Скъпи приятели,

Продължавам да класирам ТОП10 на най-силните и резонансни измами на пазара на криптовалути.

Ето списък на първите пет. Оценката започва от тук. Ако не сте чели статията ТОП-10 измами и кражби в историята на криптовалутата (част 1.), не забравяйте да го направите!

Contents

5 място – затваряне на борса BTC-e (WEX)

Историята, свързана с този обмен, е достойна за филмова адаптация или поне за публикуване на детективски роман. Забележителното за този случай в историята на криптовалутните престъпления е, че затварянето не се дължи на хакерски атаки, както често се случва, а заради действията на ФБР.

На 25 юли 2017 г. уебсайтът btc-e.com и неговите огледала спряха да работят. Както се оказа по-късно, на този ден съоснователят на борсата (Александър Винник) беше задържан по обвинение в пране на пари на обща стойност 4 милиарда щатски долара. На същия ден сървърите, разположени в САЩ, бяха конфискувани, което всъщност доведе до неизправност на системата..

Както се оказа по-късно, по заповед на регулатора на Обединеното кралство всички акаунти, свързани с борсата BTC-e, бяха блокирани.

В същото време, според слуховете, които вече са обрасли с легенди, Винник притежава ключовете за средства от един милиард щатски долара, които е успял да изтегли в офшорки по време на операцията на борсата..

На 15 септември 2017 г. започна да работи борсата за криптовалута WEX, която официално не е правоприемник на старата BTC-e, но получи цялата информация за регистрация на клиентската база на затворената борса и техните салда.

Според плана на администрацията на новата борса, 61,79% от стария баланс ще бъдат предоставени в брой и криптовалута, а 38,21% под формата на WEX токени. Веднага след като борсата започна да работи, изтеглих получените средства по курса, който беше по това време. В резултат успяхме да запазим една трета от общия баланс.

През юли следващата година стана известно, че борсата WEX е купена от бившата милиция на ДНР – Дмитрий Хавченко.

Целта на покупката, както самият той твърди в отворени източници, е да превърне WEX в „платформа за финансова подкрепа на непризнатите републики“, както и в „борба срещу господството на долара“ (материали от отворени източници)

През същия период от време криптовалутните курсове на борсата започнаха да се разминават с общата динамика на пазара. Цените на някои алтоси и самата топка на WEX започнаха значително да надвишават пазарните. При някои виоли разликата беше десетократна. В същото време изтеглянето на средства от салдата на потребителите беше почти незабавно блокирано, което беше обяснено с техническа работа.

В резултат на това блокът никога не е бил премахнат до края на съществуването на борсата..

На 21 ноември служители на Binance обявиха опит за изтегляне на десетки милиони долари в криптовалута от акаунти, собственост на WEX. На 28 ноември всички огледални сървъри и домейни, собственост на WEX, бяха блокирани.

В резултат на това много потребители не успяха да си върнат средствата. Александър Виник, според информация към април, все още е в ареста в Гърция. Екстрадицията му е поискана от три държави: САЩ, Русия, Франция.

4-то място – Coincheck хак

На 26 януари 2018 г. японската борса Coincheck спря търговията. Както се оказа по-късно, причината беше кражба на 100 милиона XRP и около 600 милиона XEM и други монети от сметките на сайта. Общата сума на откраднатите крипто в доларово изражение е около 1,35 милиарда щатски долара по обменния курс по това време. Този факт автоматично направи обира на Coincheck най-големият по отношение на количеството откраднати крипто.

Но не само заради това, поставих това събитие на четвърто място.

Ако погледнете графиката по-горе, ще видим колко драматично това събитие се е отразило на NEM процента. Монетата, вече под натиска на мечия пазар, буквално се срина след новината, като отслабна повече от два пъти от теглото си и явно се почувства по-зле от пазара. В резултат на мечия рали NEM падна от 1,79 на 0,20 USD за монета и именно грабежът на борсата Coincheck донесе огромен принос за тази катастрофа. Подобен драматичен спад в обменния курс на XEM постави в трудна позиция не само инвеститорите на тази монета, но и самата фондация NEM, която буквално беше поставена на ръба на фалита и все още не може да се възстанови от финансови затруднения..

Друг основен ефект от този обир е да промени политиката на Япония към пазара на криптовалути..

