Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης κατέστησε δυνατή τη χρήση bitcoin εκτός του blockchain της. Στο Lightning Network, ο όγκος των μπλοκαρισμένων bitcoins, τη στιγμή αυτής της γραφής, είναι 1100 νομίσματα και στο Liquid Network – 2600. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, η ζήτηση για bitcoin σε άλλες πλατφόρμες έχει επίσης αυξηθεί.

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για μάρκες που υποστηρίζονται από το bitcoin, τη δομή τους, την αλληλεπίδραση στην υποδομή DeFi και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης..

Διακριτικά bitcoin

Το Bitcoin tokenization είναι η δημιουργία διακριτικών ασφαλείας που υποστηρίζονται από πραγματική αξία, δηλαδή bitcoin. Αυτά τα διακριτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ιδιοκτησίας, την ανταλλαγή ή την αλληλεπίδραση με υπηρεσίες DeFi.

Το 2015, η Blockstream παρουσίασε το ομοσπονδιακό πλαϊνό αλυσίδα Liquid Network με αμφίδρομη σύνδεση στο Bitcoin blockchain, που χρησιμεύει ως δίκτυο πληρωμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Ένα εσωτερικό πλασματικό διακριτικό L-BTC χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή συναλλαγών, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση καταθέσεων από 60 λεπτά σε 2 λεπτά. 

Το Liquid Network έχει σχεδιαστεί για την επίλυση του προβλήματος επεκτασιμότητας του δικτύου Bitcoin δημιουργώντας μια πλαϊνή αλυσίδα εν μέρει ανεξάρτητη από το κύριο blockchain..

Από τεχνική άποψη, ήταν πάντοτε δυνατή η χρήση και η δημιουργία έξυπνων συμβάσεων στο δίκτυο Bitcoin.. Ενα παράδειγμα Η δημιουργία ενός έξυπνου συμβολαίου στο Bitcoin mainnet είναι ένα στοίχημα μεταξύ δύο προγραμματιστών σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Αυτή η προσέγγιση κατέστη δυνατή χάρη σε έναν νέο τύπο έξυπνων συμβολαίων, το Discreet Log Contracts (DLC), το οποίο επιτρέπει στα μέρη να κάνουν συναλλαγές σχετικά με μελλοντικά γεγονότα..

Ένα άλλο παράδειγμα της χρήσης έξυπνων συμβάσεων στο δίκτυο Bitcoin είναι η RSK Labs, η οποία έχει αναπτύξει μια έξυπνη πλατφόρμα με αμφίδρομη σύνδεση με το Bitcoin που εφαρμόζει έξυπνες συμβάσεις στο δίκτυο για να αυξήσει την αξία και τη λειτουργικότητα του οικοσυστήματος. Η αρχή της πλατφόρμας είναι παρόμοια με το Liquid. Το RSK επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν BTC απευθείας στην αλυσίδα Rootstock χρησιμοποιώντας έναν αμφίδρομο μανταλάκι, όπου τα bitcoin αποκλείονται και ανταλλάσσονται με ένα εσωτερικό διακριτικό SBTC.

Ωστόσο, παρά την ενεργή προσπάθεια για την ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων για το Bitcoin, η Ethereum παραμένει ηγέτης σε αυτόν τον τομέα..

Γιατί είναι σε ζήτηση?

Σήμερα, οι περισσότερες από τις υπηρεσίες DeFi βασίζονται στο Ethereum. Εάν το bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε sidechains, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα blockchain. Έτσι, υπήρχε ζήτηση στην αγορά για λύσεις για τη χρήση Bitcoin στο δίκτυο Ethereum, η οποία οδήγησε στην εμφάνιση συμβολισμένων bitcoin..

Η κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς DeFi σήμερα είναι περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, ο αριθμός των ΗΠΑ που έχουν αποκλειστεί στις υπηρεσίες DeFi είναι περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια και το BTC αποκλείστηκε – 141 χιλιάδες νομίσματα.

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του bitcoin ως μέσου πληρωμής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση διευθετήσεων κατά την αλληλεπίδραση με υπηρεσίες DeFi. Τέτοια έργα υφίστανται για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά μόλις πρόσφατα εξαπλώθηκαν, λόγω της αυξημένης προσοχής στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Ήδη, ο αριθμός των bitcoin που έχουν αποκλειστεί στο Ethereum είναι 50 φορές υψηλότερος από ότι στο δίκτυο LN και συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι δυνατότητες διαμόρφωσης Bitcoin σε πλατφόρμες όπως το Ethereum έχουν διαφορετικά επίπεδα αποκέντρωσης και εμπιστοσύνης. Η προσέλκυση bitcoin σε άλλα δίκτυα αυξάνει το πεδίο εφαρμογής της και επιτρέπει τη χρήση της σε διάφορους τύπους αποκεντρωμένων εφαρμογών. 

Τα πρωτόκολλα όπως το Lightning Network, το Liquid και το RSK βελτιώνουν την υποδομή του δικτύου Bitcoin και τα πρωτόκολλα για την κωδικοποίηση bitcoin σε άλλες πλατφόρμες επεκτείνουν τις οικονομικές δυνατότητες των κατόχων τους..

Bitcoin προς Ethereum

Στις αρχές του 2019, το πρώτο διακριτικό με bitcoin ήταν το Wrapped Bitcoin (WBTC), το οποίο επέτρεψε στους κατόχους BTC να χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια στην πλατφόρμα Ethereum..

