“Handel er en organisasjonsform som gir en mulighet for valgfrihet”

John Ruskin

Blockchain er ikke synonymt med kryptovaluta. Kryptovalutaer er i seg selv en markedsplass som opererer på desentraliserte nettverk ved hjelp av blockchain-teknologi. Dette er et viktig skille på grunn av at tradisjonelle nyhetsbyråer ofte bruker disse begrepene uten å forstå dem. For FinTech-fagpersoner er blockchain en gruppe teknologier. 

Hva er Blockchain

Blockchain, noen ganger kalt Distribuert Ledger Technology (DLT), gjør historien til enhver digital eiendel uforanderlig og gjennomsiktig gjennom desentralisering og kryptografisk hashing.

En enkel analogi for å forstå denne teknologien er Google Docs. Når vi lager et dokument og deler det med en gruppe mennesker, distribueres dokumentet i stedet for å bli kopiert eller overført. Dette skaper en desentralisert distribusjonskjede som gir alle tilgang til dokumentet samtidig. Ingen er låst i å vente på endringer fra den andre siden, mens alle endringer i dokumentet blir registrert i sanntid, noe som gjør endringene helt gjennomsiktige.

Selvfølgelig er blockchain mer kompleks enn Google Docs, men analogien er passende fordi den illustrerer tre kritiske ideer om teknologien:

 1. Blokkjeder distribueres, ikke kopieres eller overføres.
 2. Eiendelen er desentralisert, noe som gir full tilgang i sanntid.
 3. Gjennomsiktig endringsbokholder opprettholder dokumentets integritet, som bygger tillit til eiendelen.

Men den største fordelen med blockchain er at den lar deg bevare det unike med et digitalt aktivum, ekskludert muligheten for gjenbruk, og dermed skape en revolusjon i utvekslingen av digitale og elektroniske varer som ikke har et fysisk medium. Dette reduserer risikoen, unngår svindel og gir gjennomsiktighet på en skalerbar måte for en rekke bruksområder..

Hva er DeFi

Desentralisert finansiering, eller DeFi, er en generell betegnelse for samfunnet som inkluderer finansielle tjenesteprosjekter som lån, utlån og handel..

Hva er DeFi

Ved første øyekast kan DeFi virke som finansiell teknologi, eller kort sagt Fintech, som også tar sikte på å bruke digital teknologi for å forbedre finansielle tjenester. Imidlertid er nøkkelforskjellen mellom DeFi og Fintech at Fintech er avhengig av tradisjonell finansiell infrastruktur, mens DeFi oppretter en ny basert på prinsippene:

 1. Kompatibilitet og åpen kildekode
 2. Bekvemmelighet og tilgjengelighet å bruke
 3. Økonomisk åpenhet for alle deltakere

Et eksempel på en populær Fintech-tjeneste er Transferwise, en internasjonal betalingstjeneste. Mens Transferwise krever mindre avgifter enn de fleste banker og valutavekslingsselskaper, bruker den fortsatt bankkontoer og annen eldre finansiell infrastruktur..

Forskjellen med Transferwise er at i stedet for å flytte penger over grensen og gjennom andre mellommenn (som banker), har Transferwise bankkontoer i forskjellige land..

Så for eksempel når du sender amerikanske dollar til noen i EU, tar Transferwise dollarene dine og tar deretter penger fra EU-bankkontoen sin for å overføre til mottakeren. Dette gjør at de kan kreve mindre gebyrer og behandle transaksjoner raskere..

Nå må du matche det med DeFi-produktet – Dai stablecoin bygget på Ethereum blockchain.

Med Dai trenger du ikke å stole på mellomledd selskaper eller banker for å godkjenne og betale for en avtale. I stedet vil blockchain-teknologi tillate deg å overføre penger til mottakeren direkte, med minimal investering av midler og tid.

DeFi-prosjekter

Til tross for at DeFi først begynte å utvikle seg aktivt i 2019, er det mange forskjellige prosjekter .

Utlån og lån

Utlån og låneverktøy som Maker og Compound er de mest populære blant DeFi-prosjekter. Disse plattformene tillater hvem som helst å låne ut eller låne så lenge de har passende kryptoaktiva å låne ut eller bruke som sikkerhet.

En annen interessant applikasjon for slike DeFi-plattformer er arbitrage, eller utnyttelse av prisforskjeller på tvers av forskjellige markeder. I dette tilfellet vil den prisforskjellen være forskjellen mellom gebyrene du betalte for å låne Dai fra Maker og prosentandelen du får fra å sende Dai til Compound..