След обира правителството на страната на изгряващото слънце предприе редица сурови мерки, като например:

  • проверка на всички борси за криптовалута в Япония за съответствие с изискванията за информационна сигурност;
  • затягане на регулаторните правила за всички съществуващи борси за криптовалути;
  • забрана на анонимни криптовалути като Monero, Dash и Zcash

Излишно е да казвам, как последната мярка повлия на скоростта на гореспоменатите монети? Естествено, те се чувстваха по-зле от пазара. И косвено, за това беше виновен обирът на Coincheck..

3 място – измама Децентрализирана автономна организация (DAO)

DAO е името на първата децентрализирана автономна организация, която е изградена върху интелигентен договор. В основата си това беше самоуправляващ се инвестиционен фонд, където самите инвеститори гласуват за определен проект и управляват работата на фонда..

На 17 юни 2016 г. се извърши атака, благодарение на която бяха откраднати 3 641 694 ETH или около 60 милиона щатски долара по обменния курс по това време.

(Излишно е да казвам, че скоростта на етер буквално се срина този ден?)

Особеността на тази кражба се крие във факта, че тя е извършена не по силата на счупване на кода, а по силата на несъвършенството на системата на самия DAO, което възнагради създателя на дъщерното дружество. Измамникът само повтори тази операция възможно най-много пъти. Прозорецът за създаване на дъщерно дружество обаче е 27 дни и всички разпределени средства са замразени за този период..

В резултат на избухването на скандала беше проведено проучване

и предложението беше прието, което самият Виталик Бутерин представи пред съда. Предложението беше да се извърши Hard Fork of Ether за период от 27 дни, през който всички притежатели ще получат две монети през разклонението на мрежата. В този случай хакерът няма да получи новосъздадената монета, тъй като данните alts ще бъдат пренасочени към жертвите на тази кражба.

Решението за извършване на хард форк имаше много противници, тъй като в историята на съществуването на криптовалута се създаде прецедент, който нарушава основния принцип на блокчейна – „Кодът е закон“. Много членове на екипа на Vitalik останаха верни на този принцип и продължиха да поддържат стария клон на Ether, който сега се нарича Classic.

Ethereum и Ethereum Classic съществуват успоредно и до днес и са живи доказателства за факта, че интелигентните договори не са панацея за кражба и измама, а само един от инструментите за бизнес и живот, който, ако се използва небрежно или безотговорно, може водят до големи проблеми..

2-ро място – фалит на борсата Mt.Gox

Кражбата на средства от борсата Mt.Gox може вече да не е най-голямата по отношение на открадната сума. В това отношение Coincheck надмина последния (1,35 милиарда щатски долара срещу 470 милиона). Въпреки това, по отношение на силата на резонанса и мащаба на трагедията, която беше, тази кражба, може би, все още остава една от най-ужасните.

Всичко е свързано с ролята, която тази борса изигра на пазара на криптовалути през 2013 година. Тогава обемът на сайта на пазара достигна 70% от общия брой транзакции, извършени по това време..

Историята на фалита на борсата започва през февруари 2014 г., когато създателят на борсата Марк Карпелес обявява кражбата на 850 000 BTC и въпросът с фалита на борсата се решава..

Както по-късно стана известно след независимо разследване на WizSec (вж. тук), тази кражба е инсценирана и парите са изтеглени от сметките на MtGox в продължение на три години, в периода от 2011 до 2013 г..

В резултат на това Марк Карпелес е изправен пред японски съд и е задържан в очакване на присъда по дело за финансови манипулации, измами и присвояване. (излезе под гаранция през юни 2016 г.).

Съдът на Япония назначи и синдика Нобуаки Кобаяши, който провежда процедурата по несъстоятелност и изпълнението на програмата “гражданска реабилитация”. Като част от тази програма бяха събрани и обработени заявления от всички жертви, съставени списъци с кредитори и стартиран процесът на разпределяне на около 160 000 BTC на жертвите..

Интригата е как ще се държат жертвите с получените средства, тъй като при текущия обменен курс сумите са доста значителни и съществува риск след влизането на тези битове в пазарната нестабилност и рискът от мечи корекции да се увеличи.

Грабеж на 1-во място Bitfinex и манипулация с Tether

За никого не е тайна, че Bitfinex и Tether са две свързани организации с един създател, но някога беше тайна със седем печата. Сега, две години по-късно, след като събра всички заглавия заедно и проследи историята на събитията, има ясна връзка между действията на Bitfinex и началото на ралито на криптовалути през 2017 г., същата борса беше виновникът на най-големия колапс и разруха на стотици хиляди инвеститори. Невъзможно е да се докаже тази връзка, но последните събития само я потвърждават. Идеалното престъпление е такова, което не е разкрито, така че цялата история по-долу е само опит за изграждане на логическа връзка от дълга поредица от събития с примес от предположения.

