει λόγω του μοντέλου θραύσης που έχουν αναπτύξει. Το Polkadot βασίζεται στο Υπόστρωμα – πρωτόκολλα για τη δημιουργία blockchains και γλώσσες προγραμματισμού είναι διαθέσιμα σε ένα ευρύ φάσμα προγραμματιστών.

Η ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα των δικτύων επιτυγχάνεται μέσω της αλυσίδας ρελέ – το κύριο blockchain. Αυτή η κύρια αλυσίδα αλληλεπιδρά με θραυσμένα αλεξίπτωτο – ξεχωριστές μπλοκ αλυσίδες με τα δικά τους κουπόνια.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα που παρέχει το πρωτόκολλο είναι η μεταφορά τιμής από ένα blockchain σε ένα άλλο, ενώ κάθε ένα από τα blockchain έχει το δικό του token με τα δικά του tokenomics και τον δικό του μηχανισμό λειτουργίας και την εφαρμογή ενός μηχανισμού ρελέ για τη μεταφορά της αξίας επιτυγχάνεται δημιουργώντας τα ήδη αναφερθέντα ξεχωριστά blockchains – αλεξίπτωτο.

Εκτός από την παροχή διαλειτουργικότητας μέσα στο δίκτυο, το Polkadot σάς επιτρέπει να «χτίζετε» γέφυρες με δίκτυα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Έτσι, δημοσιεύτηκε η εκκίνηση Interlay προσδιορισμός, σύμφωνα με το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα το PolkaBTC – ένα τυλιγμένο bitcoin στο δίκτυο Polkadot υπό την ασφάλεια του εσωτερικού διακριτικού του δικτύου DOT. 

Η κατασκευή ενός bitcoin parachain και η εφαρμογή ενός διακριτικού με υποστήριξη BTC θα πραγματοποιηθεί μέσω της χρήσης μιας πλατφόρμας δημιουργίας περιουσιακών στοιχείων XΑξίωση, για έκδοση και εξαργύρωση διακριτικών με δυνατότητα BTC. 

Ταυτόχρονα, τρεις διαφορετικές γέφυρες αναπτύσσονται μεταξύ των μπλοκ Polkadot και Ethereum χρησιμοποιώντας Parity και Υπόστρωμα..

Διακυβέρνηση δικτύου και οικοδόμηση συναίνεσης

Εκτός από την παροχή του εσωτερικού διακριτικού DOT, παρέχει στους κατόχους του τη δυνατότητα να ενεργούν ως επικυρωτές για τη διαχείριση του δικτύου, όπως αλλαγή τελών, ενημέρωση, προσθήκη και αφαίρεση αλεξίπτωτων και άλλα χαρακτηριστικά. Το διακριτικό DOT ενεργοποιεί το Polkadot καθώς το blockchain χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο αλγόριθμο συναίνεσης NPoS.

Εκτός από τους επικυρωτές, το δίκτυο διαχειρίζεται οι λεγόμενοι υποψήφιοι, οι οποίοι διασφαλίζουν την ασφάλεια της αλυσίδας ρελέ επιλέγοντας αξιόπιστους επικυρωτές. Ψηφίζοντας για τον επικυρωτή, οι υποψήφιοι μεταβιβάζουν τα δικά τους κουπόνια. Μέρος των ανταμοιβών από μπλοκ που εξορύσσονται από επικυρωτές πηγαίνουν στους υποψηφίους για την παροχή των χρημάτων τους.

Η διαχείριση δικτύου περιλαμβάνει επίσης συλλέκτες που βοηθούν τους επικυρωτές να δημιουργούν έγκυρα μπλοκ αλεξίπτωτων, να διατηρούν πλήρεις κόμβους, να παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων μπλοκ ή να εκτελούν συναλλαγές, καθώς και ψαράδες, που μπορούν να είναι πλήρεις κόμβοι ή συλλέκτες, που παρέχουν έλεγχο επί κακόβουλης δραστηριότητας στο δίκτυο..

Αλεξίπτωτο

Προς το παρόν, το Polkadot υποστηρίζει περιορισμένο αριθμό αλεξίπτωτων (περίπου 100) και ως εκ τούτου προσφέρει διάφορους τρόπους για τη διανομή τους:

  • Αλεξίπτωτο σε επίπεδο συστήματος, τα οποία περιλαμβάνουν γέφυρες σε άλλα δίκτυα, αλεξίπτωτο ελέγχου και αλεξίπτωτο που παρέχουν αξία σε όλο το δίκτυο.
  • Δημοπρασίες παραγράφου που προσφέρουν κουλοχέρηδες για υποβολή προσφορών σε μάρκες DOT. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της χρήσης αλεξίπτωτων είναι η ομαδική τοποθέτηση έργων σε μία υποδοχή αλεξίπτωτου, για παράδειγμα, γέφυρες ή πλατφόρμες που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.
  • Τα parathreads είναι προσωρινά αλεξίπτωτο που μπορούν να ενοικιαστούν για σύντομα χρονικά διαστήματα και να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο περιορισμένος αριθμός αλεξιπτωτιστών οφείλεται σε περιορισμένους πόρους για τη διασφάλιση και διατήρηση της ασφάλειάς τους. Τα αλεξίπτωτο σε επίπεδο συστήματος ορίζονται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ίδρυμα Web3 και, προς το παρόν, αυτά περιλαμβάνουν τις γέφυρες Bitcoin-Polkadot και Ethereum-Polkadot, καθώς και την πλατφόρμα για τη δημιουργία και τη χρήση έξυπνων συμβάσεων Wasm – Edgeware και ορισμένα έργα υποδομής.