Utlån og lån

Hvis lånerenten er lavere enn lånerenten, kan du teknisk sette inn ETH i Maker, få Dai, låne Dai på Compound, få renter og forskjell som fortjeneste (eller til og med reinvestere det andre steder).

Maker and Compound utgjør 465 millioner dollar av 650 millioner dollar (71,5%) av den totale verdien som er forhandlet frem i DeFi-smarte kontrakter. 

Desentraliserte børser (DEX)

Desentraliserte sentraler, eller DEXer, prøver å etterligne sentraliserte sentralstjenester på en desentralisert måte. I stedet for å stole på en børs, holde pengene dine og utføre handler, støtter DEX fondshåndtering gjennom en rekke komplekse smarte kontrakter.

Med DEX beholder brukerne kontrollen over eiendelene sine uten en mellommann hos utvekslingsadministrasjonen.

Desentraliserte børser (DEX)

DYDX er et eksempel på en DEX som raskt ble populær. Det tilbyr forskjellige funksjoner som marginhandel, lån og utlån.

Åpne handelsplattformer

Desentraliserte markedsplasser som OpenSea er en annen type DeFi-prosjekt som utnytter det mangeårige konseptet med en markedsplass der folk kan bytte varer og tjenester ved hjelp av blockchain-teknologi..

På OpenSea kan du kjøpe og selge krypto-samleobjekter, også kjent som NFT-er, eller uerstattelige tokens som sjeldne blockchain-baserte handelskort. Alle kjøp og salg utføres gjennom smarte kontrakter basert på Ethereum. 

På en måte bringer åpne markedsplasser som OpenSea tilbake ideen om tradisjonelle markeder og ekte peer-to-peer-handel..

Prognosemarkeder

Forutsigelsesmarkeder er populære finansielle instrumenter som kan brukes til å forutsi hendelser som valgresultater.

Desentraliserte prognosemarkeder har flere fordeler fremfor sentraliserte, inkludert sensurmotstand. For eksempel kan spill på sportsbegivenheter i jurisdiksjoner der det er forbudt muliggjøres av DeFi-prediksjonsmarkedene..

Foruten spill kan prediksjonsmarkeder også brukes til følgende formål:

 • Weather Forecast (Pennsylvania State University fant at prognosemarkeder er like nøyaktige i prognoser for vær som profesjonelle tjenester).
 • Beskyttelse mot økonomiske eller reelle risikoer (for eksempel tror du at gjennomgangen av Brexit vil påvirke den britiske økonomien negativt).

Et eksempel på en populær desentralisert prognosemarked er Augur og Gnosis..

Utslippsplattformer og kapitalforvaltning

Utstedelsesplattformer desentraliserer ting som å utstede eller opprette verdipapirer, noe som vanligvis krever mellommenn som investeringsbankfolk.

Tilsvarende verdipapirmarkedet er markedet for sikkerhetstokener. Utstedelsesplattformer for sikkerhetstokener som Polymath gir utstedere løsninger for å opprette, utstede og administrere digitale verdipapirer.

Kapitalforvaltning i det klassiske finansielle systemet (Fidelity Investments, en av de største kapitalforvalterne i verden, har $ 2,46 billioner under forvaltning alene) er et annet område der DeFi er i ferd med å revolusjonere..

Det første tegnet i denne retningen er Melon-prosjektet, som tilbyr desentraliserte løsninger for kapitalforvaltning..

Desentraliserte autonome organisasjoner (DAO)

DAOs tillater folk å opprette organisasjoner med regler og transaksjoner som er registrert på blockchain. I stedet for å lede organisasjonen vil organisasjonens regler bli hardkodet og automatisk håndhevet gjennom en smart kontrakt. For eksempel vil en regel som “sette av 10% av overskuddet hver måned til selskapets reserver” automatisk bli utført når vilkår som å tjene penger er oppfylt.

Et annet eksempel på en DAO er MakerDAO, som er ansvarlig for produsentens protokoll og utlån i Dai. MKR-tokenholdere deltar i MakerDAO, hvis hovedoppgave er å sørge for at Dai opprettholder $ 1-verdien. 

Desentralisert innskudd

Arwen er et eksempel på et DeFi-prosjekt for å tilby sperretjenester til brukerne.

Med Arwen kan handelsmenn handle på sentraliserte børser uten å faktisk sette inn penger på selve børsen. Dette er viktig ettersom sentraliserte børser risikerer å bli hacket og miste brukernes penger..

Imidlertid, i motsetning til tradisjonelle sperrekontoer som en meglerkonto, har Arwen faktisk ikke brukerfond. Blockchain fungerer i seg selv som en “sperring” som eliminerer motpartsrisiko.