Тази хипотеза се основава на два факта:

  1. Bitfinex и Tether имат общи основатели и действат заедно в общ интерес (вж. Paradise Papers)
  2. Tether не е 100% фиат подкрепен. Вече можете да прочетете за това директно на главната страница на официалния уебсайт на монетата тетър.за

Историята на тази предполагаема измама започна на 2 август 2016 г., когато Bitfinex спря търговията и съобщи за опасения за сигурността..

Трябва да отдадем почит, компанията не се притесни и написа директен тест за кражбата на криптовалута (оригинална статия тук). Както по-късно стана известно, по обменния курс по това време бяха откраднати 119 756 BTC или около 72 милиона щатски долара.

Графиката по-горе показва – рязък спад в Биткойн започна предварително – на 31 юли, което предполага, че или криптата е била открадната няколко дни без знанието на администрацията, или самата администрация е била замесена в загубата на средства от сметките и с новината за кражбата се опита да обърка следите и да отпише загубите.

Да предположим, че Bitfinex е откраднал битовете на техните потребители.

Тази идея се поддържа особено от тези потребители, които са загубили пари от сметките си, въпреки активираната двуфакторна проверка и необходимостта от потвърждение по пощата.

За да успокои жертвите, Bitfinex обяви връщането на откраднатите пари. За тази цел борсата е издала свой собствен BFX токен. Bitfinex обаче действа по нетрадиционен начин и вместо да прехвърля издадените токени на жертвите, той прехвърля загубите на всички потребители, включително тези, чиито пари остават непокътнати. Общият размер на изтеглените средства – 36 067% от активите на потребителите.

Тези. следвайки нашата логика, размяната взе реалните битове от хората и в замяна даде опаковките на бонбоните.

Естествено, подобно решение не би могло да задоволи всички. Един от “големите” клиенти, чието име не е оповестено, е подал сигнал в полицията (вж. Копие тук) за кражба 1 300 000 щ.д..

Тъй като сумата беше впечатляваща, ФБР се включи.

Естествено, Bitfinex изобщо не се нуждаеше от това и за да потули скандала, тя се опита да „върне“ парите възможно най-скоро. Естествено, всъщност обменът нямаше да върне нищо. Вместо това тя просто отпечатва 72 милиона Tethers и купува BFX, като по същество обменя бонбонени опаковки за опаковъчни бонбони..

Това се случи за рекордно кратко време, само за 5 месеца. Просто беше невъзможно да се събират такива средства само чрез комисионни..

Още на 4 април 2017 г. Bitfinex триумфално обяви завършването на изкупуването на BFX.

Въпреки това, буквално по същото време с тази новина, биткойн курсът на Bitfinex започна странно да се различава от курса на други борси. Графиката по-горе показва как оранжевата линия на Bitfinex е над пазарната цена (синя линия). Това явление може лесно да се обясни с допълнителните емисии на Tether, които купувачът просто не е имал време да поеме.

За да закупят биткойн, хората попълват баланса си в Bitfinex в реално състояние, но вече получават USDT към сметката си.

Следователно, за да може новоизпеченият пакет Tether да се разтвори, е необходимо стабилно търсене на биткойн..

За да го стимулира, борсата прекъсна отношенията с Wells Fargo Bank. Сега, ако трябва да изтеглите fiat от Bitfinex, стана невъзможно да го направите директно. Инвеститорът трябва да купи битка и да изтегли средства чрез други борси и обменници.

Разбира се, борсата се престори, че самата банка е прекъснала отношенията с борсата, без да посочва каквато и да е причина. Bitfinex дори заведе дело с Tether срещу банката. Вярно е, че няколко дни по-късно тихо го извика.

Планът обаче успя и маховикът за нарастване на топката-бияч беше пуснат. Графиката по-горе показва, че именно началото на април е началото на най-гигантския балон в историята на криптовалутата. 17.04.2017 борсата обяви отмяна на приемане на fiat.

Всичко обаче мина по план, тъй като всъщност стана много трудно и неудобно да се обменя Tether за щатски долари, предлагането му на пазара драстично спадна. Сега нарастването на скоростта на биткойн позволи безнаказано да печата повече Tether, за да купи всички същите Bitcoin върху него.

Така се формира балонната система, която се изпомпва. Новите връзки бяха похарчени за закупуване на топката-бияч, растежът на топката-бияч даде възможност да се издаде още Tether за закупуване на топката-бияч. Кръгът е завършен!