Δίκτυο Kusama

Κουσάμα (KSM) είναι το καναρινικό δίκτυο Polkadot, μια πρώιμη μη ελεγμένη έκδοση του πρωτοκόλλου, στην οποία κυκλοφορούν νέες ενημερώσεις και τροποποιήσεις. Αν και και οι δύο εκδόσεις του πρωτοκόλλου έχουν κοινό κώδικα, είναι ανεξάρτητα δίκτυα. Το Kusama έχει διαφορετικές επιλογές ελέγχου πρωτοκόλλου, οπότε οι ενημερώσεις και η ψηφοφορία είναι ταχύτερες.

Το Kusama έχει επίσης το δικό του διακριτικό και παρέχει επίσης ρόλους διαχείρισης πλατφόρμας. Το Kusama είναι ένα είδος «χώρου δοκιμών» για διάφορα πειράματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Polkadot Parachain Rococo V1

Δίκτυο δοκιμών Ροκοκό, Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, είναι ένα δημόσιο δίκτυο που διατηρείται από τους προγραμματιστές Parity Technologies και Polkadot για να ελέγξει την ευθυγράμμιση και τη διαλειτουργικότητα των αλεξίπτωτων μεταξύ τους. Το δίκτυο Rococo ξεκίνησε βάσει του Proof of Authority (PoA) – απόδειξη εξουσίας, όπου το δίκτυο λειτουργεί σε βάρος των επικυρωτών.

Η επίσημη κυκλοφορία του δικτύου Rococo σημαίνει επίσης ότι το δίκτυο Kusama και η κύρια αλυσίδα Polkadot ξεκινούν δημοπρασίες για κουλοχέρηδες. Έργα όπως το Acala Network, το Ontology, το ChainX, το Edgeware και άλλα έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους..

Περαιτέρω σχέδια και προοπτικές

Τη στιγμή αυτής της γραφής, σύμφωνα με την πύλη Polkaproject, Οικοσύστημα Polkadot&Το υπόστρωμα αποτελείται από 349 έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοκόλλου παράδοσης δεδομένων χρησιμοποιώντας oracle ΚΡΙΚΟΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, Αποκεντρωμένη ανταλλαγή δεδομένων Ocean Protocol, πλατφόρμα κλιμάκωσης Celer Network, imToken και άλλα. 

Προς το παρόν, πραγματοποιούνται μοναδικές δημοπρασίες κουλοχέρηδων αλυσίδων στο δίκτυο Polkadot, καθώς και η μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ των αλυσίδων. Αρχικά, τα αλεξίπτωτο θα λειτουργούν στο δίκτυο Kusama, ακολουθούμενο από δημοπρασίες κουλοχέρηδων. Αφού λειτουργούν τα αλεξίπτωτο στο δίκτυο Kusama, η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο δίκτυο Polkadot.

Επίσης, στις 21 Ιανουαρίου, η LD Capital ξεκίνησε το ταμείο Polkadot Ecosystem, για το οποίο αυτή έχουν αναφερθεί στο twitter του. Το ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται 10 εκατομμύρια δολάρια, θα δημιουργήσει μια κοινότητα για ανάπτυξη σε διάφορες κατευθύνσεις.

Εκτός από το Polkadot, το έργο Cosmos αναπτύσσει λύσεις για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της κλιμάκωσης blockchain. Έχοντας ένα κοινό όραμα για τη μελλοντική διαλειτουργικότητα των αλυσίδων blockchain, και τα δύο έργα ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ολοκλήρωση των καθηκόντων διαλειτουργικότητας και ολοκλήρωσης διαφορετικών blockchain. Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, δεν θα επικεντρωθούμε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθενός από τα πρωτόκολλα..

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το διακριτικό δικτύου DOT έχει μετακινηθεί στην τέταρτη γραμμή όσον αφορά τη συνολική κεφαλαιοποίηση με αξία σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας έτσι το XRP και η τιμή του διακριτικού έχει υπερδιπλασιαστεί σε ένα μήνα. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα Το Block, μόλις κάτω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στοιχήματος κλειδωμένα στο δίκτυο Polkadot.

Το Polkadot είναι το δεύτερο πιο ενεργό οικοσύστημα DeFi μετά το Ethereum. Οι προγραμματιστές βρίσκονται ήδη σε αυτό το στάδιο διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης του Polkadot 2.0, η οποία έχει σχεδιαστεί για την επίλυση των περιορισμών που αντιμετωπίζει το δίκτυο σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης..

Σημείωση: Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων είναι εγγενώς επικίνδυνη και ενώ οι αποδόσεις μπορεί να είναι αρκετά υψηλές, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τους κινδύνους. Εάν η τιμή του περιουσιακού στοιχείου που διαπραγματεύεστε πέφτει απότομα, ενδέχεται να χάσετε μέρος της επένδυσής σας, εξαναγκάζοντας να πουλήσετε το περιουσιακό στοιχείο σε χαμηλότερη τιμή. Οι δημοσιεύσεις 3Commas Blog γράφονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να εκληφθούν ως “Οικονομικές συμβουλές”.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map