Το WBTC είναι ένα διακριτικό ERC20 συνδεδεμένο στο bitcoin με αναλογία 1: 1 που χρησιμοποιείται για την πληρωμή έξυπνων συμβολαίων. Το WBTC παρέχει την ευκαιρία να λάβετε δάνεια σε BTC χρησιμοποιώντας υπηρεσίες DeFi. Παρέχοντας ρευστότητα σε Bitcoin, οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε εφαρμογές DeFi, επεκτείνοντας έτσι τη λειτουργικότητα και το εύρος του Bitcoin..

Το WBTC που είναι συνδεδεμένο με Bitcoin έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθιστώντας τον ηγέτη μεταξύ των διακριτικών BTC στο Ethereum και πέμπτο μεταξύ των διακριτικών DeFi.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα του WBTC είναι το γεγονός ότι εμπιστεύεται τα κεφάλαιά του σε τρίτους. Το WBTC βασίζεται σε ένα μοντέλο κοινοπραξιών αποδεδειγμένων οργανισμών. Το οικοσύστημα WBTC αποτελείται από θεματοφύλακες, εμπόρους και χρήστες. Είναι οι θεματοφύλακες που ανταλλάσσουν BTC με WBTC, διαχειρίζονται το πορτοφόλι πολλαπλών ψηφίων BTC, μετακινούν και δημιουργούν WBTC στο Ethereum. Επίσης, για να πραγματοποιήσει μια ανταλλαγή, ο χρήστης πρέπει να περάσει από το KYC, προκειμένου τα bitcoin του χρήστη να μεταφερθούν στον θεματοφύλακα, ο οποίος θα εκδώσει ισοδύναμο ποσό WBTC. 

Η κύρια αξία των κρυπτονομισμάτων είναι μια αποκεντρωμένη προσέγγιση χωρίς το γεγονός της εμπιστοσύνης, για την αποφυγή εξαρτήσεων από τρίτους. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε το διακριτικό ERC-20 με υποστήριξη BTC 1: 1 – tBTC. 

Το tBTC είναι ένα έργο από την Cross Chain Group που χτίστηκε στο Keep Network, επιτρέποντάς σας να καταθέσετε το BTC σας και να δημιουργήσετε μάρκες Bitcoin στο Ethereum χωρίς μεσάζοντες και KYC. Το πρωτόκολλο TBTC, λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα πορτοφόλι πολλαπλών ψηφίων και εκδίδει το tBTC μετά την επιβεβαίωση της κατάθεσης. 

Τον Μάιο του 2020, η πλαϊνή αλυσίδα tBTC κυκλοφόρησε, αλλά δύο ημέρες αργότερα, λόγω ευπάθειας που βρέθηκε, η αποδοχή καταθέσεων σταμάτησε. Και στις 22 Σεπτεμβρίου, η πλαϊνή αλυσίδα έγινε διαθέσιμη στο δίκτυο tBTC. 

Η έναρξη της πλαϊνής αλυσίδας tBTC υποστηρίχθηκε από έργα DeFi και DEX όπως: Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1inch και άλλα. Και μετά Curve Finance Προτάθηκε μια ομάδα tBTC, η οποία σχεδιάστηκε για να αυξήσει τη ρευστότητα και να λάβει ανταμοιβές για πρώιμους ανθρακωρύχους tBTC.

Εκτός από τα WBTC και tBTC, υπάρχουν μάρκες bitcoin στην αγορά όπως: imBTC στο Tokenlon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Syntetix) και άλλα.

Το imBTC είναι ένα tokenized bitcoin για εργασία με έξυπνα συμβόλαια στην πλατφόρμα Tokenlon, ο ιδιοκτήτης του οποίου μπορεί να εξαργυρώσει και να ανταλλάξει imBTC, καθώς και να λάβει έσοδα από προμήθειες πλατφόρμας διατηρώντας το imBTC.

Οι λύσεις της Ren επιτρέπουν τη μεταφορά ρευστότητας μεταξύ Bitcoin, Ethereum και Bitcoin Cash, και τα περιουσιακά στοιχεία εκδίδονται και καίγονται χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια. Η RenBTC κατατάσσεται δεύτερη μετά το WBTC με όγκο 270 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των bitcoin.

Το BTCB είναι ένα διακριτικό BEP2 που υποστηρίζεται από το bitcoin για λειτουργία στο Binance Chain.

sBTC – “συνθετικό” bitcoin από τους προγραμματιστές του πρωτοκόλλου Synthetix DeFi.

Προοπτικές

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, ο αριθμός των bitcoin στο δίκτυο Ethereum έχει αυξηθεί πάνω από 30 φορές. Δεδομένου του γεγονότος ότι η κεφαλαιοποίηση bitcoin είναι σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια και η κυριαρχία της αγοράς είναι σχεδόν 58%, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η εμφάνιση των token bitcoin προορίζεται να προσελκύσει πρόσθετη ρευστότητα στο οικοσύστημα DeFi..

Από την άλλη πλευρά, η προσέλκυση bitcoin στον τομέα DeFi παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για τη χρήση του. Η ανάγκη προσέλκυσης του Bitcoin στο Ethereum, και όχι το αντίστροφο, αποτελεί ένδειξη της αξίας του Bitcoin ως χρηματοοικονομικού μέσου. Για αυτόν τον λόγο, η διαδικασία προσέλκυσης bitcoin σε άλλες πλατφόρμες θα επιταχυνθεί μόνο.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me