Началото на края

Началото на края беше изтекъл доклад за акционерите (вж. тук), което на практика потвърждава, че Bitfinex използва проблема Tether за свои собствени нужди.

Графиката по-горе показва (вижте червената стрелка) колко светкавично бързо и драматично тази новина се е отразила на скоростта на топката. Паниката нарастваше като снежна топка, но се включи печатната машина Tether, която издава допълнителни 25-50 милиона USDT всеки ден от 10 октомври.

В резултат пожарът беше потушен с излишна ликвидност и биткойнът се ускори до почти 20 00 USD. Това ниво стана непреодолимо и от гледна точка на психологията беше невъзможно да се прекрачи дори с помощта на печатница..

Хората започнаха да продават топката-бияч и да печелят печалби, започна естествена корекция на пазара, която се засили, след като Bitfinex спря потребителските регистрации.

След това на 3 януари FUD излезе със забраната за добив в Китай. Всичко това върна топката-бияч до 12 000 USD. Еуфорията отстъпи място на паниката. Хората започнаха да източват топката-бияч.

Възможно е Bitfinex умишлено да стимулира паника, за да направи пазара управляем по време на корекция.

Tether се опитва да повтори успешния опит и да повтори упражняването на инжектиране на ликвидност на пазара.

USDT машина от доклади на наблюдатели @tetherprinter печатът вече не беше 25-50, а 100 милиона щатски долара на ден. Оказа се обаче обратният ефект.

Предишната схема обаче не работи и след пускането на машината падането на биткойн само се засили. Падането беше предизвикано от скандали около проблеми с одита на Tether и стартирането на проверка от американския регулатор за връзката между Bitfinex и Tether. Говореше се за неизбежна измама на USDT и нищо не можеше да спре мечия тренд.

Какъв е резултатът?

В резултат, както знаем, Bitfinex успя да излезе от водата. Откраднатите топки-биячи така и не бяха намерени. Помпата и дъмпът на биткойн направи възможно да се правят пари от маржин търговия и да се фиксират значителни печалби, играейки срещу тълпата. В момента Върховният съд на САЩ в щата Ню Йорк разглежда случая за връзката между Bitfinex и Tether. Поради факта, че борсата напусна юрисдикцията на Съединените щати и спря услугите на своите граждани още през октомври 2017 г., шансовете да се хвърли светлина върху всички машинации между Bitfinex и Tether и справедливостта ще надделеят..

Най-доброто престъпление е неразкрито престъпление. Bitfinex и Tether заемат почетното 1-во място в нашия криминален рейтинг.

Заключение

Скъпи приятели, тук приключвам класацията ни за най-тежките престъпления в историята на криптовалутата World (първата част от рейтинга се намира тук) избрах места според моето субективно мнение, оценявайки резонанса и мащаба, който имат придобити в общността на криптовалутите. Ако имате свой собствен черен списък, ще се радвам да го прочета и да науча нещо за себе си.

Надявам се, че след като прочета поредица от скорошни публикации за измами и манипулации на пазара, всеки ще направи правилния извод за себе си..

По-долу ще споделя това, което подчертах за себе си, събирайки този материал:

  1. В интернет пространството никой не може да гарантира безопасността на вашите криптовалутни активи. Използвайте устройства за студено съхранение!
  2. Винаги инвестирайте това, което сте готови да загубите. Никога не вземайте или вземайте назаем за инвестиционни цели!
  3. Емоциите са най-лошият враг за всяко инвестиционно решение. Винаги поддържайте ума си чист, опитайте се да избягвате и чувството на еуфория и паника.
  4. Винаги проверявайте организациите, в които инвестирате. Наблюдавайте критичен подход към оценката на бизнес модела, поведението на компанията на пазара, компетентността и професионализма на ръководството.
  5. Разнообразете рисковете си. Не съхранявайте всички средства в един проект, една борса, един вид активи. Оценете корелацията и разпределете средствата между най-слабо корелираните активи в цената.

Уведомявам ви, че не обвинявам Bitfinex и Tether в незаконни действия или измами. Само съд може да осъди. Споделям само личното си мнение, което се основава на информация от отворени източници. Не насърчавам читателя да взема каквито и да било инвестиционни решения.

Бих искал също да отбележа, че в този пост изразявам личното си мнение и не е задължително да съвпада с мнението на администрацията на 3commas.io.

Успех и добри печалби на всички!

с уважение,

Майкъл @Hyipov

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me