DeFi fordeler

Så i tillegg til å eliminere mellommenn, noe som reduserer transaksjonskostnader og tider, hva er de andre fordelene med DeFi?

 • Enhver person kan være deltaker

“Nektet økonomi” er mer enn bare et moteord. DeFi gjør det mulig for mennesker som mangler tilgang til finansielle tjenester å delta i den globale økonomien.

Verdensbanken sier 1,7 milliarder mennesker ikke har tilgang til en bank- eller mobilkonto.

MakerDAO, den mest populære DeFi Dapp (desentralisert applikasjon), lar alle ta opp et lån hvis de har noe Ethereum (ETH) å bruke som sikkerhet.

 • Å tjene penger med pengene dine

I tillegg til å holde dine kryptoaktiva stabile, lar DeFi pengene dine fungere for deg. For eksempel lar DeFi Dapps som Compound og Dharma deg plassere eiendeler som DAI og USDC, som deretter lånes ut til låntakere, og du får renter på innskuddene..

Å tjene penger med pengene dine

En annen måte å bruke DeFi Dapps på er sparekontoer med høy rente. Derfor kan mennesker i land som Argentina ikke bare beskytte rikdommen mot inflasjon, men også øke den..

 • Du har kontroll over økonomien din.

Ingen kan plutselig forby deg fra en av Dappene, fryse kontoen din, ta pengene dine og så videre. Blockchain-protokollen er lov og fungerer det samme for alle.

 • Lag enkelt dine egne produkter 

En av de viktigste fordelene med DeFi er at de fleste protokoller som Ethereum er åpen kildekode, noe som betyr at alle kan få tilgang til dem og bruke dem til sine egne prosjekter..

 • Økt gjennomsiktighet

Viktig informasjon er lett tilgjengelig i DeFi, som lar deg enkelt finne de beste DeFi-tjenestene og være oppmerksom på alle endringer. For eksempel er informasjon om kredittprotokoller som Compound lett tilgjengelig og gjennomsiktig.

 • Finans uten grenser.

Mens en eiendel som Bitcoin allerede har brutt alle grenser, bygger DeFi på dette premisset med tillegg av finansielle tjenester som lån.

Ulemper og risikoer

Mens DeFi gir en rekke fordeler i forhold til tradisjonelle finansielle produkter og tjenester, er det ulemper og risikoer å vurdere..

 • Hacking av smarte kontrakter 

Selv om du ikke trenger å stole på et menneske når det gjelder DeFi-baserte smarte kontrakter, bør du likevel stole på den smarte kontraktskoden som ble skrevet av et menneske..

Smarte kontrakter er vanligvis åpen kildekode, slik at andre kan se dem. Faktisk, i Makers tilfelle, har deres smarte kontrakter blitt bekreftet gjentatte ganger av sikkerhetsforskningsfirmaer.. 

Imidlertid kunne hackerne snart utnytte en sårbarhet i DAO som tillot dem å stjele omtrent en tredjedel av midlene, på den tiden rundt 70 millioner dollar..

Med økningen i popularitet til DeFi, kan hackingsforsøk være urovekkende. Maker alene har 1,8 millioner ETH, eller 1,66% av all ETH i sin smarte kontrakt, noe som gjør ham til ingenting mer enn et stort hacker agn.

 • Sentraliser datastrømmen

Blockchains har ikke tilgang til off-chain data, noe som sterkt begrenser bruken av dem. For å løse dette problemet bruker blokkjeder orakler som gir tilgang til data som prisstrømmer i et kompatibelt format, men kvaliteten på innkommende data og desentralisering av kildene kan settes i tvil..

 • Kapitalineffektivitet av DeFi-lån

DeFi-lån er tilgjengelig for alle (hvis de har kryptoaktiva som kan brukes som sikkerhet).

Imidlertid er de ineffektive når det gjelder kapital sammenlignet med tradisjonelle finansielle lån, da lånebeløpet du mottar i forhold til sikkerheten din ikke er like gunstig som beløpet du mottar med et tradisjonelt lån..

Produksjon

En person er ikke virkelig fri hvis han ikke har økonomisk frihet. DeFi tilbyr løsninger for å returnere økonomisk makt til mennesker ved å skape et finansielt system som er rimelig, effektivt og gjennomsiktig. Det er en spennende utvikling i blockchain-området som gir reelle, givende finansielle tjenester som lån, utlån, utbetaling av eiendeler, spådomsmarkeder og mer, for alle, overalt. Til tross for alle manglene og den lave populariteten, kan DeFi være begynnelsen på en global finansiell revolusjon i fremtiden..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me